Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ανησυχίες γύρω από την Κύπρο, θα περιμέναμε κατάρρευση στο ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας, κάτι που δεν έχει συμβεί. Γιατί δεν υποχώρησε το ευρώ και κυρίως, μπορεί να συνεχίσει να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα παρά την περιφερειακή αναταραχή;
Περισσότερες είναι οι ερωτήσεις από τις απαντήσεις ενόψει μιας κρίσιμης Κυριακής με την ΕΚΤ να ξεκαθαρίζει ότι θα «παγώσει» την έκτακτη παροχή ρευστότητας από την ερχόμενη Τρίτη αν δεν επιτευχθεί συμφωνία διάσωσης της Κύπρου. Η απειλή είναι υπαρκτή: Στην Κύπρο οι τράπεζες είναι κλειστές ώστε να αποφευχθεί φυγή των καταθέσεων τη στιγμή που οι ίδιες θα χρειαστούν έναν δανειστή που θα καλύψει το κύμα φυγής των καταθέσεων όταν ξανανοίξουν.
Η προοπτική του «κουρέματος» των καταθέσεων, του κεφαλαιακού ελέγχου, του διαχωρισμού μιας τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και το λεγόμενο «ταμείο αλληλεγγύης» έχουν πέσει στο τραπέζι ως λύσεις στην κυπριακή κρίση αν και η τελική λύση δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξει λύση πριν από την Τρίτη και αν το ευρώ θα συνεχίσει να επιβιώνει της κατάστασης. Αντίστοιχες καταστάσεις έχουμε ζήσει με την κρίση στην Ελλάδα πριν από σημαντικές εκλογές με το ευρώ να ελίσσεται καθώς η όποια καταστροφή απεφεύχθη την τελευταία στιγμή. Όμως, ποιά είναι η διαφορά αυτή τη φορά;
Η Κύπρος αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αν και είναι λογικό μια έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ να επιφέρει μεγαλύτερες ζημίες στις περιφερειακές οικονομίες παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας της. Μια σπίθα στην περιφέρεια θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρο τον πυρήνα. Υπάρχει η αίσθηση ότι μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ή μια λύση εκτός χρονικής διορίας θα μπορούσαν να βλάψουν τα ζεύγη του ευρώ κυρίως αυτό του ευρώ-δολαρίου. Παρ’ όλα αυτά, η εκπληκτική αντοχή στο EURUSD που παραμένει πάνω από τα υψηλά του Δεκεμβρίου στο 1,2880 δείχνει ότι ελάχιστοι είναι οι traders που περιμένουν τα χειρότερα.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αν θα συμφωνήσουν η Κύπρος με την Τρόικα τις επόμενες ημέρες. Το προβλεπόμενο ρίσκο εκτός του κυπριακού θέματος είναι περιορισμένο για τα ζεύγη του ευρώ και επομένως η επίλυση ή μη επίλυση της κυπριακής κρίσης αποτελεί ασφαλώς τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης της αγοράς συναλλάγματος.
Τεχνικά, φαίνεται ότι η παραμονή του ευρώ σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση σημαντικής ανοδικής κίνησης. Από θεμελιώδη άποψη, η κατάσταση στην Κύπρο είναι περίπλοκη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συνέπειες θα έχει το όποιο αποτέλεσμα.
Αν δεν έχετε λόγο να είστε αισιόδοξοι για το ευρώ και δεν έχετε και λόγους να είστε απαισιόδοξοι, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, οι αγορές έχουν τον τρόπο να εκπλήσσουν ακόμα και τους πιο συνετούς traders. Με άλλα λόγια παραμένουμε «ουδέτεροι αλλά και νευρικοί».
http://forex.capital.gr/fx/view_list/forecasts_euro/2013-03-23/39399
____________________________________________
μια απότομη απομόχλευση στη ζώνη του ευρώ θα στείλει τους πάντες στα τάρταρα...
λεφτά βγάζουν
No comments:
Post a Comment