31.5.10

Trichet: "Δεν τυπώνουμε χρήματα"

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων δεν αποτελεί αποδυνάμωση της πολιτικής ή της ανεξαρτησίας της τράπεζας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet σε ομιλία του στο πλαίσιο συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Με απλά λόγια: δεν τυπώνουμε χρήματα", τόνισε ο Trichet κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει πάνω από 26 δισ. ευρώ σε ομόλογα, κυρίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τις πρώτες δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του προγράμματος "Securities Markets Program", σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Trichet σημείωσε ταυτόχρονα ότι παράλληλα με τις αγορές ομολόγων, η κεντρική τράπεζα αποσύρει από το σύστημα μέσω άλλων προγραμμάτων τα χρήματα που διέθεσε για την αγορά των ομολόγων από τις τράπεζες.

Επισήμανε παράλληλα ότι η ΕΚΤ συμφώνησε να προχωρήσει με τα έκτακτα προγράμματα με βάση και τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι θα αναλάβουν αποφασιστική δράση για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματος.

"Είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρά τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα", δήλωσε ο Trichet και πρόσθεσε: "Είναι στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων και μόνο που συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στις αγορές χρεογράφων".

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι τα προγράμματα της ΕΚΤ μπορούν να αποτελέσουν μόνο μία προσωρινή λύση στα ειδικά προβλήματα ρευστότητας που εμφανίζουν οι αγορές. "Οι αγορές που πραγματοποιούνται στη δευτερογενή αγορά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακάμψουμε τη θεμελιώδη αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

http://www.capital.gr/News.asp?id=980316

__________________________

Δε δείχνει ότι θα μπορεί να το λέει για πολύ καιρό ακόμα...

No comments: