1.5.10

Επισήμανση

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν πάρει μεγάλα ρίσκα, λένε εγχώριοι αναλυτές και οικονομολόγοι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο βαθμός επικινδυνότητας μετριέται από το πόσο εκτεθειμένο είναι το τραπεζικό σύστημα. Οι ίδιοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι ισολογισμοί του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνολικά, δηλαδή το ενεργητικό και το παθητικό τους, είναι περίπου ίσο με το ΑΕΠ της χώρας και σημειώνουν ότι αυτός ο δείκτης είναι ασφαλής. Στην Ισλανδία όμως, η οποία χρεοκόπησε, το ενεργητικό και το παθητικό των τραπεζών, ήταν πέντε φορές το ΑΕΠ και στην Ιρλανδία -η οποία έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας- ήταν 5 φορές το ΑΕΠ.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα για την ισορροπία και τη σταθερότητα, συνομολογούν θεσμικοί παράγοντες, τραπεζίτες και αναλυτές, είναι η εμπιστοσύνη. Γι' αυτό ένας από τους στόχους διασποράς ανεξέλεγκτων φημών, ήταν οι καταθέσεις. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι το ΔΝΤ δεν έχει επιβάλλει ποτέ πάγωμα των καταθέσεων σε όποια χώρα έχει δανείσει κεφάλαια και έχει δώσει την τεχνογνωσία του και συγκεκριμένα ούτε στην Ουγγαρία, ούτε στη Λετονία αλλά ούτε και στη Ρουμανία.

Στη μόνη χώρα που έχει δεσμεύσει καταθέσεις, ήταν στην Αργεντινή, το 2001, προκειμένου να σταματήσει η φυγή των κεφαλαίων που ξεκίνησε λόγω της υποτίμησης του νομίσματος τους έναντι του δολαρίου. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι κανείς καταθέτης δεν έχασε τα χρήματά του ούτε καν στην Ισλανδία που κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα συνολικά.

Στήριξη από ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες, λένε οι εγχώριοι αναλυτές είναι μέρος του ευρωσυστήματος και στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σημειώνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τις στηρίζει για αρκετά χρόνια ακόμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα των κρατών της Ευρωζώνης που τους παρέχεται ρευστότητα προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση για την άντληση ρευστότητας από τις αγορές.

Η αγορά των CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης αποπληρωμής υποχρεώσεων) βοηθούν στις φήμες περί χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους, οι οποίες δεν είναι και τόσο αθώες λένε παράγοντες της αγοράς. Σημειώνουν μάλιστα, ότι η οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του χρέους πληρώνουν τα CDS η συνολική αγορά των οποίων εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ, ύψος το οποίο δεν επιβεβαιώνεται καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεση των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27947157

No comments: