31.5.10

Ν. Ρουμπινί: «Ασθενική» ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες

«Ευάλωτη» χαρακτήρισε την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας ο Νουριέλ Ρουμπινί, εξαιτίας των επίμονων προβλημάτων χρέους στα πλούσια κράτη και την ασθενική ανάκαμψη, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον κίνδυνο μακροχρόνιας ασθενικής ανάκαμψης και διψήφιων ποσοστών ύφεσης αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των προηγμένων κρατών, την ώρα που οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την υψηλή ανεργία, επισήμανε ο δρ Ρουμπινί.

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα παραμείνουν αρνητικές σε κάποιες προηγμένες οικονομίες. Οι αποταμιεύσεις θα πρέπει να αυξηθούν γρηγορότερα από την κατανάλωση τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη θα προχωρήσει με ασθενικούς ρυθμούς», επισήμανε ο καταξιωμένος οικονομολόγος.

Οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να αποσύρουν τα πακέτα οικονομικών κινήτρων προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία φουσκών στον κλάδο των ακινήτων με κίνδυνο «υπερθέρμανσης» στις ατμομηχανές της ανάπτυξης στον αναδυόμενο κόσμο, τις λεγόμενες οικονομίες «BRIC» –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Βραζιλίας εμφανίζει σημάδια «υπερθέρμανσης», τόνιζε στους παρευρισκόμενους σεμιναρίου στο Σάο Πάολο ο διακεκριμένος οικονομολόγος που ηγείται της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων RGE Monitor.

Πηγή: Reuters

No comments: