27.5.10

Σχέδιο για σωτηρία της Ελλάδας από Deutsche Βank

Πακέτο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία σχεδίαζε από τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν, το οποίο όμως ναυάγησε στον σκόπελο της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό αποκάλυψε στο χθεσινό φύλλο της η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Ζeit».

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, ομάδα στελεχών της Deutsche Βank, με επικεφαλής τον Μισέλ Φασιόλα, συναντήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού πιθανές λύσεις στα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, σε μνημόνιο που συνέταξε ο κ. Φασιόλα αναφέρεται ότι η Deutsche Βank πρότεινε να αναλάβει τη συγκέντρωση 10-20 δισ. ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά με αποδέκτη την Ελλάδα. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα το έδιναν- όπως είχε προκύψει από προηγούμενες βολιδοσκοπήσεις- δύο μεγάλες τράπεζες: η γερμανική κρατική ΚfW και η γαλλική CDC.

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να συντάξει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη λίγο αργότερα- στις 7 Φεβρουαρίου- από τον κ. Φασιόλα στον έλληνα υπουργό, θα έπρεπε να περιέχει « λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων » και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Deutsche Βank- αναφερόταν επίσης- είχε συστήσει ήδη μια διεπιστημονική ομάδα για την Ελλάδα, η οποία θα αναλάμβανε δράση αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και επενδυτών.

Η συμφωνία αυτή δεν επιτεύχθηκε, ως γνωστόν, ποτέ. Και ο λόγος γι΄ αυτό ήταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο. Οταν στις 26 Φεβρουαρίου ο κ. Ακερμαν παρουσίασε το σχέδιο στον Γενς Βάιντμαν, οικονομικό σύμβουλο της Ανγκελα Μέρκελ , ο τελευταίος το απέρριψε ασυζητητί επειδή, όπως είπε, αντέβαινε «κάθετα» στις συνθήκες της ΕΕ.

Χρειάστηκε έτσι η επιδείνωση της κρίσης, καθώς και η παρέμβαση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Επιτροπής των Βρυξελλών και του Μπαράκ Ομπάμα, για να αλλάξει άποψη το Βερολίνο. Μόνο που το τίμημα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο...

No comments: