12.3.13

Η ανάπτυξη έρχεται από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Σε φάση σταθεροποίησης η Βρετανία και η Ινδία
Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών


Η ανάπτυξη αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στη Γερμανία, επηρεάζοντας σταδιακά την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ωστόσο, οι αποκλίσεις μεταξύ της Ευρώπης και των λοιπών μεγάλων οικονομιών του κόσμου παραμένουν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Πάντως, χθες παρατηρήθηκε κάμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω ανησυχιών από την υποβάθμιση της δανειοληπτικής αξιοπιστίας της Ιταλίας από τη Fitch και την υστέρηση -έναντι των προβλέψεων- των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας.
Εντούτοις, το δολάριο χθες ενισχύθηκε προς το ευρώ και προς το γιεν εξαιτίας ευνοϊκών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Προς επίρρωση αυτής της συμπεριφοράς των αγορών, οι δείκτες του ΟΟΣΑ κατατείνουν σε μια σταθεροποίηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με θετικές επιπτώσεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Σταθεροποίηση βλέπει στην Ιαπωνία και τη Βρετανία. Στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως στην Κίνα και την Ινδία και σε μικρότερο βαθμό στη Βραζιλία, οι δείκτες του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ανάπτυξη κάτω του μακροπρόθεσμου ρυθμού. Συγκεκριμένα για την Ευρωζώνη πρέπει να γίνει ειδική μνεία στη Γερμανία, όπου οι δείκτες του ΟΟΣΑ εμφανίζουν ενίσχυση της ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Ιταλίας και της Γαλλίας δείχνουν πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας. Στη Γαλλία, ειδικότερα, οι βασικοί δείκτες φανερώνουν σταθεροποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ τον Φεβρουάριο υπήρξαν ενδείξεις ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δυνατόν να τονωθεί.
Στην περίπτωση της Κίνας και της Ινδίας κυρίως και κατά δεύτερο λόγο της Βραζιλίας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά βάσει των δεικτών του ότι η ανάπτυξη θα υπολείπεται της μεσοπρόθεσμης τάσης. Αντιθέτως, στη Ρωσία φαίνεται πως η ανάπτυξη έχει την τάση να επιταχύνεται. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη του 2013 με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο γενικός γραμματέας Ανχελ Γκουρία είχε δηλώσει: «Αν και οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι ευμετάβλητες και οι καθοδικοί κίνδυνοι εμμένουν, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναδεικνύονται σε προτεραιότητα για το G20». Kαι πρόσθεσε, εν κατακλείδι: «Καθόλου τυχαία οι εντατικότερες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται στις πληγείσες από την κρίση χώρες, αλλά εκσυγχρονισμό χρειάζονται και οι αναδυόμενες οικονομίες».
Πορτογαλία Παράταση ενός χρόνου, έως το 2015, φαίνεται ότι συμφωνούν να δώσουν στην Πορτογαλία οι διεθνείς πιστωτές της, ώστε να είναι σε θέση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Τα σχετικά αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Ταυτόχρονα το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι η χαλάρωση της στάσης αυτής μεταφράζεται σε παραδοχή εκ μέρους των πιστωτών της ότι η ύφεση έχει σοβαρές συνέπειες στις προσπάθειες της Πορτογαλίας για δημοσιονομική πειθαρχία. Στη Λισσαβώνα και στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας εξέτασης των πεπραγμένων της κυβέρνησης, βρίσκονται οι εκπρόσωποι της τρόικας, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. «Ο στόχος κάτω του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είχε οριστεί για το 2015», ανέφεραν οι καλά πληροφορημένες πηγές. «Ωστόσο, αναμένεται βαθύτερη ύφεση εφέτος σχεδόν στο 2%, καθιστώντας δυσχερέστερη την επίτευξή του». Αναφέρεται πως οι στόχοι του ελλείμματος είχαν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και για το 2012.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_12/03/2013_513945

No comments: