31.5.10

Τρίμηνο δοκιμασίας με σκληρά "stress tests" από την ΤτΕ

Ορισμένα «ραντεβού» έχουν γίνει στην Αθήνα, άλλα όχι… Σε ορισµένα από αυτά, που είχαν χαρακτήρα φιλικής προσωπικής συνάντησης, παρόντες ήταν και «κρατικοί» τραπεζίτες. Το κοινό στις συναντήσεις αυτές –σύµφωνα µε τα όσα µετέφεραν στο «Κ» παρόντες σε δύο από αυτές τις συνευρέσεις– ήταν η ανησυχία για το τι θα γίνει µέσα στο επόµενο τρίµηνο µε τις ελληνικές τράπεζες και ο…ρόλος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η είδηση όμως ήταν αλλού και την «έφερε» στην οµήγυρη τραπεζίτης κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζας, ο οποίος επισήµανε τη σηµασία που θα έχει στην επίσπευση των τραπεζικών «γάµων» ο νέος κύκλος των «stress tests» στα οποία θα υποβληθούν υποχρεωτικά όλες οι ελληνικές τράπεζες µε πολύ αυστηρότερους σε σχέση µε το παρελθόν όρους. Το «µήνυµα» υπήρχε στο περιβόητο «µνηµόνιο» που έχει γίνει πλέον νόµος του κράτους. Σε δύο σηµεία το «µνηµόνιο» αναφέρει:

- Η ΤτΕ θα εντείνει την εποπτεία των χρηµατοπιστωτικών συστηµάτων και θα αυξήσει τους διαθέσιµους πόρους για την εποπτεία. Αυτό περιλαµβάνει αύξηση της συχνότητας και της ταχύτητας υποβολής στοιχείων και περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωµένου πλαισίου για συχνούς ελέγχους ακραίων συνθηκών, τα γνωστά «stress tests». Στο ίδιο σηµείο µάλιστα προβλέπεται ότι θα χορηγηθεί ισχυρή νοµική προστασία στο προσωπικό της ΤτΕ για να µπορεί να εκτελεί χωρίς πίεση τους ελέγχους.

- Σε κάθε περίπτωση που οι εποπτικές Aρχές αξιολογούν ότι υπάρχει πιθανότητα το κεφάλαιο µιας τράπεζας να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο, οι µέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν άµεσα νέο κεφάλαιο ή να λαµβάνουν προσωρινά κεφάλαιο από το ΤΧΣ. Αν στη συνέχεια οι µέτοχοι δεν µπορούν να αποπληρώσουν το ΤΧΣ, τότε µπαίνουν αµέσως σε καθεστώς αναδιάρθρωσης από το Ταµείο.

- Εντατικοποιείται η επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων µε τις εποτπικές Aρχές των χωρών της ΝΑΕ για να εκτιµηθεί ο πραγµατικός κίνδυνος και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Το πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε τα όσα συζητούνται το τελευταίο δεκαήµερο στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες «να κινηθούν δραστήρια µέσα στο επόµενο τρίµηνο και να έχουν βρει λύσεις µεταξύ τους αν δεν θέλουν να τις βρει το ΤΧΣ γι’ αυτές».Η ατµοµηχανή αυτής της επίσπευσης θα είναι τα stress tests τα οποία θα έχουν αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά όχι µόνο την τρέχουσα αλλά –κυρίως– τη µεσοπρόθεσµη αυτάρκειά τους σε κεφάλαια για την αντιµετώπιση «ακραίων συνθηκών» στην οικονοµία… Από την ΤτΕ και τις αρµόδιες υπηρεσίες της τηρούν απόλυτη σιγή όσον αφορά το θέµα αυτό και παραπέµπουν στις δηλώσεις Προβόπουλου και Παπακωνσταντίνου.

Πληροφορίες του "Κεφαλαίου" πάντως αναφέρουν ότι το πλάισιο των stress tests θα είναι τόσο αυστηρό που θα φέρει ακόμη και μεγάλες τράπεζες στην πόρτα του ΤΧΣ, αν δεν βρουν άμεση "λύση" οι μεγαλομέτοχοί τους. αυτό το γεγονός άλλωστε, έχει πολλαπλασιάσει τελευταία τις επαφές μεταξύ των τραπεζιτών.

Τα παζάρια μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών

Στο υπ. Οικονοµικών αντιµετωπίζουν το θέµα της αλλαγής του εγχώριου τραπεζικού χάρτη µε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κάµψη της οικονοµίας θα «χτυπήσει» στα αδύνατα σηµεία των ισολογισµών πριν από το τέλος του έτους. Στο κεντρικό τους σενάριο, όµως, η Εθνική Τράπεζα παραµένει ο άξονας γύρω από τον οποίο θα γίνουν οι βασικές αλλαγές. Αρµόδιο στέλεχος του υπ. Οικονοµικών παραδέχθηκε σε σχετική συζήτηση µε το «Κ» ότι «έχει νόηµα να συνδεθεί η Εθνική Τράπεζα µε µία από τις µεγάλες ιδιωτικές ...».

Στην ερώτηση του «Κ» αν έχει βάση το σενάριο που ακούγεται επίµονα τελευταία για τη σύνδεσή της µε την Τράπεζα Πειραιώς, η απάντηση ήταν ενδεικτική των προθέσεων: «Δεν μπορώ να το διαψεύσω, αλλά στην θέση σας... δεν θα πόνταρα σε αυτό». Αν η κατεύθυνση αυτή παραμείνει, τότε η Εθνική θα πρέπει να συνδεθεί με όποια από τις μεγάλες ιδιωτικές (Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου κ.ά.) επιβιώσει από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το πρόβλημα δεν είναι απλώς η συγχώνευση, αλλά η «βιωσιμότητα» του νέου σχήματος στις αντίξοες συνθήκες των επόμενων ετών.

Όσες από τις ιδιωτικές τράπεζες βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο από τα stress test, θα πρέπει να βρουν διέξοδο σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μεγαλομετόχους τους είτε από νέους επενδυτές – αγοραστές. Διαφορετικά θα πρέπει να παραδώσουν το management στα στελέχη του ΤΧΣ...
Στο πλαίσιο αυτό τελευταία ακούγονται φήμες για την προσέγγιση της Eurobank με την Emporiki, αλλά την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από τους ενδιαφερόμενους φέρουν τη Eurobank να είναι σε επαφή και με μεγάλο (και εύρωστο κεφαλαιακά) ευρωπαϊκό όμιλο. Ανάλογες φήμες κυκλοφορούν και για την Alpha, για την οποία εμφανίζονται δημοσιεύματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Κεντρική Ευρώπη.

Όλες αυτές οι «κουβέντες» δεν ξεπερνούν όμως το όριο της φημολογίας. Το μόνο ισχυρό στοιχείο παραμένει η ανεπίσημα αναφερόμενη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να δει την Εθνική να συνδέεται με μια από τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αφού προηγηθεί η δοκιμασία των stress tests και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...

http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=3&id=980189&expand=1

No comments: