22.3.13

Συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα - Ξεκίνησε η μάχη για τα κυπριακά υποκαταστήματα

Σε συμφωνία για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κατέληξαν Αθήνα και Λευκωσία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την κυπριακή προεδρία.
«Έπειτα από συνομιλίες μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε ότι διευθετήθηκε το θέμα της απόσχισης των ελληνικών υποκαταστημάτων τω κυπριακών τραπεζών με τους πλέον ευνοϊκούς όρους υπό τις παρούσες συνθήκες, με σημαντικά οφέλη για την κυπριακή πλευρά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυπριακή προεδρία.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/630345 

Ξεκινά η διαδικασία απόσχισης και πώλησης των 320 υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών προς ελληνικό τραπεζικό όμιλο η οποία θα διενεργηθεί με το plan A, μετά το πράσινο φως που άναψε σήμερα το πρωί η κυπριακή κυβέρνηση.

Οι εν Ελλάδι δραστηριότητες των Cyprus Popular Bank Τράπεζας Κύπρου και πιθανώς και της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου θα μεταβιβαστούν πακέτο σε μια ελληνική τράπεζα από αυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον (Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Ήδη, η Αθήνα έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις. Το μεσημέρι στις 14:00 θα συνεδριάσει το ΤΧΣ προκειμένου να εξετάσει και να καταλήξει ποια από τις προσφορές είναι η καλύτερη. Σημειώνεται ότι σχετικές ανακοινώσεις για την μεταφορά των υποκαταστημάτων αναμένεται να γίνουν εντός της ημέρας.

Οι τρεις προαναφερόμενες κυπριακές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστημάτων, και έχουν χορηγήσει δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 24 δισ. ευρώ, ενώ διατηρούν καταθέσεις ύψους περίπου 13,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο μεταβίβασης, που αποκάλυψε το Euro2day, προβλέπει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μεταβιβάσουν το σύνολο των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων τους (καταστήματα, προσωπικό, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού), αφού πρώτα τις ανακεφαλαιοποιήσουν και σχηματίσουν προβλέψεις για δάνεια, που να αντιστοιχούν στο δυσμενές σενάριο της Pimco. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί δανείων ονομαστικής αξίας 24 δισ. ευρώ οι προβλέψεις θα ανέλθουν, σωρευτικά, σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Έτσι, το δανειακό χαρτοφυλάκιο πωλείται στο 67% της ονομαστικής του αξίας, μαζί με τις καλύψεις του. Το καθαρό δανειακό χαρτοφυλάκιο (χορηγήσεις μείον οι προβλέψεις) διαμορφώνεται σε 16 δισ. ευρώ.

Το σταθμισμένο ενεργητικό μετά την διενέργεια των παραπάνω προβλέψεων του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών διαμορφώνεται σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση σε 15 δισ. ευρώ και θα χρειασθεί κεφάλαια περίπου 1,5 δισ. ευρώ για να πληροί τις προδιαγραφές, που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος (ελάχιστο Core Tier I 9%).

Τα παραπάνω κεφάλαια θα τα βάλουν μεν οι Κυπριακές τράπεζες, αλλά σύμφωνα με το σχέδιο θα εισπράξουν από τον αγοραστή το 50% των κεφαλαίων που έβαλαν. Δηλαδή, ο αγοραστής καλείται να αγοράσει τις εν Ελλάδι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών με discount 50% επί των ιδίων κεφαλαίων τους.

Ελλάδα και Κύπρος μοιράζονται έτσι την ανακεφαλαιοποίηση καθώς οι μεν κυπριακές τράπεζες θα βάλουν 750 εκατ. ευρώ και η εγχώρια τράπεζα που θα αγοράσει τις εν Ελλάδι δραστηριότητές τους άλλα τόσα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, που στην πρώτη του προσέγγιση, φαίνεται λογικό καθώς οι κυπριακές τράπεζες, όπως προηγουμένως και οι Γαλλικές, καλούνται να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις και να ανακεφαλαιοιήσουν τις εν Ελλάδι δραστηριότητές τους πριν τις πωλήσουν.

Η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνίσταται στα 750 εκατ. ευρώ, στο ύψος του τιμήματος δηλαδή που θα καταβάλει ο αγοραστής για να λάβει κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σταθμισμένο εν κινδύνω ενεργητικό 15 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρξει οριστική αποτίμηση των διασπώμενων και πωλούμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, βάσει της οποίας θα καθοριστούν και οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες αλλά και οι προβλέψεις.


Γιατί προκρίνεται η πώληση πακέτο
Πολιτική ηγεσία και εποπτική αρχή προκρίνουν, όπως έχει γράψει το Euro2day, την πώληση «πακέτο» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών. Λύση που εξυπηρετεί την διαμόρφωση ενός περισσότερο ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, ενώ αποφεύγονται και οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες της τμηματικής πώλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού μόνο της Τράπεζας Κύπρου, όπως αρχικά και η Alpha Bank, η οποία υπέβαλε νέα προσφορά για το σύνολο των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων. Αντίστοιχη προσφορά έχει καταθέσει και η Πειραιώς.

Alpha και Πειραιώς διεκδικούν με αξιώσεις το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των τριών κυπριακών τραπεζών. Back up πάντα για την ελληνική πλευρά είναι η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο διαθέτει τόσο πλεονάζουσα ρευστότητα, όσο και τη δυνατότητα να απορροφήσει assets, που θα του προσφέρουν κρίσιμη μάζα, αλλά και αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό.


Στουρνάρας: Θωρακίζεται το σύνολο των καταθέσεων

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα.

Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της»,
δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/765437/Article.aspx

No comments: