24.3.13

Bloomberg: Chicken game για την Κύπρο με εμπλοκή και Τουρκίας

Η διαχείριση της διάσωσης της Κύπρου από την Ευρώπη φαίνεται πιο χαοτική αυτή τη στιγμή, με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν από ένα τριπλό chicken-game μεταξύ της Κύπρου, της Ρωσίας και των ηγετών της ευρωζώνης.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το αρχικό σχέδιο να συνεισφέρουν στη διάσωση και οι ασφαλισμένοι καταθέτες, ήταν φρικτό. Η κυπριακή Βουλή το απέρριψε και τώρα η ΕΚΤ έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 25 Μαρτίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας διαφορετικά θα σταματήσει τη χρηματοδότηση που κρατάει ζωντανό το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό για αυτό το φιάσκο, σχολιάζει το Bloomberg, είναι ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν περίπου ένα χρόνο να σκεφτούν πώς θα το αποφύγουν. Από τη στιγμή που η Ελλάδα  αναδιάρθρωσε το χρέος της, έγινε προφανές ότι οι τράπεζες θα χρειαζόταν μια μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση. Με κάποια προετοιμασία, η Κύπρος θα είχε προσφέρει μια εξαιρετική δοκιμασία για μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, όπου θα είχε παρέμβει η ΕΚΤ, αναγκάζοντας σε ζημιές τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών και την επαναλειτουργία των τραπεζών υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο εξαιρετικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτύχει να απαντήσει στο τελεσίγραφο της ΕΚΤ, προκαλώντας τραπεζική κατάρρευση, έξοδο από το ευρώ και όλα τα άγνωστα που προκύπτουν από μια τέτοια μετάδοση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε η Ρωσία να προσφέρει τα περισσότερα από τα 5,8 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζεται η Κύπρος για να εξασφαλίσει μια διάσωση, και σε αντάλλαγμα να πάρει ένα μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και σημαντική επιρροή σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζει το Bloomberg, εάν οι κυπριακές τράπεζες αφεθούν να καταρρεύσουν, η χρηματοοικονομική «υγεία» όλης της ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας του ασήμαντου ποσού των 7 δισ. ευρώ –είναι η διαφορά μεταξύ των 10 δισ. ευρώ που είναι πρόθυμη να δώσει η ευρωζώνη και των 17 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος. Μια συμφωνία με τη ρωσική μονοπωλιακή OAO Gazprom πιθανότατα θα υπονόμευε προσπάθειες ετών από την πλευρά της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία.

Η Ρωσία, της ζητήθηκε να παράσχει περίπου 5 δις., ευρώ ως αντάλλαγμα δικαιώματα εξερεύνησης των κυπριακών υδάτων. Η Κύπρος δηλώνει ότι έχει 60 τρις. κυβικά μέτρα αποθεμάτων αερίου, αλλά είναι αβέβαια, και υπόκεινται σε νομικές προκλήσεις από την Τουρκία, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Οι Ρώσοι ηγέτες αισθάνονται επίσης τυφλοί. Οι ηγέτες της ευρωζώνης προσπαθούν για μήνες να τους πείσουν να παρέχουν περισσότερα στη διάσωση από τα 2,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δανείσει στην Κύπρο. Η προτεινόμενη επιδρομή στις κυπριακές καταθέσεις θα άρπαζε στην πραγματικότητα τα λεφτά που οι ηγέτες στη Μόσχα αρνούνται να δώσουν.

Αφήνοντας την Κύπρο να καταρρεύσει, θα είχε σημαντικό πιθανό κόστος και στη Ρωσία. Η Moody’s Investors Service εκτιμά ότι η ρωσική έκθεση στο νησί είναι περίπου 60 δισ. δολάρια, 31 δισ. εκ των οποίων είναι σε τραπεζικές καταθέσεις. Αυτά τα χρήματα πιθανότατα θα έχουν «παγώσει», και έτσι θα σταματούσε να γυρίζει ένα σημαντικό γρανάζι στη λειτουργία πολλών ρωσικών εταιριών.

«Η καλύτερη διαθέσιμη λύση παραμένει μια τραπεζική αναδιάρθρωση που επιφορτίζει με το μεγαλύτερο βάρος τους ανασφάλιστους –στην πλειονότητά τους Ρώσους- καταθέτες, οι οποίοι θα έχαναν 15%-20% του ισολογισμού τους. Ο καλύτερος τρόπος να προκύψει μια συμφωνία, θα ήταν να τη διαπραγματευτούν και οι τρεις πλευρές. Επίσης, θα είχε νόημα να εμπλακεί και η Τουρκία και το κατεχόμενο τμήμα στα βόρεια της Κύπρου. Και οι δύο έχουν οικονομικό ενδιαφέρον στο να προχωρήσουν προς την ενοποίηση, καθώς και στα αποθέματα αερίου γύρω από το νησί», τονίζει το Bloomberg.

Το ευρύτερο μάθημα, καταλήγει το πρακτορείο, είναι ότι η Κύπρος και οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση εάν κινούνταν πιο γρήγορα και δημιουργούσαν μια τραπεζική ένωση και άλλους μηχανισμούς για τη διόρθωση των σφαλμάτων σχεδίασης της ευρωζώνης. «Μέχρι να το κάνουν αυτό, η νομισματική ένωση θα παραμείνει ευάλωτη σε κρίσεις, ακόμη και στα πιο μικρά και οικονομικά ασήμαντα από τα κράτη-μέλη της».

http://www.capital.gr/news.asp?id=1758054

No comments: