14.3.13

Bruegel: Οι Ευρωπαίοι άφησαν την κατάσταση στην Ελλάδα να γίνει περίπλοκη

Η Ευρώπη έδωσε υπερβολική σημασία στη λιτότητα, εκτιμά ο οικονομολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, Jean Pisani-Ferry, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ενώ χαρακτηρίζει περίπλοκη την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι στις ΗΠΑ πριν από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, εκτιμά ο οικονομολόγος.
«Γνωρίζαμε ότι ήμασταν πίσω σε ότι αφορά την ανάπτυξη ή την καινοτομία. Οι Αμερικανοί μας έδωσαν μαθήματα ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Εξυγίαναν το τραπεζικό τους σύστημα από το Μάιο του 2009, ενώ η Ευρώπη άργησε υπερβολικά να το κάνει. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χρόνο στα νοικοκυριά να ξεχρεώσουν, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έδωσε μία πολύ ισχυρή ώθηση στην οικονομία», σημειώνει.
Για να εξηγήσει τη διαφοροποίηση ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Pisani υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν λανθασμένα ότι το κύριο πρόβλημα τους ήταν δημοσιονομικό. Πίστεψαν ότι οι αγορές ενδιαφερόντουσαν μόνο στο δημοσιονομικό ζήτημα. Αλλά το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας και της ικανότητας να ξαναδημιουργηθεί ανάπτυξη είναι το ίδιο σημαντικά. Μέχρι σήμερα, η Ευρώπη δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της κρίσης στο σύνολο του.
Η λιτότητα είναι αναπόφευκτη αλλά το κοινωνικό και οικονομικό της κόστος πρέπει να ελαχιστοποιούνται όσο το δυνατό, υπογραμμίζει και υποστηρίζει ότι πρέπει ο κόσμος να έχει προοπτικές, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος της απόρριψης, όπως στην Ιταλία. Οι αγορές παρέμειναν σχετικά ήρεμες μετά τις ιταλικές εκλογές. «Πρέπει να πούμε ότι οι κερδοσκόποι έχασαν πολλά λεφτά στοιχηματίζοντας στη διάλυση της Ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Bruegel.
Σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο θα χρειαστεί στην Ευρώπη για προσαρμόσει τη οικονομία της, απαντά πως αυτό εξαρτάται από τις χώρες. Η Ιρλανδία είναι σε καλό δρόμο και αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας βραχυπρόθεσμα. Στην Πορτογαλία υπήρξε υποτροπή, ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ περίπλοκη. Η Ισπανία έδωσε κάποια καλά σημάδια, όπως με τις εξαγωγές της, αλλά η προσαρμογή θα πάρει πολλά χρόνια.
Όσον αφορά το ευρώ, εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν είναι υπερτιμημένο σε σχέση με το ιστορικό του μέσο όρο. Από την άλλη, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά οι πολιτικές των ΗΠΑ και της Αγγλίας κινδυνεύουν να την αυξήσουν. Η ευρωπαϊκή κατάσταση είναι λοιπόν περίπλοκη τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό της σκέλος.
 
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113009622

No comments: