27.5.10

Απορρίπτουν τα ταμεία εξυγίανσης τραπεζών Μ. Βρετανία και Γαλλία

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθαν Μ. Βρετανία και Γαλλία, σχετικά με τη συγκρότηση δικτύου ταμείων εξυγίανσης, την οποία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Αγορών, Michel Barnier, το δίκτυο θα αφορά ταμεία, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από ειδικό τέλος το οποίο θα καταβάλλεται από τις τράπεζες.

Το Λονδίνο απέρριψε την ιδέα, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα προσέθετε «ηθικό κίνδυνο» και θα ενθάρρυνε τις τράπεζες να θεωρήσουν πως το τέλος είναι ένα premium ασφάλισης που τους επιτρέπει να βοηθήσουν αν αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Παράλληλα, η Γαλλία εκφράζει αντίστοιχες ανησυχίες. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως κάτι τέτοιο «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Barnier, από την πλευρά του, δήλωσε πως έχει επίγνωση του «ηθικού κινδύνου», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «Είναι απαράδεκτο οι φορολογούμενοι να πρέπει να συνεχίζουν να επωμίζονται το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Δεν πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

http://www.capital.gr/News.asp?id=978453

No comments: