19.5.14

Κ. Σημίτης: Ελάχιστα πιθανό ένα νέο κούρεμα - Καθυστερεί η απόφαση για το χρέος


Δεν βλέπει ο Κώστας Σημίτης τακτοποίηση του ελληνικού χρέους πολύ σύντομα.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους» στην αγγλική του έκδοση στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως η τακτοποίηση του ελληνικού χρέους δεν είναι πιθανή πολύ σύντομα, ενώ παράλληλα έκρινε πως είναι ελάχιστα πιθανό ένα νέο κούρεμα.
Δεδομένου ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών Βορρά - Νότου, ο κ. Σημίτης επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει λόγο, επιχειρήματα και συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση.
Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν, αφού το κεντρικό ερώτημα θα είναι πώς θα εξασφαλιστεί μελλοντικά η σύγκλιση και η συνοχή.
Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, επισήμανε τον κίνδυνο του έντονου ευρωσκεπτικισμού, που κινδύνευσε στην Αγγλία να καταλάβει την πρώτη θέση αλλά δείχνει ευτυχώς να υποχωρεί.
Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου μια  έντονη εσωστρέφεια «δεν επιτρέπει στη συζήτηση να λάβει πιο ουσιαστικές διαστάσεις γύρω από τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική ενοποίηση, καθώς και  η επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης συζητιόνται δυστυχώς ελάχιστα.
«Τα εκατομμύρια άνεργοι, η θεαματική πτώση εισοδημάτων, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η δραματική μείωση των πόρων για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ήταν αποτέλεσμα της ανέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς και της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε.  Χρειάζεται λοιπόν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων, που θα διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/story/808680/k-simitis-elaxista-pithano-ena-neo-kourema

Υπογράμμισε, επίσης, και τη συστημική πλευρά της κρίσης, για την οποία, όπως είπε, «ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικής πολιτικής, που υπάγεται στην αρμοδιότητα της υπερεθνικής οντότητας και κοινωνικής πολιτικής που είναι πεδίο δραστηριοποίησης των κρατών δεν ευσταθεί».

http://www.kathimerini.gr/767399/article/epikairothta/politikh/shmiths-ka8ysterei-h-apofash-gia-to-xreos

___________________________________

απόλυτα λογικό ένα πειραματόζωο να μην έχει λόγο
μόνο όσοι το παρατηρούν έχουν δυνατότητες ελέγχου

ορθή η παρατήρηση περί σημερινού διαχωρισμού οικονομικής -κοινωνικής πολιτικής
(απο τα δυσνόητα της εποχής)



No comments: