29.3.13

Goldman Sachs: «Σήμα κινδύνου» για Ιταλία-Δεν «βλέπει» έξοδο της Κύπρου - Υπέρ μιας συμμαχίας με τον Μπερσάνι ο Μπερλουσκόνι

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, παρά το κόστος αυτής της απόφασης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, Τζιμ Ο’Νιλ.
«Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι θα φύγει κάποια χώρα από την Ευρωζώνη, ακόμα και η μικρή Κύπρος. Πως θα πιστέψουν τότε οι επενδυτές ότι οι υπόλοιπες (χώρες) θα μείνουν σίγουρα (στο ευρώ)», ανέφερε ο Ο’Νιλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Παράλληλα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, είπε, στην όλη ιστορία είναι ο παράγοντας Γκρίλο στην Ιταλία. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως ορισμένοι από αυτούς τους σκληρούς τύπους στον Βορρά δεν σκέφτονται αυτό το θέμα», τόνισε ο Ο’Νιλ, υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωζώνη.
Αν οι Ιταλοί δεν αρχίσουν να βλέπουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σύντομα, θα τεθεί θέμα για τα οφέλη του να είναι κάποια χώρα μέλος της Ευρωζώνης, υποστήριξε ο ίδιος και διερωτήθηκε: «Τι κάνει η Ε.Ε. για να το αντιμετωπίσει αυτό; Φαίνεται πως η Ε.Ε. ασπάζεται τις αποφάσεις που λαμβάνουν ορισμένες ισχυρές φωνές σε συγκεκριμένες χώρες, και ειδικά στη Γερμανία».

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632974

Έτοιμος να υποστηρίξει μία κυβέρνηση συνασπισμού με τον κεντροαριστερό ηγέτη Πιερ-ΛουίτζΙ Μπερσάνι εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απορρίπτοντας μία κυβέρνηση τεχνοκρατών όπως αυτή του απερχόμενου Μάριο Μόντι.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, την εκφράσαμε με απόλυτη σαφήνεια στον πρόεδρο», είπε ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ο Κ. Μπερλουσκόνι απάντησε: «χρειαζόμαστε την εμπειρία και τον επαγγελματισμό της πολιτικής» δεδομένης και της «τραγικής εμπειρίας» της κυβέρνησης Μόντι.
Ο κ. Μπερσάνι χθες βράδυ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σημεία ανυπέρβλητης διαφωνίας με την συντηρητική παράταξη.
Ο κ. Ναπολιτάνο αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις  - είτε την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα μη πολιτικό πρόσωπο, ή την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του στον κ. Μπερσάνι -  σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί.

http://www.naftemporiki.gr/story/633082

Γαλλία: Εκτός στόχου το δημοσιονομικό έλλειμμα Διαμορφώθηκε στο 4,8% το 2012

Εκτός στόχου βρέθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, INSEE.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα υποχώρησε στο 4,8% του ΑΕΠ από 5,3% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο διαμορφώθηκε πάνω από τον στόχο του 4,5%.
Το Παρίσι είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να μην επιτευχθεί ο στόχος, λόγω της στήριξης που είχε παράσχει το γαλλικό δημόσιο στην γαλλοβελγική τράπεζα Dexia – το πρώτο «θύμα» της χρηματοοικονομικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο. Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για μείωσή του στο επίπεδο του 4,6%.
Επίσης, έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτευχθεί ούτε ο φετινός στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους παράταση των σχετικών προθεσμιών.
Σύμφωνα με την INSEE, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε πέρυσι στο επίπεδο ρεκόρ του 90,2% του ΑΕΠ, έναντι 85,8% το 2011 και στόχου 89,9% για πέρυσι.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632953

Συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου

Σε συμφωνία με την τρόικα στο θέμα που προέκυψε αναφορικά με την ακύρωση των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, κατέληξαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από πολύωρες συζητήσεις, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η συμφωνία, όπως αναφέρει το πρακτορείο, προβλέπει την αντικατάσταση στο σχετικό διάταγμα του ΥΠΟΙΚ της λέξης «ακυρώνονται» με τη λέξη «απομειώνονται» με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632909

Kύπρος: Σε ποιους χάρισαν δάνεια (προπαγάνδα)

Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης.

Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή, αναφέρει το iefimerida.

Μείζον ζήτημα πολιτικό, ηθικό αλλά και με προφανείς σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις δημιουργεί η αποκάλυψη στη Λευκωσία ότι οι τράπεζες που παρέσυραν στον βυθό την Κύπρο διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Ηδη έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων) που πέτυχαν τη διαγραφή σημαντικών οφειλών τους από τις τράπεζες και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν το πώς και το γιατί της ειδικής αυτής μεταχείρισης που είχαν από τα διορισμένα από την ίδια την πολιτική ηγεσία Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, ώστε να μην πλανάται η «οσμή» χρηματισμού των πολιτικών με την ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Από το διαδικτυακό Δελτίο ξεκίνησε η αποκάλυψη
Το διαδικτυακό Δελτίο Ειδήσεων της Κύπρου αποκάλυψε τη λίστα των πολιτικών, των συγγενών τους και συνδικαλιστών στους οποίους διεγράφη ολόκληρο ή μέρος δανείου που είχαν λάβει από τις δύο υπό κατάρρευση τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου.

Πρόκειται για 19 ονόματα στη Λαϊκή τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου.

Στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη παρέδωσαν τη λίστα ο Γενικός Διευθυντής της «Nikodea» Κώστας Ντάλτας και ο Σύμβουλος Ενημέρωσης της εταιρείας Σωτήρης Παπαδόπουλος, λίστα η οποία παραδόθηκε και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Δελτίο Τύπου της «Nikodea» που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα «24Η» αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «δέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη λίστα, ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας για τη συμβολή τους στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρξει στην πολιτική ζωή του τόπου, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση, για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση».

Στο Δελτίο Ειδήσεων του 24Η μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, και κάλεσε να παραδοθεί η λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρενέβη επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για «λαμόγια».

Η διαγραφή άρχισε τον Απρίλιο του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012.

Οι λίστες αυτές αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.

Τα ονόματα της ντροπής

Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου:
Ξενοδοχειακή εταιρεία Τ.Η.Ε. (συνδέεται με το ΑΚΕΛ) δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ

Παγκύπρις Εργατική Ομοσπονδία χαρίστηκε δάνειο 193.00 ευρώ

Εταιρεία Ν.Μ.G. (συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος ΑΚΕΛ) χαρίστηκε δάνειο 11.000 ευρώ

Γνωστός πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ Π.Π. διεγράφη δάνειο 101.000 ευρώ

Εταιρεία At.ltd. (συνδέται με βουλευτή του ΔΗΣΥ) διεγράφη δάνειο 11.000 ευρώ

Π.Γ. γιός πρώην υπουργού του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 2.000 ευρώ

Σοφ. Χ. πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ διεγράφη δάνειο 26.000 ευρώ

Ευ.Σ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη δάνειο 16.000 ευρώ

Δήμαρχος του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 17.000 ευρώ

Λ.Π. νύφη βουλευτή ΔΗΚΟ διεγράφη δάνειο 330.000 ευρώ

Πρώην υπουργός, πρόεδρος κόμματος, στέλεχος του ΔΗΣΥ με εταιρεία διεγράφη δάνειο 399.000 ευρώ

Διαγραφές δανείων από την Ελληνική Τράπεζα

Ν.Κ. βουλευτής μικρού κόμματος κατέχει το 80% εταιρείας με τη σύζυγό του διεγράφη δάνειο της εταιρείας 543.000 ευρώ

Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου
Αρ.Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, γραμματέας σε τουριστική εταιρεία διαγράφη δάνειο 39.000 ευρώ

Αν.Γ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη οφειλή 71.000 ευρώ

Σοφ. Χ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη οφειλή 54.000 ευρώ

Γ.Β. κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτερα αξιώματα εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5,8 εκατ. δολαρίων για το 2014.

Π.Α. πρώην σύζυγος κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ Ν.Α. διεγράφη οφειλή 18.500 ευρώ

Πρέσβης Ν.Π. εν ενεργεία διεγράφη ποσό 14.000 ευρώ

Μπήκαν δικαστές για να ψάξουν το σκάνδαλο
Ευρύτατοι και εκτεταμένοι χαρακτηρίζονται οι όροι εντολής της τριμελούς ερευνητικής, που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής, Γιώργος Πικής τα μέλη της, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, θα εξετάσουν ζητήματα που αρχίζουν από την αποχώρηση της HSBC από τη Λαϊκή Τράπεζα το 2006, την αγορά και πώληση ομολόγων ελληνικού δημοσίου, την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την επιλογή του οίκου Pimco για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου, την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA.

Στους όρους εντολής, περιλαμβάνονται οι μισθοί και τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών, η τήρηση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου των τραπεζών, καθώς και η επάρκεια των αποφάσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των τραπεζών και των ΔΣ τους, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/767199/ArticleNewsWorld.aspx

__________________________________________

τέτοιες λίστες δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα!

τώρα που η Κύπρος έχει να ασχολείται με πολλά δισ, μπορούν να διαβάζουν στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά τι κάνει ο κάθε επώνυμος και πόσα του έχουν χαρίσει

σημασία έχει το αποτέλεσμα


IIF: «Πραγματική πιθανότητα» εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη

Για «πραγματική πιθανότητα» εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη μετά από την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της κάνει λόγο το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
«Η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την ύφεση που προβλέπεται να σημειωθεί στη χώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση», η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα.
Εκτίμησε ακόμη πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε απαραιτήτως επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.
Το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες», ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο κ. Σατλ και συμπλήρωσε ότι «αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες».

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632878

_________________________________________________

δεν τα λέει ο Κρούγκμαν, δεν τα λέει κάποιος άλλος οικονομολόγος...

τώρα είναι το IIF, οι τύποι που ασχολούνται με τα χρέη των μικρών και τα διακανονίζουν εδώ και δεκαετίες

Νέα διαγραφή χρέους βλέπει ο ηγέτης του Die Linke "θα χάσουμε πραγματικά πολλά χρήματα"

Πεπεισμένος ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει νέα διαγραφή χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δηλαδή προς τα τέλη αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου, δηλώνει ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά», Γκρέγκορ Γκίζι, σε συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό Profil.

Ο Γκίζι τονίζει χαρακτηριστικά ότι με τη διαγραφή αυτή «θα χάσουμε πραγματικά πολλά χρήματα».

Ο Γερμανός πολιτικός αναφέρει πως ήταν ο πρώτος που είχε επισημάνει στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή την ανάγκη ενός Σχεδίου Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη.

Επισημαίνει ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 2.000 οικογένειες που κατέχουν το 80% του πλούτου και μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, κάτι που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει σε μία νοσοκόμα που αρχικά κόβεται ο μισθός της και έπειτα η σύνταξη.

Κατά την άποψή του, στην περίπτωση των φοροφυγάδων, θα πρέπει να εφαρμόζεται στην Ευρώπη, κατ' εξαίρεση, αμερικανικό δίκαιο, δηλαδή οι πολίτες της Αυστρίας, της Γερμανίας ή της Ελλάδας, να μπορούν να κατοικούν και να έχουν τις περιουσίες τους όπου θέλουν, όμως να καταβάλουν φόρους στην πατρίδα τους.

Για το λόγο αυτό υποστηρίζει έναν πανευρωπαϊκό ενιαίο φόρο περιουσίας - με ένα αφορολόγητο ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ - από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτούνται αναπτυξιακά προγράμματα.

Ο κ. Γκίζι καταδικάζει την πολιτική που εφαρμόζεται για τη νότια Ευρώπη, η οποία, όπως λέει, οδηγεί τους ανθρώπους στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη αποτελεί εργαλείο κοινωνικής αποδόμησης, ή αυτό που γίνεται τώρα με τις καταθέσεις στην Κύπρο δεν είναι τίποτε άλλο από απαλλοτρίωση.

Ασκώντας έντονη κριτική στην (πρώτη) απόφαση του Eurogroup για τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο, ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης παρατηρεί πως θα έπρεπε από την αρχή να είχε αποσαφηνιστεί ότι δεν πλήττονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, διότι δεν είναι δυνατό να σύρονται στην καταβολή αυτού του φόρου οι μικροκαταθέτες, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε.

Τέλος, καταδικάζοντας την υπερεξουσία των τραπεζών ζητά τον περιορισμό των μεγεθών τους και τη διαμόρφωση ενός δημόσιου νομικού καθεστώτος, όπως αυτό που ισχύει για τα ταμιευτήρια.
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504504

Σόιμπλε: Ο θυμός των Κυπρίων θα περάσει

Ο θυμός των Κυπρίων για τους όρους της διάσωσης της Κύπρου θα περάσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Πάντα έτσι συμβαίνει όταν ένας πληθυσμός αγωνιά κι έχει προβλήματα ... αναζητά κάποιον να ξεσπάσει το θυμό του» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοσταθμό SWR2, ερωτηθείς για την οργή του κόσμου στην Κύπρο κατά της Γερμανίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Είναι η φύση των πραγμάτων. Αυτοί που είναι πιο ισχυροί οικονομικά και πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο επωμίζονται πιο εύκολα το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Προσπαθούμε να το καταπολεμήσουμε αυτό, να εξηγήσουμε. Αλλά δεν πρέπει και να εμφανιζόμαστε αλαζόνες» πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632773

______________________________________

Σχολής Γκέμπελς ο Σόιμπλε! Ζογκλέρ της Πολιτικής!


Ιω. Κασουλίδης: Σε περίπου ένα μήνα η πλήρης άρση των περιορισμών

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, όπως εκτίμησε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
«Ένας αριθμός περιορισμών θα αρθεί, και σταδιακά, πιθανώς σε μία περίοδο περίπου ενός μήνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, θα έχουν αρθεί πλήρως», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης σε δημοσιογράφους.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632757

Ιταλία: Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης δήλωσε ο Μπερσάνι - τι θα γίνει

Την αδυναμία του να σχηματίσει κυβέρνηση δήλωσε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σε συνάντησή των δύο ανδρών στο κυρηνάλειο προεδρικό μέγαρο.
Πλέον, τις διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να διευρευνηθεί αν υφίσταται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης η οποία να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής από την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία, θα τις αναλάβει ο ίδιος ο κ. Ναπολιτάνο.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο κ. Μπερσάνι σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Ναπολιτάνο για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να επιτύχει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης και ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε «να τις διερευνήσει αυτοπροσώπως».

Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης των κ.κ. Ναπολιτάνο και Μπερσάνι, ότι ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς «δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης».
Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων του προέδρου της Ιταλίας με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών θα αρχίσει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, και θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας.

Πρώτος θα προσέλθει στο προεδρικό μέγαρο το μεσημέρι εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τελευταίος ο εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς στις 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

http://www.naftemporiki.gr/story/632777




Italy - Next Steps


Bersani didn’t have the numbers and President Napolitano has decided against sending him to parliament and to take matters into his own hands. This was widely expected but nevertheless the necessary process in terms of procedure.

In terms of next steps, there are fundamentally two possible scenarios:
1) Napolitano will privately consult with parties to see if any solution can be found, including on a Bersani government who hasn’t formally renounced. [Update: Napolitano will meet parties tomorrow to explore if there are ways to find an agreement on a Bersani government]. If not around Bersani, the president will suggest other candidates (probably following further consultations) and give them a mandate to try and form a government with cross-party support. This would be a short-term government around an agreed set of measures.
2) No agreement is found, and once a new president election, Italy returns to the polls.
Both scenarios are outlined in more detail here.

One element worth keeping in mind though is internal PD politics - the party will be split on whether to support or not a quasi technocratic option (and against any pact/relation whatsoever with PDL), and then of course there is the elephant in the room: the leadership question. If a Bersani government isn’t formed, Matteo Renzi (and others in the party) have made clear that independently of when elections are held, leadership primaries need to take place. There will though be voices within the party that will aim to block any sort of deal with the centre-right and push for elections as early as possible with Bersani still at the helm, as in a nutshell that is fundamentally the only opportunity he has to cling onto his job.

full: http://albertonardelli.tumblr.com/post/46521604037/italy-next-steps

______________________________________

δεν χρειάζεται να διαβάζετε πολλά για την Ιταλία, όλο το ζουμί είναι εδώ
ξανα-συμβουλεύω τους Ιταλούς να κάνουν εκλογές στις 22/9

28.3.13

Τo τεστ του κυπριακού corralito

Τη δεκαετία του 1990, η Αργεντινή αποφάσισε να εισαγάγει την αμερικανική αντιπληθωριστική αξιοπιστία, προσκολλώντας το αργεντίνικο πέσο στο δολάριο.

Το εγχείρημα στέφθηκε αρχικά από επιτυχία αφού ο πληθωρισμός έπεσε και η οικονομία της αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς.

Όμως, η αδυναμία της χώρας του ταγκό να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της και τη χρηματοοικονομική κρίση στις αναδυόμενες χώρες, έφερε τα πάνω κάτω.

Η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνθηκε και η εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα κλονίστηκε.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και κυρίως τις μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, αθρόες, η Αργεντινή προχώρησε σε μια κίνηση που έμελλε να αποδειχθεί μοιραία στα τέλη του 2001.

Πάγωσε τις καταθέσεις και επέβαλε δρακόντειους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, που έμελλαν να μείνουν στην ιστορία ως corralito.

Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού οδήγησε σε άτακτη χρεοκοπία και σε πτώση της κυβέρνησης - το ελικόπτερο φυγάδευσε τον πρόεδρο για να αποφύγει την οργή του κόσμου.

Ας έλθουμε στην ευρωζώνη και στην Κύπρο ειδικότερα, που από σήμερα βάζει σε εφαρμογή το δικό της corralito. 

Αφού παρέμειναν κλειστές για αρκετές μέρες, οι κυπριακές τράπεζες ανοίγουν σήμερα, θέτοντας σε εφαρμογή δραστικούς περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων εκτός της χώρας.

Η ευρωπαϊκή συνθήκη επιτρέπει κάτι τέτοιο για έκτακτους λόγους και για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι ειδήμονες, οπότε νομικό εμπόδιο δεν υπάρχει για τους περιορισμούς.

Ακόμη κι αν η συνθήκη δεν το επέτρεπε, το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε, όπως διδάσκει η μη εφαρμογή του όρου περί μη διάσωσης (no bailout clause) της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Αναμφισβήτητα, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που βάζει η Κύπρος δημιουργούν καταθέσεις σε ευρώ δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης, αν και το νόμισμα είναι ίδιο.
Από τη μία πλευρά, οι καταθέσεις σε ευρώ στη Μεγαλόνησο που υπόκεινται σε περιορισμούς και χαρακτηρίζονται από μειωμένη ρευστότητα και από την άλλη πλευρά όλες οι καταθέσεις στις άλλες χώρες-μέλη.

Έχουμε δηλαδή ντε φάκτο τη δημιουργία δύο ειδών καταθέσεις εντός της ΟΝΕ, προς το παρόν.
Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί οι σχετικοί περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκαν για 7 μέρες να μην παραταθούν.

Όμως, κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα έβαζε το χέρι του στο ευαγγέλιο για κάτι τέτοιο.

Αν μη τι άλλο, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν στην Κύπρο για να αποτραπεί ο πανικός των καταθετών και όχι λόγω κρίσης στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Όμως, όσο εύκολα μπαίνουν οι περιορισμοί, άλλο τόσο δύσκολα βγαίνουν.

Κι εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα.

Πώς θα πειστεί η μεγάλη πλειονότητα των καταθετών να μη βγάλει σταδιακά τα λεφτά της εκτός Κύπρου όταν πολλοί έχουν ήδη δει να κουρεύονται οι καταθέσεις τους, να χάνουν τα λεφτά που επένδυσαν σε τραπεζικά ομόλογα ή σε άλλους τίτλους και μετοχές των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων;

Αν η κυπριακή κυβέρνηση «κούρεψε» μία φορά τους καταθέτες, γιατί να μην το κάνει ξανά στο μέλλον αν βρεθεί σε ανάγκη;
Είναι ένα απλό αλλά σημαντικό ερώτημα.

Την απάντηση θα τη λάβουμε τις επόμενες μέρες, όμως τα πιθανότερα σενάρια είναι δύο.

