28.5.10

Τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους προβλέπουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

ε βάση τα περιεχόμενα στον συγκεκριμένο νόμο (που ωστόσο, όπως έχει συμβεί και το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δείχνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να το αγνοεί επιδεικτικά), προβλέπονται:

- Αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 4% από 2% που είναι σήμερα.

- Μείωση της αποζημίωσης για λόγους απόλυσης κατά 40% και καταβολή της σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή.

- Μείωση του κατώτατου μισθού στα 640 ευρώ από 740 ευρώ που είναι σήμερα.

- Παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Χορήγηση χαμηλότερης αύξησης στους μισθούς και τα ημερομίσθια των κλαδικών συμβάσεων από αυτήν που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

- Αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας για την επίλυση των εργατικών διαφορών.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1141270&lngDtrID=251

Ειδικότερα προβλέπονται:

  • Συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 24 ετών με χαμηλές αμοιβές (στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού).
  • Οι όροι των ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας να μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων κλαδικών καθώς και των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (έχει ήδη ψηφιστεί).
  • Η κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία αν δεν υπάρχει συμφωνία και των εργοδοτών
  • Νέα όρια για τις απολύσεις.
  • Επανακαθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης.
  • Μικρότερο κατώτατο ημερομίσθιο για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας καθώς και για μακροχρόνια άνεργους.
  • Την κατάργηση των συμβάσεων σε περιοχές και κλάδους σε κρίση και τη δυνατότητα πρόβλεψης διαφορετικών μισθολογίων ανά επιχείρηση.
  • Μέτρα στήριξης των απολυομένων μεγαλύτερης ηλικίας.


Μοντέλο... Ντε Βιλπέν για τους νέους

  • Αναμένεται να τεθεί κάποιος περιορισμός στις απολύσεις σε επιχειρήσεις μέχρι 20 ατόμων και, παράλληλα, να αυξηθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων ανά μήνα απολύσεων στις επιχειρήσεις με προσωπικό 20-200 ατόμων.
  • Υιοθέτηση μοντέλου Ντε Βιλπέν, με συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 24 ετών με χαμηλές αμοιβές (στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού).
  • Τίθεται μικρότερο κατώτατο ημερομίσθιο για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας καθώς και για μακροχρόνια άνεργους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=31941149

No comments: