31.5.10

Ισχυρότερους «σεισμούς», μετά την Ελλάδα, φοβάται ο Σμιτ

Επικρίσεις κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ για τους χειρισμούς της στην κρίση του ευρώ διατύπωσε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages - Anzeiger, ερωτηθείς αν η καγκελάριος Μέρκελ χειρίστηκε σωστά την ελληνική κρίση, απάντησε ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση της θα είχε τηλεφωνήσει αμέσως στον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί για να σχεδιάσουν μια κοινή στρατηγική και δεν θα έκανε μεγάλες ομιλίες χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους εταίρους του.

Η Μέρκελ έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε να επιλύσει την κρίση μόνη της, πράγμα που προβλήθηκε πολύ στα ΜΜΕ, αλλά δραματοποίησε την κατάσταση, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι έχασαν πολύ καιρό γιατί δεν διαβουλεύθηκαν γρηγορότερα, παρότι τα στοιχεία της κρίσης ήταν γνωστά από τον Ιανουάριο και ήταν πολύ ανησυχητικά.

Το αργότερο, σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να υπάρξει δράση για να αποτραπεί η επικράτηση των αγορών. Στο τέλος, όπως εκτιμά, όλοι έχασαν.

Σε ερώτηση εάν η καταιγίδα στην ευρωζώνη έχει περάσει, σημείωσε ότι υπάρχει τέτοια ελπίδα, αλλά μακροχρόνια τίποτα δεν έχει επιλυθεί, όσον αφορά στην ηγεσία και την καθοδήγηση της νομισματικής ένωσης.

Τέλος, ερωτηθείς εάν η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο, δήλωσε ότι η ελληνική κρίση αντιπροσωπεύει το πρώτο σεισμό μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και φοβάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι ισχυρότεροι σεισμοί, σκεπτόμενος την Ιρλανδία και την Ισλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: