17.3.13

Θέλουν να κλείσει το deal των τριών τραπεζών έως την Τρίτη

Πλήρης διασφάλιση των καταθέσεων των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και του Δημοσίου συμφέροντος, επιτυγχάνεται με την απόφαση του Eurogroup, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Πρόσθεσε επίσης πως δεν επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, το Συμβούλιο εισηγήθηκε ομόφωνα  την μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενα τραπεζικά ιδρύματα.

Aναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα:


«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Σημειώνεται ότι, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη σημείωναν ότι "πρόθεσή μας είναι μέχρι Τρίτη να τις έχουμε δώσει".

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι, από την διερεύνηση ενδιαφέροντος ξεκίνησε ήδη η ΤτΕ δεν αποκλείονται και ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχει διερευνηθεί το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών ενώ το Τ.Τ παραμένει στο τραπέζι ως «χρυσή εφεδρεία». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, δεν είναι απαραίτητο η λύση να είναι «πακέτο» και για τις τρεις τράπεζες αλλά αυτό που πάση θυσία γίνονται προσπάθειες για να επιτευχθεί είναι να κλείσει η συμφωνία για τις μεταβιβάσεις ενεργητικού –παθητικού για όλα τα υποκαταστήματα εν Ελλάδι ως την Δευτέρα το βράδυ το αργότερο.

Στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας  μετείχαν πέραν του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας  και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γ. Παπαδάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  Κ. Μποτόπουλος και μέσω τηλεδιάσκεψης χωρίς δικαίωμα ψήφου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Α. Σακελλαρίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ σε πρώτη φάση η κεφαλαιακή κάλυψη θα γίνει από κοινού από Ελλάδα και Κύπρο, καθώς αυτό επιβάλουν οι κανόνες της γενική διεύθυνσης ανταγωνισμού της ΕΕ κατά την μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού. Ωστόσο το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε ότι, σε επόμενο στάδιο αυτή η συνεισφορά α ουδετεροποιηθεί.

Μάλιστα παρέπεμψε στην σχετική ρητή αναφορά που υπάρχει στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup. Όπως αναφέρεται «το Eurogroup καλωσορίζει  ότι η μία συμφωνία μπορεί να ληφθεί για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει την σταθερότητα του ελληνικού και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν προκαλεί βάρος στο ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ»

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Ελλάδα  σε πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζει σε 1,4 – 1,5 δις ευρώ περίπου κεφαλαιακές ανάγκες και για τα υποκαταστήματα των 3 τραπεζών, έναντι 1 – 1,1 δις ευρώ περίπου αρχικών υπολογισμών. Η συμφωνία  φέρεται να προβλέπει κάλυψη του επιπλέον κόστους από την Κύπρο και επιβάρυνση της Ελλάδας μέσω της συνδρομής  του ΤΧΣ με περίπου 400 εκατ ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να υπάρχει και ρήτρα που να προβλέπει ότι αν τελικά ο οικονομικός έλεγχος που θα  μεσολαβήσει και εκτιμάται ότι θα κρατήσει κάποιες εβδομάδες, δείξει ότι το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, η ελληνική πλευρά θα μπορεί να υπαναχωρήσει ή η Κύπρος να αναθεωρήσει τη στάση και τη συνδρομή της.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να προκαλέσει καθυστέρηση στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.  Επίσης όπως είπε η ελληνική πλευρά πήγε στο Eurogroup με 3 αιτήματα, να μην υπάρξει επιβάρυνση του χρέους, να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και να υπάρχει δίκαιη κατανομή βαρών.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1752888

No comments: