16.7.13

Οι 2+1 όροι από Γερμανούς για το Ταμείο Ανάπτυξης - Κενό ρευστότητας 15-18 δισ.

Δύο χρόνια μετά τις πρώτες επαφές και αφού χρειάσθηκαν 15 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων η δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (IfG), κατά το γερμανικό πρότυπο της KfW και υπό την οικονομική και τεχνική βοήθεια της, βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν στο Euro2day ότι στις 18 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Schaeuble στην Αθήνα αναμένεται να υπογραφεί το MOU με την γερμανική πλευρά για τη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου η ίδρυση του οποίου τοποθετείται μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί το σύνολο σχεδόν των όρων που έχουν θέσει οι Γερμανοί και αφορούν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου.
Ειδικότερα, το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και επομένως θα διέπεται από τοπικό δίκαιο και το μετοχικό του κεφάλαιο θα κινείται μεταξύ 0,5 με 1 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα κατοχυρώνεται η επιλογή διεθνούς management team, ώστε να εξασφαλισθεί η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πλευρά ζητά να προβλέπεται ρητά στο καταστατικό του η επίτευξη κερδοφορίας και απονομής αποδόσεων στους μετόχους του.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τις εξής τρεις πηγές:
• Kεφάλαια από τα Διαρθρωτικά ταμεία και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
• Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή παροχή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. η γερμανική KfW και ο αντίστοιχος γαλλικός οργανισμός) και λήψη δανείων από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
•Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Με τη σειρά του, δε, θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα υποδομών σε περιφερειακό επίπεδο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και επενδύσεις σε κλάδους που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας ( τουρισμός, ΑΠΕ). Το Ταμείο θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» και θα διαθέτει από κάτω funds που θα επενδύουν στους παραπάνω τομείς.
Ο κάθε επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε πιο από τα funds θα συμμετάσχει βάζοντας κεφάλαια.

Ποιοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν

Μέχρις στιγμής θετικά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο Ταμείο Ανάπτυξης, φορείς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η κυβέρνηση του Κατάρ καθώς και η πρωτοβουλία Ελλήνων ομογενών (Hellenic Initiative), ενώ εντατικοποιούνται οι επαφές με ελληνικούς και διεθνείς επενδυτικούς φορείς προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήσεις απο τους κλάδους των εξαγωγών, των υποδομών, του τουρισμού, της τεχνολογίας, της ενέργειας αλλά και ΜμΕ θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Με τη δημιουργία του Ταμείου η Ελληνική κυβέρνηση άλλωστε όπως έχει ειπωθεί και από επίσημα χείλη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, το Ταμείο θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη - εμπειρογνωμοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα στοχεύει στο να βελτιώσει τη επιλογή και την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Βέβαια αδιευκρίνιστο ακόμη παραμένει ποια θα είναι επακριβώς τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο, ποιο θα είναι δηλαδή το προφίλ των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια τη στιγμή που το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι Μικρομεσαίες και πάνω από 7 στις 10 δεν είναι ενήμερες.

Κενό ρευστότητας 15-18 δισ. στην ελληνική οικονομία

Πρόσφατη μελέτη της OliverWyman για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης προσδιόρισε το κενό ρευστότητας που υπάρχει στην πραγματική οικονομία στα 15 έως 18 δισ. ευρώ ετησίως.
Με απλά λόγια η OliverWyman λέει ότι για να πάρει μπροστά η μηχανή (οικονομία - επιχειρήσεις) χρειάζεται να καλυφθεί αυτή η "μαύρη" τρύπα, η οποία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δεν καλύπτεται ούτε και αν πέσουν μέσα σε μια ημέρα όλα τα κοινοτικά κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ που προορίζονται για την Ελλάδα.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν αποκλείεται να συζητήσει με τον Γ. Στουρνάρα το θέμα ενός πιθανού χρηματοδοτικού κενού που ενδεχομένως προκύψει από το καλοκαίρι του 2014 και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1117238/21-oroi-apo-germanoys-gia-to-tameio-anaptyxhs.html

_____________________________________

σχόλια:

1. μας παίρνουν (και) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - και καλό και κακό

2. αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα ως προς τα νέα δάνεια, εάν το "κενό ρευστότητας" είναι €15-18δισ.: όσα και να δωθούν (σε ποιους φερέγγυους;) είναι σταγόνα στον ωκεανό

γενικά:
διακρίνεται πλέον η έκταση της "επιτροπείας", είναι θέμα χρόνου η ελληνική οικονομία να πάρει μια μορφή "διευθυνόμενης νεοφιλελεύθερης οικονομίας", ένα πιο σωστό προσδιοριστικό από το γενικό "πειραματόζωο" και μάλλον νεότερο / εξελιγμένο από τον όρο "Διευθυνόμενος Καπιταλισμός"



No comments: