11.4.13

ΔΝΤ:Προειδοποιεί για επιπτώσεις χαμηλών επιτοκίων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί τις κεντρικές τράπεζες να είναι σε επαγρύπνηση για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων και των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στην τελευταία του έκθεση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το ΔΝΤ αν και στηρίζει τα έκτακτα μέτρα για την αποτροπή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζει ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται όσο περισσότερο διαρκεί η δημοσιονομική τόνωση.

Όπως μεταδίδει η Guardian, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων μπορεί να μεταφέρουν τον κίνδυνο από τις τράπεζες σε άλλα σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή σε άλλα σημεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Παράλληλα, προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή όταν οι τράπεζες αποφασίσουν να αποσύρουν τα μέτρα χαλάρωσης.

"Τα επιτόκια και οι έκτακτες πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες των τεσσάρων μεγάλων περιοχών – της ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ – έχουν όντως μειώσει τις αδυναμίες στον εγχώριο τραπεζικό τομέα και συνέβαλλαν στην σταθερότητα βραχυπρόθεσμα" τονίζει το ΔΝΤ. 

"Ωστόσο, οι αξιωματούχοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα να μεταφέρονται σε άλλα σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες" σημειώνεται στην έκθεση του Ταμείου. 
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/770521/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: