11.3.13

DJ: Η Ρωσία μπορεί να παρατείνει δάνειο της Κύπρου αντί Λαϊκής - η τρόικα πιέζει για εταιρικό φόρο 13% αντί 10%

Την αύξηση του φόρου επί των επιχειρήσεων εξετάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την Κύπρο για τη διάσωση της χώρας, όπως δήλωσαν στο Dow Jones Newswires ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η τρόικα πιέζει την Κύπρου να αυξήσει τον εταιρικό συντελεστή έως και τρεις μονάδες από το 10% που βρίσκεται τώρα. Επίσης ασκούνται πιέσεις για την εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και προσωρινού φόρου για τα κεφαλαιακά κέρδη.

«Δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά οι συζητήσεις εστιάζουν στην αύξηση του εταιρικού φόρου του 10% στο 12% έως 13%,» δήλωσε ένας αξιωματούχος προσθέτοντας πως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία συνεχίζουν να πιέζουν για «κούρεμα» των μεγάλων τραπεζικών καταθέσεων ώστε να μειωθεί το μέγεθος του πακέτου διάσωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση του εταιρικού φόρου κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα έχει ως αποτέλεσμα έσοδα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Λευκωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει την αύξηση του εταιρικού συντελεστή αλλά είναι αντίθετη στην εισαγωγή άλλων φόρων προειδοποιώντας παράλληλα πως το «κούρεμα» των καταθέσεων μπορεί να προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων και να την αναγκάσει σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
Την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στη Λευκωσία το κλιμάκιο της τρόικας για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση τα επόμενα βήματα για ένα πακέτο διάσωσης. Το κλιμάκιο κατέφθασε μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε ανεξάρτητο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος .

Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι προτεινόμενοι φόροι, κάποιο κούρεμα στις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις και τα απροσδιόριστα ακόμα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα μειώσουν το μέγεθος του δανείου διάσωσης.

Το σχέδιο διάσωσης θα συζητηθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία "έχει αφήσει να εννοηθεί" ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στο σχέδιο διάσωσης εφόσον είναι στο ίδιο καθεστώς πιστωτή με την Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι το 2011 η Ρωσία δάνεισε 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Το δάνειο ωριμάζει το 2016, ωστόσο αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως περιμένουν παράταση του δανείου μέχρι το 2022.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στο πακέτο συμμετέχοντας σε ένα δάνειο διάσωσης, παρατείνοντας την ωρίμαση του υφιστάμενου δανείου η ανταλλάσοντας μέρος του δανείου με πλειοψηφική συμμετοχή στην ελεγχόμενη πλέον από το κράτος Λαϊκή Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα του Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεγάλου ποσοστού στη Λαϊκή Τράπεζα αλλά και για την αύξηση του ποσοστού τους στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σημειώνοντας μόνο ότι εάν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις "η Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος σε ένα πακέτο διάσωσης". Σημειώνεται ότι ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Igor Shuvalov δήλωσε στο Dow Jones τον περασμένο μήνα ότι δεν έβλεπε κάποιους οικονομικούς λόγυς για να δώσει η Ρωσία νέα δάνεια στην Κύπρο.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο προσωρινός φόρος κεφαλαιουχικών κερδών για περίοδο τριών ετών θα πρόσθετε περίπου 250 εκατ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία. Πρόσθεσε ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 0,1% για συναλλαγές σε ομόλογα και μετοχές και 0,01% για συναλλαγές σε παράγωγα, με βάση και τα επίπεδα που έχουν υιοθετηθεί από 11 χώρες της Ευρωζώνης με ισχύ από το επόμενο έτος.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1748547

No comments: