25.3.13

Τι "βλέπουν" τώρα για το Χ.Α. τρεις έγκυροι αναλυτές

Σε άμεση συνάρτηση με τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις στην Κύπρο πορεύεται βραχυπρόθεσμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ οι επιπτώσεις από την σοβαρή αναταραχή των τελευταίων ημερών στη Μεγαλόνησο έχει ορατό αντίκτυπο και στον σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι συνεδριάσεις αυτής εβδομάδας θα είναι καθοριστικές για την αγορά, που έχει ήδη πραγματοποιήσει αξιόλογη διόρθωση από τα υψηλά έτους, βρίσκοντας πάντως στήριξη στην περιοχή των 910 μονάδων. Η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής με αυξημένο τζίρο και θετικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο δημιουργεί προσδοκίες βελτίωσης της εικόνας στο Χ.Α.

Ελπίδα, όλων, είναι τώρα ότι οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στη Μεγαλόνησο είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν και στο χρηματιστήριο να πάρει μια βαθιά ανάσα και στις αποτιμήσεις πολλών μετοχών που επλήγησαν σοβαρά από τη διόρθωση, να ανακάμψουν.

Τρεις έγκυροι αναλυτές που μιλούν στο Capital.gr για τον αντίκτυπο του κυπριακού προβλήματος στην ελληνική αγορά, δεν υποτιμούν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα «ατύχημα», είναι όμως αισιόδοξοι ότι θα η τελική λύση θα μπορούσε τα επόμενα 24ωρα να πυροδοτήσει μια ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Mε τα σημερινά δεδομένα, τα πρόσφατα χαμηλά της ελληνικής αγοράς θα αποτελέσουν βατήρα για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι μεσοπρόθεσμα η διόρθωση έχει τερματιστεί, καθώς ένας πιθανός στόχος περάτωσης της καθοδικής κίνησης είναι η περιοχή των 850-880 μονάδων.

Μάνος Χατζηδάκης, Διευθυντής Ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ:

«Η απόφαση πλέον της Κυπριακής Βουλής θα είναι καταλυτική για την συνέχεια της Ιστορίας του νησιού. Η παραλλαγή ή η αποδοχή του αρχικού σχεδίου φορολόγησης των καταθέσεων θα δώσει την δυνατότητα ρευστότητας από τον ELA, παράμετρος αρκετά πιο κρίσιμη ακόμα και από τον τρόπο της χρηματοδότησης και θα διατηρήσει την Κύπρο εντός της Ευρωζώνης. Η Κύπρος θα χάσει ένα μέρος της τραπεζικής της δραστηριότητας (ήδη το κομμάτι που αφορούσε την Ελλαδική επικράτεια φαίνεται να οδεύει προς ελληνικές τράπεζες) και ενδεχομένως οι εκροές τον πρώτο διάστημα να είναι έντονες βάζοντας στο μέλλον ένα ενδεχόμενο νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης. Στην περίπτωση που η Κύπρος δεν καταφέρει να βρει λύση τότε οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές, τα προβλήματα στην ρευστότητα θα ενταθούν και ο προβληματισμός για την παραμονή της χώρας στο ευρώ να γίνει πιο έντονος. Το δίλημμα αυτό θα έχει απαντηθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη όπου το πιθανότερο είναι να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των ζυμώσεων και διεργασιών της κυπριακής βουλής και θα έχει δοθεί η απάντηση αποδοχής ή όχι του σχεδίου.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου αδιάφορα για την Ελληνική οικονομία και την χρηματιστηριακή αγορά. Πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς οι σχέσεις με την Κυπριακή οικονομία είναι ισχυρές τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων, οι συνειρμοί, οι προβολές και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην καλύτερη και την χειρότερη περίπτωση δεν έχουν το στοιχείο της χαλαρής επίδρασης που πιθανόν να ισχύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική αγορά γύρισε αρκετούς μήνες πίσω όχι τόσο σε επίπεδο αποτιμήσεων ή μονάδων αλλά σε επίπεδο «δημιουργικότητας». Το ταμπλό αντιμετωπίζεται πάλι ενιαία ως προς τις συστημικές του ιδιότητες, η σχέση ορισμένων εταιριών ε την Κύπρο ως κέντρα πώλησης ή έδρες θυγατρικών θεωρούνται ανασταλτικοί λόγοι επένδυσης μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα ενώ τα δύο βασικά μέτωπα για την εγχώρια αγορά (αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών) δεν βρίσκονται πια στο προσκήνιο. Είναι περιττό να επισημανθεί ότι η αλλαγή της ψυχολογίας αποτυπώθηκε έντονα στον τζίρο ο οποίος επέστρεψε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πουλημένος από τους βασικούς βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους και τον MACD. Ωστόσο οι 910 μονάδες που οριοθετούσαν την βασική στήριξη της αγοράς δοκιμάστηκαν με επιτυχία επιβεβαιώνοντας ένα σημαντικό πεδίο αναφοράς αυξάνοντας τις πιθανότητες για το πέρας της διόρθωσης από τα υψηλά έτους. Το ανοδικό κενό (910) από την αρχή έτους έκλεισε την Πέμπτη ωστόσο η εβδομάδα άφησε στο ξεκίνημα της ένα καθοδικό κενό στην περιοχή των 950 μονάδων, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την πλησιέστερη αντίσταση. Ως βασικό ας σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα θα θεωρούσαμε την προσέγγιση του εν λόγω επιπέδου ενώ για την υπέρβαση του θα πρέπει να υπάρξει κάποια προοδευτική αύξηση του όγκου συναλλαγών. Εφόσον η προϋπόθεση αυτή ικανοποιηθεί ο Γενικός Δείκτης θα θέσει τις βάσεις για ένα νέο υψηλό έτους αφού στην περιοχή συγκλίνουν οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι και η αλλαγή τάσης του MACD.


Νίκος Καυκάς, αναλυτής Merit ΑΧΕΠΕΥ:

Με τις τράπεζες να διολισθαίνουν συνεχώς σε νέα ιστορικά χαμηλά, ο Γενικός Δείκτης μοιάζει να ολοκληρώνει μία τεχνική διόρθωση των τιμών στην ζώνη των 900-920 μονάδων, ενώ παράλληλα επιδεικνύει ‘’ψυχραιμία’’ στο θέμα της Κύπρου. Παρόλο που δεν μπορούν να αποκλειστούν εκπλήξεις, εκτιμούμε ότι θα υπερισχύσει η λύση που προσφέρει η Ευρώπη και θα επανέλθουμε εκ νέου σε κανονική τροχιά.

Το γεγονός ότι τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών επί ελληνικού εδάφους θα περάσουν στις Ελληνικές τράπεζες, θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα, σε πρώτη φάση, από μια διάχυση φόβου με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν εισηγμένες που διατηρούν μέρος των καταθέσεων τους στην Κύπρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ενδεχομένως να υπάρξουν και ανάλογες ανακοινώσεις από πλευράς εταιρειών. Ήτοι, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, δεν υφίσταται άμεσος προβληματισμός κατεύθυνσης για το Χ.Α. λόγω Κύπρου. Αναμφισβήτητα, όμως, η αρχική απόφαση του Eurogroup φέρνει πιο κοντά τον ‘’καταθέτη’’ και τον ‘’επενδυτή’’, καθώς εισάγεται ένα νέο πλαίσιο αντίληψης του ρίσκου.

Πέραν των εξωτερικών παραγόντων, η εγχώρια αγορά καλείται να αντιμετωπίσει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δοκιμαστούν οι στηρίξεις στις 880 ακόμα και στις 850 μονάδες κατά την περίοδο των ΑΜΚ. Επιπλέον, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχουμε επαναλάβει ότι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ή επιπλοκές ενδεχομένως να βάλουν φρένο στην αγοραστική διάθεση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε χαμηλότερα από τα επίπεδα που προαναφέραμε.

Παρ’ όλα αυτά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ορισμένες εισηγμένες εμφανίζονται με οριακά ελκυστικές αποτιμήσεις, μετά από μία διόρθωση 15%-25% από τα προηγούμενα υψηλά, και άρα δικαιολογούν σταδιακές αρχικές τοποθετήσεις.


Σπύρος Παπαθανασίου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus AΕΠΕΥ:

Σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση έχει εισέρθει η εγχώρια Κεφαλαιαγορά και όχι μόνο. Μετά τα τελευταία γεγονότα με την Κύπρο έχει αναζωπυρωθεί, σε μεγάλο βαθμό, ο πολιτικός κίνδυνος. Οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν το «άβατο» και το τελευταίο «καταφύγιο» του συστήματος.

Η πολιτική βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία των εξελίξεων. Ουσιαστικά αναζητείται άμεσα πολιτική απάντηση. Παράλληλα θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες από όλα τα μέρη (και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα.

Η Ελληνική Αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σίγουρα το μέλλον δεν θα είναι εύκολο. Τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, αναμφίβολα, επηρεάζουν ευθέως και την Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης ευδιάκριτη βραχυπρόθεσμη τάση δεν υπάρχει. Παραμένουμε με μετρητά και περιμένουμε να αφουγκραστούμε τις εξελίξεις. Πτωτικό σήμα θα δοθεί με την (επιβεβαιωμένη) διάσπαση των επίπεδων των 920 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Αντιστάσεις αποτελούν οι 950 και 970 μονάδες του ΓΔ ενώ στηρίξεις αποτελούν οι 915, 870 και 830 μονάδες. Ωστόσο η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

Σημαντικό ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εφόσον «διορθώσουν» από τα υψηλά τους τα διεθνή χρηματιστήρια.

Δεν ξεχνάμε ότι τέλος Μαρτίου λήγει και η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών ετήσιων αποτελεσμάτων.

Προσδοκούμε στα «αντανακλαστικά» του συστήματος. Τέλος, η ρευστότητα είναι απαραίτητο συστατικό του χαρτοφυλακίου προκειμένου ο επενδυτής να εκμεταλλευτεί δυνητικές ευκαιρίες.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1758278

No comments: