16.3.13

KOYΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ "επιβολή τέλους σταθερότητας στις καταθέσεις" Σοκ στην Κύπρο - Σαρρής: Υπήρχε κίνδυνος άτακτης χρεωκοπίας - «Ουρές» στα ΑΤΜ της Κύπρου - ζητούσαν κούρεμα 40% στις καταθέσεις



Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής.


Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, η οποία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα αποφάσισαν να επιβληθεί εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Η εισφορά θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε κύπριους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.
Αναστάτωση στους καταθέτες
Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες - καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της Υπηρεσίας Εφόρου Συνεργατικών Εταιρειών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Νέαρχος Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο ίδιος βρίσκεται καθοδόν προς Λευκωσία για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια ομίχλη στο όλο σκηνικό, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί».
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού παρέμειναν κλειστά το πρωί του Σαββάτου και τα ηλεκτρονικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν, την ώρα που αρκετοί καταθέτες ζητούσαν επίμονα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους.

Ντάισελμπλουμ: Δίκαιο μέτρο η φορολόγηση
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο, στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισ. ευρώ, δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική, όπως είπε, στάση της νέας κυβέρνησης της χώρας.
«Το Eurogroup ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη συμφωνία το κυπριακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί έως το 100% το 2020.
Το σχέδιο διάσωσης θα ανέλθει συνολικά στα 10 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την Ευρωζώνη, στο δάνειο αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συνεισφορά του ΔΝΤ.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του πως αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Ρεν.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.
Χάρις στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, είπε ο Ντάισελμπλουμ, άποψη με την οποία συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως είπε η Κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά του ΔΝΤ αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.
Μ. Σαρρής: Σκληρές διαπραγματεύσεις
Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, είπε ο κ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».
Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΟΙΚ, «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».
Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/627849

Σε συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης της τάξης των 10 δισ. ευρώ ήρθε η Κύπρος μετά από μαραθώνιο eurogroup. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή εφάπαξ εισφοράς 9,9% επί των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% για μικρότερα ποσά.

Προβλέπεται και αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από 10% σήμερα, αλλά και η επιβολή φόρου 20-25% επί των τόκων στις καταθέσεις. Παράλληλα η Κύπρος υποχρεώνεται σε μείωση του τραπεζικού κλάδου ώστε να φτάσει το 2018 στο μέσο όρο της ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποφέρουν 5,8 δισ. ευρώ στο κράτος, ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, έναντι των καταθέσεων που θα "κουρευτούν", θα εκδοθούν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Αναφορικά με το μέλλον των υποκαταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες το ανακοινωθέν του eurogroup αναφέρει ότι το όργανο “καλωσορίζει την συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η οποία θα προστατεύει την σταθερότητα τόσο για το ελληνικό όσο και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνει το χρέος της Ελλάδας".

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ η συμφωνία θα προχωρήσει με τρόπο ώστε μια ελληνική τραπεζική οντότητα θα αγοράζει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των υποκαταστημάτων αυτών, και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ξεκαθάρισε.

H απόφαση να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μπαράζ ερωτήσεων για το κατά πόσο αυτό αποτελεί προάγγελο αντίστοιχων κινήσεων σε άλλες περιπτώσεις διάσωσης χωρών.

Δικαιολογώντας την επιβολή της εισφοράς στις καταθέσεις ο επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ υποστήριξε ότι αυτό ήταν αναγκαίο δεδομένου του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθεση να τιμωρηθεί η χώρα για τις τράπεζες αλλά να μπει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Εκτίμησε ότι τα έσοδα από την εισφορά στις καταθέσεις θα φτάσουν τα 5,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ασμουνσεν ανέφερε ότι ο νόμος που θα επιβάλει την εισφορά αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να επιβληθεί με το άνοιγμα των τραπεζών.Αναφορικά με το ρωσικό δάνειο που έχει πάρει η χώρα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις και θετικές ενδείξεις αλλά οι συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η ρωσική κυβέρνηση δείχνει να είναι έτοιμη να «χαλαρώσει» τους όρους του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κύπρο, δίνοντας παράταση πέραν του 2016 για την αποπληρωμή του και μειώνοντας το επιτόκιο.

Η Κριστιν Λαγκάρντ δήλωσε ότι "ζητούσαμε από την αρχή μια βιώσιμη λύση και αυτή η συμφωνία το πετυχαίνει αυτό η οποία μοιράζει δίκαια το βάρος. Παράλληλα, θέλαμε να μειωθεί ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο. Η πρόταση από την πλευρά μου είναι να συμμετέχει και το Ταμείο στην προσπάθεια". Σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο με ποιο ποσό θα συμμετέχει το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ χαιρέτησε τη συμφωνία και κάλεσε την κυβέρνηση του νησιού να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή του. Τόνισε ότι η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος αποτελούσε συστημικό πρόβλημα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυγής καταθέσεων και ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτρέψει την πρόσβαση των τραπεζών του νησιού στο σύστημα χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας. Ενδιάμεσα θα στηριχθούν από τον μηχανισμό ELA.

Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι καταθέτες σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.


Σαρρής: Υπήρχε κίνδυνος άτακτης χρεωκοπίας

Όπως μεταδίδει ο "Φιλελεύθερος", ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεωκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τόνισε ο Μ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεωκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.


Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο

«Το Eurogroup καλωσορίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές αναφορικά με τα βασικά στοιχεία των όρων πολιτικής στα οποία θα υπόκειται ένα μελλοντικό πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το Εurogroup χαιρετίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall, παράλληλα με ένα ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη αυτού του ελέγχου είναι άμεση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου, θα διορθωθούν ως μέρος των προϋποθέσεων του προγράμματος.

Το Eurogroup επιδοκιμάζει τις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ενεργοποιώντας ίδιους πόρους, προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά.

To Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο Κυπριακό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις.

Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά, με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δισ. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν.

Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας».



Η ανακοίνωση της Λαγκάρντ

«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου. Το ΔΝΤ πάντα έλεγε πως θα στηρίξουμε μια λύση που είναι βιώσιμη, που χρηματοδοτείται πλήρως και που κατανέμει κατάλληλα το βάρος. Πιστεύω πως το συμφωνηθέν πακέτο ανταποκρίνεται στους τρεις στόχους. Σ’ αυτή τη βάση, σκοπεύω να κάνω σύσταση στο Εκτελεστικό Συμβούλιό μας ώστε το ΔΝΤ να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση του πακέτου», αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η γενική γραμματέας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764134/ArticleNewsWorld.aspx

Κλίμα έκπληξης και έντονης απογοήτευσης -που σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις τείνει να πάρει διαστάσεις πανικού- επικρατεί στην Κύπρο, μετά την απόφαση του Eurogroup για επιβολή έκτακτης εισφοράς έως και 9% στις τοπικές καταθέσεις.

Το κεντρικό σύστημα των αναλήψεων είναι κλειστό, οι συναλλαγές στα ΑΤΜs γίνονται κανονικά (με εξαίρεση κάποια προβλήματα τεχνικής φύσεως), ενώ λειτουργούν και οι χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να χρεώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να προβούν σε αγορές.

Βέβαια, φαίνεται το σύστημα –ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις- να μπλοκάρει γύρω στο 10% του υπολοίπου των καταθέσεων, προκειμένου να μην μπορεί να υπάρξει φοροαποφυγή.
Οι διοικήσεις των τραπεζών (τόσο των εμπορικών, όσο και των συνεργατικών) βρίσκονται ήδη από το πρωί σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα.

Το πρώτο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι το κατά πόσο η απόφαση του Eurogroup θα μπορέσει να ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή σε ψηφοφορία που θα γίνει μέχρι την Δευτέρα (μέρα αργίας). Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, βαρύνουσα σημασία έχει η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και για το λόγο αυτό ειδικό ρόλο φαίνεται να έχει αναλάβει ο σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου (τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας) ο οποίος διατηρεί σημαντικά ερείσματα στο χώρο της αριστεράς.

Πολλά επίσης θα κριθούν και από την όλη πληροφόρηση που θα υπάρξει για το θέμα μέχρι την ψηφοφορία στη Βουλή. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το εναλλακτικό σενάριο ήθελε την επιβολή «κουρέματος» έως και 40% στις καταθέσεις των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Φυσικά, ο σκεπτικισμός που επικρατεί δεν αφορά μόνο την άμεση διαχείριση του ζητήματος, αλλά και τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία του τόπου μια τέτοια εξέλιξη.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764187/ArticleNewsWorld.aspx

Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας ή του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσημη.

«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και, υπό τις περιστάσεις, πίστεψε ότι η επιλογή αυτή, όσο και να φαίνεται οδυνηρή, μπορεί να τύχει διαχείρισης σε σχέση με την επιλογή της χρεοκοπίας.

«Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε πως αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους.

Αναφερόμενος στα ταμεία προνοίας, είπε ότι υπήρξε έντονη πίεση να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε ομόλογα. «Αυτό αποφεύχθηκε, αλλά τα ταμεία προνοίας θα υποστούν το κούρεμα, διότι εμπίπτουν στις καταθέσεις» τόνισε.

Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας ή του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσημη.

«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και, υπό τις περιστάσεις, πίστεψε ότι η επιλογή αυτή, όσο και να φαίνεται οδυνηρή, μπορεί να τύχει διαχείρισης σε σχέση με την επιλογή της χρεοκοπίας.

«Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε πως αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους.

Αναφερόμενος στα ταμεία προνοίας, είπε ότι υπήρξε έντονη πίεση να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε ομόλογα. «Αυτό αποφεύχθηκε, αλλά τα ταμεία προνοίας θα υποστούν το κούρεμα, διότι εμπίπτουν στις καταθέσεις» τόνισε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764182/ArticleNewsWorld.aspx

Το κούρεμα των καταθέσεων το ζητούσε η Κριστίν Λαγκάρντ πιεστικά, ενώ τη «σιγοντάριζαν» η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Από την άλλη, κατηγορηματικά αντίθετες σε κούρεμα των καταθέσεων ήταν η Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Γαλλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/627846

No comments: