12.3.13

Ενα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία με τους δανειστές

Ενα βήμα πριν την οριστική συμφωνία για τις ρυθμίσεις των τραπεζικών δανείων, αλλά και για τη διπλή ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση με την τρόικα. Η «χρυσή τομή» αναζητείται για το «χαράτσι» της ΔΕΗ καθώς η τρόικα εξακολουθούσε μέχρι αργά χθες τη νύχτα να έχει ενστάσεις για την ικανότητα είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα μέσω των εφοριών καθώς φοβάται πως ίσως απειληθεί ο φετινός στόχος για τα έσοδα και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τα θέματα τέθηκαν χθες επί τάπητος σε πολύωρη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας και τους υπουργούς Εργασίας, και Εσωτερικών και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης, εκτός απροόπτου, των Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς με τον πρωθυπουργό.
Ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων. Δεν αποκλείεται σήμερα να γίνει νέα σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο αλλά, όπως και να έχει, το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς και ο γ. γ. Καταναλωτή Γ. Στεργίου φέρονται να βρέθηκαν πιο κοντά με τους εκπροσώπους της τρόικας για τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που διευκολύνουν τα νοικοκυριά στις δόσεις τους για τα ενυπόθηκα δάνεια καθώς και για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Έτσι, στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος όπου ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του και με επιτόκιο 1,5%, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην ανά έτος επανεξέταση της ρύθμισης, αντί ανά δύο χρόνια που εισηγούταν το υπουργείο Ανάπτυξης. Τρόικα και υπουργείο, θέλουν οι πληροφορίες, στο να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ώστε το επιτόκιο 1,5% να μην είναι σταθερό αλλά να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Συζητήσεις υπάρχουν ακόμη και στο θέμα του ορίου της περιουσίας που πρέπει να έχει κάποιος για να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προτείνει το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Η τρόικα επιμένει να κατέβει το όριο αυτό ή να προσδιοριστεί επακριβώς (π.χ. αγροτεμάχια, κτίρια, καταθέσεις). Η τρόικα επιμένει επίσης στο θέμα του νόμου Κατσέλη η δόση του δανείου από την αίτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να είναι μεγαλύτερη των 40 ευρώ, που προτείνει το υπουργείο. Οι κ. Σκορδάς και Στεργίου επισημαίνουν τον κίνδυνο οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο νόμο να ζητούν ασφαλιστικά μέτρα με πιθανότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση, αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση. Το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 25.000 ευρώ και αφού έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι μόνο τα ενυπόθηκα και αφορούν μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη. Η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους.
Οφειλές στα ταμεία
Το σχέδιο της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία οριστικοποιείται σήμερα, σε νέα συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Οι επικεφαλής της έδωσαν στη χθεσινή συνάντηση, παρουσία του Γ. Βρούτση, το «πράσινο φως» για να προωθηθεί το διπλό σύστημα που ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό, ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, προέβλεπε την εξόφληση είτε με «πάγια» ρύθμιση σε 18 δόσεις είτε ως «ύστατη ευκαιρία» σε 48 δόσεις με εγγυήσεις, σε κάθε περίπτωση, για την αποπληρωμή των οφειλών και μειώσεις των προστίμων που έχουν επιβληθεί έως τις 31/12/2012.
Σήμερα θα γίνει, ωστόσο, η τελική διαπραγμάτευση για τον αριθμό των δόσεων της ύστατης ευκαιρίας, δηλ. να αυξηθούν πάνω από τις 48 (όπως ζητούν τα Ταμεία) με «κίνδυνο» να περιοριστούν κάτω από τις 18 οι δόσεις για την πάγια ρύθμιση.
Το τελικό σχέδιο θα προβλέπει την παροχή εξασφαλίσεων - εγγυήσεων για τα Ταμεία και κανόνες ελέγχου των οφειλετών έτσι ώστε να αποκλειστεί η πρακτική της υπαγωγής σε ρύθμιση ευκαιριακά - για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας με μια δόση - και της μη καταβολής δόσεων, στη συνέχεια, αφήνοντας ακέραια την οφειλή στα Ταμεία.
Χρέη στις τράπεζες
Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος όπου ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του και με επιτόκιο 1,5%, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην ανά έτος επανεξέταση της ρύθμισης, αντί ανά δύο χρόνια που εισηγούταν το υπουργείο Ανάπτυξης.
Επιτόκιο
Το επιτόκιο 1,5% να μην είναι σταθερό αλλά να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Υψος περιουσίας
Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προτείνει το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Η τρόικα επιμένει να κατέβει το όριο αυτό ή να προσδιοριστεί επακριβώς (π.χ. αγροτεμάχια, κτίρια, καταθέσεις).

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113008196

Με το σχέδιο Μανιτάκη για διαθεσιμότητα ? κινητικότητα 25 χιλιάδων υπαλλήλων εντός του έτους και υποχρεωτικές αποχωρήσεις όσων δεν κατορθώσουν να απορροφηθούν μέσα σε ένα χρόνο -κατ' εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης- προσέρχονται στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι ελεγκτές της τρόικας. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκπέμπονται θετικά μηνύματα αναφορικά με τη στάση των ελεγκτών απέναντι στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, χαρακτηρίζοντάς το ως «καλή βάση διαπραγμάτευσης». Την ίδια ώρα μάλιστα σε μία προσπάθεια να πεισθεί η τρόικα για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση, δόθηκε στη δημοσιότητα εγκύκλιος με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι αξιολόγησης για κάθε υπηρεσία και δείκτες αποδοτικότητας για τους υπαλλήλους.
Ολα τα σημεία
Ειδικότερα κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα σημεία του σχεδίου διαθεσιμότητας, με τους ελεγκτές να επικεντρώνονται περισσότερο στο από πού θα προκύψει η δεξαμενή των 12.500 υπαλλήλων που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα ως τον Καλοκαίρι.
Κομβικό σημείο της υλοποίησης των δεσμεύσεων και από τις δύο πλευρές θεωρείται ο Σεπτέμβρης καθώς θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο διαθεσιμότητας, ενώ θα έχει υπάρξει πρόγευση της πορείας του εγχειρήματος μέσω του ακριβούς προσδιορισμού των 12.500 χιλιάδων υπαλλήλων που θα μπουν στο καθεστώς μέχρι τον Ιούνιο.
Στη διαδικασία αυτή θα συμβάλει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών των φορέων που βρίσκονται κάτω από τη γενική κυβέρνηση: Δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία των καταργήσεων - συγχωνεύσεων των περίπου 700 συνολικά προτεινόμενων νομικών προσώπων και οργανισμών στους οποίους υπηρετούν 13.000 υπάλληλοι.
Το υπουργείο και χθες απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, επιμένοντας στο ότι ο αριθμός των 25 χιλιάδων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα θα καλυφθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα προκύψουν περίπου 2.000 διαθέσιμοι υπάλληλοι, από τις νέες δομές στους φορείς κάτω από τη Γενική Κυβέρνηση περίπου 3.500, από τις συγχωνεύσεις φορέων περί τους 2.500, από τις καταργήσεις φορέων περίπου 800. «Δεξαμενή» για όσους υπολείπονται θα αποτελέσουν οι επίορκοι, των οποίων οι υποθέσεις θα έχουν κριθεί οριστικά τους προσεχείς μήνες καθώς και εκείνοι που διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και οι αδικαιολογήτως απόντες.
Την ίδια ώρα με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά την διαδικασία θεσμοθέτησης ενός μόνιμου συστήματος αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων. Βάσει της εγκυκλίου οι υπουργοί θα πρέπει να εκδώσουν έως τις 22 Μαρτίου αποφάσεις για τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που θα αναλάβει κάθε φορέας, ενώ έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να δημοσιευθούν ή να επικαιροποιηθούν οι δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται ουσιαστικά για ενεργοποίηση παλαιότερου νόμου, που δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113008229

No comments: