12.3.13

Δικαστική απόφαση ανατρέπει την απαγόρευση πώλησης μεγάλων αναψυκτικών στις ΗΠΑ

Αντιδράσεις για την απαγόρευση πώλησης αναψυκτικών και χυμών με ζάχαρη σε συσκευασίες που ξεπερνούν τα 473 ml προωθεί η δικαστική απόφαση που ανατρέπει τη σχετική νομοθεσία.

Ο νόμος είχε στόχο την πρόληψη της παχυσαρκίας, αμερικανικής μάστιγας που οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Η εκστρατεία απαγόρευσης των αναψυκτικών συμπεριλαμβανόταν στα μέτρα πρόληψης και είχε υποστηριχθεί ενεργά από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ωστόσο, ο δικαστής Μίλτον Τίνγκλινγκ , κατόπιν σχετικής αγωγής που υπέβαλαν εταιρείες του κλάδου πώλησης αναψυκτικών στις αρχές της Νέας Υόρκης και κρίνοντας ότι το μέτρο της απαγόρευσης είναι «αυθαίρετο και ιδιόρρυθμο», εξέδωσε απόφαση ανατροπής του.

Το μέτρο επρόκειτο να ισχύσει σε χώρους διάθεσης φαγητού εκτός από σούπερ μάρκετ ή καταστήματα σε ορισμένες πόλεις.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση δηλώνοντας: «Πιστεύουμε ότι ο δικαστής κινήθηκε λανθασμένα ως προς την ερμηνεία των νόμων και είμαστε σίγουροι πως θα κερδίσουμε την έφεση. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα. Δεν είναι αστείο. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν την ημέρα στις ΗΠΑ εξαιτίας της παχυσαρκίας».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/dikastiki-apofasi-anatrepi-tin-apagorefsi-polisis-megalon-anapsiktikon-stis-ipa

No comments: