23.3.13

Τα πρώτα έσοδα από το κυπριακό αέριο θα είναι $10 δισ. μέσω IPO το 2014

Γιατί η Κύπρος δεν αξιοποιεί το φυσικό της αέριο ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που εκ πρώτης όψεως φαντάζει λογικό. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο περίπλοκα. Το γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να έχει έσοδα από το αέριο πριν από το 2014, εξηγεί ο επίκουρος Καθηγητής γεωπολιτικής των υδρογονανθράκων στον πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κ. Θεόδωρος Τσακίρης. Ταυτόχρονα ο κ. Τσακίρης απαντά στο ερώτημα εάν αλλάζει κάτι για την υπόθεση του αερίου και υπογραμμίζει ότι η απόπειρα της Τουρκίας να μπει "σφήνα" δεν έχει καμία τύχη εάν η Κύπρος παραμείνει εντός του ευρώ.

 

- Κύριε Τσακίρη, ποιο είναι το γεωπολιτικό συμπέρασμα των τελευταίων εξελίξεων;

Όλοι όσοι έχουν ψευδαισθήσεις περί καθόδου της Ρωσίας στη Μεσόγειο πήραν ένα τεράστιο χαστούκι και τελείωσαν οι ψευδαισθήσεις αυτού του είδους. Από την πλευρά της η Ρωσία έχασε μια τεράστια ευκαιρία ως ένα βαθμό, να αποκτήσει ένα αγκυροβόλιο στην Κύπρο, να συμβάλει ώστε να μην μπει ποτέ η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ή στο PFP και να κάνει ότι έκαναν οι Σοβιετικοί τηρουμένων των αναλογιών εναντίον των Αγγλογάλλων και των Αμερικανών στον ψυχρό πόλεμο με το Νάσερ όταν ξαφνικά η Αίγυπτος από αποικία της Αγγλίας μετατράπηκε σε σοβιετικό σύμμαχο. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει σήμερα, η Ρωσία δεν έχει την ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης.

- Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις έρευνες για το φυσικό αέριο της Κύπρου;

Είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον ισχύσει το σενάριο παραμονής της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ευρώ και αποφυγής της χρεωκοπίας, δεν αλλάζει κάτι ριζικά. Και το σενάριο αυτό είναι το επικρατέστερο. Η Τουρκία βεβαίως θα προσπαθήσει να εξαργυρώσει τις εξελίξεις, ήδη το προσπαθεί, θεωρώντας ότι η Κύπρος είναι γεωπολιτικά αποδυναμωμένη. Βεβαίως επαναλαμβάνω εάν η Κύπρος μείνει εντός του ευρώ αυτό δεν ισχύει. Το αντίθετο μάλιστα θα μπορεί να παίξει με πολύ πιο έντονο και αποφασιστικό τρόπο το χαρτί προς την Ευρώπη ότι δεν μπορείτε να μη με αφήσετε να βγάλω το αέριο γιατί διαφορετικά δε θα μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου και να σας πληρώσω. Αυτό το επιχείρημα ισχύει πολλαπλασιαστικά. Για να το θέσω διαφορετικά εάν υπήρχε έστω και μία περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση να διστάσει, ο Αναστασιάδης να διστάσει, μετά από αυτό που έγινε δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση. Όλοι περιμένουν στην Κύπρο να σωθούν από το φυσικό αέριο.  Το κακό είναι ότι θεωρούν ότι το φυσικό αέριο έχει ήδη αρχίσει να παράγεται.

- Πότε θα είναι στην πραγματικότητα αξιοποιήσιμο το αέριο;

Το αξιοποιήσιμο έχει πολλαπλούς ορισμούς, από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί το κοίτασμα στην Αφροδίτη, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως collateral για ομόλογο. Τότε λοιπόν μπορεί να γίνει ένα International Public Offering με collateral το πιστοποιημένο κοίτασμα ώστε να μπορέσει να αντλήσει έσοδα η ΚΡΕΤΥΚ. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο 2014. Μετά θα ακολουθήσουν το 2014 -2015 -2016 εάν είμαστε τυχεροί και νέες ανακαλύψεις, οι οποίες μόλις πιστοποιηθούν θα μπορεί να γίνει νέο IPO, με collateral πάλι τα πιστοποιημένα αποθέματα. Πάντως εάν επιβεβαιωθεί η Αφροδίτη τα χρήματα δεν θα είναι λίγα: η αξία του αποθέματος χωρίς το κόστος παραγωγής και εξαγωγής, υπολογίζεται γύρω στα 10 δισ. δολάρια εάν έχουμε ένα απόθεμα 9 – 10 δισ. κυβικά και μια ελάχιστη τιμή 1 δολάριο ανά mbtu, μιλάμε περίπου για 10 δισ. δολάρια. Εάν επιπρόσθετα αποδειχθεί από την επιβεβαιωτική γεώτρηση ότι το αέριο έχει υψηλού επιπέδου ποιότητα, ότι δηλαδή έχει υψηλή περιεκτικότητα μεθανίου και άρα χρειάζεται πολύ λίγη επεξεργασία και άρα μικρότερο κόστος διύλισης, τότε η αξία πώλησης ανεβαίνει. Μάλιστα οι αρχικές γεωτρήσεις έδειξαν περιεκτικότητα πάνω από 90% που είναι καταπληκτικό νέο. Επαναλαμβάνω εφόσον πιστοποιηθούν όλα αυτά θα έχουμε ένα collateral της τάξης των 10 δισ. Όλα τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν σωρρευτικά. Και πάλι όμως τα πολλά λεφτά θα έρθουν αργότερα. Από τη στιγμή που θα υπάρξει παραγωγή, και κυρίως τη στιγμή που θα υπάρξουν εξαγωγές.

- Υπάρχουν ή όχι αυτή τη στιγμή δυνατότητες αξιοποίησης εσόδων από το αέριο;

Χρειάζεται να περιμένουμε τον Οκτώβριο για να έχουμε την πλήρη εικόνα του κοιτάσματος. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα και τα εμπορικά δεδομένα  του κοιτάσματος, η ανακάλυψη θα κηρυχθεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμη. Να σημειώσω ότι η εξαγωγή στην περίπτωση της Κύπρου δεκαπλασιάζει το ποσό που προανέφερα, δηλαδή οι εξαγωγές με LNG πιάνουν από 10 -14 δολάρια, 1000 έως 1400 φορές πάνω για ένα πολύ μικρό πεδίο. Εάν υπάρξουν νέες ανακαλύψεις, τότε πάμε σε άλλα μεγέθη. Θα αρχίσει να δανείζει η Κύπρος τους άλλους, όχι αυτοί την Κύπρο. Αλλά αυτό τοποθετείται χρονικά στο τέλος της δεκαετίας. Το ζήτημα είναι να «ζούμε μέχρι την Τρίτη». Και αυτό είναι που δεν έχει γίνει αντιληπτό στην Κύπρο και κάποιοι νομίζουν ότι το φυσικό αέριο είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και άρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες εναλλακτικές. Τα αμεσότερα έσοδα που μπορούν να προκύψουν  από αυτή την εξέλιξη είναι ένα IPO το 2014 με collateral τα αποθέματα του φυσικού αερίου που θα γίνει από την ΚΡΕΤΥΚ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1757826

No comments: