22.3.13

Τα φαντάσματα του '94

1994 -μια απότομη, απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων κατέστρεψε την αξία ολόκληρων χαρτοφυλακίων κερδοφόρων ομολόγων και τα μετέτρεψε σε απώλειες εκατομυρίων. Τα hedge funds πήραν φωτιά, οι τράπεζες βυθίστηκαν στο κόκκινο και το ωστικό κύμα έβλαψε ακόμη και την αγορά μετοχών, η οποία έπειτα από μια ισχυρή αρχή μέχρι το τέλος του έτους είχε υποστεί σημαντικές απώλειες. Ήταν, με άλλα λόγια, μια χρονιά που οι επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν.
 
Ο Richard Tang, τώρα επικεφαλής πωλήσεων Βόρειας Αμερικής της RBS Securities, θυμάται το «γιγάντιο βρυχηθμό» που ακούστηκε σε όλη την αίθουσα συναλλαγών στη Salomon Brothers στις 4 Φεβρουαρίου του 1994, όταν η Fed ανέβασε απροσδόκητα τα επιτόκια. Η Fed διατήρησε την ίδια σφιχτή στάση καθόλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αναπτυσσόταν και η κεντρική τράπεζα αποφάσιζε να λάβει μέτρα έναντι του πληθωρισμού.
Υπήρχαν μεγάλες απώλειες στις συναλλαγές της Goldman Sachs τότε, με αποτέλεσμα ο Stephen Friedman να παραιτηθεί. Η Askin Capital Management ήταν το μεγαλύτερο θύμα των hedge funds, ενώ η Steinhardt Partners, το χρυσό παιδί των hedge funds από τον Michael Steinhardt, χτυπήθηκε επίσης σκληρά. Η Orange County στην Καλιφόρνια, κήρυξε πτώχευση, αφού έχασε χρήματα στα παράγωγα. Πολλοί επενδυτές είχαν εφησυχάσει με μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πάντα.
Δεν είχαν όλοι αισθανθεί τόσο ασφαλείς, όμως. Ο Henry Kaufman, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Salomon Brothers, του οποίου οι δηλώσεις μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία των αγορών ομολόγων, είχε προειδοποιήσει ότι μια αλλαγή στην πολιτική της Fed θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω γρήγορα εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το ερώτημα σήμερα είναι αν τα χαμηλά επιτόκια, τα σημεία σταθερότητας στην αγορά κατοικίας και η βελτίωση των θέσεων εργασίας είναι ένα προοίμιο για μια ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομίας το 2013.
Traders και επενδυτές σήμερα είναι έντονα ευαίσθητοι στις κινήσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική, εν μέρει χάρη στην πιο ανοικτή επικοινωνία από το διάδοχο του κ. Greenspan, τον Ben Bernanke. Ο τρόπος σκέψης του γίνεται εμφανής μέσα από πολιτικές δηλώσεις, πρακτικά συνεδριάσεων και αμέτρητες ομιλίες.
Υπήρξε μόνο ένα ακόμα μεγάλο κύμα σύσφιξης επιτοκίων στα χρόνια που μεσολάβησαν, μετά το τέλος της ύφεσης στις αρχές του 2000. Από τον Ιούνιο του 2004, η Fed έχει αποφασίσει 17 αυξήσεις επιτοκίων, με τα επιτόκια να ανεβαίνουν κατά 0,25% κάθε φορά μέχρι το 5,25%, χωρίς όμως να παραλύσει την αγορά ομολόγων.
Επιδεινώνοντας την αρνητική αντίδραση στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed το 1994 ήταν μερικές σημαντικές πτυχές της δομής της αγοράς ομολόγων. Για πρώτη φορά, οι επενδυτές ομολόγων έπρεπε να καταλάβουν πώς οι τίτλοι ενυπόθηκων δανείων θα σημείωναν σοβαρές απώλειες και θα έχαναν τα χρήματα των επενδυτών καθώς τα υποκείμενα επιτόκια θα αυξάνονται. Αυτή τη φορά η Fed μπορεί να έχει τα εργαλεία για να περιορίσει την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Γι 'αυτό είναι διαφορετική η κατάσταση τώρα. Η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί. Αλλά θα έχει την ίδια κατάληξη;
Όπως το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 φαντάζει απλά ως ένα μικρό επεισόδιο σε ένα διάγραμμα της αγοράς μετοχών τα τελευταία 30 χρόνια, οι αυξήσεις των επιτοκίων του 1994 μόλις και θα φανούν σε ένα μακροπρόθεσμο γράφημα. Από τότε που ο Paul Volcker, πρόεδρος της Fed κατά την έναρξη της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν, επιτέθηκε στον πληθωρισμό με ​​υψηλά επιτόκια, η τάση είναι σχεδόν συνολικά προς τα κάτω, μέχρι την οικονομική κρίση του 2008 και την εποχή των μηδενικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο για τους επενδυτές ομολόγων από την ταυτόχρονη έξοδο. Το διακύβευμα είναι υψηλό, επειδή υπάρχουν ρεκόρ ροών επενδυτών σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει γίνει ο μεγαλύτερος τακτικός αγοραστής του χρέους της αγοράς προκειμένου να ενισχυθεί η στέγαση, οι τιμές των μετοχών και η ευρύτερη οικονομία. Ο William Strazzullo, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στη BellCurve Markets, ο οποίος πριν από 19 χρόνια ήταν trader βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στην Paine Webber, λέει ότι οι επενδυτές σήμερα θα προσπαθήσουν να πουλήσουν ομόλογα για να οδηγήσουν υψηλότερα τις αποδόσεις, ενδεχομένως τροφοδοτώντας μια υπέρβαση στην αγορά.
«Αν πάρει μπρος, θα αποκτήσει δική του δυναμική», λέει. «Το 1994, οι περισσότεροι ήταν στην τρύπα τους, εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο χώρο, ενώ τώρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πρόθυμοι να ακολουθήσουν την τάση. Οι άνθρωποι ανυπομονούν το τέλος της φούσκας των ομολόγων και η κίνηση προς υψηλότερα επιτόκια θα είναι εκρηκτική. Θα είναι χειρότερο από το 1994.»
Ένα άτομο με άφθονη εμπειρία της ανόδου των επιτοκίων είναι ο Dan Fuss, ο αντιπρόεδρος της Loomis Sayles, ο οποίος έχει επενδύσει στις αγορές ομολόγων για περισσότερα από 50 χρόνια. Λέει ότι «κανείς δεν ξέρει το μέλλον», αλλά προειδοποιεί ότι οι επενδυτές είναι «πιθανώς στις απαρχές μιας σταδιακής αύξησης επιτοκίων, μπροστά από ένα βουνό από υψηλά ποσοστά.»
Η Fed έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι δυνατόν μέχρι η ανεργία στις ΗΠΑ να πέσει από τον σημερινό 7,9 τοις εκατό στο 6,5 τοις εκατό - κάτι που θα μπορούσε να πάρει άλλα δύο χρόνια.
Αυτό που η κεντρική τράπεζα θέλει να δει πρώτα είναι μια περίοδος όπου τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα ανεβαίνουν, καθώς η οικονομία βελτιώνεται, πριν αυξήσει το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Ο κ. Bernanke δεν έχει μείνει ήσυχος σχετικά με την προοπτική των υψηλότερων αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων και ο κίνδυνος είναι ότι μια απότομη αύξηση θα προκαλέσει απώλειες κεφαλαίων σε κατόχους ομολόγων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επικαλούμενος την εμπειρία του 1994 σε ομιλία του σχετικά με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, ο κ. Bernanke, λέει ότι η κεντρική τράπεζα παρέχει πολύ περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις της πολιτικής της και θα μπορούσε να λειτουργήσει για να ανακόψει μια ξαφνική αύξηση των επιτοκίων.
Ο Rick Klingman ήταν στο κέντρο της καταιγίδας, το 1994, καθώς διαπραγματεύοταν για τη Yamaichi στη Νέα Υόρκη. «Είναι δύσκολο να μεταφέρω το πόσες δύσκολες επιπτώσεις έφεραν οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι υψηλότερες αποδόσεις σε όλη την αγορά ομολόγων», λέει ο κ. Klingman, τώρα με την BNP Paribas. «Υπήρξε συνολική διάλυση. Το 1994 κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυξήσεις των επιτοκίων και πολλοί εξετέθηκαν από τη σοβαρότητα των κινήσεων της Fed εκείνη τη χρονιά.»
Αυτό ήταν πριν από 19 χρόνια και δεν υπάρχουν πλέον πολλοί traders που να έχουν νιώσει την απότομη επίδραση μιας ξαφνικής αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον κ. Klingman. «Η αγορά ομολόγων σήμερα είναι γεμάτη από ανθρώπους που δεν έχουν αντιμετωπίσει ένα κύμα επιθετικής σύσφιξης των επιτοκίων.»

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/---94-2013032291813/

No comments: