12.3.13

«Κλειδώνουν» οι όροι του δανείου προς την Κύπρο

Προσπάθειες ώστε να κλείσει εντός της εβδομάδας το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου καταβάλλονται με ενδεχόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στόχος είναι η επίτευξη κατ΄ αρχήν πολιτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ, η οποία θα οριστικοποιηθεί, πιθανώς την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαρτίου, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Την αξιολόγηση, η οποία ξεκινά σήμερα, έχουν αναλάβει η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, ιδιωτική εταιρεία και η αρμόδια επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Tο κυπριακό Μνημόνιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει στα 15 δισ. ευρώ, από τα οποία 9 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και 6 δισ. το χρηματοπιστωτικό τομέα. Ωστόσο, αγκάθι παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ το οποίο αποδέχεται να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα ύψους έως 10 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς τη Λευκωσία εγείρει ζητήματα βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους. Με αυτά τα δεδομένα, εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη της τρύπας των 5 δισ. ευρώ, από τα 10 στα 15 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα από την κεφαλαιακή ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών που έχουν έδρα την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο αντιδρά όμως η Τράπεζα της Ελλάδας. Πιθανολογείται ότι τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ μπορεί να προέλθουν από την εξαγορά και την κεφαλαιακή ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας από τη Ρωσία. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις στην Κύπρο να αποδεχθεί αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 11% με ορισμένες χώρες να ζητούν φόρο 12,5%.
Επίσης, η τρόικα ζητά από την Κύπρο να ενταχθεί στο μηχανισμό για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Κατά το Bloomberg όρος για το δάνειο θα είναι η υποχώρηση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα που θα είναι το ΑΕΠ το 2020. Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμα ότι η Ρωσία εξετάζει τη συμμετοχή στο δάνειο από την τρόικα, είτε με την επιμήκυνση του δανείου που η ίδια έχει χορηγήσει είτε με την ανταλλαγή αυτού του δανείου με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη Λαϊκή Τράπεζα. Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά το δάνειο από την τρόικα, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ. Αυτό θα εξαρτηθεί, βέβαια, και από το μέγεθος της ύφεσης. Χθες ανακοινώθηκε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ έφτασε το 3,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Τράπεζες
Τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα εάν οι τράπεζες μπορούσαν να λάβουν άμεσα δάνειο για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση από τον ESM. Η Γερμανία συνεχίζει, όμως, να αναβάλλει με κάθε τρόπο την υλοποίηση της σχετικής απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.
Η αναβολή του απευθείας δανεισμού των τραπεζών από τον ESM πλήττει πρωτίστως την Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας ήλπιζε ότι έτσι θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» το δάνειο 41 δισ. ευρώ που έλαβε από τον ESM για αυτό το σκοπό. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Λουίς ντε Γκουίντος, διέψευσε χθες τα σενάρια περί συγχώνευσης των τριών μεγαλύτερων κρατικοποιημένων τραπεζών (Bankia, Catalunya Banc και NCG Banco). Σύμφωνα με το Reuters, εξετάζεται το σενάριο να περιέλθουν οι τράπεζες στην κατοχή μιας εταιρείας holding, ώστε με τον τρόπο αυτό η συνένωση των τραπεζών να μην δημιουργήσει ζήτημα μείωσης του ανταγωνισμού στον κλάδο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113008234

No comments: