19.3.13

Η «κερκόπορτα» άνοιξε… Αν επιβαλλόταν haircut στις καταθέσεις των 5 χωρών που επλήγησαν από την κρίση θα εξοικονομούνταν περί τα 305 δισ. σύμφωνα με την Goldman Sachs

Η ομολογουμένως αδικαιολόγητη απόφαση των Ευρωπαίων τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, να επιβάλλουν haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, άνοιξε όπως φαίνεται την "κερκόπορτα" για ένα γενικευμένο haircut στις καταθέσεις των προβληματικών χωρών.
Ήδη η Goldman Sachs επεξεργάστηκε τρία σενάρια, δηλαδή 3 διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές για τις καταθέσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των εξοικονομήσεων. Μάλιστα, όπως διαπιστώνουμε, η λύση αυτή δεν έχει αρθεί από το τραπέζι, παρά τις αντιδράσεις στο κυπριακό ζήτημα, δεδομένης αφενός της απροθυμίας των Ευρωπαίων να δανείσουν τις αδύναμες χώρες, όπως άλλωστε και οι αγορές, και αφετέρου της κόπωσης των κυβερνήσεων για μεγαλύτερη λιτότητα.
Όπως διαφαίνεται στο παρακάτω πίνακα της Goldman Sachs, οι συνολικές καταθέσεις των πέντε χωρών (πλην της Κύπρου), φτάνουν τα 3,594 τρισ. ευρώ. Εάν επιβληθεί φόρος 0,1% η εξοικονόμηση είναι μόλις 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση φόρου 1% το αποτέλεσμα είναι 35,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν ο μεσοσταθμικός συντελεστής φτάσει στο 8,5%, τότε το αποτέλεσμα φτάνει στα 305,5 δισ. ευρώ, ή το 10% του ΑΕΠ των πέντε χωρών.
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η εξοικονόμηση από έναν παρόμοιο συντελεστή, όπως αυτόν της Κύπρου, δηλαδή 8,5%, μπορεί να αποδώσει 14,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό παρόμοιο με το πακέτο λιτότητας που εγκρίθηκε το περασμένο Φθινόπωρο από την Ελληνική Βουλή. Εάν πάλι αυτός ο συντελεστής ανέλθει στο 10% τότε το ποσό θα αυξηθεί στα 16,9 δισ. ευρώ, κοντά στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.
Είναι εμφανές ότι ασκήσεις επί χάρτου μπορεί να γίνονται, ωστόσο, τόσο η ελληνική όσο και οι άλλες κυβερνήσεις, βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Εάν ληφθεί υπόψιν ότι οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι αγορές δεν δανείζουν τις κυβερνήσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, η λύση της φορολόγησης των καταθέσεων δεν αίρεται από τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν μία τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα σφοδρής χρηματοπιστωτικής κρίσης.



bankingnews

____________________________________________

γελάνε οι της Γκόλντμαν και πετάνε δίχτυα...

τέτοιες συμβουλές δίνουν στους πελάτες τους, γνωστά είναι αυτά...


 

3 comments:

KnowDame said...

Το μόνο που θα πω είναι ότι ο Αγγέλης είναι τόσο καλά δικτυωμένος, ώστε τον Μάιο του 2010 είχε πει πρώτος ότι με το πρώτο Μνημόνιο υποθηκεύαμε τα πάντα, λεπτομέρεις που βγήκαν στη φόρα μήνες μετά http://www.capital.gr/News.asp?id=1753997

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1754089

- Την Τετάρτη 13 Μαρτίου δύο μέρες πριν από το eurogroup στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας. Χρήζει προσοχής ποιες χώρες προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισήμως, η δικαιολογία ήταν η ανταλλαγή απόψεων των γερμανόφωνων υπουργών. Ανεπισήμως, όπως μαθαίνουμε, τέθηκε το σχέδιο κουρέματος καταθέσεων της Κύπρου, με την επισήμανση ότι οι χώρες που θα επωφελούνταν άμεσα ήταν οι παραπάνω.

-Οι πληροφορίες λένε ότι η ΕΚΤ και το τεχνικό της προσωπικό εργάζονταν πάνω στο πλάνο κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων εδώ και ενάμιση μήνα. Επομένως, ακόμα και στη μικρή περίπτωση όπου η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί τι θα επακολουθούσε, θα έπρεπε να έχουν λάβει γνώση παράγοντες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/764457/Article.aspx

Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά για να ξέρουμε τι ετοιμάζουν. Βέβαια το παιχνίδι έχει αρκετές άγνωστες μεταβλητές ακόμα... Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία...

KnowDame said...

υγ. Συγνώμη, μετά είδα ότι τα άρθρα στο 2ο και 3ο λινκ, τα έχεις δημοσιεύσει κι εσύ

geokalp said...

ευχαριστώ για τον Αγγελή