19.3.13

Οι (βαριές) επιπτώσεις του Κυπριακού deal

Αν αφεθεί το τζίνι των απωλειών στις καταθέσεις στην Κύπρο, να βγει από το μπουκάλι, θα προκαλέσει ένα bank run άνευ προηγουμένου, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Paul Donovan, οικονομολόγος της UBS
«Πιστεύω ότι το ευρώ θα επιβιώσει», τονίζει παράλληλα ο Donovan. Η πολιτική βούληση για την στήριξή του, είναι δραματική. Δεν πρέπει ποτέ να είχε δημιουργηθεί το κοινό αυτό ευρωπαϊκό νόμισμα βέβαια, όπως υπογραμμίζει, αλλά τώρα οφείλουμε να προχωρήσουμε με αυτό.
Έτσι, ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει να συνειδητοποιήσουν είναι το πόσο είναι επικίνδυνη είναι η φυγή των τραπεζικών καταθέσεων. Μόλις ξεκινήσει, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να σταματήσει. Ο κόσμος δεν συμπεριφέρεται ορθολογικά και το 2008 στη Βρετανία είχαμε ένα τέτοιο παράδειγμα, όταν ο κόσμος στεκόταν έξω από την Northern Rock για να πάρει τα χρήματά του, ακόμη και αν τα χρήματά του ήταν πλήρως εγγυημένα από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να τυπώσει το δικό της χρήμα. Το Eurogroup τώρα συνειδητοποιεί αυτό ακριβώς σε ότι αφορά την Κύπρο, πως αν αφήσουν το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξαναβάλουν μέσα.

Το όποιο χτύπημα στου μικρούς καταθέτες στην Κύπρο θα ενισχύσει την οποιασδήποτε μελλοντική κρίση, επισημαίνει η Deutsche Bank από την πλευρά της.

Αν οι μικρότεροι καταθέτες χτυπηθούν, η κίνηση αυτή θα διασχίσει μια ιερή γραμμή και όλοι οι καταθέτες σε οποιαδήποτε τράπεζα σε χώρα που εξαρτάται από τη γενναιοδωρία της ΕΕ θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πλεόν για εναλλακτικές πρακτικές τοποθέτησης των χρημάτων τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος των καταθέσεών τους.

Όπως προσθέτει η DB, μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει σε επικίνδυνο βαθμό οποιαδήποτε μελλοντική κρίση στην Ευρώπη, καθώς η απώλεια των καταθέσεων θα είναι τώρα στο τραπέζι, ανεξάρτητα από ό, τι λένε οι πολιτικοί εκ των προτέρων ή οτιδήποτε άλλο ασφαλιστικό σύστημα είναι στο τραπέζι.

Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχει ίδια γραμμή σε σχέση με τα προηγούμενα bail-outs στην ευρωζώνης και ότι οι μικρότεροι αποταμιευτές έχουν γίνει μέρος της λύσης, όωπς καταλήγει η Deutsche Bank.

Το deal για την Κύπρο είναι κακή πολιτική με τεράστιους κινδύνους μετάδοσης. Μην ξεγελιέστε από το μικρό της μέγεθος, επισημαίνει η Credit Agricole.

Οι όροι της διάσωσης της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς από όλους τους καταθέτες τραπεζών, ενώ εξακολουθεί να υπόκεινται σε πιθανές τροποποιήσεις, έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα επικρίσεων και των φόβων για bank run και για μετάδοση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η συμφωνία έχει χαρακτηριστεί ως η λιγότερο επώδυνη επιλογή, και οι χαράσσοντες πολιτική της ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα θα επιμείνουν στην «ιδιαίτερη» φύση της υπόθεσης της Κύπρου, για να μειώσουν τους πιθανούς κινδυνους μετάδοσης, όπως ακριβώς έκαναν και για την περίπτωση της Ελλάδας, όπως σημειώνει η C.A. Παρόλα αυτά, η ζημιά έχει ήδη γίνει όσον αφορά την κακή πολιτική, απειλώντας τη συνεχιζόμενη «επανενεργοποίηση» της διαδικασίας των εισροών κεφαλαίων στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, επιτρέποντας την συνεχιζόμενη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών (ELA). Μεσοπρόθεσμα, η περίπτωση της Κύπρου προσθέτει στις προκλήσεις ενοποίησης της ευρωζώνης. Ιδανικά, θα πρέπει να λειτουργήσει ως μια νέα ώθηση για την ταχύτερη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης σε όλες τις διαστάσεις της.

Η Credit Agricole προειδοποιεί τον κόσμο να μην ξεγελαστεί από τα επιχειρήματα για το μικρό μέγεθος της Κύπρου. Αν το κούρεμα των καταθέσεων εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε μετάδοση στην αγορά, υπονομεύοντας τη διαδικασία σύγκλισης.

Από την πλευρά της πιστωτικής αγοράς, η συμφωνία θα μπορούσε να έχει ευρείες συνέπειες όσον αφορά την εμπιστοσύνη στις τράπεζες στις προβληματικές χώρες, καθώς και την πιστωτική αγορά στο σύνολό της. Η C.A έτσι συνεχίζει να προτιμά επενδυτικά τις ισχυρότερες τράπεζες στις ισχυρότερες χώρες και να τηρεί επιφυλακτική στάση στις περιφερειακές τράπεζες.

Aπό την πλευρά της, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι άμεσες συνέπεις από το deal της Κύπρου θα είναι περιορσιμένες, για τρεις λόγους.

1) Σύμφωνα με την Goldman Sachs, εάν ποτέ περάσει από την κυπριακή βουλή το μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων, θα στείλει σήμα στους φορολογούμενους σε άλλες χώρες ότι οι πολίτες της προβληματικής χώρας δεν θα είναι οι μόνοι που θα φέρουν το κόστος των προσαρμογών. Τον Ιανουάριο, οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες της Κύπρου ανήλθαν στα 68 δισ. ευρώ - σχεδόν 4 φορές το ΑΕΠ της. Το μερίδιο που διακρατείται από τους κατοίκους ανήλθε σε 42 δισ. ευρώ. Αλλά το ποσό αυτό περιλαμβάνει τις καταθέσεις των ξένων εταιρειών που εδρεύουν στο νησί, που προσελκύονται από το πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Το μερίδιο (επίσημα) των μη κατοίκων είναι 26 δις ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων είναι εκτός της ζώνης του ευρώ (κυρίως Ρώσοι και Βρετανοί).

2) Αυτό το μέτρο αντιπροσωπεύει έναν εφάπαξ φόρο επί του συσσωρευμένου πλούτου, ενώ τα εισοδήματα θα συνεχίσουν να επωφελούνται από συγκριτικά χαμηλή φορολογική επιβάρυνση. Οι εφάπαξ εισφορές επί χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ή ακινήτων έχουν αφθονία «προηγουμένων». Στην Ιταλία, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί η φορολογία για όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, στον τελευταίο προϋπολογισμό. Μια έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις λόγω των ελέγχων κεφαλαίου, εισήχθη το 1993, παράλληλα με άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων από τον πλούτο των νοικοκυριών.

3) Οι τράπεζες της της ζώνης του ευρώ έχουν ρευστότητα, χάρη στην δράση της ΕΚΤ. Εάν λοιπόν υπάρξει φυγή καταθέσεων σε χώρες της περιφέρειας, ενέργειες όπως η χρήση του ELA, είναι δυνατόν να τεθούν σε εφαρμογή, όπως διαμήνυσε άλλωστε και ο Asmussen , καταλήγει η Goldman Sachs.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1892531&nt=103

No comments: