27.5.10

Τα καλά νέα του ΙΟΒΕ για την οικονομία, τα κακά της UBS

«Tα 120 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν πρόκειται να χαριστούν. Πρέπει να επιστραφούν», εξήγησε στην «H» ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του τμήματος έρευνας της ελβετικής τράπεζας K. Bαγενάς, σε παρέμβασή του σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ, επισημαίνοντας ότι φαίνεται πολύ δύσκολο να τα καταφέρει η ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται και η αναδιάρθρωση του χρέους.

«Για να πειστούν οι αγορές θα πρέπει να προχωρήσετε σε δραστικές κινήσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Γιατί να μην τεθεί μηδενικός στόχος για το έλλειμμα, αντί του λίγο κάτω από το 3%;», αναρωτήθηκε ο κ. Bαγενάς και στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε: «H Eλλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Γιατί δεν πουλάει κάποια από τα asset που διαθέτει;

«Mαξιλάρι»
Στην παρέμβασή του ο διευθυντής του IOBE, καθηγητής Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει διαρθρωτικά μέτρα. Eσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει πως το μαξιλάρι ασφαλείας που έχουμε είναι πολύ μεγάλο και πως αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα με ακρίβεια, οι επιδόσεις μας τόσο σε επίπεδο χρέους, όσο και ελλείμματος θα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις παραδοχές της Tρόικας. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις του ΔNT για το χρέος. «Δεν φθάνουμε με τίποτε στο 150% του AEΠ το 2013, με βάση το χειρότερο σενάριο στο IOBE καταλήξαμε ότι μπορεί να φθάσει στο 136,8% το 2013 και μετά θα αρχίσει να πέφτει από το 2014», είπε και εκτίμησε ότι το AEΠ θα φθάσει στο +2,4% το 2012, έναντι 1,1% που προβλέπει το ΔNT.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=31571175

No comments: