4.9.13

Προβλέψεις που επιβεβαιώνονται



Ο οικονομολόγος που κάνει ΜΑΚΡΑΝ τις καλύτερες προβλέψεις στην Ελλάδα είναι ο Σάββας ο Ρομπόλης.

Μία από τις δουλειές του είναι στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ινστιτούτο της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Δυστυχώς, η μείωση της απήχησης του συνδικαλισμού έχει υποβαθμίσει τις απόψεις του ινστιτούτου, το οποίο διαχρονικά εκδίδει ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία κάτω από 10%

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών με την ευκαιρία της ΔΕΘ, προβλέπει πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%.

Παράλληλα, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Όπως αναφέρεται επίσης στην έκθεση, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.

Συγκεκριμένα, οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ.

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, χαρακτηρίζεται δραματική καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.

Κατά την περίοδο 2011-2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.


Οι προβλέψεις αυτές μοιάζουν οι χειρότερες που έχουν εκφραστεί από το 2008-2009.
Το ανησυχητικό δεν είναι τόσο οι εκτιμήσεις καθεαυτές, όσο το ότι ο Ρομπόλης συνήθως επιβεβαιώνεται.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης είναι ακόμα περισσότερο ανησυχητικές, χωρίς να χρειάζεται να αναφερθεί κάποιος περισσότερο. Μόνο μία πτυχή είναι η μείωση του πληθυσμού, τόσο του ελληνικού όσο και του αλλοδαπού (του αλλοδαπού σε πρώτη φάση). Ο ελληνικός θα υποστεί τρομερή μείωση σε 40 χρόνια από σήμερα και λογικά θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο.

Η λύση του δύσκολου ελληνικού ζητήματος έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκη ενώ θα είναι επώδυνη σε κάθε περίπτωση.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί νέα έντονη κρίση δυϊσμού (καρχαρίες εναντίον μαρίδας) και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από ότι ίσχυε πριν 2-3 δεκαετίες. Και η Ελλάς είναι κυρίως μαρίδα.
Οι αντιπρόσωποι της κοινωνίας έχουν μόνο μία επιλογή: την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένωση ώστε να αντιπαρατεθούν με τους καρχαρίες. Θα πρέπει κάποια στιγμή να κάτσουν στο στρογγυλό τραπέζι και να αρχίσουν να συμφωνούν σε προτάσεις, πχ "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες", "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" ώστε να φτιαχτεί ένας ιστός "εθνικού σχεδίου" με κοινές υπογραφές.
Ακόμα και όσοι υποστηρίζουν τα θετικά του Μνημονίου οφείλουν να αποδεχτούν ότι απουσιάζουν προτάσεις με ορίζοντα δεκαετίας, πόσο μάλλον προσαρμοσμένες στα εγχώρια πλεονεκτήματα, το "one-size-fits-all" πρωτεύει, ένας κομψός τρόπος να ειπωθεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι εγχώριες ελίτ δεν έχουν αγγιχθεί ιδιαίτερα.



No comments: