16.3.13

"Η Ιταλία να μη υπολογίζει βοήθεια από την ΕΚΤ"


Η Ιταλία δεν μπορεί να υπολογίσει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογά της αν το κόστος δανεισμού της χώρας αυξηθεί ως αποτέλεσμα πισωγυρίσματος σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, προειδοποίησε το μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο Weidmann δήλωσε πως «αν σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες της Ιταλίας συζητούν να κάνουν πίσω στις μεταρρυθμίσεις ή η Ιταλία να φύγει από τη νομισματική ένωση, και ως αποτέλεσμα αυτού τα επιτόκια για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα αυξηθούν, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λόγος για να παρέμβει η κεντρική τράπεζα». Η κάθε χώρα φέρει τη δική της ευθύνη, συμπλήρωσε.

Ο Weidmann τάχθηκε κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί, ενώ θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να «συμμαζέψουν» τις οικονομίες τους προκειμένου να βγουν από την κρίση και όχι να ψάχνουν για βοήθεια από την ΕΚΤ.

Δήλωσε στη συνέντευξή του ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως θα τελειώσει μόνο όταν τα δομικά προβλήματα, όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τα υψηλά χρέη, επιλυθούν.

«Η εντύπωση ότι όλα έχουν επιστρέψει στην κανονική τους κατάσταση μόνο και μόνο επειδή η κατάσταση στις αγορές έχει χαλαρώσει, είναι παραπλανητική και προβληματική», τόνισε. Πρόσθεσε πως η ιδέα της μείωσης του χρέους των χωρών μέσω υψηλότερου πληθωρισμού είναι πολύ επικίνδυνη. «Αν επιτρέψεις μια φορά τον πληθωρισμό, τότε δεν μπορείς πλέον να τον έχεις υπό έλεγχο», είπε.

Προειδοποίησε επίσης να μην υποτιμώνται οι μεσο-μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα σκληρύνει και πάλι την νομισματική της πολιτική όταν έρθει η ώρα.

Ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ σημείωσε πως βλέπει να τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από την αυξανόμενη πίεση των πολιτικών.

«Αυτή η τάση της μεγαλύτερης πολιτικής επιρροής δεν περιορίζεται μόνο στην ευρωζώνη, είναι παγκόσμιο φαινόμενο».

Σε ότι αφορά τη Γερμανία, είπε ότι αναμένει πως η χώρα θα συνεχίσει την πολιτική των ήπιων αυξήσεων στους μισθούς, καθώς τόσο οι εργοδότες όσο και τα συνδικάτα έχουν «δείξει τα τελευταία χρόνια υπευθυνότητα». 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764166/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: