27.5.10

Μειωμένα κατά 39,5% τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2010

Σε 51,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2010, μειωμενα κατά 39,5% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση καθαρών κερδών κατά 49%.

Συμπεριλαμβανομένου του εκτάκτου φόρου ύψους 61,9 εκατ. ευρώ που επέβαλαν οι Αρχές στα κέρδη του 2009, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 455,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 13%, αντανακλώντας την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, το καθαρό έσοδο τόκων κατέγραψε μικρή υποχώρηση εξαιτίας του υψηλότερου κόστους προσελκύσεως νέων καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,5% σε ετήσια βάση. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από συναλλαγματικές διαφορές απορρόφησαν τις ζημίες χρηματοοικονομικών πράξεων, που προέκυψαν ως απόρροια της σημαντικής μεταβλητότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την ΕΚΤ τίτλων σε 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των επενδύσεών της Alpha Bank σε ελληνικά ομόλογα ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο αναλογεί στο 6,1% του ενεργητικού του ιδρύματος.

Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, και ανήλθε σε 286,9 εκατ. ευρώ, μειούμενο ωστόσο κατά 13,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σημείωσε μείωση και ανήλθε σε 51,9%. Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ, ενώ τα γενικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 3,5% και ανήλθαν σε 121,2 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ, που ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αντιστοιχούν σε 150 πόντους το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με 129 πόντους για το 2009. Ο δείκτης καθυστερήσεων του ομίλου αυξήθηκε κατά 60 πόντους το πρώτο τρίμηνο του 2010 και ανήλθε σε 6,3% στο τέλος Μαρτίου 2010.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 6,6%, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη, πλην Κύπρου, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 6%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, ανερχόμενες σε 1,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο 3,4% του χαρτοφυλακίου των δανείων σε σύγκριση με 2,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 53%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 133%, ποσοστό ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπόψη η συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 45,6 δισ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου 2010, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 41,5 δισ. ευρώ (+1,1%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 0,8% και ανήλθαν σε 34,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιβολή έκτακτης φορολογίας στις επιχειρήσεις, καθώς και στην προσαρμογή των ταμειακών αποθεμάτων των επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, η ανησυχία για την εξέλιξη των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών οδήγησε πελάτες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της ναυτιλίας να μεταφέρουν μέρος της ρευστότητάς τους εκτός Ελλάδας.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν σε 53,3 δισ. ευρώ, έναντι 52,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2009. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 2,5% ετησίως και από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στη ΝΑ Ευρώπη κατά 3% σε ετήσια βάση.

Οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 1.305 εκατ. ευρώ και 288 εκατ. ευρώ αντιστοίχως στο πρώτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του ομίλου ανήλθε σε 13,1%, με τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχονται σε 11,5% και 8,8% αντιστοίχως.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος δήλωσε: «Με τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ΔΝΤ, η Ελλάδα εξασφαλίζει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών εκείνων αλλαγών που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση της στη ΝΑ Ευρώπη καθώς και τον ρόλο της ως σημείο προσβάσεως προς τις οικονομίες της Ανατολής. Η Alpha Bank, ως βασικός παράγοντας της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή, αναμένει να ωφεληθεί δυναμικά, καθώς η οικονομία θα προσεγγίζει την αναστροφή της σε θετική πορεία».

Ο διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος κ. Δημήτριος Μαντζούνης επισήμανε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2010 επικεντρωθήκαμε στον περιορισμό των επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες: τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, τη συνδρομή μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της πελατείας μας και στον έλεγχο του λειτουργικού μας κόστους, με σκοπό να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα της οργανικής κερδοφορίας μας».

Newsroom ΔΟΛ

No comments: