13.3.13

Κύπρος:Η τρόικα θέλει μείωση του πακέτου-Χαλαρώνουν οι απαιτήσεις της Γερμανίας

Αξιωματούχοι της Κύπρου και διεθνών οργανισμών εξετάζουν τρόπους για να μειωθεί σημαντικά το πακέτο διάσωσης της χώρας, ανέφεραν την Τρίτη καλά πληροφορημένες πηγές στην WSJ.

Το κυπριακό πακέτο διάσωσης αναμενόταν να διαμορφωθεί στα 17 δισ. ευρώ, με τα 10 δισ. να προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο στελέχη της τρόικας εργάζονται με την κυπριακή κυβέρνηση για να μειώσουν το συνολικό ποσό στα 10 δισ. ευρώ, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη WSJ.

"Το ποσό πρέπει να κατέβει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεταξύ 10 -13 εκατ. ευρώ αντί για 15-17 εκατ. ευρώ που ήταν πριν" ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Στη μείωση του πακέτου θα συμβάλλουν τα υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και η αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων στο 12,5% από 10%. Επίσης εξετάζεται η επιβολή φόρου στις καταθέσεις.

"Υπάρχει ένα διαφορετικό σενάριο και κάποιες διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με το πόσα χρήματα μπορεί να αντλήσει η Κύπρος από έκτακτους φόρους" σημείωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Στα μέτρα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνεται και η επένδυση των αποθεμάτων των ταμείων σε κυβερνητικά ομολόγα. Μια τέτοια κίνηση θα είχε μικρότερες επιπτώσεις από την επιβολή απωλειών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του "bail – in", πρόσθεσε μια από τις πηγές.

Εν τω μεταξύ διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ, ανέφεραν ότι αν οι συζητήσεις για τη μείωση του πακέτου ολοκληρωθούν με επιτυχία, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί Eurogroup για την Κύπρο στις 15 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, στενός συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε στο Bloomberg ότι η Γερμανία έχει αρχίσει να επανεξετάζει την επιβολή απωλειών στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ως μέρος του πακέτου διάσωσης και δεν επιμένει στην οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ.

Η επιβολή απωλειών στους καταθέτες "θα έστελνε το λάθος σήμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και να πυροδοτήσει εκ νέου αναταραχή στις αγορές ομολόγων" ανέφερε στο Βloοmberg, o Μίκαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Η άντληση χρημάτων από τις καταθέσεις δεν αποτελεί μέρος μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση προβληματικών οικονομικών, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μάιστερ σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται τα χρήματα του ΔΝΤ για την Κύπρο.
"Δεν επιμένουμε στην ανάθεση οικονομικού ρόλου στο ΔΝΤ. Αυτό που θέλουμε είναι να συμμετέχει το ταμείο στη διαμόρφωση του πακέτου διάσωσης. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για εμάς" τόνισε.

Μέχρι σήμερα η Γερμανία επέμεινε ότι το ΔΝΤ πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στο κυπριακό πακέτο, προσφέροντας χρηματοδότηση. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/763260/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: