28.5.10

Προς μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στη Βρετανία

H νέα βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με βασικό στόχο την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να παραμείνει βιώσιμο ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού.

Ηδη έχει ανακοινωθεί η σύσταση ειδικής επιτροπής υπό τον νέο υπουργό Εργασίας και Συνταξιοδοτικού Ντάνκαν Σμιθ, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή αναμένεται να εργαστεί για την απλοποίηση των διαφόρων επιδομάτων, που απειλούν με κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα. Σε ομιλία του χθες σε μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ο κ. Σμιθ τόνισε ότι το κράτος πρόνοιας στη Βρετανία είναι «χρεοκοπημένο», καθώς δίδει τόσα «αντικίνητρα» για την εξεύρεση εργασίας, ώστε πολλοί άνθρωποι που ζουν από επιδόματα θεωρούν εκείνους που εργάζονται «ηλίθιους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράλογο» το γεγονός ότι ορισμένοι από τους πιο φτωχούς Βρετανούς αντιμετωπίζουν κυρώσεις όταν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τα επιδόματα και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Υποσχόμενος νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της «ανθιστάμενης φτώχειας», ο κ. Σμιθ παρέθεσε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν περισσότερα άτομα σε εργάσιμη ηλικία στη Βρετανία που ζουν σε συνθήκες ανέχειας από ποτέ, ενώ 5,3 εκατομμύρια υποφέρουν από «πολλαπλά μειονεκτήματα» και άλλα 1,3 εκατομμύρια που ζουν με επιδόματα ανεργίας για μεγαλύτερο διάστημα από εννέα χρόνια, κατά την τελευταία δεκαετία. Οπως εκτίμησε ο κ. Σμιθ, «ενώ το σύστημα αυτό στη σύλληψή του είχε στόχο να βοηθήσει τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, τα έχει εγκλωβίσει σε μια κατάσταση από την οποία υποτίθεται ότι θα τα ανακούφιζε». Οπως τόνισε, 5 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας και 1,4 εκατ. νέοι κάτω των 25 ετών δεν εργάζονται ή σπουδάζουν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/05/2010_402448

No comments: