Τελειώνει το 2014 μαζί με κάμποσες βεβαιότητες. Όμως μία επιμένει, οι επόμενες εκλογές έχουν ξεκάθαρο νικητή (κατά 95%). Αντίθετα, δεν υπάρχει απολυτότητα, παρά μόνο σοβαρές εικασίες / εκτιμήσεις για την επομένη της 25ης Ιανουαρίου 2015 (εδώ / εδώ).
Εκτιμήσεις περισσότερο θετικές από το αναμενόμενο μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατυπωμένες με αμερικάνικο τρόπο: "Για 80 δισ. ευρώ, απλά δεν αξίζει το ρίσκο μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή μία αθέτησης πληρωμών. Θα είναι καλύτερο να επιτευχθεί μία συμφωνία". (1*)
Τέτοια γράφουν και στο Λονδίνο: «Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ότι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη και έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει». H Barclays υφαίνει πιο συγκεκριμένα σενάρια για την εξέλιξη της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μπλέκει και τις εκλογές εντός 2015 σε Πορτογαλία-Ισπανία (Podemos) [και πιθανότατα Ιταλία].
«Κρατήστε τα ελληνικά ομόλογα» λέει η Morgan Stanley
.
Στη μέση βρίσκεται η σκέψη του Γάλλου Πικετύ: "Αντί να απορρίψει η Ευρώπη κόμματα όπως το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους για μια δημοκρατική επανίδρυση της ΕΕ. Αλλιώς, ο πολιτικός κραδασμός θα προέλθει από τα δεξιά και θα είναι ισχυρός. Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας μπορεί θαυμάσια να κερδίσει περιφέρειες στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου."
Η Μαρίν Λεπέν χαιρετίζει θερμά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Βουλής των Ελλήνων και το χαστούκι που δόθηκε στον υποψήφιο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κ. Δήμα στο πλαίσιο της προεδρικής εκλογής.
Σουηδία: (1) Πρόωρες εκλογές στη Σουηδία - Απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός της κεντροαρίστερής κυβέρνησης. Οι ακροδεξιοί προκάλεσαν την κρίση διαφωνόντας με τις δαπάνες για τους μετανάστες [εκλογές] (2) Δεύτερος εμπρησμός τεμένους μέσα σε πέντε ημέρες (3) Η κυβέρνηση της συνεννόησης [όχι εκλογές].
.
Σε διαφορετικό μήκος παραμένει η γραμμή της χαμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ..Σόιμπλε, προφανώς και λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο. "..οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν η Ελλάδα πάρει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της".
Οι Γερμανοί στοιχίζονται πίσω από τον υπουργό τους: Οι εποχές που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχουν παρέλθει. Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν έχει συστημική σημασία για το ευρώ. Η συγκεκριμένη άποψη πλέον τιτλοφορείται Φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
.
Δεν γνωρίζω ποιος ακριβώς συνδυασμός των τριών τάσεων θα εφαρμοστεί τελικά, εάν και εφόσον οι τρεις προεκλογικές εβδομάδες δεν αλλάξουν τον πρωτοπόρο των δημοσκοπήσεων, θυμάμαι όμως τις δηλώσεις του επικεφαλή του. "Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά με το κεφάλι ψηλά και με το μυαλό στην αξιοπρέπεια του πολίτη, θα τα καταφέρουμε".
Ελπίζω να μεταδώσουν ΟΛΟΙ οι αρχηγοί την ίδια αισιοδοξία.
Καλή χρονιά 2015!!
update 1.1.2015
Tι θα μας δείχνουν πως κινούνται τα πράγματα;
-Το μέγεθος των τραπεζικών καταθέσεων
-Το spread μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών και των 3ετών ομολόγων
-Τα CDSs
____________________________
(1*) Reuters, May 15, 2014: Tsipras has said he would seek to negotiate an international write-off of about one-third of Greece's debt if Syriza came to power but said he prefers a consensus solution rather than using the option of a Greek default as a weapon.