27.3.13

Kapoor: Η άλλη όψη του κυπριακού ντιλ

Η κυπριακή διάσωση θα επιβάλει μεγάλα και αχρείαστα βάρη στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά περιλαμβάνει και ορισμένα θετικά στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να υποτιμηθούν, εκτιμά ο Sony Kapoor της Re-Define σε άρθρο του στην Guardian.

Το πρώτο και πιο σημαντικό, σημειώνει ο κ. Kapoor, είναι ότι η συμφωνία προσφέρει μετά από καιρό ένα περίγραμμα για τους όρους εκκαθάρισης και εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όταν ξέσπασε η κρίση, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες προσπάθησαν να περάσουν μέτρα κατά των hedge fund και των εταιριών private equity για την αντιμετώπιση των βαθύτερων προβλημάτων της τραπεζικής κρίσης. Ωστόσο, πολλές χώρες με ευάλωτο τραπεζικό τομέα έθεσαν εμπόδια στην προώθηση αυτών των μέτρων, επειδή φοβούνταν ότι μια νομοθεσία για τις προβληματικές τράπεζες θα επέτρεπε στην ΕΕ να πιέσει για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών τους συστημάτων.

Εν τω μεταξύ, η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών αύξησε την αβεβαιότητα, επέβαλε περιττά βάρη στους φορολογούμενους και κατέστησε δυσκολότερη την εύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση.

Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε για την Κύπρο δείχνει πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συγκρότηση ενός ευρύτερου σχεδίου για την εκκαθάριση και εξυγίανση των τραπεζών, υπογραμμίζει ο κ. Kapoor.

Δεύτερον, η συμφωνία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην εγγύηση των καταθέσεων κάτω από τα 100.000 ευρώ. Η αρχική συμφωνία του Eurogroup, η οποία παραβίαζε αυτό το όριο στις εγγυήσεις, αντικαταστάθηκε από μια που διατηρεί την ισχύ του.

Σύμφωνα με τον κ. Kapoor, παρά το γεγονός ότι η αρχική συμφωνία ήταν λιγότερο επώδυνη για την κυπριακή οικονομία συνολικά, τελικά οι Ευρωπαίοι και Κύπριοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν αυτό το δρόμο.

"Ενώ η διαδικασία μέσω της οποίας η συμφωνία αναθεωρήθηκε δεν ενέπνεε και πολύ εμπιστοσύνη, το γεγονός ότι όλοι οι μικροί καταθέτες θα προστατευτούν σημαίνει ότι η εγγύηση ελέγχθηκε και κρίθηκε πολιτικά ανθεκτική" αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό που συνέβη στην Κύπρο αποτρέπει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση από το να τολμήσει μια επιβολή φόρου στους μικρούς καταθέτες.

Τρίτον, τα γεγονότα στην Κύπρο αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για τους κινδύνους ενός υπερβολικά μεγάλου τραπεζικού τομέα. Το δυσανάλογο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία ήταν αυτό που γονάτισε την Ιρλανδία, την Ισλανδία και την Κύπρο, υπογραμμίζει ο κ. Kapoor.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος θα αποτελέσει την "ταφόπλακα" σε αυτό το οικονομικό μοντέλο, κυρίως επειδή υπήρξαν απώλειες τόσο για την εγχώρια οικονομία όσο και για τους ξένους μετόχους.

Οι ξένοι καταθέτες και ομολογιούχοι θα είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικοί στην διακινδύνευση των χρημάτων τους σε τέτοιες χώρες.

"Αυτό το χτύπημα στα offshore χρηματοπιστωτικά κέντρα και τα σχετικά offshore μοντέλα φορολογικών παραδείσων (Η Κύπρος ήταν και τα δύο) δεν θα είναι κάτι κακό για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα" προβλέπει ο κ. Kapoor.

Τέταρτον, η Κύπρος αποτέλεσε ένα χρήσιμο "καμπανάκι" για όσους είχαν εφησυχάσει υπερβολικά για τους κινδύνους στην ευρωζώνη.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο μια μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να γλυτώσει την Ευρώπη από τα χειρότερα και η "τραγελαφικές" πολιτικές διεργασίες στην Κύπρο δείχνουν πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο.

Ακόμα περισσότερο, τονίζει ο κ. Kapoor, τα γεγονότα στην Κύπρο απέδειξαν πόσο παραπλανημένοι είναι όσοι περιμένουν ότι η "τραπεζική ένωση" θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Το όνειρο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έρθει για να βοηθήσει τις τράπεζες στις προβληματικές οικονομίες χωρίς να υπάρξουν εγγυήσεις από τα κράτη μέλη, έχει πεθάνει.

"Καλύτερα να γνωρίζουμε την σκληρή πραγματικότητα, παρά να ζούμε μια πλάνη" προσθέτει ο κ. Kapoor, σημειώνοντας ότι η κυπριακή συμφωνία μπορεί να μην δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα για την ευρωζώνη, αλλά ίσως μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που οι αγορές, οι καταθέτες, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί αντιλήφθηκαν ποια είναι η "κατάσταση των πραγμάτων".

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/766172/Article.aspx

No comments: