30.10.13

Force majeure

Εάν υπάρχει ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς αυτό είναι "τι μπορεί να αλλάξει;"

Η Ελλάς έχει μπει στο τραίνο, επίσημα, από το 2010. Από εκείνο το δειλό ξεκίνημα του ΓΑΠ με την αύξηση της τιμής της βενζίνης (2/2/2010), μέχρι το Καστελόριζο (23/4/2010). Έπεσαν οι υπογραφές και η πορεία συνεχίζεται, με νέες υπογραφές όποτε χρειάζεται, με τον Μπένυ, τον Παπαδήμο, τώρα το Σαμαρά και το Στουρνάρα. Η επικοινωνιακή πολιτική προσπαθεί να εκβιάσει τη συνέχιση της πορείας στο δρόμο του "μοναδικού πολιτικού κειμένου".

Υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος παράγοντας που μπορεί να σταματήσει το τραίνο από τη πορεία του;
Προσωπικά, ύστερα από το μεγάλο πακέτο του Αντώνη στα τέλη του 2012, δεν βλέπω τι μπορεί να είναι αυτό.

Στις διπλές εκλογές είχαμε το μπαμπούλα του Αλέξη, ένα σκόπελο που ξεπεράστηκε και φαίνεται να δημιουργεί μια κοινωνική εφεδρεία, όμως σε επίπεδο αντιπολίτευσης, όχι εξουσίας ακόμα, ίσως τη νέα χρονιά. Βολεύει όλους η τακτική του ώριμου φρούτου.
Η ΧΑ ήταν μια άλλη διέξοδος, η άνοδός της όμως είχε και το ανάλογο επικοινωνιακό σκάσιμο, με την συρρίκνωσή της πλέον σε ανεκτά - για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα - επίπεδα, με μια προσδοκία να βρεθεί τους επόμενους μήνες εκεί που ήταν το 1998 - δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Οι κοινωνικές αντιδράσεις, ένας διαφορετικός παράγοντας που μπορεί να και να μην χρεώνεται κάπου συγκεκριμένα πολιτικά, έχουν φτάσει σε επίπεδα κορεσμού. Ο ψυχολογικός πόλεμος, που εκλύει μαζικά το φόβο απέναντι στον αόρατο εχθρό, είναι τόσο επιτυχημένος που έχει εξαφανίσει εντελώς κάθε έννοια συλλογικότητας, ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του (τη δουλειά του, την οικογένειά του) περισσότερο από ποτέ, μια δοκιμασμένη συνταγή.

Αυτό που δεν συνειδητοποίησαν γρήγορα οι περισσότεροι ο εγκλωβισμός - αλά 1999. Οι περισσότεροι που ζουν σε αυτή τη χώρα είναι εγκλωβισμένοι όσον αφορά τις επιλογές τους. Μόνο οι νέοι είναι σε θέση διαφορετική, με την άνεση να μεταναστεύσουν, ελπίζοντας ότι τα λεφτά στα Βέλγια και τα Λόντρα θα υποκαταστήσουν τη μιζέρια του θαυμαστού οικοπέδου. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους έχουν ακόμα λίπος να αντέξουν το μειούμενο βιοτικό επίπεδο, την επικουρική, το 13ο-14ο μισθό και τις τιμές Βρυξελλών. Ο εγκλωβισμός φαίνεται ακόμα από τη δυναμική που έχουν οι συνιστώσες της δεξιάς, με τους νέους σχηματισμούς που δημιουργούνται. Απόλυτο εγκλωβισμό είχαμε και στη περίπτωση της Κύπρου, όπου τα πρώτα νούμερα κάνουν λόγο για πλούτο φυσικού αερίου σε επίπεδα που μπορούν άνετα να εξυπηρετήσουν (αν όχι μηδενίσουν) το δημόσιο χρέος έως το 2030, παρ΄όλα αυτά και εκεί έκαναν το δικό τους μνημόνιοσυνο. 

Συνεπώς, τι υπάρχει εκεί έξω ώστε να ανασχέσει τη πορεία; Ένα τυχαίο γεγονός;


23.10.13

εκπληκτικά πράγματα στο ΧΑ

Το πρόσχημα είναι δεδομένο, η Αθήνα ..αντιστέκεται στην ..τρόικα!
Σαμαράς - Βενιζέλος υπογράφουν προγραμματική συμφωνία
Πώς απαντά η τρόικα στην «εξέγερση» των Αθηνών
Αποκλείουν οριζόντια μέτρα, ετοιμάζουν κάθετα
Σβήνουν και γράφουν τις κόκκινες γραμμές που επιθυμούν.

Την ίδια ώρα στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν πτωτικές τάσεις, αλλά οι απώλειες είναι της τάξης του -0,45% (για τον DΑΧ στις 8.905 μονάδες) ή του -0,55% για τον FTSE 100 που υποχωρεί προς τις 6.660 μονάδες.  ... Το φρένο στα ευρωχρηματιστήρια, μετά το 9Χ9 των τελευταίων ημερών, ήρθε «γάντι» σε όσους έψαχναν αφορμή για να ρευστοποιήσουν/να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους. Όπως δε εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγοντας, το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικό κενό, συνεχίζοντας χαμηλότερα απέτρεψε την προοπτική ενδεχόμενων εγκλωβισμών καθυστερημένων παικτών.
από το ποστ που έχει μπει τίτλος
«Βουτιά» έως 5% στο Χρηματιστήριο 

Υπενθυμίζεται ότι μόνο εντός του Οκτωβρίου ο ΓΔ ενισχύεται συνολικά σε ποσοστό που ξεπερνά το 18%, με μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις στο «παθητικό» του, ενώ στο ίδιο διάστημα τα κέρδη για τον FTSE Large Cap και τον δείκτη των τραπεζών διαμορφώνονται σε 16,46% και 41,52% αντίστοιχα.  
από το ποστ που έχει μπει τίτλος
"Οπισθοχώρηση" στο Χρηματιστήριο

Τα βασικά.
Έχουν βγει απίστευτα λεφτά τους τελευταίους μήνες, πάνω και σε μετοχές εταιρειών ζόμπυ, που μόνο σε αγορά-ξέφραγο αμπέλι μπορούν να συμβούν. 
Αυτοί που βαφτίζονταν κάποτε κερδοσκόποι συζήτησαν με τους υπουργούς και το πρωθυπουργό ως φερόμενοι επενδυτές, υποκρισία και via Λεώ.
Η μαρίδα έχασε πολλά λεφτά το καλοκαίρι και μόλις που ξεκίνησε να πιστεύει στην ..άνοδο, και αυτή η μαρίδα ..χρειάζεται...
Η τεχνική ανάλυση είδε πλέον νούμερα της επόμενης ..χιλιετηρίδας, εκτός των προ δύο ..αιώνων.

Τέλος, δύο σημεία που χρειάζονται έλεγχο και ερωτήσεις για τον ακριβή τρόπο υπολογισμού
1. Φόρος 70% στα αδήλωτα εισοδήματα, στη Σλοβενία
2. Απαράδεκτα υψηλή η αποτίμηση στα 33 δισεκ των τραπεζών σε συνδυασμό με το Τι συμβαίνει με τα warrants


21.10.13

Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα

(δικές μου επισημάνσεις)

11-Οκτ-2013 

Σε κύριο άρθρο με τίτλο “The next 50 years in Greece”, η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL διερωτάται ως προς τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τερματισμού του καθεστώτος των κυλιόμενων δανείων εντός ευρωζώνης, προβάλλοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:  

Τίτλος: Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα,  
Υπότιτλος: Πως θα τερματιστεί το καθεστώς των αιώνιων, κυλιόμενων δανείων

Η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) στην Ουάσιγκτον και ενώ το αδιέξοδο των ΗΠΑ ως προς τον προϋπολογισμό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη θέση. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα, 3 ½ χρόνια αφότου η Αθήνα αναγκάστηκε να αποδεχτεί το πρώτο της δάνειο, είναι το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί δεκαετίες υπό την επιτήρηση των γειτόνων της εντός ευρωζώνης.
Αυτό δεν είναι η ιστορία που ακούτε στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη. Σύμφωνα με τη δική τους ιστορία, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας βρίσκεται υπό έλεγχο και η οικονομία της έχει ήδη φθάσει στο ναδίρ. Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα ιδιωτών και ο προϋπολογισμός της Αθήνας προσεγγίζει ένα ετήσιο πλεόνασμα – εκτός των ποσών για αποπληρωμή χρεωστικών τόκων και δανειακού κεφαλαίου-  για πρώτη φορά μετά το 2002.
Κανένα από αυτά τα στοιχεία της ιστορίας δεν είναι ψευδές, ωστόσο αποκρύπτονται ορισμένα δυσάρεστα δεδομένα. Το μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης φέτος είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών σε ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές. Η ε/φ «Καθημερινή» ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτικών εταιρειών προκειμένου να συγκεντρώσει χρωστούμενες καταβολές για κοινωνική ασφάλιση. Οι κατασχέσεις περιουσιών μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος χάρη σε μια αύξηση της «φορολογικής συμμόρφωσης».
Εν τω μεταξύ, το πραγματικό μελανό σημείο για το μέλλον της χώρας είναι το ότι φέτος το κρατικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 175.5% του ΑΕΠ. Η συζήτηση συνεχίζεται ως προς το εάν πρέπει να παραγραφεί μέρος των δανείων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την Ελλάδα, ωστόσο αυτή παραμένει συγκεχυμένη και μη εποικοδομητική. Το ΔΝΤ ζητά να παραγράψουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ένα μεγάλο μερίδιο από αυτά που τους χρωστά η Ελλάδα, αλλά για ιδιοτελείς λόγους: επιθυμεί να προβεί η ΕΕ σε ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε το ίδιο να αποπληρωθεί πλήρως.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους μπορεί να καταστεί υποφερτό, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο του χρέους και επιμηκύνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης. Η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15-30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3.5%.
Το τρίτο δανειακό πακέτο της Ελλάδας, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν με αργούς ρυθμούς επί δεκαετίες. Υπάρχει ακόμη και η πρόταση για ανταλλαγή ορισμένων διμερών δανείων κ-μ της ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα.
Ωστόσο, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια;  Το να παρατείνεις και να προσποιείσαι είναι μια στρατηγική με μακρά παρουσία στην ιστορία των κρίσεων εθνικού χρέους. Παρ’ όλα αυτά η αποδοχή μιας τέτοιας στρατηγικής τώρα θα ήταν ένας δυσάρεστος τρόπος για να θυμούνται οι ιστορικοί οικονομολόγοι τις πρώτες δεκαετίες του μεγάλου ευρωπαϊκού νομισματικού πειράματος, εάν υποτεθεί ότι θα διαρκέσει τόσο πολύ. 
Οι δανειστές της Ελλάδας ήδη σημειώνουν οικονομική ζημία καθώς το επιτόκιο των δανείων τους πλησιάζει το μηδέν και η ωρίμανσή τους πλησιάζει το άπειρο, ακόμα κι αν στην πράξη δεν καταγράφουν λογιστική ζημία. Εντούτοις, η προοπτική ενός άμεσου κουρέματος διαφαίνεται ως η πιο διαφανής και δημοκρατική λύση. Οι φορολογούμενοι των κ-μ της ευρωζώνης δικαιούνται να γνωρίζουν επακριβώς τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η απόφαση των κυβερνήσεων τους να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει την άνοιξη του 2010. Εξάλλου, η δραστική μείωση του υπερβολικού χρέους της Ελλάδας θα βελτιώσει και τις πιθανότητες που έχει η Αθήνα να επιστρέψει στο δανεισμό από τις αγορές.
Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αρκετές αντιρρήσεις ως προς το κούρεμα. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω δανεισμό δανειοληπτών οι οποίοι, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγούνται στην χρεοκοπία. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να λάβει χώρα μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εκ νέου ένα πακέτο διάσωσης. Αυτή βέβαια η πιθανότητα μόνο προφανής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.  Όταν, όμως, η Αθήνα ξεκινήσει με συνέπεια να σημειώνει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν πιο εύκολα να σταματήσουν την παροχή πακέτων διάσωσης και να αποδεχτούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Μια άλλη αντίρρηση αφορά το γεγονός ότι η διαγραφή θα απαλύνει την πίεση που υφίσταται η Αθήνα για μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Αυτός ο φόβος δεν είναι καθόλου αβάσιμος. Εντούτοις, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρώ, παρά τα πακέτα διάσωσης, τότε το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν η χώρα μπορεί να ανήκει πραγματικά στη νομισματική ένωση. Καλύτερα θα ήταν να έρθει κανείς αντιμέτωπος με το ζήτημα αυτό τώρα από το να τεθεί η Ελλάδα σε ένα αργόσυρτο πεντηκονταετές πρόγραμμα διάσωσης
Ένας τύπος συμβιβασμού θα μπορούσε να είναι να απαλλαγούμε από την, ομολογουμένως, παρωδία των συνεχιζόμενων δανείων και να ανταλλάξουμε εν συνόλω τα υφιστάμενα δάνεια της Ελλάδας με  ομόλογα άνευ τοκομεριδίων  με επιτόκιο 1%. Αυτό θα σήμαινε και την παραδοχή της αποτυχίας του σχεδίου διάσωσης, αποφεύγοντας, ενδεχομένως, τα νομικά κωλύματα που θα είχε ένα άμεσο κούρεμα. Έτσι, η διαφάνεια που θα προέκυπτε θα διευκόλυνε τους ιδιώτες πιστωτές να δανείσουν πάλι στην Αθήνα σε μικρές ποσότητες, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της ανάγκες.
Η τραγωδία συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Στην ουσία, δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση. Και ενώ η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανακάμπτει επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει μια εκ νέου κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν οι απερισκεψίες των τελευταίων 5 ετών.
Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ύφεση, όλο αυτό θα μπορούσε να δουλέψει- για όλους, εκτός ίσως από τους νέους της Ελλάδας που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. 

δημοσίευση
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304626104579122923263849900.html

via
http://mignatiou.com/2013/10/wsj-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-50-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/

______________________________________________

νομίζω ότι οι αμερικάνοι δημοσιογράφοι έχουν αντιληφθεί πλήρως το ελληνικό ζήτημα στη παρούσα φάση του
εννοείται ότι προσπαθούν να το ορίσουν εντός του πλαισίου της ΟΝΕ και του ευρώ
οι λίγες αιχμές που αφήνουν είναι το ελάχιστο που αποδίδουν ως παραδοχή αποτυχίας του όλου εγχειρήματος, θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι

17.10.13

σπριεντς σιντιες



Χέρι της εφορίας σε 50.000 λογαριασμούς - Τα νεα «κελεπούρια» του ΣΔΟΕ

Χέρι σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων έχει βάλει η Εφορία από την αρχή του έτους για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ σε δημοσίευμα, τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%, γεγονός που δείχνει ότι μια καταιγίδα κατασχέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να τονώσει τα δημόσια έσοδα.
Τα κατασχετήρια αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων από μια δεξαμενή οφειλών η οποία ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ και το μακρύ χέρι του Δημοσίου, μέσω τραπεζών, αγγίζει από τρεχούμενους λογαριασμούς, λογαριασμούς μισθοδοσίας έως και προσθεσμιακές καταθέσεις.
Όσο για το ύψος της κατάθεσης στην οποία μπορεί να γίνει κατάσχεση, ξεκινά από λίγα ευρώ και φτάνει μέχρι χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τα χρήματα που υπάρχουν στον λογαριασμό αλλά και τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο.
Πάντως δεν λείπουν και μεμονωμένης περιπτώσεις όπου έχουν γίνει κατασχέσεις ακόμα και επιδομάτων ανεργίας, παρότι ο νόμος ορίζει αυστηρά ότι το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο.
«Οταν εκδίδεται από την Εφορία μια εντολή για κατάσχεση εις χείρας τρίτων, όπως είναι οι καταθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει αν ο φορολογούμενος έχει χρήματα σε κάποιον λογαριασμό ή αν αυτός ο λογαριασμός προστατεύεται από ακατάσχετο, όπως ισχύει για παράδειγμα με τα επιδόματα ανεργίας», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι δουλειά της τράπεζας να ενημερώσει αν πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας, για παράδειγμα.
Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ενδέχεται να έχουν γίνει λάθη. Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, οι ΔΟΥ στέλνουν πλέον ομαδικά κατασχετήρια, τα οποία αφορούν 100 ή 150 περιπτώσεις σε όλες τις τράπεζες.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1146018/heri-ths-eforias-se-50000-logariasmoys.html

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), ανακοινώνει χαρακτηριστικές περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος που διαπιστώθηκαν σε ελέγχους που πραγματοποίησε:
1. Στις 15/10/2013 στην περιοχή των Τεμπών, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Π.Δ. Αττικής, εντόπισε Βουλγαρικό φορτηγό το οποίο μετέφερε 15.400 λίτρα λαθραίο οινόπνευμα, το οποίο προορίζονταν για την παρασκευή λαθραίων-πειρατικών ποτών. Κατασχέθηκε το φορτηγό και το οινόπνευμα καθώς και Ε.Ι.Χ αυτοκίνητο προπορευόμενο του φορτηγού που μετέφερε το λαθραίο οινόπνευμα. Συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι υπήκοοι και οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 600.000 ευρώ. Το οινόπνευμα είχε δηλωθεί ως καθαριστικό επίπλων.
2. Στις 16/10/2013 διενεργήθηκε έλεγχο από την Π.Δ.ΣΔΟΕ Αττικής , σε συνεργασία με το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά, σε εμπορευματοκιβώτιο το οποίο είχε αφιχθεί στο λιμάνι του Πειραιά την 11/3/2013 από Βέλγιο. Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν μία ρυμουλκούμενη πλατφόρμα αντιαεροπορικού πυροβόλου 40mm, χρονολογίας 1940 και εξαρτήματα αυτού. Ως παραλήπτης αναφέρεται ίδρυμα στην Γλυφάδα. Σε δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο, το ποίο είχε αφιχθεί από Η.Π.Α. μέσω Σιγκαπούρης την 07/10/2013, βρέθηκε επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας CHEVROLET TAHOE μοντέλο 2007, το οποίο έφερε σημάδια από αστυνομικά διακριτικά. Παραλήπτης φέρεται Ιστορικό Μουσείο του ίδιου ως άνω ιδρύματος στο Κορωπί Αττικής.
3. Συνελήφθη την 16/10/2013 καθηγητής Δευτεροβάθμια εκπαίδευσης σε πόλη της Ημαθίας, γιατί είχε μετατρέψει το σπίτι του σε φροντιστήριο, χωρίς να έχει τηρήσει τις προβλεπόμενες φορολογικές διαδικασίες. Οι έλεγχοι έγιναν από το ΣΔΟΕ Π.Κ. Μακεδονίας, παρουσία δικαστικού λειτουργού.
4. Η Π.Δ. ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, κατέσχεσε φορτηγό βυτιοφόρο, προερχόμενο από Βουλγαρία, γιατί διακινούσε υγρό φορτίο μέσα στο οποίο είχε αποκρυβεί ποσότητα καθαρού οινοπνεύματος, με αναλογούντες δασμούς και φόρους 65.000 ευρώ. Προορισμός ήταν η Παρασκευή λαθραίων ποτών.
5. Το Σ.Δ.Ο.Ε Κρήτης καταλόγισε παραβάσεις ύψους 875.000 ευρώ σε γιατρό των Χανίων γιατί προχωρούσε σε ιατρικές εξετάσεις τουριστών, χωρίς να εκδίδει φορολογικά στοιχεία. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου, ότι εξέτασε περισσότερους από 6.000 τουρίστες από το 2006 έως το 2011.
6. Τέλος στην περιοχή Φθιώτιδας σε ιατρό του ΕΟΠΠΥ, καταλογίστηκαν 10.680 παραβάσεις, γιατί ενώ συνταγογραφούσε και εξέταζε ασφαλισμένους, δεν εξέδιδε την προβλεπόμενη απόδειξη.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1146099/ta-nea-kelepoyria-toy-sdoe.html

15.10.13

ΙΟΒΕ: μακριά από το "σημείο καμπής"

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει βρεθεί ακόμα στο «σημείο καμπής»
εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της 3ης τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). o κ. Νίκος Βέττας.
Ο νέος γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε πως για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέους κλάδους της οικονομίας, να υποκατασταθούν οι εισαγωγές, να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές, να αναδιατυπωθεί η σχέση δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, να αναδιοργανωθεί η δημοσιονομική πολιτική και να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια μεγάλα μεταρρυθμιστικά έργα. 
Κάτι τέτοιο, όπως έγινε σαφές από την εκτενή παρουσίαση της έκθεσης του ΙΟΒΕ η οποία βασίζεται σε όλα τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και σε πανθομολογούμενα εμπειρικά στοιχεία, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.
1. Οι επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται, αν και με πιο ήπιο ρυθμό σε σχέση με πέρσι. Η εκδήλωση ξένου ενδιαφέροντος για ιδιωτικές επενδύσεις είναι ακόμα σε «προγραμματικό» επίπεδο, όπως επισήμανε ο διευθυντής ερευνών του ΙΟΒΕ, κ. Άγγελος Τσακανίκας.
2. Οι εξαγωγές αυξάνονται, αλλά όχι τόσο έντονα όσο πέρσι. Δεν βοηθά ούτε η χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό, ούτε το υψηλό ενεργειακό κόστος και το υψηλό κόστος δανεισμού, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος.
3. Καμία υποκατάσταση των εισαγωγών (που δεν γίνονται πια λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα) δεν έχει γίνει από την ντόπια βιομηχανία, έκανε σαφές ο κ. Βέττας.  Ο μηδενισμός του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη δραματική μείωση των εισαγωγών και όχι σε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών, παρά τη σημαντική πτώση του εργατικού κόστους, όπως συνέβη πχ με άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε. οι οποίες βρίσκονται σε κρίση (πχ Ισπανία) ή ακόμα και έχουν ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (πχ Πορτογαλία). Τι σημαίνει αυτό; «Μια πρώτη αύξηση της κατανάλωσης», η οποία θα μπορούσε να έλθει μαζί με μια μελλοντική αύξηση του ΑΕΠ «θα μπορούσε να εκτρέψει και πάλι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» σε αρνητικά πρόσημα, επισήμανε ο κ. Βέττας. Από την άλλη μεριά, ο τουρισμός δεν μπορεί να οικοδομήσει μια διαδικασία ανάπτυξης, υποστήριξε γλαφυρά ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.
4. Μένει επίσης να επαναδιατυπωθεί η σχέση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κάτι που δεν έχει γίνει παρά τη λιτότητα και την συρρίκνωση που έχουν υποστεί και οι δυο τους. «Το ζήτημα δεν είναι να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία απλά …μικρότερη», όπως δηλαδή συμβαίνει έως τώρα, τόνισε ο κ. Βέττας.
5. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε εξάλλου πως δεν αρκεί να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, αλλά θα πρέπει να δούμε «τι έσοδα» πρέπει να συλλέγει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και «τι έξοδα» πρέπει να κάνει το κράτος, χωρίς απαραίτητα η φορολόγηση ορισμένων δραστηριοτήτων ή η περικοπή δαπανών προς κάποιες
άλλες να φέρνει περισσότερη ύφεση.
6. Κλείνοντας ο κ. Βέττας τόνισε πως το «κούρεμα» του χρέους θα μπορούσε να γίνει και με άλλους έμμεσους τρόπους πέρα από εκείνους που συζητούνται σε επίπεδο κορυφής αυτής την περίοδο. Ένας από αυτούς θα ήταν η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια διαφόρων «μεταρρυθμιστικών έργων», όπως πχ η μηχανοργάνωση του δημοσίου.
«Φιλοδοξία μας δεν πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας στο σημερινό χαμηλό επίπεδο, αλλά να φύγουμε προς τα εμπρός με καινοτομία και επενδύσεις».
Αυτό όμως δεν είναι κάτι εύκολο μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Και αυτό γιατί «υπάρχει μια ασυμμετρία μεταξύ της καταστροφής μιας επιχείρησης και της δημιουργία μιας άλλης», ειδικά καθώς «δεν έχει καεί πλέον μόνο το λίπος της οικονομίας αλλά καίγεται πλέον ο ίδιος παραγωγικός ιστός της».
Εξάλλου, ο κ. Βέττας δήλωσε πως καμία οικονομική λογική δεν μπορεί να αποκλείσει άλλο ένα χρόνο ύφεση, δηλαδή τον έβδομο κατά σειρά, απαντώντας σε όλους εκείνους οι οποίοι διατείνονται πως η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στον «πάτο», χωρίς όμως να εξηγούν το γιατί...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1889314

Μωχ. ελ Εριάν για Ελλάδα-Κύπρο

Αθήνα και Λευκωσία χρειάζονται οριστικά μια "άφεση" χρέους,  
υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν σε συνέντευξή του 
στη Γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" και επισημαίνει ότι 
όσο οι Χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται αναδιάρθρωση, 
οι ιδιώτες επενδυτές  δεν επιστρέφουν και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. 
"Για να μπορέσει μια Χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, 
χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ" πρόσθεσε.
 
Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν συνιστά - ει δυνατόν - σε διάστημα ενός έτους 
να ληφθεί μια οριστική απόφαση 
για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη,  
ενώ υποστηρίζει ότι ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, 
 ωστόσο, η κατάσταση στην Χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής.
 
http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/article-market/1144950/ha-eklepsan-thn-parastash-ta-paketa.html

Σε δηλώσεις του στον Tουρκοκυπριακό "Μπαϊράκ", ο John Koenig,  
Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο,
στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Koenig ανέφερε ότι  
οι φυσικές πηγές του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν 
με ίσο τρόπο και από τις δύο κοινοτήτες.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1145021/hpa-na-moirastoyn-isa-ta-kypriaka-apothemata-fa.html

Ξέκοψαν κάθε κουβέντα για νέο κούρεμα

Σε όχι ιδιαίτερα θερμό κλίμα για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε 
η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, 
όπου το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της χώρας αρκέστηκε απλώς στα πηγαδάκια πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, 
αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε 
όπως είχε κάνει και πριν λίγες ημέρες πως το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών 
της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 
θα τεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο. 
Για αυτό ακριβώς το χρηματοδοτικό κενό είχε προηγηθεί 
η δήλωση του μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Άσμουσεν, 
ο οπίος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα 
για κάλυψη του κενού μέσω της μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων 
που διατηρεί το ευρωσύστημα. 
Με αυτό τον τρόπο ο κ. Άσμουσεν πέταξε την καυτή πατάτα του χρηματοδοτικού κενού 
στην ελληνική πλευρά, σημειώνοντας με νόημα πως 
η μετακύλιση θα σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση και αυτό απαγορεύεται ρητά.
Αυτή η στάση δεν ήταν τυχαία, καθώς ο κ. Άσμουσεν 
θεωρείται ο άνθρωπος που στηρίζει απόλυτα τις πρωτοβουλίες της κας Μέρκελ. 
Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλλασσε και ο κ. Ντάιλσεμπλουμ 
ξεκαθαρίζοντας πως 
'δεν υπάρχει στήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους". 
Επιπλέον ο ίδιος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, 
λέγοντας χαρακτηριστικά πως 
"είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα". 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ελλάδα ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, 
σημειώνοντας πως γίνεται ακόμα δρόμος για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, 
δίνοντας σήμα στις ελληνικές αρχές πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP
Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ 'Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

http://gr.news.yahoo.com/παγωμάρα-στο-eurogroup-για-την-ελλάδα-ξέκοψαν-κάθε-202512518.html 

 

11.10.13

Το μνημόνιο είναι -ίσως- το μοναδικό κείμενο πολιτικής που έθεσε στόχους


Ο κοντοκουρεμένος υπουργός των Οικονομικών 
έκανε την παρακάτω δήλωση

«Το μνημόνιο, παρά τις αδυναμίες του, είναι -ίσως- το μοναδικό κείμενο πολιτικής, 
που έθεσε συγκεκριμένους στόχους δεσμευτικούς για το σύνολο του 
ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι»
πηγή

στη συνέχεια, συμπλήρωσε

«Λέτε να βάλουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας σε διαπραγμάτευση 
με τους εταίρους μας. Τι είναι αυτό πάλι; Από πού και ως πού; Για ποιον λόγο; 
Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα μακρόπνοο οικονομικό σχέδιο, 
ανεξάρτητα και πέρα από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. 
Άλλο πράγμα αφορά η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και άλλο πράγμα 
το μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι εθνικό ζήτημα. 
Δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης αυτό με τους εταίρους μας. 
Είναι πολύ κοντόφθαλμη η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι 
πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο και να το βάλουμε σε διαπραγμάτευση 
για τις αποφάσεις που θα παρθούν για το ελληνικό χρέος.
 Έτερον εκάτερον. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι δική μας δουλειά»
πηγή

Έχουμε, για νιοστή φορά, το γνωστό επιχείρημα Παπαδήμου,
δηλαδή, ότι δεν έχει τεθεί στο τραπέζι ένα πρόγραμμα, εκτός Μνημονίου, 
λες και το Μνημόνιο εφαρμόστηκε ως είχε...

Στη συνέχεια έχουμε τη κλασσική κωλοτούμπα, του στυλ 
"Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα μακρόπνοο οικονομικό σχέδιο",
λες και κυβέρνηση εδώ και μήνες, ή το 2010, είναι κάποιος άλλος...

Και πολύ ενδιαφέρουσα είναι η άποψη ότι πρέπει να διαχωριστεί
το ζήτημα του χρέους από το σχέδιο για την ..ανάπτυξη.
Ασυγκράτητος ο υπουργός.



9.10.13

αμενσιοτο

Ενοχλώ;
Που βάζω μερικά αρθράκια;
Που γράφω μια γνώμη;
Που πινεζάρω πράγματα που μπορεί κάποιος
να χρειάζεται να πληρώσει για να τα μάθει;


Εντάξει, τώρα οι περισσότεροι έχουν δει το φως
στην άκρη του τούνελ... και είναι όντως το τραίνο που έρχεται
να πατήσει όσους νόμιζαν ότι το είχαν αποφύγει
Μια χαρά



πειραματόζωο WSJ edition 2013


Δύο τίτλοι δόθηκαν

1. Η ελληνική διάσωση δεν ήταν για την... Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη
2. ΔΝΤ και Μέρκελ ήξεραν από το 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει

παρακάτω, οι μεταφράσεις του δημοσιεύματος της WSJ (online.wsj.com/article/SB10001424052702304441404579119180237594344.html)

από όπου βγαίνει ο βασικός τίτλος

3. Πειραματόζωο: Η διάσωση των γαλλογερμανικών τραπεζών

οι σκέψεις τόσο εκπροσώπων χωρών όσο και διευθυντών του ΔΝΤ ήταν βασικές (δείτε τα έντονα), στο πλαίσιο όλων όσων έχουν εκφράσει κατά καιρούς αντιρρήσεις για τα Μνημόσυνα
αλλά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ανθρώπους σχετικούς με τα οικονομικά, οι οποίοι αντιλαμβάνονται 100% τις συνέπειες πριν αυτές εφαρμοστούν
μέχρι και ο ..Ελβετός μίλησε για κούρεμα χρέους... ενώ ούτε ο Κινέζος πείστηκε για την ανάπτυξη που προέβλεπε το ΔΝΤ


Το ΔΝΤ προχώρησε στη διάσωση-ρεκόρ της Ελλάδας το 2010 παρά τις βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις για το εάν θα είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με εμπιστευτικά αρχεία που έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του Ταμείου.

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, οι νέες λεπτομέρειες για την κόντρα έρχονται καθώς το ΔΝΤ πιέζει τώρα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «ελαφρύνουν» μέρος από το χρέος της χώρας σε ένα νέο γύρο δύσκολων συνομιλιών.

Η πρόταση δεν είναι δημοφιλής στη Γερμανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς οι φορολογούμενοί τους θα υποστούν το βάρος, αναφέρει η WSJ. Ωστόσο, είναι μια ευκαιρία καθώς το ΔΝΤ καθιστά τώρα τη μελλοντική στήριξη να εξαρτάται από τη σημαντική μείωση του φορτίου χρέους της Ελλάδας.

Το θέμα θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη όταν συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών παγκοσμίως στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Η αποφασιστικότητα του Ταμείου να δει να μειώνεται το χρέος, προκύπτει εν μέρει από την πικρία για το πώς εγκρίθηκε η πρώτη διάσωση σε συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου στις 9 Μαΐου 2010, όπως επισημαίνουν στελέχη του Ταμείου.

Τα κείμενα που αποδεικνύουν την απόφαση, και είναι με την ένδειξη «μυστικό» ή «strictly confidential» και στα οποία είχε πρόσβαση η WSJ, παρέχουν μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό του ΔΝΤ καθώς το Ταμείο πάλεψε για να αποτρέψει τη ραγδαία εξελισσόμενη οικονομική καταστροφή.

Όπως αναφέρει η WSJ, σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του δ.σ., που εκπροσωπούν περισσότερα από 40 μη ευρωπαϊκά κράτη, προέβαλαν σοβαρές αντιρρήσεις για το σχεδιασμό της διάσωσης στη συνάντηση, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα. Πολλοί είχαν εγείρει ενστάσεις ότι τοποθετούνταν όλο το φορτίο μιας επώδυνης προσαρμογής στους Έλληνες, ενώ δεν ζητούνταν τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι η διάσωση ήταν καταδικασμένη να αποτύχει εάν οι πιστωτές των Ελλήνων δεν μείωναν μέρους του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας.

«Η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι», είχε δηλώσει στη συνάντηση του 2010 ο Αργεντίνος, τότε εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Andres Pereira. Το Ταμείο, είχε δηλώσει, ρισκάρει απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου»-μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Οι διευθυντές από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία –που εκπροσωπούν 38 επιπλέον χώρες- ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης. Το πρόγραμμα μπορούσε να αποδειχθεί «κακοσχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας, ή απλώς «μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Μερικοί από τους διαφωνούντες στο ΔΝΤ κατά τη συνάντηση και ορισμένα μέλη του προσωπικού του ΔΝΤ εκτιμούν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων είχαν τοποθετηθεί πάνω από αυτά της Ελλάδας. Αυτό βοηθάει στη διαμόρφωση της θέσης του ΔΝΤ σήμερα πηγαίνοντας σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με ορισμένους νυν και πρώην αξιωματούχους του Ταμείου6.

«Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη», ανέφερε ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010.

Τα έγγραφα του 2010 εμφανίζουν ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ ήταν βαθιά δύσπιστοι για τις οικονομικές προβλέψεις του προσωπικού από την αρχή, και τις χαρακτήριζαν «μάλλον αισιόδοξες», υπερβολικά ήπιες.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο συνεχίζει να περιμένει ανάκαμψη στην Ελλάδα όσο λαμβάνει χώρα η οικονομική αναδιοργάνωση. «Αλλά είμαστε πιο συντηρητικοί από ό,τι στο παρελθόν, και ασφαλώς συνειδητοποιούμε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα για να επανέλθει στην ανάπτυξη», δήλωσε.

Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση του Μαΐου του 2010 ότι το Ταμείο «δεν είχε αμφιβολία» πως η διάσωση θα είχε αποτέλεσμα. Αλλά στο παρασκήνιο, ένας σημαντικός αριθμός μη Ευρωπαίων διευθυντών, είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες –ακόμη και θυμό- για το σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης και με σχόλια μελών του δ.σ. στις ημέρες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της συνεδρίασης.

Η κλίμακα των δημοσιονομικών προσαρμογών που θα απαιτούνταν από την Ελλάδα θα ήταν ένα «φορτίο-μαμούθ που η οικονομία μετά βίας θα μπορούσε να επωμιστεί», είχε δηλώσει στη συνεδρίαση ο πρώην διευθυντής της Ινδίας, Arvind Virmani. Διερωτόταν εάν το μέγεθος της σύσφιξης που το ΔΝΤ περίμενε, θα προκαλούσε το πρόγραμμα διάσωσης να αποτύχει και τη χώρα να χρεοκοπήσει.

Έκτοτε το ΔΝΤ ωστόσο έχει παραδεχθεί κάποιες αποτυχίες. Εκ των υστέρων, ήταν πολύ αισιόδοξο για τις οικονομικές προβλέψεις στο οποίο βασιζόταν το πρόγραμμα, ανέφερε σε report του τον Ιούνιο.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ πάντα υποστήριζαν ότι δεν θεωρούσαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα διάσωσης το 2010.

«Το Μάιο του 2010 ξέραμε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν μια διάσωση αλλά όχι ότι θα απαιτούνταν αναδιάρθρωση χρέους. Δεν είχαμε ιδέα ότι η συνολική οικονομική κατάσταση θα επιδεινωνόταν τόσο γρήγορα», δήλωσε σε συνέντευξή της τον Ιούνιο η Christine Lagarde.

Μέχρι τις αρχές του 2011, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι το ελληνικό χρέος είχε γίνει μη βιώσιμο, το ΔΝΤ συνηγόρησε υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Αλλά τα έγγραφα του ΔΝΤ εμφανίζουν ότι υπήρξαν έντονες συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους από την αρχή. Στη συνάντηση του Μαΐου του 2010, οι διευθυντές από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής ρωτούσαν επανειλημμένως γιατί δεν τους δόθηκε αυτή η επιλογή.

Οι Ευρωπαίοι διευθυντές «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία εισχώρησε «δυναμικά» στην μειοψηφούσα πλευρά, αναφέρουν τα πρακτικά. «Γιατί δεν έχουν εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο ταμείο διάσωσης;», είχε ρωτήσει τότε ο Ελβετός διευθυντής, Rene Weber.

Το ΔΝΤ τονίζει σήμερα ότι η αναδιάρθρωση χρέους απλώς δεν ήταν εφικτή το 2010 διότι ο κίνδυνος να επεκταθεί η οικονομική κρίση της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, ήταν πολύ υψηλή.

Μεγάλο μέρος του χρέους διακρατούνταν από τις ήδη ευάλωτες γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, επομένως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα το εξέταζαν. Και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν την τρισ. δολαρίων έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Lagarde ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκείνη την περίοδο και πρόθυμη να αποφύγει τις ζημιές για τις τράπεζες της χώρας της, η οποία είχε δανείσει αρκετά στην Ελλάδα. Ο Strauss-Kahn, ευρύτερα γνωστό για τις προσπάθειές του αναφορικά με την γαλλική προεδρία εκείνη την περίοδο, εγκατέλειψε την προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για το θέμα, μετά από την ευρωπαϊκή αντίδραση που συνάντηση πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Τον Ιούνιο του 2013 έκθεση του ΔΝΤ παραδέχθηκε «αξιοσημείωτες αποτυχίες» στην πρώτη ελληνική διάσωση, ενώ κατέληξε ότι το Ταμείο είχε ευρέως ακολουθήσει τις σωστές πολιτικές. «Μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα αν και αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε.

Εκ των υστέρων, το report ανέφερε ότι «το πρόγραμμα λειτούργησε ως μια λειτουργία που επέτρεπε στους πιστωτές να μειώσουν την έκθεσή τους, αφήνοντας τους φορολογούμενους και τον επίσημο τομέα να επωμιστούν το βάρος».

Αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ είχαν προειδοποιήσει για αυτή την έκβαση πριν από τρία χρόνια. Το πρόγραμμα «ίσως να φαινόταν όχι ως διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να υποστεί μια επώδυνη προσαρμογή, αλλά ως μια διάσωση των ιδιωτών ομολογιούχων της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών», είχε δηλώσει στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2010 ο Βραζιλιάνος διευθυντής, Paulo Nogueira Batista.

Οι αμφισβητίες τελικά αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να πετύχει τους στόχους και ζήτησε νέα διάσωση το 2012. Οι εναπομείναντες ιδιώτες επενδυτές υπέστησαν ένα haircut στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία.

Το ελληνικό χρέος έχει διογκωθεί από τότε διότι η οικονομία κατέρρευσε, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική μιας τρίτης διάσωσης στην οποία θα πρέπει επίσης να απομειώσουν μέρος του ελληνικού χρέους.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1884978 
 
«Καταδικασμένο» εξ αρχής φαίνεται πως θεωρούσαν πολλά μέλη του ΔΝΤ το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2010, καθώς σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα φαίνεται πως υπήρχαν μεγάλες διαφωνίας στο εσωτερικό του Ταμεία αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Τα απόρρητα έγγραφα τα οποία δημοσιεύει η Wall Street Journal, επισημαίνουν πως από το 2010 οι ιθύνοντες του ΔΝΤ ήταν σίγουροι πως το ελληνικό πακέτο δεν θα «έβγαινε» και θα αποτελούσε μεγάλο βάρος για τον ελληνικό λαό και αντ' αυτού πρότειναν ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων. Αυτή η προοπτική απείλησε ακόμα και με ρήξη με τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς που αντιδρούσαν σε μια τέτοια εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το τίμημα της σωτηρίας της Ελλάδας.
Στο δημοσίευμα της WSJ, επισημαίνεται πως από τα έγγραφα που αποκαλύπτει – τα οποία είχαν χαρακτηριστεί το 2010 «άκρως απόρρητα»-, προκύπτει πως το 1/3 των μελών του διοικητκού συμβουλίου του ΔΝΤ είχε ενστάσεις για το ελληνικό πακέτο. Γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα: «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»
Μάλιστα, για την απόδειξη των λεγομένων της η Wall Street Journal ζήτησε την άποψη ενός αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος δήλωσε: «Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη».

http://www.iefimerida.gr/news/125151/wall-street-journal-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%C2%AB%CE%AD%CE%B2%CE%B3

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με το «καλημέρα» της ένταξης της χώρας σε πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής εξέφρασαν αρκετές χώρες – μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 9 Μαΐου 2010 που ενέκρινε το πρόγραμμα για την Ελλάδα.Οι εκπρόσωποι από Βραζιλία, Ινδία, Αίγυπτο, Ιράν, Αργεντινή, ακόμα και της Ελβετίας, έδειξαν από την αρχή τον σκεπτικισμό τους στις αποφάσεις της Ευρωζώνης για την εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν θα περιελάμβανε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ορισμένοι, δε, δεν δίστασαν να επισημάνουν ότι η έλλειψη προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα επηρέαζε τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, εξυπηρετεί κυρίως τους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που κατέχουν το ελληνικό χρέος και όχι την ίδια την χώρα.
Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία που εκφράστηκε σε εκείνο το ιστορικό διοικητικό συμβούλιο ήταν το κατά πόσο οι προβλέψεις που είχαν γίνει για την πορεία της οικονομίας και εν γένει των μεγεθών της, ήταν ρεαλιστικές. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κίνας είχε δηλώσει τότε πως «τα ρίσκα του προγράμματος είναι σημαντικά... Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι αισιόδοξη».
Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και με δεδομένη την στάση του Ταμείου υπέρ ενός «κουρέματος» των δανείων που κατέχει ο επίσημος τομέας η εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλύπτει τι είχε ειπωθεί σε εκείνη τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Στελέχη που είχαν γνώσει των συζητήσεων και συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις εκείνης της περιόδου αναφέρουν στο kathimerini.gr ότι όλοι γνωρίζαμε ότι πολλοί στο Ταμείο πίεζαν προς μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για αυτό τότε είχε θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία το ότι τελικά το ΔΝΤ συμφώνησε να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει τελικά αναδιάρθρωση χρέους σε εκείνη την φάση.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η WSJ, ο Αργεντίνος – τότε - εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ, Andres Pereira είχει δηλώσει ότι «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι» και πως το Ταμείο ρισκάρει απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου» μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
«Τα ρίσκα του προγράμματος είναι τεράστια» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας, κ. Nogueira Batista. Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία είναι η χώρα που ανέκαθεν είχε τις περισσότερες αντιρρήσεις για τους χειρισμούς του Ταμείου όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποδειχθεί «κακοσχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλώς «μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Αξιωματούχος που συμμετείχε σε εκείνη τη συνεδρίαση ανέφερε σύμφωνα με την WSJ ότι «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη».
Θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε πάρει και ο εκπρόσωπος της Ελβετίας. Δηλαδή μίας ευρωπαϊκής χώρας, διερωτώμενος «γιατί δεν έχουν εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο ταμείο διάσωσης;».
Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος – Καν, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση του Μαΐου του 2010 ότι το Ταμείο «δεν είχε αμφιβολία» πως η διάσωση θα είχε αποτέλεσμα. Στελέχη που γνώριζαν τις διαβουλεύσεις εκείνης της περιόδου αναφέρουν στο kathimerini.gr πως ο ρόλος του κ. Στρος – Καν ήταν καταλυτικός για να εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει σήμερα πως η αναδιάρθρωση χρέους απλώς δεν ήταν εφικτή το 2010 διότι ο κίνδυνος να επεκταθεί η οικονομική κρίση της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, ήταν πολύ υψηλή.
Πάντως, οι αντιρρήσεις ήταν πολλές και δεν αφορούσαν μόνο τη μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο πρώην διευθυντής της Ινδίας, κ. Arvind Virmani είχε επισημάνει πως η κλίμακα των δημοσιονομικών προσαρμογών που θα απαιτούνταν από την Ελλάδα θα ήταν ένα «φορτίο-μαμούθ που η οικονομία μετά βίας θα μπορούσε να επωμιστεί». Διερωτόταν, δε, εάν το μέγεθος της σύσφιξης που το ΔΝΤ περίμενε, θα προκαλούσε το πρόγραμμα διάσωσης να αποτύχει και τη χώρα να χρεοκοπήσει.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2013_522082

7.10.13

λινκς στην επίσημη έναρξη της σαιζόν



Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Τσοχατζόπουλος 
 
Καζίνο Λουτρακίου: Συμφωνία με πιστωτές για ρύθμιση οφειλών - Οι επόμενες κινήσεις

50 χρόνια για το χρέος!
«Ομόλογα σωτηρίας» με νέες δεσμεύσεις
  
Προσχέδιο Προϋπολογισμού: αύξηση εσόδων 2,5 δισ.ευρώ 
Οι τέσσερις φόροι του νέου προϋπολογισμού
 

Αρχίζει η εκκαθάριση στα επιχειρηματικά δάνεια
Στην τρόικα το σχέδιο ρύθμισης δανείων-Οι κρίσιμες λεπτομέρειες και οι ενστάσεις
Τράπεζες: Άλλα… κόλπα για τα δάνεια (bad banks εντός τειχών)

Η ενέργεια φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Τελ Αβιβ * Το ταξίδι Σαμαρά



Moody's: Απίθανο να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ - Θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται τα ομόλογα

(FT) Επέλαση hedge funds στις ελληνικές τράπεζες: μετάφραση

Ο John Paulson και μία ομάδα από αμερικανικά hedge funds ηγούνται της επέλασης σε ελληνικές τράπεζες, έχοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Το ενδιαφέρον τους είναι τόσο ισχυρό που τα μεγάλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της επαναϊδιωτικοποίησης του κλάδου, που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο κ. Paulson, που έχει γίνει ευρέως γνωστός για το επιτυχημένο επενδυτικό στοίχημα ενάντια στην αγορά των αμερικανικών προϊόντων από τιτλοποιημένα ενυπόθηκά δάνεια το 2007, ύμνησε την «πολύ ευνοϊκή φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Ελλάδας».
«Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο», δήλωσε στους Financial Times. Επιβεβαίωσε ότι το δικό του fund, το Paulson & Co., έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, τις δύο τράπεζες που έχουν αναδυθεί σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση. «Και οι δύο είναι τώρα πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλή διοίκηση», ανέφερε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του.
Η Paulson & Co. είναι το υψηλότερου προφίλ hedge fund που επενδύει επιθετικά σε ελληνικές τράπεζες. Υπάρχουν και άλλα συπεριλαμβανομένων των Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, σύμφωνα με πηγές κοντά στις εξελίξεις. «Long-only» funds, συπεριλαμβανομένων των Wellington Capital Group και Fidelity, έχουν ήδη πάρει θέσεις.
Εν αντιθέσει με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο ήταν εκείνα που προκάλεσαν την ευρύτερη κρίση, στην Ελλάδα οι τράπεζες έπεσαν θύμα της κακής οικονομικής διακυβέρνησης. Δεδομένου ότι ήταν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών τίτλων, υπέστησαν βαριές ζημίες ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.
Η Alpha και η Πειραιώς θεωρούνται ευρέως τα πιο ελκυστικά στοιχήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση νωρίτερα φέτος -όπου κυριάρχησαν τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης- καθώς έμειναν σε ιδιωτικά χέρια ποσοστά της τάξεως του 16% και σχεδόν του 20% αντιστοίχως.
Οι μετοχές και των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ενισχυθεί μόλις 8% από τότε που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Τα warrants, όμως, που είναι διαπραγματεύσιμα ξεχωριστά, έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 100% και 80% αντιστοίχως.
Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε προκαθορισμένο επίπεδο. Όσο ταχύτερα γίνει αυτή η ανταλλαγή, τόσο γρηγορότερα θα μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. «Θα ήταν θετικό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθεί περισσότερο η ιδιωτικοποίηση», δήλωσε ο Βασίλειος Ψάλτης, γενικός διευθυντής στην Alpha Bank, και συμπλήρωσε: «Η ζήτηση από τους επενδυτές ενισχύεται σημαντικά».
Οι τραπεζίτες, όμως, πιστεύουν πως οι τιμές μετατροπής είναι πολύ υψηλές για να δελεαστούν οι επενδυτές των hedge funds. «Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα ήθελαν την επιτάχυνση της επαναϊδιωτικοποίησης μειώνοντας τις τιμές άσκησης», δήλωσε τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα, όμως, είναι η τρόικα».
Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που εποπτεύεται από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πιθανόν να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της στήριξης των τραπεζών, παραδέχονται οι τραπεζίτες.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1142291/epelash-hedge-funds-stis-ellhnikes-trapezes.html

__________________________________


μετάφραση:
οι γύπες των αγορών θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες, έχουν επιλέξει τους CEO που μπορούν να τους ..βοηθήσουν και επιθυμούν να δώσουν ψίχουλα για να πάρουν τον έλεγχο από το κράτος

8/8/2013: Στη Ν. Υόρκη με κορυφαίους επενδυτές ο Α. Σαμαράς [...John Paulson, ιδρυτή και Πρόεδρο της Paulson & Co]

και αυτή είναι η μία πλευρά του success story, η άλλη έχει μεγαλύτερο βάθος

1/10/2013: Ο Σαμαράς στη Νέα Υόρκη: «Θύματα των εξτρεμιστών» οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής
Την εκτίμηση αυτή μετέφερε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με το προεδρείο και κεντρικούς εκπροσώπους της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) ....Το νέο κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον από τη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής καταγράφτηκε με έντονο τρόπο στη συνάντηση με την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, η οποία τον περασμένο Μάιο δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά της για την κυβερνητική υπαναχώρηση στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νόμου. Χθες ο πρόεδρος της AJC Ντέιβιντ Χάρις υποδέχθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια τον κ. Σαμαρά και εκθείασε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ όλα τα μέλη της Επιτροπής ξέσπασαν σε ζωηρά χειροκροτήματα όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύλληψη και στην ποινική δίωξη της νεοναζιστικής ηγεσίας.
...Ο Πρωθυπουργός μίλησε, ειδικότερα, σε κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε η JP Morgan, ενώ παρακάθησε σε γεύμα με εκπροσώπους οίκων όπως οι Goldman Sacks, Blackrock, Paulson & Co κ.ά.

είναι βέβαιο ότι οι Ισραηλινοί δεν θα επιθυμούσαν ποτέ να επενδύσουν σε μια χώρα που ένα καθαρά αντι-σημίτικο κόμμα έχει ευρεία αποδοχή καθώς το τρίγωνο Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, που γίνεται τετράγωνο με την Τουρκία, διαθέτει φυσικό πλούτο που πρέπει να διατεθεί 


2.10.13

Το Βήμα: Τα χειρότερα έρχονται για την αμερικανική οικονομία

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!
Όσες φορές και αν διαβάσω το τίτλο, τα γέλια δε λένε να σταματήσουν!


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=532739

προφανώς, οι υπόλοιπες χώρες θα λάμψουν όταν η αμερικάνικη βρεθεί στα χειρότερα...