27.5.10

Κλείνουν οι στρόφιγγες δανεισμού των ισπανικών τραπεζών

Φοβάται τα δημόσια χρέη η παγκόσμια διατραπεζική αγορά.

Δυσκολίες δανεισμού στη διατραπεζική αγορά του εξωτερικού αντιμετωπίζουν οι ισπανικές τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το δημόσιο χρέος της χώρας, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Expansion.

Άλλες αναφορές στον ισπανικό Τύπο μιλούν για επαλήθευση ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ότι μια από τις μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες, η BBVA, προσπαθούσε χωρίς επιτυχία να αναχρηματοδοτήσει υποχρεώσεων 1 δισ. δολαρίων (815 εκ. ευρώ).

Σύμφωνα με την Expansion, οι ξένες τράπεζες μειώνουν τα κονδύλια που διαθέτουν για πιστώσεις προς τραπεζικά ιδρύματα σε εκείνες τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν απεριόριστα κονδύλια αναχρηματοδότησης, με σταθερά επιτόκια, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τον Οκτώβριο του 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers, η οποία και είχε προκαλέσει ασφυξία στη διατραπεζική αγορά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

No comments: