8.3.13

Παζάρι για δάνεια και ρύθμιση για distress funds

Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την τύχη του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των δανείων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο καλείται να κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας, και όχι μόνο.

Η χθεσινή κίτρινη κάρτα από τους δανειστές στο σχέδιο του υπουργείου δυσχεραίνει την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, η οποία θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ώστε να μην... κουρευτεί η ρύθμιση, να καμφθούν οι ανησυχίες των δανειστών ότι οι τράπεζες ίσως χρειαστούν επιπλέον χρήματα εξαιτίας της ρύθμισης και να δοθεί ουσιαστική ανάσα στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις της τρόικας εστιάζουν στην τετραετή περίοδο χάριτος, στην καταβολή μόνο των τόκων τη συγκεκριμένη περίοδο, στο χαμηλό επιτόκιο του 1,5% αλλά και στο γεγονός ότι ο αριθμός των πολιτών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση συνεχώς αυξάνεται (περιλαμβάνονται οι άνεργοι σε περίοδο όπου η ανεργία καλπάζει), εξέλιξη η οποία ανεβάζει κατά τους δανειστές το κόστος για τις τράπεζες.

Η κοινή λογική, πάντως, λέει ότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Οπότε, ακόμη και με τους όρους της συγκεκριμένης ρύθμισης, για τους οποίους υπάρχουν ενστάσεις, θα υπάρξει κάποια εισροή από δάνεια που σήμερα δεν εξυπηρετούνται, ενώ θα αποτρέψει κάποιους να αιτηθούν ένταξη στον Νόμο Κατσέλη, αφού η δικάσιμος της υπόθεσης στα ειρηνοδικεία της χώρας μπορεί να οριστεί ακόμη και το 2020!

Τώρα το κατά πόσον οι εισροές αυτές θα μπορέσουν να ισοσκελίσουν το ενδεχόμενο κόστος για τις τράπεζες, που στη στιγμιαία εικόνα προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους δανειστές, απομένει να το λύσουν τα στελέχη της τρόικας, των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως ενδεχόμενο φρένο από την πλευρά της τρόικας θα φέρει, όπως φοβούνται οι καταναλωτικές οργανώσεις, σε ακόμη πιο δυσμενή θέση τα νοικοκυριά. Οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι οποίες, ας σημειωθεί, έχουν ζητήσει συνάντηση με την τρόικα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτό, είχαν δει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το προτεινόμενο σχέδιο, κάνοντας λόγο για... ασπιρίνη. Εντούτοις οποιαδήποτε εξέλιξη επί τα χείρω σε αυτό μηδενίζει τις όποιες ελπίδες κάποιων δανειοληπτών να πάρουν μια ανάσα.

Την ίδια ώρα, με βάση πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου φέρεται να εξετάζεται να ενταχθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία distress funds, τα οποία έχουν αγοράσει (ή θα αγοράσουν στο μέλλον) χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, γεγονός που όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, υποχρεούνται να έχουν «αντίκλητο γραφείο» στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση να υπάγονται στο εθνικό δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ότι αν εκχωρηθεί απαίτηση πιστωτή προς τρίτους ο εκδοχέας που δεν έχει κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια οφείλει να ορίσει αντίκλητο στην ελληνική επικράτεια και να το γνωστοποιήσει στον οφειλέτη.

Μέχρι τη γνωστοποιήση θα τεκμαίρεται ως αντίκλητος ο τελευταίος εκχωρητής της απαίτησης με κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια.

Ήδη υπάρχουν καταγγελίες σε οργανώσεις καταναλωτών ότι πολίτες που αναμένουν την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη δέχονται όχληση από distress funds, τα οποία κάνουν απαιτητό άμεσα το οφειλόμενο ποσό, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάγονται στο Ελληνικό Δίκαιο οι δραστηριότητές τους. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα προχωρήσουν αμέσως σε πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα θέματα θα εξεταστούν σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και στην οποία θα συμμετάσχει 5μελής επιτροπή αποτελούμενη από παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, της τρόικας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/762076/Article.aspx

No comments: