27.5.10

Σταδιακή απεξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις κρατικές ενισχύσεις

Σταδιακή απεξάρτηση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος από τις κρατικές ενισχύσεις, χάρη στις οποίες κατάφερε ως ένα βαθμό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική έκθεσή της.


Η έκθεση της Κομισιόν αφορά στο βαθμό χρήσης, από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, των κρατικών ενισχύσεων που -μετά από σχετική άδεια της επιτροπής - τους παρείχαν την τελευταία διετία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι κρατικές ενισχύσεις δίνονταν είτε με τη μορφή των εγγυήσεων, είτε της επανακεφαλοποίησης των τραπεζικών οργανισμών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικά αντιστοιχούν σε ποσό 4.131 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από τα 2/3 αυτού του ποσού (3.150 δισ. ευρώ) αφορά στις εγγυήσεις. Από το ποσό αυτό μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί τα 1.235 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα 3.150 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, η επιτροπή επισημαίνει ότι ενέκρινε αυτές τις κρατικές ενισχύσεις σε 19 χώρες - μέλη της ΕΕ και ότι εξ αυτών τα 2.747 δισ. ευρώ αφορούσαν γενικά συστήματα εγγυήσεων προς τις εθνικές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα 403 δισ. ευρώ αφορούσαν συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος ορισμένων τραπεζών.

Στην πράξη, ωστόσο, από τα 3.150 δισ. ευρώ που είχαν προαποφασιστεί, απαιτήθηκαν κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη χρηματοδοτήσεων οι οποίες δεν υπερέβησαν το 32% του αρχικού ποσού, δηλαδή τα 994 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα των εγγυήσεων δόθηκαν κατά το α' τρίμηνο του 2009.

Σε επίπεδο των κρατών - μελών ο μικρότερος βαθμός χρήσης αυτών των εγγυήσεων σημειώθηκε στην Ελλάδα (7%) και ο μεγαλύτερος στην Κύπρο (73%) και ακολουθούν η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο (51%).

Σε αυτό το σημείο η επιτροπή υπογραμμίζει ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους, τα συστήματα των εγγυήσεων απέδωσαν αφού στόχος τους ήταν να παράσχουν τις αναγκαίες για τις αγορές διασφαλίσεις, κάτι που έγινε.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η εγγύηση ομολογιακών τίτλων από τα κράτη - μέλη αφορούσε περίπου το 30% του συνόλου των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, ενώ το Δεκέμβριο το αντίστοιχο είχε μειωθεί στο 4%, κάτι που, όπως επισημαίνει η επιτροπή, αποδεικνύει, μεταξύ άλλων και τη διαρκώς εντεινόμενη απεξάρτηση των τραπεζών από τις κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

___________________

Νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

No comments: