27.11.13

ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Ταχέως προς την τελική φάση ξεπουλήματος

Στην τελική φάση εισέρχεται η διαδικασία πώλησης του «Αστέρα Βουλιαγμένης» μετά την κατάθεση τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών από αντίστοιχα επενδυτικά σχήματα κατά τη χτεσινή τελευταία μέρα του διαγωνισμού, όπως ανακοίνωσαν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την κοινοπραξία των «Colony Capital Acquisitions» και «Dolphin Capital», την «JERMYN STREET REAL ESTATE FUND», η οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση υποστηρίζεται από 6 επενδυτές, τη «Lamda Εrga Αnaptyxis s.a» (όμιλος Λάτση) και το επενδυτικό σχήμα με την επωνυμία «PLEPI HOLDINGS LTD», στο οποίο εμπλέκεται και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου.
Το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταδεικνύει και την τεράστια αξία της έκτασης του «Αστέρα», συνολικής επιφάνειας 308 στρεμμάτων περίπου.
Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, παρέχεται στο νέο ιδιοκτήτη η δυνατότητα κατασκευής πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, καθώς και της κατεδάφισης κάποιας από τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σήμερα εντός της έκτασης, όπως και χρήση της παραλίας και της μαρίνας Βουλιαγμένης. Στην έκταση διατηρούν δικαιώματα το ελληνικό Δημόσιο και η Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του επενδυτικού σχεδιασμού σε παρακείμενη έκταση που ανήκει στην Εκκλησία και σήμερα φιλοξενείται ορφανοτροφείο. Με βάση την αρχική συμφωνία η Τράπεζα θα λάβει το 80% των εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%.
Η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά αποκλειστικά στον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά επεκτείνεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η στρατηγική μελέτη, στο σύνολο της περιοχής της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι», ενώ ως ευρύτερη ζώνη επιρροής του σχεδίου θεωρείται ολόκληρη η περιοχή, που βρίσκεται «στον άμεσο περίγυρο της προς αξιοποίηση έκτασης», δηλαδή τη δημοτική ενότητα Βουλιαγμένης.
Είναι προφανές ότι ακριβώς εξαιτίας της τεράστιας αξίας της εν λόγω έκτασης - η οποία λόγω της συνολικότερης πτώσης των τιμών των ακινήτων θα παραχωρηθεί σε... έξτρα ανταγωνιστική τιμή - οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες θα κορυφωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενα ακόμη «πρόβλημα» μάλιστα που εμπλέκει ακόμη περισσότερο το κουβάρι των επιχειρηματικών ανταγωνισμών ανακύπτει και εξαιτίας της παρακείμενης έκτασης του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού, όπου το αρχικό σενάριο προέβλεπε επενδυτικές δράσεις εξ αντικειμένου ανταγωνιστικές προς αυτές που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7719171&publDate=27/11/2013

No comments: