9.7.14

Αποχρώσεις

Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, μόνο αποχρώσεις του γκρι.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να αισθάνονται τις τελευταίες μέρες όπως οι Γερμανοί φορολογούμενοι, άσχετα εάν ΔΕΝ το παίζουν τα ΜΜΕ: οι ελληνικές τράπεζες έσωσαν τις βουλγάρικες από ένα bank run. Ενδέχεται να βοηθήσουμε και άλλους γείτονες.
Σήμερα, αφού μας ενέκριναν επίσημα ακόμα μια δόση προχθές, ξαναβγαίνουμε στις αγορές, αυτή τη φορά για ένα τριετές (δάνειο), έστω κι αν δεν "τσιμπάνε" όλοι, πχ "δεν υπήρξε επαρκής βελτίωση των θεμελιωδών της Ελλάδας. Είναι απλώς αποτέλεσμα της υπερβολικής ρευστότητας και του κυνηγιού για αποδόσεις που επιτρέπουν την επιστροφή στην αγορά. Είναι μια ένδειξη του πόσο τρελή και ανεύθυνη είναι η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά".
Στο κομμάτι του ανοίγματος νέων αγορών, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προχωράει, τα οικόπεδα εξόρυξης πετρελαίων συνεχίζουν στο χρονοδιάγραμμα ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και προς τα τουρκικά παράλια: Σαμαράς στο Καστελόριζο και Κινέζος Πρόεδρος στη Ρόδο, με τη γερμανική συν-επενδυτική λογική να ακολουθείται πιστά, κάτι σα "φάτε όσα μπορείτε από δαύτους".
Πέρα από τα πετρέλαια, διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα έπρεπε να είναι η Φλόριντα της Ευρώπης
Μάλιστα, ο νέος ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει: Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει καθώς θεωρείται ότι πλησιάζουμε στο τέλος των Μνημονίωνσύνων, με έτος ανάπτυξης το 2014, άσχετα εάν το πρόγραμμα δείχνει ότι λειτουργεί με αρνητικό πληθωρισμό εν μέσω αυξήσεων!
Μέχρι και η Αλέκα βλέπει ευρωπαϊκή προοπτική, ας είναι ευρωπαϊκός ο τελικός Μουντιάλ, Γερμανία-Ολλανδία.

Η εικόνα όμως δείχνει κολλήματα.
Τα παιδιά της Α' Λυκείου θεωρούνται στουρνάρια καθώς εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων που παραπέμπονται για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρσι.
Ο (μνημονιακός) Κυριάκος θέλει οι ιδιώτες - εμπειρογνώμονες που εντάσσονται στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, να είναι μεταξύ άλλων συνταξιούχοι δικαστικοί ή συνταξιούχοι ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί ή δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι κάστες της υγείας (φαρμακοποιοί - ιδιωτικές κλινικές) αντιστέκονται.
Ο νέος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Μαρινάκης (μαθαίνουμε ΣΗΜΕΡΑ) ότι εγκαλείται από τις δικαστικές αρχές  για σωρεία εγκληματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών, δωροδοκία και άλλα αδικήματα και σπεύδει ο Μητροπολίτης Σεραφείμ να τον στηρίξει ως ειδικός επί ανακρίσεων.
Οι εξαγωγές της χώρας δεν πάνε καλά, για την ακρίβεια καταρρέουν.
Ακόμα είμαστε πίσω στην επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, των χρεών προς εφορία - ασφαλιστικά ταμεία (εγκύκλιος ΙΚΑ: Ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι όταν οι εργοδότες δεν καταβάλλουν εισφορές - προτάσεις για έως και 100 δόσεις οι οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Τα νέα σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σίγουρα στη περιοχή του γκρι:
«Χρυσή» μετοχή αποκτά το ΤΧΣ στις τράπεζες
Υπό τη σκέπη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνουν οι συστημικές τράπεζες μέχρι να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια  ... το προσχέδιο του νέου Πλαισίου Συνεργασίας, το οποίο επεξεργάσθηκε το ΤΧΣ, δεν αφήνει περιθώρια σχετικής αισιοδοξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι το Ταμείο διατηρεί τα ειδικά του δικαιώματα ακόμη και αν το ποσοστό του σε κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες υποχωρήσει κάτω του 33,4%. Δηλαδή το ΤΧΣ θα συνεχίσει να έχει δικαίωμα άσκησης veto σε στρατηγικής σημασίας θέματα όπως οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις κ.ά., ακόμη και αν μείνει με ποσοστό της τάξης του 1%, μέχρις ότου οι τράπεζες αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια
Πρόκειται για ρήτρα που διασφαλίζει, με βάση κύκλους του Ταμείου, τα δικαιώματα των φορολογουμένων και στηρίζεται στην πρόνοια του πρόσφατου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.

Τέλος, τα ομόλογα δεν είναι μετοχές. Ούτε τα παίζουν παιδάκια.
Πορτογαλία: Προβληματική τράπεζα εκτοξεύει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων - έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους.
Ακόρεστη δίψα (και) για ελληνικά εταιρικά ομόλογα λίγο καιρό πριν εκκινήσει η εγχώρια αγορά.

υ.γ. το διεθνές γεωπολιτικό ρίσκο συνεχίζει να φουσκώνει (Ιράκ/Ιράν/Κούρδοι/Τουρκία/Τζιχάντ - Ουκρανία/Ρωσία - Αίγυπτος - Συρία - Γάζα/Ισραήλ - Γερμανία/ΗΠΑ/κατασκοπεία - Ταϋλάνδη - Ινδονησία)


No comments: