22.3.13

Μόνο μετά από ok της ΕΕ η διάσπαση Λαϊκής - Αυστηρές προειδοποιήσεις Eurogroup σε Κύπρο - Απορρίφθηκε από την τρόικα το σχέδιο για τη Λαϊκή - DW: Η Merkel είχε ήδη απορρίψει το σχέδιο της Κύπρου για το Ταμείο

Με το βασικό σενάριο, δηλαδή την συμπεφωνημένη με την Κύπρο απόσχιση και πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, συνεχίζει να κινείται η Ελλάδα, μετά τη «ψυχρολουσία» που επιφύλασσαν στους Κύπριους τόσο οι εξελίξεις στη Μόσχα, όσο και στο Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να εξειδικεύσει η Κύπρος τις οποιεσδήποτε εναλλακτικές προτάσεις της μέχρι σήμερα το απόγευμα, σημειώνοντας, πάντως, ότι αυτές πρέπει να κινούνται εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος καλείται να προχωρήσει σε λύσεις στον τραπεζικό της τομέα, που περιλαμβάνουν τη συντεταγμένη απόσχιση και πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνική τράπεζα. Ό,τι δηλαδή προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά είναι εξασφαλισμένη έναντι τυχόν μονόπλευρων κινήσεων της Κύπρου, όπως η πρόθεση διάσπασης της Cyprus Popular Bank (CPB) σε καλή και κακή τράπεζα, χωρίς προηγούμενη πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της τράπεζας. Εξέλιξη, που αν προχωρήσει, μονόπλευρα, συνεπάγεται ότι και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στα εν Ελλάδι καταστήματα της CPB «θυσιάζονται» για τη διάσωση της τράπεζας.

Το χθεσινό Eurogroup σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις συμφωνηθούν, πάντα στο πλαίσιο της απόφασής του για την Κύπρο, θα πρέπει πριν νομοθετηθούν να έχουν αξιολογηθεί από την Τρόικα.

Ως εκ τούτου η πρόθεση της Κύπρου να διασπάσει την CPB πρακτικά «παγώνει» καθώς αφενός δεν κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 15ης Μαρτίου, αφετέρου θα πρέπει πριν εφαρμοστεί να αξιολογηθεί από την Τρόικα.

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική πλευρά θα περιμένει την κατάθεση των οριστικών και εξειδικευμένων εναλλακτικών προτάσεων της Κύπρου, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν μέχρι σήμερα το απόγευμα και θα εξετασθούν σε νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανότατα σήμερα το βράδυ.


Έτοιμο το Plan B αν χρειασθεί…. Ταυτόχρονα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων με βάση το σχέδιο «Α», που αποκάλυψε χθες το Euro2day, την ίδια, όμως, στιγμή δηλώνουν ετοιμότητα παρέμβασης αν χρειασθεί.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι όλα είναι έτοιμα και για ενδεχόμενο plan B καθώς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου, αν χρειασθεί η Ελλάδα να αυτενεργήσει.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν ήδη διερευνηθεί και το σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα δηλώνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι «γκρίζες» περιοχές υπάρχουν μόνο για τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεταφερθεί στις κυπριακές μητρικές και έχουν μπει ως ενέχυρο για δανεισμό από τον ELA. Πρόκειται για δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων, που αφορούν κυρίως σε εταιρείες ποντοπόρου ναυτιλίας.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/765315/Article.aspx

Εξαιρετικά σκληρή ήταν η στάση του Eurogroup απέναντι στην Κυπριακή πλευρά, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση αλλά και από έγκυρες πηγές στη Μεγαλόνησο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης έκανε μια πρώτη περιγραφή του εναλλακτικού κυπριακού σχεδίου, χωρίς όμως να πείσει τους συνομιλητές του, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος του εκκολαπτόμενου Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης.

Είναι χαρακτηριστικά τα σημεία που προκύπτουν από τη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος καλείται να μην προχωρήσει σε καμία νομοθέτηση χωρίς έγκριση της τρόικα καθώς για σήμερα προγραμματίζονται στην Κύπρο ψηφοφορίες με τη διαδικασία του επείγοντος για 9 συνολικά νομοσχέδια.

Παρότι δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, (το κείμενο αναφέρει «το ταχύτερο δυνατόν») έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι δόθηκε στον εκπρόσωπο της Κύπρου διορία μέχρι το Σαββατοκύριακο, ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο «σχέδιο προγράμματος». Εξελίξεις όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σήμερα καθώς πλέον οι διαβουλεύσεις θα είναι συνεχείς.

Η συνολική λύση θα είναι σε κάθε περίπτωση μέσα στις παραμέτρους που έχουν προκαθοριστεί από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά και το όριο των 10 δισ. ευρώ, στην παροχή οικονομικής βοήθειας. Μόνη διαφοροποίηση η σαφής πλέον απαίτηση να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.


Παρότι δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, ειδική μνεία φέρεται να έγινε για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, καθώς η αρχική συμφωνία περιελάμβανε την απόκτηση τους από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, κάτι που όπως τονίστηκε πρέπει να ισχύσει σε κάθε περίπτωση.


Η ανακοίνωση
"Το eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις Κυπριακές αρχές μια νέα πρόταση την οποία αναμένουμε ότι οι κυπριακές αρχές θα παρουσιάσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα", αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Oπως συμπληρώνει “το eurogroup μεταγενέστερα, στη βάση της ανάλυσης της τρόικα που πρέπει να γίνει, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα σέβεται τις παραμέτρους που καθορίστηκαν νωρίτερα από το eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν την νομοθέτηση των στοιχείων αυτής της συμφωνίας.

Το eurogroup επιβεβαιώνει την σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και είναι έτοιμα να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της ευρωζώνης ως συνόλου».



Ικανοποίηση Κομισιόν για Κύπρο - Λάβαμε διαβεβαιώσεις
«Διαπιστώνουμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών. Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε (σ.σ. από την ευρωζώνη)».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί». Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ολι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία σε αυτή τη συγκυρία.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη, κατέληξε ο Σ. Ο' Κόνορ.


Μόνο επιμήκυνση συζητά η Ρωσία
Εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαρρή στη Μόσχα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρρής στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, η Ρωσία φαίνεται να συζητά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ.

Κατατέθηκαν στη Βουλή νομοσχέδια
Η κυβέρνηση προωθεί στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος συνολικά εννέα νομοσχέδια. Για αύριο στις 10:00 έχει προσδιοριστεί η συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε να προχωρήσει η ψήφιση τους.

Εξάλλου, αύριο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας.

Τα νομοσχέδια τιτλοφορούνται:

- Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.

- Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .

- Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος

- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogroup για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης.

Σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το νομοσχέδιο σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το Υπ. Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της Τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "CCC" από "CCC+"* Αρνητικό το outlook
Η S&P υποβάθμισε την Πέμπτη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "CCC" από "CCC +". Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765299/ArticleNewsWorld.aspx

Απορρίφθηκε από την τρόικα το σχέδιο που κατήρτισε η κυβέρνηση της Κύπρου για τη Λαϊκή Τράπεζα, όπως αναφέρουν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Όπως είχε μεταδώσει και νωρίτερα το Capital.gr Προς νέο αδιέξοδο οδηγούνται οι εξελίξεις στην Κύπρο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κοινοτικά στελέχη, η τρόικα που βρίσκεται στο νησί, φέρεται να μην αποδέχεται το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και επιμένει στο αρχικό πλάνο ή σε μια δικαιότερη λύση.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές εδράζουν τις ενστάσεις τους στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει λιγότερες καταθέσεις Ρώσων και με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, η επίπτωση για τους Ρώσους πελάτες θα είναι μικρότερη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι 500 συνεργατικά ταμεία έχουν τις καταθέσεις τους στη Λαίκη Τράπεζα.

Ουσιαστικά η τρόικα υποδεικνύει προς μια συνολική λύση για το τραπεζικό σύστημα και όχι προς κάποιο ημίμετρο που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των αλλοδαπών καταθετών. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, το βάρος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα το σηκώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εγχώριοι καταθέτες.

Η πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση είναι πλέον τεράστια και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται να οριοθετήσει περαιτέρω τα πλαίσια εντός των οποίων μπορεί να αναζητήσει τη λύση η Κυβέρνηση της Κύπρου.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1756534

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο για το «plan B» της Κύπρου δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Σύμφφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU), φιλελευθέρων (FDP) και χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης για περίπου μία ώρα στην καγκελαρία, συζητώντας, μεταξύ άλλων, το θέμα της Κύπρου. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε επιφυλάξεις για το «επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης» και κυρίως για την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε αυτό τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η καγκελάριος είχε ήδη απορρίψει σχετική πρόταση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι «είναι η πιο σκληρή μορφή απαλλοτρίωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων και φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας θα αξιολογηθούν με βασικό κριτήριο το αν συμβάλλουν στη «βιωσιμότητα του χρέους», κάτι που φαίνεται να αμφισβητούν πολιτικοί από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τους σοσιαλδημοκράτες. Ο εκπρόσωπος της CSU για θέματαπροϋπολογισμού Χανς Μίχελμπαχ εκτιμά ότι το «σχέδιο Β» αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα και προφανώς θα οδηγούσε σε διόγκωση του κυπριακού χρέους, έτσι ώστε να μην είναι βιώσιμο. Εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε ότι «η πρώτη εντύπωση από το νέο σχέδιο είναι πως εξασφαλίζει τη ρευστότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι και μακροπρόθεσμα». Αλλά και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κόμμα της Αριστεράς Σάρα Βάγκενχκνεχτ εκφράζει αντιρρήσεις, λέει ότι τα μέχρι στιγμής σχέδια διάσωσης δεν είναι παρά μία υπαγόρευση περικοπών χωρίς καμία κοινωνική προνοια και υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι «ελεγχόμενη συρρίκνωση και μερική εκκαθάριση του τραπεζικού τομέα».


Θετική αντίδραση από Σουλτς

Αντιθέτως, ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη εκτίμηση για το «plan B» από τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Phönix ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι «αν το νέο σχέδιο συμβάλει στον δικαιότερο καταμερισμό των βαρών, θα μπορούσε να είναι η λύση (που αναζητούμε)» και ότι είναι «αισιόδοξος ότι θα πετύχει».

Κατά την άποψη του Μ.Σουλτς η κρίση στην Κύπρο αποτελεί πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Το ευρώ είναι ισχυρό. Ανίσχυρη είναι όμως η διαχείριση της κρίσης στο εσωτερικό της ευρωζώνης», υποστηρίζει ο Μάρτιν Σουλτς και επικρίνει τους χειρισμούς του Γιούρογκρουπ την περασμένη Παρασκευή: «Δεν είναι δυνατόν να σβήνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εν μία νυκτί την εγγύηση καταθέσεων, παραβλέποντας το πλήγμα που επιφέρουν στην εμπιστοσύνη των καταθετών» λέει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1756767

___________________________________________

οι Κύπριοι συνεχίζουν τη προσπάθεια να νομοθετήσουν όπως αυτοί θεωρούν ότι είναι προς συμφέρον τους

 

2 comments:

KnowDame said...

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί οι Γερμανοί επιμένουν στην απόρριψη του σχεδίου για το Ταμείο. Προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα, ή είναι στα πλαίσια του να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό στο κυπριακό κατεστημένο; Το ότι τους έπισε ο πόνος για τους συνταξιούχους και τα αποθεματικά των ταμείων τους, το αποκλείω. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα εξαφανιστούν έτσι κι αλλιώς με την ύφεση που θα τους πλήξει, που θα είναι πολύ πιο απότομη συγκριτικά με τον δικό μας αργό θάνατο. Τις αρλούμπες για την περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου που θα μπει στο Ταμείο αλληλεγγύης φαντάζομαι ότι θα τις γνωρίζουν, μια και είναι μεγαλομέτοχος στις 3 τράπεζες, οπότε άνθρακες ο θησαυρός. http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/313693
Αν έχεις κάποια λογική εξήγηση, θα ήμουν ευγνώμων να μου την πεις

Επίσης, σε τελευταίο του άρθρο ο Καζάκης λέει ότι οι κυπριακές τράπεζες για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση. http://papaioannou-giannis.net/2013/03/21/%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%87%CE%B9/#more-114932
Ισχύει;

Συγνώμη για τα ερωτήματα, αλλά είσαι καλύτερα ενημερωμένος μια και παρακολουθείς πολύ πιο στενά την ειδησεογραφία από μένα ;-)

geokalp said...

κάτσε να δούμε τι θα γίνει με τη τελική μορφή του πακέτου, δηλαδή και το ταμείο
στην ουσία βγάζουν έξω τα αποθέματα φ αερίου...

ο Καζάκης έχει δίκιο ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση
όμως, οι τράπεζες αυτές λειτουργούσαν με πολύ λιγότερα κεφάλαια από ότι ο κλάδος, ήτοι ήταν ανοικτοί και σε υψηλότερες καταθέσεις (εάν φύγουν) και σε υψηλότερες δανειοδοτήσεις (εάν σκάσουν)
ήρθε και το psi και χάθηκε μέρος του (μικρού) κεφαλαίου +Βγεν
δεν έχουμε τα νούμερα όπως με τις ελληνικές για να ξέρουμε αναμενόμενες επισφάλειες αλλά είναι βέβαιο ότι τα 17δισ που λένε ότι χρειάζονται είναι κάτι λογικό σε σχέση με την ελληνική εμπειρία