Σύμφωνα με το πρώτο θετικό σενάριο, η μεγάλη μάζα του κόσμου θα αποδεχθεί την ανάγκη ενός ακόμη «κουρέματος» και δεν θα αντιδράσει δυναμικά. Οι καταθέτες σε άλλες χώρες θα κρατήσουν την ψυχραιμία τους.
Σύμφωνα με το δεύτερο αρνητικό σενάριο, οι καταθέτες κυπριακών τραπεζών θα φοβηθούν για την ασφάλεια των χρημάτων τους και θα προσπαθήσουν να τα βγάλουν από τη χώρα.

Επιπλέον, οι καταθέτες άλλων χωρών θα αντιδράσουν στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ για επανάληψη του κυπριακού σχεδίου και αρκετοί θα αποχωρήσουν από τη Μεγαλόνησο.

Αν το δεύτερο σενάριο είναι σωστό και το corralito απελευθερωθεί, θα υπάρξει πανικός στους καταθέτες καθότι το ενεργητικό των μεγάλων κυπριακών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας και τα κρατικά έσοδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στην Κύπρο μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους καταθέτες άλλων ξένων τραπεζικών συστημάτων.

Όσο λοιπόν συντομότερα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών προς την κυβέρνηση τόσο το καλύτερο.

Dr. Money 

When Will Deposit Haircuts Take Place In Other European Countries?

When all is said and done, what happened in Cyprus over the past two weeks, is nothing but the culmination of re-marking the "assets" in the country's financial system (which as noted previously, were a preponderance of worthless Greek bonds and countless other non-performing loans), long priced at assorted "myth" levels, to a long overdue reality.
As a result of delaying resolving the mismatch between non-performing assets and liabilities for years, the resolution was one which saw some €16 billion of the total asset base impaired, which in turn necessitated the impairment of billions of deposits: the primary liability funding the Cypriot financial system.
Furthermore, as a result of the "Freudian Slip" by the Eurogroup's new head earlier this week, we know that Cyprus will be the template for all future bank resolutions, which seek to avoid a democratic popular vote of depositor self-impairment (a vote which is now known will never actually pass) and proceed to restructuring the banking sector a la carte, by liquidating bad banks and impairing liabilities to the point where the balance sheet is once again viable (however briefly).
The bottom line is that at its core, it is all simply a bad-debt problem, and the more the bad debt, the greater the ultimate liability impairments become, including deposits. Which means that the real question in Europe is: how much impairment capacity is there in the various European nations before deposits have to be haircut? Thanks to Credit Suisse we now know the answer.
The chart below shows the liability breakdown for various Eurozone nations, of which the key line item is the Total Deposits, and which in Europe comprises the bulk of bank funding. It becomes obvious why Cyprus had no choice but to crush depositors: they make up a whopping 84% of all liabilities (the highest in Europe and matched only by Greece), so assuming all other liabilities are liquidated, there still would be impairments if the total bad assets (assuming all bank assets are loans which in Europe, unlike the US, is more or less the case) pushed above 16% which in Cyprus they did.

So applying some simple balance sheet equality math, one can quickly calculate how much of a "Bad-Debt Impairment" assorted European financial systems can withstand before they too have no choice but to follow in Cyprus' footsteps and begin crushing depositors, who in bankruptcy court are known by a different, less friendly term: General Unsecured Claims.
The resulting chart is below:

Not surprisingly, in first place is Cyprus which underwent precisely the deposit haircut exercise that would have befallen Greece as well (at the same bad debt capacity), if only Greece had an easily expendable, for political reasons, deposit class - Russian Oligarchs. However, as more and more bad-debt accumulates within the system, the ability to provide a liquidity buffer, instead of resolving what is fundamentally a solvency issue, evaporates, and soon Greece, then Belgium, the Slovenia, then Spain, then Portugal, and so on, will have to address which, as Cyprus clearly demonstrated, is a solvency problem, not liquidity!
When will such days of reckoning happen? Ask the Cypriots: they had no idea they would wake up one day with virtually all of their deposits over €100,000 wiped out. Point being - nobody knows, or more specifically, fundamentally this is a political decision, usually one which is taken ahead of elections (i.e., those in Germany this September), and which has nothing to do with actual finances.
The reality however is that all of Europe's banks have a soaring bad-asset overhang, and sooner or later it will have to be resolved.
It is now common knowledge that such resolution will not take place via additional liquidity injections, but through impairment of the various liability classes as per the reverse waterfall of seniority: first equity, then capital and reserves then junior debt, and finally, senior debt and deposits (with secured senior debt last).
The lesson here is: do your homework, and know your bank. If one's deposits are in a bank that has, or is rumored to have, many bad loans, then pull your money and either put it in a safe bank, put it offshore, or just keep it under the mattress.
Because what happened in Cyprus is now, despite all promises to the contrary, the template for what will happen to all the countries to the right of Cyprus on the chart above.
It's only a matter of "when."

http://www.zerohedge.com/news/2013-03-28/when-will-deposit-haircuts-take-place-other-european-countries-complete-bad-debt-imp

_________________________________________________

ευτυχώς διαβάζουμε και κάπου για Βέλγιο...

ειδικά το 2ο γράφημα είναι πολύ ενδιαφέρον

Η πρώτη επισήμανση των αναλυτών του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου δεν θα μπορούσε  παρά να αναφέρεται στην Ελλάδα. “Η Ελλάδα είναι οικονομικά κοντά στην Κύπρο και η αλληλεξάρτησή της με την Κύπρο την καθιστά πολύ καλό υποψήφιο
η Nomura διαπιστώνει ότι πιο ευάλωτες είναι η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, όπου το ποσοστό των μη ευρωπαϊκών καταθέσεων είναι πολύ υψηλότερο του κοινοτικού μέσου όρου.

Στις ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο μεταφέρουν τα χρήματά τους Κύπριοι καταθέτες

Πολλά αιτήματα για μεταφορές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο δέχονται σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας τους μετά από δύο εβδομάδες, οι κυπριακές τράπεζες.
Τα αιτήματα υποβάλλονται στις κυπριακές τράπεζες που δεν επηρεάζονται από το κούρεμα των καταθέσεων, όμως, είναι σαφές ότι κάποιοι καταθέτες νιώθουν ότι τα χρήματά τους θα είναι ασφαλέστερα σε ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο, όπως η Alpha Bank, Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

http://www.newmoney.gr/article/7248/stis-ellinikes-trapezes-stin-kypro-metaferoyn-ta-hrimata-toys-kyprioi-katathetes

A depositor waits to enter a Laiki Bank branch in Nicosia March 28, 2013. REUTERS/Yannis Behrakis

Ήρθε η ώρα τους: Συζητούν μειώσεις 40% - 50% στο κρατικό μισθολόγιο

-Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, προσανατολίζονται σε οριζόντες αποκοπές
-Λάβρος κατά της των νέων υπό συζήτηση μέτρων ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.
-Μοιράζονται στη μέση οι μισθοί δημοσίων
-Συζητούν μείωση κατά 25% και στο μισθολόγιο των ημικρατικών
-Στον ορίζοντα και οι ιδιωτικοποιήσεις

Κυριολεκτικά στη μέση, ενδέχεται να μοιραστεί ο μισθός των κυβερνητικών υπαλλήλων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, στο Υπουργείο Οικονομικών συζητούνται μειώσεις που φτάνουν το 40% - %50% και μάλιστα, αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα εφαρμοστεί  κλιμακωτά, αλλά οριζόντια, δηλαδή απο τη μία μέρα στην άλλη.

Πυρ και μανία κατά των νέων υπό συζήτηση μέτρων, ο ΓΓ της ΠΑΥΣΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, στο άκουσμα και μόνο ότι αναμένονται νέες μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο και τις συντάξεις.

Μιλώντας στο newsit.com.cy όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και Εργασίας ξεσπάθωσε κατά της πολιτικής των μειώσεων που επιβάλλουν οι Τροικανοί,  λέγοντας ότι «γέμισε η Κύπρος ειδικούς, καταστράφηκε η Κύπρος θα πάει στο 1960, και εμείς γεμίσαμε ειδικούς».

«Δυστυχώς» συνέχισε «δεν κάναμε τίποτα σωστό καταστραφήκαμε και πρέπει όλοι να κλαίμε, όχι να κάνουμε δηλώσεις» τόνισε σχολιάζοντας τα περί μείωσης του κρατικού μισθολογίου και συντάξεων.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, αν και εξέφρασε άγνοια δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι «εάν και εφόσον έρθει ένα τέτοιο μέτρο τότε θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Μειώσεις στους μισθούς μέχρι και 50%

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου διαβεβαίωσε ότι με βάση το μνημόνιο η τρόικα θα επανέλθει σύντομα ζητώντας περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο, τις συντάξεις και τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων».
Μάλιστα επικαλούμενος δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Χάρη Γεωργιάδη, είπε ότι οι μισθοί στο δημόσιο τομέα θα μειωθούν στο μισό.

«Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγω για μισούς μισθούς» υπέδειξε ο κ. Νεοφύτου.
Η τρόικα ζητά ακόμη μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών στο 25%, είπε.
Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιους και ημικρατικούς οργανισμούς σε συστράτευση, κατά των μέτρων της τρόικα.

Έρχονται και οι ιδιωτικοποιήσεις


Υπενθύμισε επίσης ότι εκκρεμεί και η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, όπως έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο και σύντομα η τρόικα θα ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου.
Η μείωση μισθών, συντάξεων και άλλων ωφελημάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι κάτι που αναμένουμε δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου.
Ο κ. Αναστασίου είπε ότι ζήτησαν ήδη σύγκλιση ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συνδικαλιστές και εργοδότες για να εξετάσουν το θέμα.

http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=111336&catid=13

Μάρτης - "γδάρτης" για τη Σοφοκλέους

Μετά από απτά συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, ο Μάρτης αποδείχθηκε "γδάρτης" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού όχι μόνο σταμάτησε το ανοδικό σερί που είχε προηγηθεί, αλλά έσβησε και όλα τα κέρδη του Δείκτη για το 2013, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες μετά τον Μάιο του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 18 συνεδριάσεις του μήνα, μόνο σε έξι ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Έτσι με την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, του μήνα, αλλά και του τριμήνου, λόγω των αργιών του Πάσχα των Καθολικών, για τους ασχολούμενους με στατιστικά στοιχεία, αυτά έχουν ως εξής:

Η εβδομάδα των τριών συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε με απώλειες 6,59% για τον Γενικό Δείκτη και με απώλειες 5,48% για τον Τραπεζικό. Ο μήνας αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 13,77% και από τον Τραπεζικό 26,58%. Η ολοκλήρωση του α΄ χρηματιστηριακού τριμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 4,26% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 44,22%, ενώ η μέση μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνο επτά από αυτές και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Eurobank Properties, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, τερμάτισαν το χρηματιστηριακό τρίμηνο με θετική ποσοστιαία μεταβολή. 

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή ανοδική αντίδραση, άφησε πανετελώς ασυγκίνητα τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, αφ΄ ενός γιατί συντελέστηκε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και αφ΄ ετέρου λόγω του επερχόμενου τετραήμερου χρηματιστηριακής αργίας.

Μάλιστα, επειδή η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πλησιάζει η ημερομηνία για να ανακοινωθούν οι συνελεύσεις και πιθανόν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών Τραπεζών, αυτό ενέτεινε την επιφυλακτικότητα ακόμα περισσότερο, σε συνδυασμό με την επικείμενη επιστροφή της τρόικας.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, κέρδη σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street.Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, οδιεθνής οίκος αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας σε "A+" από "AA -".
"Μη βιώσιμο" χαρακτήρισε το Δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ο Χαρουχίκο Κουρόντα προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δημοσιονομική υγεία της Ιαπωνίας τότε θα υπάρξει "πολύ αρνητικός αντίκτυπος" στην οικονομία.
Ο κ. Κουρόντα σημείωσε ότι ενώ η Αγορά Κρατικών ομολόγων παραμένει σταθερή, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ιαπωνία – ο οποίος αναμένεται να αγγίξει το 245% φέτος (βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ) είναι "εξαιρετικά υψηλό και αφύσικο".
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στο 6,4% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του μνημονίου, στο 5% του ΑΕΠ.

To Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% στο δ΄ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου της Χώρας. Οι αναλυτές περίμεναν ελαφρώς καλύτερη επίδοση, στο 0,5%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 16.000. Ο αριθμός των νέων ανέργων ανήλθε στους 357.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 340.000 αιτήσεις από 341.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε αρκετά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, αλλά πάντως παρέμεινε σε εδάφη που δείχνουν ανάπτυξη του κλάδου.

Ο δείκτης που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην ευρύτερη Περιφέρεια του Σικάγο, υποχώρησε στο 52,4 από 56,8 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 56,5. Κάθε μέγεθος άνω του 50 υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ υπό του 50 υποδεικνύει συρρίκνωση.

Oι στάσεις πληρωμών σε φοιτητικά δάνεια εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά το α΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με αναλύσεις Ιδιωτικών και Κρατικών Οργανισμών. Σύμφωνα με τον οίκο πιστωτικών αξιολογήσεων Equifax, κρίθηκαν σε επισφάλεια δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο. Πρόκειται για τα περισσότερα επισφαλή φοιτητικά χρέη από τότε που κρατάει αρχεία η εταιρεία. Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι συνολικά 6,8 εκατ. δανειολήπτες με Κρατικό φοιτητικό δάνειο έχουν κηρύξει στάση πληρωμής με χρέος 85 δισ. δολάρια.

Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα παραμείνουν στο στόχαστρο των Αγορών. Κλειστό παρέμεινε και σήμερα το Χ.Α.Κ., ενώ στο Χ.Α. συνεχίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των Κύπρου και CPB.

H Μoody's υποβάθμισε σε "Caa2" την υψηλότερη αξιολόγηση (country ceiling) που μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε εκδότης που έχει έδρα την Κύπρο. Η υποβάθμιση, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, αποδίδεται στην αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο. Τονίζει ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση των δύο Τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ίσως αυξήσουν την πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

"Η διάσωση ποτέ δεν λύνει το πρόβλημα διότι στο τέλος, πρέπει να χρεοκοπήσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος", δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Templeton Emergin Markets Group. Σύμφωνα με τον Mark Mobius, ήταν η "τρελή" απόφαση να φορολογηθούν οι Kύπριοι καταθέτες που μετέτρεψε ένα "μικρό Kυπριακό ζήτημα" σε μείζον πρόβλημα της ευρωζώνης.

"Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι καταθέτες στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τις άλλες Nότιες Eυρωπαϊκές Xώρες, αρχίζουν να λένε ‘οι καταθέσεις μου δεν θα είναι ασφαλείς’ και οι καταθέτες είναι αυτοί που κρατούν ζωντανές τις Tράπεζες", συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, το ισχυρό ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί ώστε οι Xώρες της Eυρωζώνης να μπορέσουν να υποτιμήσουν τα χρέη τους.

Η UBS εστιάζει την προσοχή της σε δύο συγκεκριμένους κινδύνους. Αναφέρεται στον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθετών τόσο από την Κύπρο όσο και από τις υπόλοιπες Χώρες της Περιφέρειας. Τονίζει, όμως, επίσης και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την πορεία της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς καταρρέει η οικονομία. Σε αυτό το σημείο, δεν αναφέρεται μόνο στην Κύπρο. «Η πιο άμεση εστία μετάδοσης του κινδύνου από την Κύπρο είναι η Ελλάδα», αναφέρει.

Για ένα νέο κεφάλαιο στην κρίση της Ευρωζώνης κάνει λόγο Η Nomura. "Σήμερα, η Κύπρος επέβαλε ευρείς ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων. Αυτοί οι περιορισμοί δεν επηρεάζουν μόνο την δυνατότητα μετατροπής των καταθέσεων σε μετρητά, αλλά περιορίζουν πολύ σοβαρά και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. Δεν μπορείς πλέον να μετακινήσεις ελεύθερα καταθέσεις ή φυσικό νόμισμα από την Κύπρο. Ο τύπος και το εύρος των κεφαλαιακών ελέγχων υποδηλώνει ότι υπάρχουν τώρα ξεκάθαρα στοιχεία νομισματικού διαχωρισμού. Μια παράμετρος – κλειδί για τη συνέχεια θα είναι η διάρκεια ισχύος αυτών των περιορισμών. Αν είναι μόνο προσωρινοί, μπορεί να μην είναι μεγάλο το πρόβλημα. Αν γίνουν όμως πιο μόνιμοι, τότε η επίπτωση θα είναι έντονη. Αφού δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην «γκρίζα ζώνη» σε ότι αφορά το αν το ευρώ έχει διασπαστεί ή όχι.

Βρισκόμαστε σε έναν «ενδιάμεσο κόσμο», όπου δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αναφορικά με έξοδο από το ευρώ, αλλά που τα ευρώ στην Κύπρο είναι διαφορετικά από τα ευρώ αλλού στην Ευρωζώνη. Το αν θα το ονομάσει αυτό κάποιος «διάσπαση», εξαρτάται από την… ιδιοσυγκρασία του", καταλήγει ο οίκος. Η Standard & Poor΄s ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο να προκαλέσουν άμεσες ενέργειες στην πιστοληπτική αξιολόγηση των Τραπεζών της Ευρωζώνης, υπογράμμισε ωστόσο ότι καθιστούν πιο φανερή την ανάγκη οικοδόμησης της Τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η χρηματοοικονομική κρίση και η παρατεταμένη ύφεση έχουν οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα το χρέος αρκετών Κρατών και σε αυτό το πλαίσιο η ικανότητα πολλών Κυβερνήσεων, στην Ευρωζώνη, να στηρίξουν τις εγχώριες Τράπεζες έχει περιοριστεί.

Πρέπει να επανεξετάσουμε το ευαίσθητο θέμα των Ευρωπαϊκών διασώσεων, αναφέρει η Societe Generale. Η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα των δανειστών αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη στο τέλος θα διαλυθεί. Και στην περίπτωση αυτή ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός της. Το αντίθετο. Οι χειρισμοί της τρόικας στην Κύπρο αποδεικνύουν ότι οι Τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι πια μια ασφαλής επένδυση. Η τρόικα κατάφερε να αυξήσει δραματικά την ανησυχία για την ασφάλεια των καταθέσεων μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν έχει σημασία ότι το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δεν αφορά τους μικρούς καταθέτες, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. Η αυτοπεποίθηση των καταθετών έχει κλονιστεί.

"Το plan B για την Κύπρο εξακολουθεί να είναι καταστροφικό" υποστηρίζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η πρώτη απόπειρα διάσωσης ήταν τόσο χαοτική και παράλογη που κάνει οτιδήποτε άλλο να φαίνεται λογικό και έξυπνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα συμφωνία διάσωσης είναι όντως καλή.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, μετά από δύο πολύ βίαιες πτωτικές συνεδριάσεις και με το Χ.Α. να εκμεταλλεύεται την ηρεμία των διεθνών Αγορών" είναι η άποψη του Σέργιου Μελαχροινού, καθώς οι μέχρι στιγμής τεχνικές ενδείξεις δεν επιβεβαιώνουν την αλλαγή της τάσης.

Εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί το ανοδικό ράλι που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2012, η μεσοπρόθεσμη τάση έχει μετατραπεί σε πτωτική και ως συνήθως οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις θα έχουν διάρκεια λίγων ημερών.

Η Αγορά καλείται να ξεπεράσει το πρώτο σοκ από τις εξελίξεις στην Κύπρο και να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, όμως παίρνουν σειρά οι ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Χ.Α.

Συνιστάται αυξημένη ρευστότητα, προκειμένου οι επενδυτές μεσοπρόθεσμου ορίζοντα να εκμεταλλευτούν τυχόν χαμηλότερες αποτιμήσεις. Για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική χρειάζονται κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 910 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών και πειστική διάρκεια.

Αντίθετα και όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec., εάν ο Δείκτης σημειώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 820 μονάδων, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τις 697 μονάδες.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/767043/ArticleMarketComment.aspx

ΗΠΑ: Ρεκόρ επισφαλειών στα φοιτητικά δάνεια

στάσεις πληρωμών σε φοιτητικά δάνεια εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά το α΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με αναλύσεις ιδιωτικών και κρατικών οργανισμών, που επιβεβαιώνουν την κρίση φοιτητικών χρεών η οποία επιβαρύνει τους Αμερικανούς αποφοίτους και λειτουργεί ανασταλτικά στο σύνολο της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστωτικών αξιολογήσεων Equifax, κρίθηκαν σε επισφάλεια κρατικά και ιδιωτικά δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο, Πρόκειται για τα περισσότερα επισφαλή φοιτητικά χρέη από τότε που κρατάει αρχεία η εταιρία.

Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι συνολικά 6,8 εκατ. δανειολήπτες με κρατικό φοιτητικό δάνειο έχουν κηρύξει στάση πληρωμής με χρέος 85 δισ. δολάρια.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/767042/ArticleNewsWorld.aspx

In the first two months of this year, the banking industry wrote off more than $3 billion in student loan debt, a 36 percent increase from the same time period last year.
As the Chicago Tribune reported, Equifax, a credit reporting agency, found that the continued weakness in the labor market is contributing to the steady increase in delinquencies and loan write-offs.
A report from the New York Federal Reserve Bank also revealed that 17 percent of student loan borrowers are more than 90 days late in their repayments. That means 6.8 million federal student loan borrowers are in default — amounting to $85 billion in debt — according to The U.S. Department of Education.
Equifax also found that student lending has increased with more people going back to college and the growing cost of higher education. The price of a four-year undergrad degree has increased by 5.2 percent per year in the last 10 years, the U.S. Consumer Financial Protection Bureau reported. And during the economic crisis, student loan debt continued to rise as other forms of debt saw decreases.
But with the continuing unemployment or underemployment situation for many recent grads, it’s no surprise that young people are having trouble paying back their loans on time.
Sadly, an economic recovery isn’t necessarily the answer for recent graduates, either.
As The Wall Street Journal reported, a new paper from the National Bureau of Economic Research shows that as the economy recovers it might not bring more jobs for higher skill and better educated workers. The paper also stated that the peak for college-level jobs as a share of the workforce was in 2000.
A college degree still gives young people an edge on their less-educated peers, with the February unemployment rate for college degree holders at 3.8 percent compared to 7.9 percent for those with just a high school diploma.
But as college grads continue to take jobs as coffee shop baristas and department store employees, the employment market gets even tougher for those who just hold a high school diploma.

http://redalertpolitics.com/2013/03/28/student-loan-write-offs-skyrocket-as-more-graduates-are-struggling-to-find-work/

charts






032813eu
 


 

 





 





 







Επιστολή σε Σαμαρά με καταγγελίες για ΤΑΙΠΕΔ

Σε βαρύτατες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) την περίοδο του Τάκη Αθανασόπουλου, καθώς και για μεθοδεύσεις που αφορούν την πολύκροτη σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Intralot για το νέο τεχνολογικό σύστημα προχωρά η Άννα Ζωηρού, η οποία εξεδιώχθη την προηγούμενη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Με επιστολή που κοινοποιεί στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στην πρόεδρο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κ. Ζωηρού υποστηρίζει πως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ «(με τη συμφωνία όλων των μελών) είχε αναστείλει εδώ και πολλούς μήνες» την υπογραφή της νέας σύμβασης με την Intralot «προκειμένου να μη δεσμεύσει τον επόμενο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ».

Η κ. Ζωηρού εκφράζει την απορία της για το ποιος και πότε αποφάσισε να προχωρήσει η επίμαχη σύμβαση, «παρόλο που ουδέποτε συζητήσαμε το θέμα αυτό στο Δ.Σ. επί προεδρίας Τάκη Αθανασόπουλου»!

Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχωρά και για τον διαγωνισμό για τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων και υποστηρίζει πως αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κινήσεις του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το αποτέλεσμα των οποίων ήταν, για παράδειγμα, «να απομείνει ένας μόνο υποψήφιος (σύμπραξη ΟΠΑΠ)».

Η κ. Ζωηρού είχε διοριστεί στο ΤΑΙΠΕΔ επί πρωθυπουργίας Λ. Παπαδήμου και ήταν επιλογή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη την περίοδο που στήριζε την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια παρέμεινε στο Δ.Σ. του Ταμείου, αλλά καταψήφιζε σειρά αποφάσεων. Όπως γράφει στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκε το περασμένο Σάββατο «ανεπισήμως» ότι υπήρξε απόφαση αντικατάστασής της. Υποστηρίζει πως «δεν μπορούσα να δεχτώ τη συστηματική παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. και αντιδρούσα».

Προσθέτει πως δεν μπορούσε να εγκρίνει προσλήψεις κολλητών με μηνιαίες αποζημιώσεις της τάξεως των 4 και 5 χιλιάδων ευρώ, την ώρα που επιβάλλονται στους Έλληνες αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Η κ. Ζωηρού υποστηρίζει πως δεν μπορούσε να συμφωνήσει «με όλες αυτές τις επεκτάσεις και ανανεώσεις που κάνει η διοίκηση στα συμβόλαια των διαφόρων συμβούλων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες κυριολεκτικά γίνονται τελευταία στιγμή ή ακόμα και εκ των υστέρων!».

Όπως αναφέρει, «πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ποτέ τον χρόνο να διενεργήσει διαγωνισμούς γι' αυτά τα έργα και επιλέγει τις ανανεώσεις και τις επεκτάσεις των υπαρχουσών συμβάσεων».

Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, πως η κ. Ζωηρού είχε διαφωνήσει «στην αλλαγή των όρων που έγινε στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ αφού είχαν ανοίξει οι φάκελοι των ενδεικτικών προσφορών, κάτι που ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύει το πρώτο τεύχος του διαγωνισμού».

Η αλλαγή των όρων, όπως υποστηρίζει, «σκοπό είχε την ενίσχυση της συμμετοχής κάποιων υποψηφίων, αυτό όμως καταστρατηγεί κάθε έννοια του υγιούς ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης».  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/766466/Article.aspx

Economist: πλήρη τραπεζική ένωση της ευρωζώνης


Η δεύτερη συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου ήταν πολύ καλύτερη από την πρώτη. Κατ’ αρχάς, υπήρξε συμφωνία: με τα 10 δισ. ευρώ του δανείου υποχώρησε η προοπτική της πρώτης εξόδου χώρας από την ευρωζώνη.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για διάλυση της Λαϊκής, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, και για αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας στη μεγαλόνησο, ακύρωσε τα χειρότερα στοιχεία της αρχικής, κακότεχνης συμφωνίας.

Οι καταθέτες με λογαριασμούς κάτω του εγγυημένου ποσού των 100.000 ευρώ θα τη γλιτώσουν. Οι πιστωτές των αδύναμων τραπεζών θα υποστούν απώλειες με ιεραρχικό τρόπο: πρώτα οι μέτοχοι και οι junior ομολογιούχοι, μετά οι senior ομολογιούχοι και οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες.

«Καιρός ήταν», θα πουν πολλοί - ιδιαίτερα οι Γερμανοί ψηφοφόροι, που όπως φαίνεται ήταν και αυτοί που είχαν στο μυαλό τους οι αρχιτέκτονες του σχεδίου. Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα στη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι τράπεζες στην ευρωπεριφέρεια έμπλεκαν και διασώζονταν από τους φορολογούμενους της Βόρειας Ευρώπης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός που προεδρεύει του Eurogroup, ξεκαθάρισε στις 25 Μαρτίου ότι η κυπριακή συμφωνία αποτελεί πρότυπο: αν οι τράπεζες βρίσκονται υπό κατάρρευση, οι πιστωτές θα πρέπει να περιμένουν ότι θα πληρώσουν ολόκληρο τον λογαριασμό. Η αρχή του ηθικού κινδύνου υποτίθεται ότι επανεδραιώθηκε. 

Το θέμα είναι με ποιο κόστος. Το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξαναχαρακτήρισε την Κύπρο μοναδική περίπτωση είναι ένδειξη. Τα σχόλια που έκανε λίγη ώρα νωρίτερα οδήγησαν σε πτώση τις αγορές, καθώς οι επενδυτές συμπέραναν ότι η συμφωνία είχε αποδυναμώσει την ευρωζώνη στο σύνολό της με τρεις τρόπους, και οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορεί τελικά να μετανιώσουν γι’ αυτό.

Πρώτον, η ίδια η Κύπρος φαίνεται πως έχει συντριβεί. Η κατάρρευση του υπερμεγέθους -με ρωσικό άρωμα- τραπεζικού της τομέα θα προκαλέσει καταστροφική οικονομική διολίσθηση - διολίσθηση που ενδεχομένως να σημαίνει ανάγκη για περισσότερο ρευστό.

Δεύτερον, η συμφωνία επιτρέπει στην Κύπρο να χρησιμοποιήσει ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων προκειμένου να σταματήσει τη φυγή καταθέσεων με το σημερινό άνοιγμα των τραπεζών. Το ενιαίο νόμισμα δεν είναι πλέον ενιαίο: ένα ευρώ σε κυπριακό λογαριασμό δεν αξίζει τόσο όσο σε γερμανικό ή σε βελγικό λογαριασμό. Η ευρωζώνη λέει ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι προσωρινοί, όμως στην Ισλανδία εξακολουθούν να ισχύουν τέσσερα χρόνια αφότου επιβλήθηκαν. Το προηγούμενο του περιορισμού στη διακίνηση του ευρώ δεν είναι κάτι που θα ξεχάσουν γρήγορα οι επενδυτές και οι καταθέτες.

Τρίτον, η απόφαση να τιμωρηθούν οι μεγαλοκαταθέτες θα αποδυναμώσει την ευρωζώνη. Ασχέτως με το αν αποδίδεται δικαιοσύνη για τη διάσωση Ρώσων που ξεπλένουν χρήμα, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι από το κόστος της εκκαθάρισης των τραπεζών είναι να δοθεί σε όλους τους βραχυπρόθεσμους πιστωτές λόγος να παραμείνουν στη θέση τους.

Με το να πλήττονται, απλώς θα αποθαρρυνθούν από το να βάλουν χρήματα στις αδύναμες τράπεζες των οικονομιών της ευρωπεριφέρειας, και θα κάνουν ακόμα δυσκολότερη την επιβίωση των «άρρωστων» τραπεζών σε περιόδους κρίσης. Όταν αρχίζει η φυγή καταθέσεων, είναι λογικό να συμμετάσχουν σε αυτήν ακόμα και οι εξασφαλισμένοι καταθέτες. Η ευρωζώνη έχει καταθέσεις ύψους 8 τρισ. ευρώ και ετήσια κρατικά έσοδα μόλις 4,5 τρισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις, ακόμα και αν το ήθελαν.
Η μεγαλύτερη αστάθεια, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δυσφορία των πιστωτριών χωρών σε μια στάσιμη περιφέρεια, είναι ένα κακό αποτέλεσμα για τους φορολογούμενους της Βόρειας Ευρώπης. Θα ήταν καλύτερα να δοθούν λίγο περισσότερα χρήματα και να υπάρξουν πιέσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου τραπεζικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει έξτρα κεφάλαια: οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δημιουργούν «μαξιλάρια», αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 112 δισ. ευρώ έναντι των απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ. Σημαίνει επίσης ότι μπαίνουν στη γραμμή του πυρός και πιο αξιόπιστοι πιστωτές, υιοθετώντας ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς που θα απαιτεί από τις τράπεζες να εκδίδουν ομόλογα που απορροφούν τις απώλειες πριν από τους μεγαλοκαταθέτες.

Μόνο μια πλήρης τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, που θα συμπεριλαμβάνει ένα πλαίσιο για δημοσιονομική στήριξη και για κοινή εγγύηση καταθέσεων, θα σπάσει τον σύνδεσμο μεταξύ αδύναμων τραπεζών και αδύναμων κρατών. Δυστυχώς, όμως, η Ευρώπη βρίσκεται πίσω σε όλα αυτά. 

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/766814/Article.aspx

Peterson Institute: Τι μπορεί να διδαχθεί η Κύπρος από το παράδειγμα της Ισλανδίας - Bruegel: Σε πλήρη αντίθεση με την κυπριακή αντίδραση το ισλανδικό προηγούμενο

Η Κύπρος μπορεί να διδαχθεί από το παράδειγμα της Ισλανδίας, υποστηρίζει το Peterson Institute, ενώ το think tank Bruegel εξηγεί γιατί η αντίδραση της Κύπρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο που έχει δημιουργήσει η Ισλανδία.
Η Ισλανδία, η οποία συχνά επαινείται για τη ριζοσπαστική διαχείριση της τραπεζικής της κρίσης, μπορεί πλέον να μεταδώσει ένα μάθημα στην Κύπρο: χρειάζεται υπομονή για την επιστροφή μίας κανονικής λειτουργίας της οικονομίας.
Η Ισλανδία είχε σχεδόν το ίδιο πρόβλημα με την Κύπρο: το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού της τομέα ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την οικονομία της. Οταν οι ισλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν το 2008, αποφάσισε, όπως και η Κύπρος το 2013, να τις αφήσει να χρεοκοπήσουν.
"Υπάρχουν ομοιότητες: ορισμένοι καταθέτες αναγκάσθηκαν να συμβάλουν σε ένα επί της ουσίας αντίστοιχο σενάριο, την κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού τομέα που ήταν υπερτροφικός", λέει ο Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ, οικονομολόγος του Peterson Institute της Ουάσινγκτον.
Στην Ισλανδία τα πάντα παίχτηκαν σε πολύ λίγο χρόνο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, όταν πτώχευσε η Lehman Brothers, οι παγκόσμιες αγορές πάγωσαν τις πιστώσεις από τη μία ημέρα στην άλλη.
Για τις τρεις μεγάλες ισλανδικές τράπεζες (Glitnir, Landsbanki, Kaupthing) η χρεοκοπία βρίσκεται προς των πυλών. Τα τρία ιδρύματα που είχαν χρηματοδοτήσει με δάνεια μία φρενήρη διεθνή επέκταση, έχουν απόλυτη ανάγκη τις αγορές.
Η κυβέρνηση επιλέγει τότε την δυναμική λύση και εξασφαλίζει από το κοινοβούλιο την άδεια να αναλάβει τον έλεγχο των τραπεζών. Αυτό θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου.
Οι πιστωτές, οι μέτοχοι και οι ξένοι καταθέτες πληρώνουν τον λογαριασμό. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία: πιστωτικά ιδρύματα που έχουν βαθμολογηθεί με τριπλό Α από τους οίκους αξικλόγησης χρεοκοπούν.
Το ισλανδικό κράτος επιλέγει να μην δανεισθεί για να διασώσει τα τραπεζικά μαμούθ.
"Η Ισλανδία αποτελεί προηγούμενο. Υιοθέτησε μία πολύ σκληρή γραμμή και ήταν απολύτως απομονωμένη, αντίθετα από την Κύπρο", σχολιάζει ο Νικολά Βερόν του think tank Bruegel των Βρυξελλών.
Μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα την βοηθήσει. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η Ισλανδία του 2008, όπως και η Κύπρος του 2013, είχε προσωρινά πιστέψει ότι μπορεί να επιδιώξει δάνειο από τη Ρωσία, το οποίο αρνήθηκε τελικά η Μόσχα.
Τέσσερα και μισό χρόνια αργότερα, αυτή η σφοδρή κρίση έχει αφήσει βαθιές ουλές στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισλανδίας, που θα χρειασθεί καιρός για να επουλωθούν.
Η χώρα έχει περάσει μία μακρά φάση αναδιάρθρωσης των ιδιωτικών χρεών, είτε αυτό αφορά τις επιχειρήσεις είτε τα νοικοκυριά που είχαν δανεισθεί ελβετικά φράγκα για την αγορά κατοικίας. Πιστωτές και χρεώστες έχουν βαθιά σημάδια από τις υπερβολές της δεκαετίας του 2000.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι τράπεζες παραμένουν υπερβολικά εξαρτημένες από τις "αιχμάλωτες" καταθέσεις στην Ισλανδία. Οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων που θεσπίστηκαν από το 2008 τις περιορίζουν εκεί για μεγάλο διάστημα ακόμη. Τον Νοέμβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι το 2015.
Χωρίς αυτούς τους περιορισμούς, οι καταθέτες θα έβγαζαν τα χρήματά τους από την Ισλανδία, όπου οι ευκαιρίες .... είναι μηδαμινές, με την μαραζωμένη αγορά στέγης, το μικροσκοπικό χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ και την εξαφάνιση των περίπλοκων και προσοδοφόρων τραπεζικών προϊόντων.
Η απομόνωση αυτή, που αποθαρρύνει τους ξένους, έχει συμβάλει στην μείωση της μερίδας των επενδύσεων στο ΑΕΠ στο 14% το 2012, στο ήμισυ σε σχέση με το 2007.
Μετά την ανάκαμψη κατά το διάστημα 2010-2011, η ανάπτυξη του 2012 ήταν ισχνή.
Ωστόσο συνοδεύθηκε από ταχεία μείωση της ανεργίας, η οποία τον Φεβρουάριο έπεσε κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2008.
"Οι επενδύσεις είναι πολύ πεσμένες. Στην πραγματικότητα, η Ισλανδία έχει αποκόψει πολλούς από τους δεσμούς της με την ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα", διαπιστώνει ο Άσγκιρ Τζόνσον, καθητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.
Η ισλανδική ηγεσία έχει επίγνωση αυτού του προβλήματος της απομόνωσης. "Η ιστορία δείχνει ότι η Ισλανδία ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν διατηρούσε ανοικτές οικονομικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε στις 21 Μαρτίου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μαρ Γκούντμουντσον.
Η Ισλανδία εξασφαλίζει εισροή ξένου συναλλάγματος από την αλιεία και την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Το 2012 το νησί υποδέχθηκε 672.000 ξένους επισκέπτες, 19% περισσότερους από το 2011, που ισοδυναμεί με το διπλάσιο του πληθυσμού τους.
Το μάθημα για την Κύπρο είναι ότι πρέπει να λάβει ταχέα και δραστικά μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά οφείλει να παραμείνει εντός του οικονομικού συστήματος της ευρωζώνης. Εάν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απομονωθεί, η ανάκαμψη θα διαρκέσει περισσότερο", εκτιμά ο Άσγκιρ Τζόνσον.

http://www.bankingnews.gr/texnikianalisiektheseis/item/84568-peterson-institute-%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%87%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82-bruegel-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF

Moody΄s: Υποβάθμισε την CPB σε C από Caa3 -Θα υπερβεί το 65% το "κούρεμα"

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Cyprus Popular Bank σε C από Caa3 προχώρησε ο οίκος Moody's μετά την απόφαση εκκαθάρισης της τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Ο οίκος δεν δίνει νέο outlook για την αξιολόγηση.

Παρτάλληλα, σημειώνει ότι το "κούρεμα" για τους ανασφάλιστους καταθέτες και ομολογιούχους της τράπεζας θα υπερβεί το 65%. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/767089/ArticleNewsWorld.aspx

Κατηγορούμενος για τοκογλυφία ο πρώην υπ. Παιδείας Γ. Ανθόπουλος – Η υπόθεση

Κατηγορούμενος για υπόθεση τοκογλυφίας είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και επί σειρά ετών Βουλευτής Σερρών Ιωάννης Ανθόπουλος ο οποίος απολογήθηκε στον ανακριτή διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο πρώην βουλευτής συγκαταλέγεται μεταξύ των 36 πολιτικών προσώπων που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ενεπλάκη σε υπόθεση τοκογλυφίας όντας δικηγόρος αλλά και "ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση".

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία, ενώ κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 10 ακόμη πρόσωπα, μέλη ΔΣ. εταιρειών που ενεπλάκησαν στον "κύκλο του χρήματος".

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση αφορά την εταιρία Καπνεμπορίου «Οδέττη Πετρίδη», η οποία φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός φέρεται επικαλούμενος γνωριμίες του να της υποσχέθηκε βοήθεια και κατά το κατηγορητήριο, εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης από το 2002 ως το 2005.

Συγκεκριμένα η εταιρία απ΄ την Καβάλα φέρεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό στην εταιρία ΝΑΜΑΚΟ (η οποία μετονομάζεται σε GENNET) ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται να πωλούν ως κατεργασμένα, καπνά σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ, 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Ως διαχειρίστρια δε της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της Πετρίδη, ιδιοκτήτριας της εταιρίας απ’ την Καβάλα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσοστό του 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο, και αγγίζει το 1.757.800 ευρώ.

Οι αρχές άνοιξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κατηγορούμενου και των οικείων του και φέρονται ήδη να έχουν εντοπιστεί εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του ιδίου και της γυναίκας του.

Ο πρώην υφυπουργός απολογούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματίας του δάνεισε χρήματα προκειμένου να χτίσει σπίτι στην Βούλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από το 2005 ως σήμερα δεν φαίνεται να έχει επιστρέψει καμία δόση από τα χρήματα, ενώ δεν εμφανίστηκε κάποιου είδους σύμβαση που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού. Ακολούθησε μάλιστα και πραγματογνωμοσύνη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ότι οι πωλήσεις «ήταν εικονικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο πρώην υπουργός - κάποια στιγμή- φέρεται να επιχείρησε μονομερώς να μεταβιβάσει το σπίτι στο οποίο αναφέρεται, στην ιδιοκτήτρια της καπνεμπορίας. Η ίδια η επιχειρηματίας και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρίας ΝΑΜΑΚΟ, ενώ ήδη μεταξύ Ανθόπουλου και Πετρίδη εκκρεμεί αστική αντιδικία με αγωγές από το 2007. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/767024/Article.aspx

Τ. Πειραιώς: Ζημιές 1,18 δισ. το 2012

Στα 1,18 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές της Τράπεζας Πειραιώς το 2012, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 1,02 δισ. ευρώ και τα έξοδα να μειώνονται.

Ωστόσο, διατήρησε αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες ανήλθαν στα τέλη του έτους στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων της τράπεζας έχουν ως εξής:

• Τα καθαρά έντοκα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €1.028 εκατ το 2012.

• Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €218 εκατ, με το 91% αυτών να προέρχεται από επαναλαμβανόμενες πηγές (προμήθειες εμπορικής τραπεζικής).

• Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €2.217 εκατ, με συμβολή €394 εκατ από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου το Δεκέμβριο 2012 (σημειώνεται ότι η χρήση του 2012 επιβαρύνθηκε με €311 εκατ πρόσθετη απομείωση για τα νέα ΟΕΔ) και €351 από την αρνητική υπεραξία απόκτησης της Γενικής Τράπεζας.

• Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε €909 εκατ. Στο λειτουργικό κόστος συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, εφάπαξ επιβάρυνση ύψους €12 εκατ από την αναπόσβεστη αξία 82 καταστημάτων του Ομίλου που έκλεισαν κατά τη διάρκεια του 2012. Υπογραμμίζεται ότι σε συγκρίσιμη βάση το λειτουργικό κόστος 12μήνου του Ομίλου Πειραιώς (χωρίς την ATEbank και τη Γενική Τράπεζα και λοιπών εκτάκτων εξόδων) υποχώρησε κατά 9% έναντι του 12μήνου 2011

• Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 2012 διαμορφώθηκαν στα €1.322 εκατ
• Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε υψηλό επίπεδο το 2012 (€2.508 εκατ), εκ των οποίων €2.043 εκατ αφορούν προβλέψεις δανείων, €311 εκατ πρόσθετη απομείωση για τα νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και €153 εκατ για λοιπές απομειώσεις χρεογράφων, ενσώματων και άυλων στοιχείων ενεργητικού.

• Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες τα αναλογούντα στους μετόχους για το 2012 διαμορφώθηκαν σε ζημιές €513 εκατ.


Μεγέθη και Παρουσία 31 Δεκεμβρίου 2012
• Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €70,4 δισ στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας το «υγιές» τμήμα της ΑΤΕbank και την Γενική, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους €7,3 δισ, τα €0,6 δισ για την ΑΤΕbank και τα €0,8 δισ του πρόσθετου funding gap της ATEbank, το pro-forma ενεργητικό διαμορφώνεται σε €79,1 δισ.
• Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €50,6 δισ, με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 64%, τα στεγαστικά το 26% και τα καταναλωτικά το 10%.

• Οι συνολικές καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €37,0 δισ, με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να ανέρχονται πλέον στο 46% του συνόλου (από 32% ένα έτος νωρίτερα).

• Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά στο 116% το Δεκέμβριο 2012 από 156% το Δεκέμβριο 2011.

• Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 23,3% το Δεκέμβριο 2012, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 51%. Ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 11,8%.

• Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 ανήλθαν σε €5,6 δισ, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του ΤΧΣ ύψους €7,3 δισ και τα €0,6 δισ για την ΑΤΕbank. Ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 διαμορφώθηκε στο 12,2% (pro-forma για κεφάλαια και δεσμεύσεις ΤΧΣ).

• Το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 αριθμούσε 1.338 μονάδες, με 889 καταστήματα στην Ελλάδα και 449 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου στις 31.12.12 αριθμούσε 18.597 άτομα, 12.365 στην Ελλάδα και 6.232 στο εξωτερικό.

• Μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων των 3 Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα pro-forma δάνεια προ προβλέψεων του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνονται σε €74,4 δισ, οι καταθέσεις σε €51,9 δισ, το μερίδιο αγοράς δανείων και καταθέσεων σε 27%, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε 119% και ο δείκτης σχηματισμένων προβλέψεων προς χορηγήσεις 14,5%.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ Μιχάλης Σάλλας: 

«Η Τράπεζα Πειραιώς, με την απορρόφηση των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συμβάλλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τους καταθέτες, τους πελάτες και τους εργαζόμενους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, και παράλληλα προχωρούμε από καλύτερη θέση για τους μετόχους μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Επειδή τις τελευταίες ημέρες, μετά την αναταραχή στην Κύπρο, αλλά και τις αντιφατικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, υπήρξε κάποια ανησυχία αναφορικά με τις καταθέσεις, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, θα ήθελα να επισημάνω ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και θωρακισμένο. Και αυτό διότι με την κεφαλαιακή αποκατάσταση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση εντός του πλαισίου του ευρωσυστήματος, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό μας σύστημα είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Σταύρος Λεκκάκος τόνισε:

«Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την απόκτηση της ΑΤΕbank και της Γενικής Τράπεζας, προχώρησε στην εξαγορά των εγχώριων τραπεζικών δραστηριοτήτων των Tραπεζών Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Tράπεζας, μετά από διαδικασία υποβολής προσφορών που οργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μετά τη συναλλαγή αυτή, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε €98 δισ, με 1.650 καταστήματα και περίπου 24.000 υπαλλήλους.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 2012 του Ομίλου Πειραιώς ανήλθαν σε €1.322 εκατ, ενώ η συνολική απομείωση δανείων και λοιπών στοιχείων ενεργητικού ήταν €2.508 εκατ, διαμορφώνοντας το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους σε -€513 εκατ. Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας ανήλθαν σε €2.217 εκατ και τα λειτουργικά έξοδα σε €909 εκατ, ενσωματώνοντας για 5 μήνες την ΑΤΕbank και για ½ μήνα τη Γενική Τράπεζα. Σε συγκρίσιμη βάση, το λειτουργικό κόστος του Ομίλου μειώθηκε κατά 9% ετησίως, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά το στόχο που είχε τεθεί από τη Διοίκηση της Τράπεζας για το 2012.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με αυξημένη ευθύνη από τη σημαντική βελτίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά, στοχεύει στην προσφορά επαρκούς ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ανταγωνιστικούς όρους, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.»

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/767016/Article.aspx

Σύσκεψη Α. Σαμαρά με Γ. Στουρνάρα

Όλα τα ανοιχτά θέματα εν όψει της έλευσης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό στην οδό Νίκης, η οποία ξεκινά αυτή την ώρα.

Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς πηγαίνει ο ίδιος στην …έδρα του Γιάννη Στουρνάρα ερμηνεύεται από ορισμένες πηγές ως κίνηση στήριξης στον υπουργό Οικονομικών ενώ το δίδυμο Σαμαρά- Στουρνάρα φέρεται αποφασισμένο να μην αφήσει τίποτα στην τύχη του κατά την επάνοδο της τρόικας ρισκάροντας σε αυτό το περιβάλλον – μετά την περιπέτεια της Κύπρου- νέες αναταράξεις για την ελληνική οικονομία.

Τα ανοιχτά θέματα στο υπουργείο Οικονομικών εκτείνονται από το φλέγον για τα δημόσια ταμεία ζήτημα της διατήρησης του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013 – με παρεμβάσεις ελάφρυνσης των ασθενέστερων αν σταθεί δυνατό- έως το καυτό για τις τσέπες των φορολογουμένων ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών φορολογουμένων και ασφαλισμένων.

Ενδεχόμενη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο ενώ οι απολύσεις στο δημόσιο φαίνεται να είναι γενικότερα η πιο καυτή «πατάτα» για την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου, ο ειδικός σύμβουλος καθηγητής Ν. Καραβίτης .

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/767071/Article.aspx

Kranjec: Η Σλοβενία δεν χρειάζεται διάσωση

Η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί διάσωση δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Marko Kranjec στο πρακτορείο STA.

"Μπορώ να ισχυριστώ κατηγορηματικά ότι η Σλοβενία δεν βρίσκεται σε θέση που να έχει ανάγκη διάσωση" ανέφερε ο κ. Kranjec, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Αλλά είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί να δώσουν ξεκάθαρα μηνύματα για την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα της πραγματικής οικονομίας" πρόσθεσε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/767066/ArticleNewsWorld.aspx

*Reuters: Άρση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων σε "περίπου έναν μήνα" αναμένει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ

 
 
τώρα έγινε μήνας... σε λίγο θα γίνει Μάϊος...μπορεί και του 201Χ

Πάνω από το ρεκόρ κλεισίματος ο S&P 500

Τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος όλων των εποχών ξεπέρασε ο δείκτης S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 1.565,15 μονάδων που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο 2007.
Στις 16.50 (ώρα Ελλάδος), ο αμερικανικός δείκτης διαμορφωνόταν στις 1,565.28 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,14%. Επόμενο ρεκόρ αποτελεί το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.576,09 μονάδων, το οποίο κατέγραψε ο δείκτης στις 11 Οκτωβρίου 2007.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632657



Credit Suisse: Μία μονάδα χειρότερη η ελληνική ύφεση, λόγω της κυπριακής κρίσης

Βαθύτερη ύφεση, κίνδυνο μιας νέας αποσταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και τόνωση του αντιμνημονιακού κλίματος φέρνει στην Ελλάδα η κυπριακή κρίση, προειδοποιεί η Credit Suisse.
Στο μέτωπο της οικονομίας και της ανάπτυξης, οι άμεσες συνέπειες είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρες. Αυτές προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο αλλά και από τους εμπορικούς δεσμούς με το νησί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 6% των συνολικών εξαγωγών τους στην Κύπρο, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος υπολογίζει τη συνολική αρνητική επίπτωση στο ρυθμό μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ στη μία ποσοστιαία μονάδα.
Μία ακόμα βαθύτερη ύφεση (την ώρα που η τρόικα αναμένει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,2% φέτος, αλλά οι επενδυτικοί οίκοι  προβλέπουν ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 6%), αναμένεται να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας.
Αλλά σύμφωνα με την Credit Suisse, οι πιο προβληματικές επιπτώσεις είναι αυτές που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο. Εάν οι εξελίξεις στην Κύπρο οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αντιστρέφοντας τις θετικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί μετά τις τελευταίες εκλογές, τότε, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι.
Αλλά και στο πολιτικό μέτωπο, η Credit Suisse προειδοποιεί ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με τη βαθύτερη ύφεση, λόγω Κύπρου, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητά της.
“Το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος οι εξελίξεις στην Κύπρο να ενισχύσουν το αντι-ευρωπαϊκό και αντι-μνημονιακό κλίμα στην Ελλάδα, ενισχύοντας περισσότερο τη στήριξη των λαϊκίστικων κομμάτων της αντιπολίτευσης και κάνοντας την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ακόμα δυσκολότερη”, τονίζουν οι αναλυτές.

http://www.newmoney.gr/article/7250/credit-suisse-mia-monada-heiroteri-i-elliniki-yfesi-logo-tis-kypriakis-krisis

ΤτΕ: Στο -3,9% η πιστωτική επέκταση τον Φεβρουάριο

Στο -3,9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Φεβρουάριο του 2013, έναντι -4,0% που ήταν τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 949 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.188 εκατ. ευρώ).
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 439 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 695 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,3% από -4,4% τον Ιανουάριο του 2013.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν οριακά περισσότερο αρνητικός στο -2,7% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 518 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 438 εκατ. ευρώ).
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -22,9% από -25,9%, τον Ιανουάριο του 2013.
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 109 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ήταν λιγότερο αρνητικός στο -1,9% από -2,4% τον Ιανουάριο του 2013.
Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 481 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Φεβρουάριο του 2013 (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 383 εκατ. ευρώ), και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,8% από -3,7% τον Ιανουάριο του 2013.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632620

ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1,9% οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο

Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο, ύστερα από τη μείωση του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος .
Τα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν αύξηση των καταθέσεων κατά 1,9% στα 164,02 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, από 160,97 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το ναδίρ του Ιουνίου του 2012, περίπου 17 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.
Από τα τέλη του 2009, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα, οι τράπεζες έχασαν το ένα τρίτο περίπου των καταθέσεων, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έδιωξαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό υπό τον φόβο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632595

_______________________________________________

μας λέγανε ότι μειώνονται γιατί πληρώνονται οι φόροι!
τώρα θα αυξάνουν επειδή δεν πληρώνονται οι φόροι!

 

Π. Μίχαλος: Έσοδα 25 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2020

Σε έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στοχεύει μέχρι το 2020 η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο.
Από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων, στόχος είναι περίπου τα 11 δισ. ευρώ να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία μέχρι το 2016, διευκρίνισε ο κ. Μίχαλος από το βήμα του 4ου Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει στη θεμελίωση ισχυρής οικονομίας, με σχέδιο, μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα και με νέα όπλα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της ανάπτυξης, εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Χάρη σε αυτές τις συνεχείς και αποφασιστικές ενέργειες, έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το αίσθημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας πως στόχοι είναι ένα σύγχρονο κράτος, μια απελευθερωμένη οικονομία και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Όλα δηλαδή τα στοιχεία που παρέχουν την επιθυμητή ασφάλεια στην εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632614

Κύπρος: Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέσεις κυβέρνησης – δήμων

Την εξαίρεση των καταθέσεων της κυβέρνησης, των δήμων, αλλά και των πανεπιστημίων από το «κούρεμα» ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα, εξασφάλισε εξαιρέσεις καταθέσεων από την απομείωση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup.
Έτσι, εξαιρούνται οι καταθέσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και των Πανεπιστημίων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα ανάπτυξης.
Ανακοινώθηκε επίσης ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής για την αναζήτηση τυχόν αστικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών για τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632619

Η ευρωζώνη λειτουργεί καλά... για τη Γερμανία

«Η ευρωζώνη λειτουργεί μια χαρά…, αλλά μόνο για τη Γερμανία», είναι ο τίτλος έκθεσης της Societe Generale αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Στην έκθεση, που υπογράφει ο Alberd Edwards, προβλέπεται ότι η ευρωζώνη τελικά θα οδηγηθεί στη διάσπαση καθώς «ο αποπληθωριστικός τροχός στον οποίο βασανίζονται τα κράτη της περιφέρειας θα οδηγήσει κατά την άποψή μου σε ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Οι οφειλέτες πάντα θα χάνουν τους στόχους λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστών και οι πιστωτές θα πρέπει συνεχώς να βάζουν το χέρι στην τσέπη».

Η ανάλυση επισημαίνει ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου ότι η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. «Ο Γερμανός εργαζόμενος, με ανεργία στο 5,3%, διερωτάται: 'Κρίση; Ποια κρίση;».

«Ο Μπεν Μπερνάνκε θα ήταν περήφανος για την τρόικα. Ο πρόεδρος της Fed νόμιζε ότι με επιτυχία χρησιμοποίησε την ποσοτική χαλάρωση για να μειώσει τις αποδόσεις και να οδηγήσει τους αποταμιευτές εκτός τραπεζών σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. Όμως, η τρόικα με τη διαχείριση της κατάστασης στην Κύπρο τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Στην ευρωζώνη, πλέον οι τραπεζικές καταθέσεις θεωρούνται ριψοκίνδυνη τοποθέτηση», αναφέρει η έκθεση, με σαφή δόση ειρωνείας.

Η SocGen μάλιστα αναφέρεται στην αρχική πρόταση που είχε εγκρίνει το Eurogroup, βάσει της οποίας «ΟΛΕΣ οι καταθέσεις σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες, ακόμη και στις ξένες θυγατρικές, θα υπόκεινται σε κούρεμα 6,7%. Το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό αρχικά εγκρίθηκε, κλόνισε συθέμελα την εμπιστοσύνη».

Πόσο μάλλον όταν κατά την άποψη της SocGen πολλές ακόμη χώρες έχουν προβλήματα ίδια, αλλά μικρότερης κλίμακας. «Ό,τι έγινε στην Κύπρο θα έπρεπε να γίνει σε πολλές άλλες τράπεζες, ειδικότερα στη Βρετανία. Η συζήτηση για το εάν οι αφερέγγυες τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιούνται από τον φορολογούμενο ή να εκκαθαρίζονται είναι αδιαμφισβήτητα ευαίσθητη. Και ποιος αποφασίζει πότε μία τράπεζα είναι αφερέγγυα ή εάν απλώς αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας;».

Η έκθεση καταλήγει συγκρίνοντας την ευρωζώνη με την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, όταν ο καγκελάριος Κολ αποφάσισε ότι η μετατροπή των καταθέσεων της ανατολικής Γερμανίας θα γινόταν με ισοτιμία 1-1. «Μετά την αρχική ευφορία των Ανατολικογερμανών, ακολούθησε η κατήφεια καθώς η βιομηχανία της ανατολικής Γερμανίας χρεοκόπησε λόγω της τελείως εσφαλμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ η Δυτική Γερμανία κλήθηκε να πληρώσει υψηλό τίμημα λόγω της μαζικής ανεργίας που προκλήθηκε. Τώρα, αντιμετωπίζουμε ακριβώς το ίδιο ζήτημα. Χώρες που ενώνονται με εντελώς ανάρμοστες διμερείς συναλλαγματικές ισοτιμίες». 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766824/ArticleNewsWorld.aspx

Αποκαλυπτική επιστολή: Γνώριζαν για το κούρεμα από τις 11/2

Δύο επιστολές οι οποίες αποκαλύπτουν ότι τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και οι τράπεζες γνώριζαν για το ενδεχόμενο πρότασης του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων, απεκάλυψε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Sigma, o Σίμος Αγγελίδης.
Ένα εσωτερικό σημείωμα ημερομηνίας 15/3/2013, παραμονή δηλαδή της ημέρας όπου λήφθηκε η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων, από τον Γενικό Διευθυντή της Λιανικής Τραπεζικής και Δικτύου Καταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας προς το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας, αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν τελικά ότι θα έμπαινε στο τραπέζι η σχετική πρόταση.
Tο σημείωμα, με θέμα, «Ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων», αναφέρει επί λέξη:
«Αναφορικά με τις συζητήσεις για κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες σημειώνονται τα ακόλουθα: Όπως επανελειμμένα έχει δημόσια δηλωθεί, η κυβερνητική πολιτική είναι πλήρως αντίθετη με ένα τέτοιο μέτρο. Επιπρόσθετα η Κεντρική Τράπεζα έχει εγγράφως γνωστοποιήσει ότι θεωρεί οποιοδήποτε μέτρο που σκοπεί τη μείωση ή περιορισμό περιουσιακών δικαιωμάτων των καταθετών ότι αντιστρατεύεται τις πρόνοιες του συντάγματος της Δημοκρατίας και του πρώτου άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οποιαδήποτε εισήγηση περί του αντιθέτου είναι νομικά αβάσιμη και δεν μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
Στην ίδια επικοινωνία έχει επισυναφθεί και η ίδια η επιστολή του Γεώργιου Γεωργίου, επικεφαλή του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και απευθύνεται προς τον Τάκη Φειδία, Αναπληρωτή Εκτελεστικό Βοηθό Διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου του 2013.

http://www.sigmalive.com/news/local/37515