22.3.13

Καίριο πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές ενδεχόμενο κραχ στην Κύπρο

Άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές θα έχει ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς.

Βέβαια, πριν από όλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι εθνικό και ακολούθως οικονομικό, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία και ορθολογική διαχείριση που δεν θα διακινδυνεύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Μεγαλονήσου.

«Η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ ήταν μία μεγάλη επιτυχία του ελληνισμού. Η κυπριακή πολιτική ηγεσία πρέπει να λειτουργήσει με σύνεση για να διατηρήσει αυτό το κεκτημένο, αλλά, και από την άλλη, οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να κάνουν βήματα πίσω, γιατί η συνταγή-σοκ που έχουν βάλει στο τραπέζι έχει αρνητικές παρενέργειες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας. Πρέπει  από όλες τις πλευρές να σταθμιστεί, πέραν της οικονομικής, και η γεωπολιτική διάσταση», τονίζει.
Βασικός προμηθευτής του νησιού η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ,  οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο το 2012 υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1/4 των παγκόσμιων εισαγωγών του νησιού. «Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που η Κύπρος οδηγηθεί σε οικονομικό κραχ, κάτι που όλοι απευχόμαστε, οι ελληνικές εξαγωγές θα γυρίσουν κατευθείαν σε αρνητικό πρόσημο», υπογραμμίζει ο κ.Λακασάς.
Το εμπορικό ισοζύγιο που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στις συναλλαγές της με την Κύπρο είναι διαχρονικά πλεονασματικό. Μάλιστα, το πλεόνασμα για την Ελλάδα αυξάνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, από την απαρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα με ρυθμό 9% και το 2012 διαμορφώθηκε σε 760 εκατ. ευρώ.
Πλην των πετρελαιοειδών, η χώρα μας εξάγει στην Κύπρο μηχανήματα και υλικό μεταφορών (με μερίδιο για 2012 19%), διάφορα βιομηχανικά είδη (μερίδιο 15%), τρόφιμα (μερίδιο 13,5%) και χημικά προϊόντα (μερίδιο 12,5%). Αύξηση καταγράφεται στους κλάδους των μηχανημάτων και των τροφίμων και ποτών.
Δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρείων
Βάσει στοιχείων που έχει επεξεργαστεί ο ΣΕΒΕ, στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένες 4.000 εταιρείες, εκ των οποίων 414 (δηλ. άνω του 10%) είναι ελληνικές. Ο αριθμός καταγράφεται σταθερά αυξητικός ως προς το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για ανάληψη έργων στην Κύπρο.

Πρόκειται, κυρίως, για έργα πληροφορικής και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Συνήθως, οι ελληνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση δημοσίων συμβάσεων, μεταφέρουν στην Κύπρο το δικό τους προσωπικό, περιορισμένου αριθμού, για μερικούς μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης, περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες φαίνεται να έχουν εγγραφεί για φορολογικούς σκοπούς στην Κύπρο, τα τελευταία δύο χρόνια. Mεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν ευρύτατη και μακροχρόνια παρουσία στο νησί ενώ, άλλες, επίσης μεγάλου βεληνεκούς, αναπτύσσονται με την ίδρυση νέων καταστημάτων.

Στον τραπεζικό τομέα δραστηριοποιούνται πέντε ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), με συνολικό μερίδιο 14,43% στις χορηγήσεις και 10,13% στις καταθέσεις. Η κυπριακή αγορά, παρά το μικρό μέγεθός της, συμβάλλει στα μεγέθη των τραπεζών αυτών, σε μία δύσκολη περίοδο για την αγορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, οι ροές ελληνικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Κύπρο το 2011 ανήλθαν στα 75,5 εκατ. ευρώ, από 132,2 εκατ ευρώ το 2010 και αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, τη σύσταση εταιρειών παροχής συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το σύνολο των ελληνικών ΑΞΕ στην Κύπρο το 2011 (επενδυτική θέση) ανερχόταν σε 3,1 δισ. ευρώ.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=129503

No comments: