26.5.10

Σε βίαιη προσαρμογή οδηγούνται τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2010 – Επιδείνωση στο β΄ τρίμηνο για 8 λόγους

Σε βίαιη προσαρμογή οδηγούνται τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών για το 2010 λόγω των ισχνότατων επιδόσεων από τις μητρικές δηλαδή από την Ελλάδα, ενώ μόνο τα Βαλκάνια και Τουρκία σε κάποιο βαθμό προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εμφανίζοντας σημάδια ανάκαμψης.
Η Ελλάδα πλήττει τα κέρδη των τραπεζών και τα Βαλκάνια στηρίζουν την κερδοφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις τα Βαλκάνια και Τουρκία θα επιτύχουν υψηλότερα κέρδη από αυτά που θα εμφανίσουν από την ελληνική εσωτερική αγορά.
Το 2009 πλην των τραπεζών που εμφάνισαν ζημίες ο κλάδος πέτυχε κέρδη 2,4 δις ευρώ.
Το 2010 οι τράπεζες θα εμφανίσουν κέρδη περίπου 1,25 δις ευρώ περιλαμβανομένων και των κυπριακών τραπεζών και με αυτά με βάση το καλό σενάριο.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι τράπεζες ακόμη και μεγάλες εμφανίσουν ζημίες σε ορισμένα τρίμηνα τότε δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες πλην των κυπριακών να εμφανίσουν κέρδη περίπου 600-700 εκατ ευρώ.
Οι βασικές παράμετροι που θα επιδράσουν στα αποτελέσματα των τραπεζών το 2010 κατά βάση αρνητικά πλην των Βαλκανίων και των εσόδων από τόκους ομολόγων είναι 8
1)Η μείωση της πιστωτικής επέκτασης είναι προφανές ότι επιδρά στα λειτουργικά κέρδη όχι δραματικά αλλά επιδρά.
Τα περισσότερα δάνεια είναι αναχρηματοδοτήσεις και όχι νέες εκταμιεύσεις.
2)Λόγω της κρίσης πτώση του ΧΑ , των αγορών οι προμήθειες έχουν μειωθεί.
3)Το καίριο πλήγμα θα το δεχθούν οι τράπεζες το 2010 από εκεί που έβγαλαν κέρδη το 2009 δηλαδή από τα έκτακτα έσοδα κυρίως από ομόλογα τα οποία δεν επαναλαμβάνονται ούτε κατ΄ ελάχιστον.
Το 2009 είχαν επιτύχει κέρδη 1,1 δις ευρώ από έκτακτα το 2010 είναι αμφίβολο αν θα φθάσουν τα 250 εκατ ευρώ συνολικά σε επίπεδο κλάδου μέσα στην χρονιά.
4)Τα λοιπά έσοδα κυρίως από ακίνητα επίσης καταγράφεται μια μεγάλη πτώση.
5)Αίνιγμα θα αποτελέσουν τα NPLS τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σημειώνεται ότι και το 2010 θα εμφανίσουν αύξηση με στόχο να διαμορφωθούν πέριξ του 9%.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει προφανής επίδραση στα αποτελέσματα αφού οι πηγές εσόδων θα είναι στάσιμες και τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν.
6)Τα Βαλκάνια αποτελούν πραγματικά μια από τις ελάχιστες σταθερές στα αποτελέσματα των τραπεζών.
Το 2010 θα εμφανίσουν σημάδια ανάκαμψης. Τα Βαλκάνια αρχίζουν να ενεργοποιούνται και ειδικά η Finansbank στην Τουρκία. Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη από το εξωτερικό περίπου 700 εκατ ευρώ για τον κλάδο.
7)Και το 2010 οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με έκτακτη φορολογία η οποία διαμορφώνεται στα 180 εκατ ευρώ περίπου.
Άρα ξεκινούν με 180 εκατ ευρώ μείον οι τράπεζες για την χρήση 2010.
8)Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το 2009 οι τράπεζες πλήρωσαν για τόκους από τις προνομιούχες μετοχές 230 εκατ ευρώ και το 2010 θα πληρώσουν 400 εκατ ευρώ καθώς θα αφορούν όλη την χρονιά. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έλαβαν τα 4 δις ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές τον Ιούνιο του 2009.
Άρα είναι κατανοητό ότι ξεκινούν οι τράπεζες με ένα μειονέκτημα 580 εκατ ευρώ.

Μη ενδεικτικά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου

Στο α΄ τρίμηνο του 2010 όπως έχει τονιστεί τα αποτελέσματα δεν θα είναι ενδεικτικά καθώς στο β΄ και γ΄ τρίμηνο θα φανούν οι πραγματικές δυνατότητες των τραπεζών.
Πρακτικά στο β΄ τρίμηνο του 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν χαμηλότερα κέρδη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο λόγω της μη επανάληψης εκτάκτων κερδών και οι ίδιες παράμετροι θα ισχύσουν και στο γ΄ τρίμηνο του 2010.
Στο α΄ τρίμηνο η Εθνική θα επιτύχει κέρδη 130-160 εκατ ευρώ η Alpha bank 50-60 εκατ η Eurobank 50-65 εκατ η Πειραιώς 30 εκατ η Κύπρου 60 εκατ η Marfin 25 με 30 εκατ.
Τα κέρδη του α΄ τριμήνου των περισσότερων όχι όλων τραπεζών θα είναι υψηλότερα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο που θα ακολουθήσει.
Στο β΄ τρίμηνο έρχεται μεγαλύτερη πτώση.
Είναι ξεκάθαρο ότι το 2010 θα αποτελέσει μια από τις χειρότερες χρονιές των τραπεζών τα τελευταία ίσως και 8 χρόνια.
Για τις τράπεζες εκτιμάται ότι οι μεν μεγάλες ελληνικές θα επιτύχουν κέρδη μετά φόρων στα 800 εκατ ευρώ ενώ μαζί με τις κυπριακές θα αναρριχηθούν τα κέρδη στα 1,1 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν συγκυριακά ή δομικά καλύτερες επιδόσεις και αποδόσεις.
Το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες για τους ισολογισμούς για τους μετόχους.
Βέβαια μπορεί οι τράπεζες να επιστρέφουν σε επίπεδο κερδών στο 2002 με 2004 αλλά σημειώνεται οι μετοχές των τραπεζών εκείνη την περίοδο ήταν υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα αλλά με ένα καλύτερο οικονομικό – αποδείχθηκε πλασματικό- περιβάλλον.

bankingnews

No comments: