12.3.13

Δεν έκλεισαν τα μέτωπα με την τρόικα

 Αναβλήθηκε η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αν. Σαμαρά με την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη στις 19:00.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναβολή οφείλεται σε τεχνικά θέματα και διαδικαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να κλείσουν.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταικούρα. Στη συνάντηση, στην οποία εξετάζεται η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προσήλθε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, ενώ αποχώρησε χωρίς δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου.

Δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις
Σήμερα υπήρξε νέος γύρος συναντήσεων με τεχνικά κλιμάκια, ενώ το μεσημέρι οι επικεφαλής των δανειστών πήγαν στο ΥΠΟΙΚ και συναντήθηκαν με τους κκ Τσακλόγλου και Μέργο.

Στόχος ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και τη ρύθμιση των χρεών σε Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ στο προσκήνιο ήταν και το θέμα του χαρατσιού, το οποίο η τρόικα θέλει να πληρώνεται για ένα ακόμα χρόνο μέσω ΔΕΗ θέση που είναι κόκκινο πανί για τη ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τα μηνύματα που μεταδόθηκαν ήταν μεικτά. Αρχικά φάνηκε αισιοδοξία ότι η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κερδίζει τρεις ρυθμίσεις και πίστωση χρόνου για την απομάκρυνση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και πως σιγά-σιγά ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.

Το σκηνικό όμως ανατράπηκε μετά τα μεσάνυκτα με τον Γιάννη Στουρνάρα να σημειώνει ότι «βρισκόμαστε πολύ μακριά όσον αφορά τις δόσεις».


Τα κόκκινα δάνεια

Στο θέμα της ρύθμισης των δανείων στο επίκεντρο βρίσκεται η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου 25.000 ευρώ, προκειμένου να ανοίγει ο δρόμος διευκολύνσεων στην αποπληρωμή οφειλών με τετραετή περίοδο χάριτος και κυμαινόμενο επιτόκιο 1,5% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Η τρόικα ζητά η αξιολόγηση να είναι ετήσια. Αναφορικά με την πρώτη κατοικία η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την προστασία της σε περιπτώσεις αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται ότι επιμένει πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ.).


Τα ληξιπρόθεσμα

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η ρύθμιση θα είναι διπλή: Μία θα καθιερώνει πάγια ρύθμιση στο πρότυπο των «best practices» που ισχύουν σε όλες τις «προηγμένες» χώρες και μία θα είναι η λεγόμενη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, με αποκλεισμό των μπαταχτσήδων, οι οποίοι μπαίνουν κλασικά στις ρυθμίσεις, πληρώνουν μία δόση, παίρνουν ενημερότητα και μετά απλώς περιμένουν την επόμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δόσεις δεν θα υπερβαίνουν τις 36 ή τις 48 για τις ελαστικότερες ρυθμίσεις.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει χθες ότι το θέμα του χαρατσιού για τα ακίνητα παραμένει ανοικτό, ενώ σημείωσε πως «αν είχε κλείσει το ζήτημα με το δημόσιο θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη δουλειά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η βελτίωση ορισμένων μέτρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος πετρελαίου τέθηκε από την πρώτη μέρα, χωρίς ιδιαίτερα θετική αντίδραση της τρόικας, η οποία αντέτεινε ότι δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους».

Με δεδομένο το παραπάνω κουβάρι, συμπλήρωσε με νόημα ότι «τα μέτωπα θα κλείσουν όλα μαζί ή τίποτα»...


Αντίδραση από ΔΗΜΑΡ
Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της, ζητώντας μέτρα ανακούφισης

Όπως αναφέρει: "Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν ότι χρειάζεται ευελιξία, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Είναι αναγκαία η προώθηση μέτρων όπως :

- η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση
- η αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- η ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων,
- η υποστήριξη των ανέργων και ειδικά των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα ενήλικα εργαζόμενο.
- η διαμόρφωση πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

Η έξοδος της χώρας από την κρίση έχει ως αναγκαίο στοιχείο την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι δανειστές της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι και εταίροι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/763239/Article.aspx

No comments: