27.6.13

Το πληρώσαμε, γιατί δεν το λέμε;

Φωτιές και στη Βουλή άναψε η αποκάλυψη της «Ν» για την αποπληρωμή των δύο ομολόγων που κατέχουν hedge funds, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, από τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ.
Το ένα ομόλογο, ύψους 1,127 δισ. δολαρίων (περίπου 790 εκατ. ευρώ), που εκδόθηκε με κοινοπρακτική μορφή και με διαχειριστή της έκδοσης την Deutsche Bank, αποπληρώθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου. Ετσι ήταν προγραμματισμένο να γίνει και έτσι έγινε, καθώς δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς το αντίθετο. Αποπληρώθηκε όμως;
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ρώτησε σχετικά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα: «Σας καλώ να απαντήσετε στη Βουλή των Ελλήνων. Το πληρώσατε, ναι ή όχι, το ομόλογο;». Φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε ο κ. Στουρνάρας και αρνήθηκε να του απαντήσει, λέγοντας πως θα απαντήσει όταν έρθει η ώρα, προκαλώντας έτσι σε πολλούς την εντύπωση ότι το ομόλογο πληρώθηκε κανονικά. «Δεν σας απαντώ. Δεν θα ρίξω εγώ νερό στο μύλο των κερδοσκόπων», τόνισε αινιγματικά.
Προφανώς, το ομόλογο πληρώθηκε στην ώρα του και στο 100% της ονομαστικής του αξίας, διαφορετικά θα είχαν χτυπήσει καμπανάκια σε όλες τις μεγάλες αγορές και η Ελλάδα θα ήταν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να της προσάψουν οι ξένοι οίκοι το χαρακτήρα μιας νέας χρεοκοπίας. Την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Ιουλίου, λήγει και το δεύτερο ομόλογο, ύψους 650 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων -περίπου 540 εκατ. ευρώ- και με κουπόνι 2,125%. Και αυτό θα αποπληρωθεί κανονικά, αφού το ελληνικό Δημόσιο δημιούργησε δεδικασμένο, όταν, το Μάιο του 2012, πλήρωσε στο 100% το πρώτο από τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου που έμειναν εκτός PSI.
Αντίθετα, κουρεύτηκαν βαθιά οι αποταμιεύσεις περίπου 11.000 Ελλήνων, που είχαν την ατυχή έμπνευση να εμπιστευτούν την ασφάλεια των ομολόγων, όπως και πολλών άλλων φορέων, οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, που υποχρεωτικά είχαν τοποθετήσει τα διαθέσιμά τους σε ομόλογα, εισπράττοντας τότε μόνο μια ασαφή υπόσχεση περί αναπλήρωσης της ζημιάς με ακίνητα του Δημοσίου, η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Το γιατί, λοιπόν, δεν παραδέχθηκε αμέσως και ευθέως ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή την αποπληρωμή, είναι κάτι που πράγματι προκάλεσε έκπληξη. Οι ρόλοι, οι πράξεις και τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά στην πρόσφατη ιστορία.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/669142

______________________________________

ο "διάλογος" στη βουλή ήταν του κλασσικού ελληνικού _(χαμηλού) επιπέδου
όμως η αντίδραση Στουρνάρα δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιμένει κάποιος από έναν τεχνοκράτη υπουργό
όσο και να ντρέπεται για αυτά που κάνει, δε θα ήθελε σίγουρα να παίξει στις ειδήσεις παγκοσμίως η παραδοχή του ότι η χρεοκοπημένη Ελλάς αποπληρώνει κερδοσκόπους



το εν λόγω ομόλογο


είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στο "σακσές στόρυ" [athenstock: μια νέα εικόνα (21-Φεβρ-2013)] δε χωρούν αθετήσεις πληρωμών σε "ξένους επενδυτάς"



No comments: