31.12.14

2015, τρεις οι δρόμοι


Τελειώνει το 2014 μαζί με κάμποσες βεβαιότητες. Όμως μία επιμένει, οι επόμενες εκλογές έχουν ξεκάθαρο νικητή (κατά 95%). Αντίθετα, δεν υπάρχει απολυτότητα, παρά μόνο σοβαρές εικασίες / εκτιμήσεις για την επομένη της 25ης Ιανουαρίου 2015 (εδώ / εδώ).

Εκτιμήσεις περισσότερο θετικές από το αναμενόμενο μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατυπωμένες με αμερικάνικο τρόπο: "Για 80 δισ. ευρώ, απλά δεν αξίζει το ρίσκο μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή μία αθέτησης πληρωμών. Θα είναι καλύτερο να επιτευχθεί μία συμφωνία". (1*)
Τέτοια γράφουν και στο Λονδίνο: «Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ότι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη και έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει». H Barclays υφαίνει πιο συγκεκριμένα σενάρια για την εξέλιξη της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μπλέκει και τις εκλογές εντός 2015 σε Πορτογαλία-Ισπανία (Podemos) [και πιθανότατα Ιταλία].
«Κρατήστε τα ελληνικά ομόλογα» λέει η Morgan Stanley
.
Στη μέση βρίσκεται η σκέψη του Γάλλου Πικετύ: "Αντί να απορρίψει η Ευρώπη κόμματα όπως το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους για μια δημοκρατική επανίδρυση της ΕΕ. Αλλιώς, ο πολιτικός κραδασμός θα προέλθει από τα δεξιά και θα είναι ισχυρός. Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας μπορεί θαυμάσια να κερδίσει περιφέρειες στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου."
Η Μαρίν Λεπέν χαιρετίζει θερμά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Βουλής των Ελλήνων και το χαστούκι που δόθηκε στον υποψήφιο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κ. Δήμα στο πλαίσιο της προεδρικής εκλογής.
Σουηδία: (1) Πρόωρες εκλογές στη Σουηδία - Απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός της κεντροαρίστερής κυβέρνησης. Οι ακροδεξιοί προκάλεσαν την κρίση διαφωνόντας με τις δαπάνες για τους μετανάστες [εκλογές] (2) Δεύτερος εμπρησμός τεμένους μέσα σε πέντε ημέρες (3) Η κυβέρνηση της συνεννόησης [όχι εκλογές].
.
Σε διαφορετικό μήκος παραμένει η γραμμή της χαμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ..Σόιμπλε, προφανώς και λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο. "..οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν η Ελλάδα πάρει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της".
Οι Γερμανοί στοιχίζονται πίσω από τον υπουργό τους: Οι εποχές που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχουν παρέλθει. Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν έχει συστημική σημασία για το ευρώ. Η συγκεκριμένη άποψη πλέον τιτλοφορείται Φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
.
Δεν γνωρίζω ποιος ακριβώς συνδυασμός των τριών τάσεων θα εφαρμοστεί τελικά, εάν και εφόσον οι τρεις προεκλογικές εβδομάδες δεν αλλάξουν τον πρωτοπόρο των δημοσκοπήσεων, θυμάμαι όμως τις δηλώσεις του επικεφαλή του. "Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά με το κεφάλι ψηλά και με το μυαλό στην αξιοπρέπεια του πολίτη, θα τα καταφέρουμε".
Ελπίζω να μεταδώσουν ΟΛΟΙ οι αρχηγοί την ίδια αισιοδοξία.

Καλή χρονιά 2015!!

update 1.1.2015
Tι θα μας δείχνουν πως κινούνται τα πράγματα;
-Το μέγεθος των τραπεζικών καταθέσεων
-Το spread μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών και των 3ετών ομολόγων
-Τα CDSs


____________________________
(1*) Reuters, May 15, 2014: Tsipras has said he would seek to negotiate an international write-off of about one-third of Greece's debt if Syriza came to power but said he prefers a consensus solution rather than using the option of a Greek default as a weapon.


30.12.14

πτώχευση: η απάτη του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να αποχαιρετήσει το ευρώ είναι περισσότερες από ποτέ
washingtonpost.com/wonkblog: The odds of Greece leaving the euro have never been higher

Το άρθρο επιχειρηματολογεί στο πως η καλύτερη χρονική στιγμή -και για τους Γερμανούς και για την Ευρώπη- για να πτωχεύσει η Ελλάδα (=αποχωριστεί το κοινό νόμισμα) είναι το 2015.
Και αυτό το στηρίζει στο πρωτογενές πλεόνασμα 3%ΑΕΠ που δείχνουν τα νούμερα ότι έχει η Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πεποίθηση ήδη γνωστή από το 2010-2012: εάν εξισορροπήσεις τα έξοδα με τα έσοδά σου, μπορείς να πτωχεύσεις στους τόκους και το χρέος σου. Ίσως μάλιστα να σε βοηθήσουν και οι εταίροι (ώστε να πλησιάσεις την Ουγγαρία).

Προκειται για απάτη. Είτε γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο από αυτό που λένε τα νούμερα (δείτε τις απλήρωτες οφειλές του δημοσίου ή όσους περιμένουν να εισπράξουν σύνταξη/εφάπαξ). Είτε γιατί θεωρείται ότι η ελληνική κυβέρνηση ΘΑ ΕΧΕΙ πρωτογενές πλεόνασμα όταν εκκινήσει η διαδικασία εξόδου.

Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πληρώνουν ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους (=έσοδα κράτους) όταν η ελληνική κυβέρνηση θα διαχειρίζεται την έξοδο από το κοινό νόμισμα;
Νομίζω ότι η πλειοψηφία θα κοιτάξει το τομάρι της. Όπως κάνει από την αρχή της κρίσης.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι εγχώριο DNA είναι γεμάτο από λαθρεμπόριο, μαύρη αγορά και μαυραγορίτες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει ακόμα περισσότερο το "εγώ", τη πάρτη μας και όλα τα άλλα να πάνε πιο πέρα.
Το "μαζί" και το "συλλογικό" έχει χάσει κάθε αίγλη, ειδικά όταν έχει κοσμητικό επίθετο το "δημόσιο".

Οπότε καλύτερα να μην συνεχίσει η συζήτηση.

Καλύτερα να πιστέψουμε τις εκτιμήσεις του Σταθάκη:
"Υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη. Το ένα θέλει να προχωρήσει με τη λιτότητα και το άλλο λέει: Χρησιμοποιήστε την ποσοτική χαλάρωση και τη δημοσιονομική επέκταση για να χρηματοδοτήσετε την ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο δεύτερο στρατόπεδο"

Και να διαβάσουμε τι αναφέρει σχετικά η GS:
"Οι αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα προχωρήσουν, σύμφωνα με την αρχική προσδοκία μας, με όλες τις χώρες της ΟΝΕ που έχουν σταθερή χρηματοδότηση (είτε μέσω πρόσβασης στις αγορές είτε από κάποιο σχέδιο χρηματοδότησης όπως προβλέπεται). Επί του παρόντος, η Ελλάδα δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο".


26.12.14

Εμπρός για το δημοψήφισμα

Τουλάχιστον δύο (2) θέματα έχουν οι εγχώριοι κάτοικοι αυτής της χώρας:

1. την (παντελή αδυναμία για) ένωση /συσπείρωση - όπως το 1940 - κάτι που στη δημοκρατία ονομάζεται "συμμετοχή"
2. την αποφυγή έκφρασης καλής κουβέντας για κάποιον άλλο [δηλαδή να ψοφάει πάντα η κατσικούλα του γείτονα και ποτέ να μην δουλεύουμε περισσότερο για να τον ξεπεράσουμε]

(υπάρχει και το Νο.3, το ότι ελάχιστοι πια χαμογελούν, "δωρεάν" ή από φόβο να μην απολυθούν, η κακοδιάθεση όμως κρύβει ψυχολογικά αίτια που μπορούν να αντιστραφούν ώστε να μην είναι μια μόνιμη κατάσταση)



Τα παραπάνω τόσο προφανή καλύτερα να ευθυγραμμιστούν με τις ιδεοληψίες που συνοδεύουν τις (λιγοστές πια) συζητήσεις για το "επόμενο" νόμισμα της Ελλάδας.

Α. Η Ελλάδα θα είχε καλύτερη τύχη εάν το 2010 επέλεγε να χρεοκωπήσει έναντι του δημόσιου χρέους, άλλαζε νόμισμα και ξεκινούσε μια σοβαρή προσπάθεια με ρυθμιστή τη δικαστική εξουσία(1*) - αυτή θα όριζε τις σωστές / λάθος συμπεριφορές που θα αναπτύσσονταν. Σκοπός της διαδικασίας θα ήταν η Ελλάδα να λάβει ενεργότερο ρόλο στην παγκοσμιοποίηση, διαφορετικό από "δημόσιο και ιδιώτη καταναλωτή δανείων", πχ προσέλκυση περισσότερων τουριστών και επενδυτών οι οποιο θα ενδιαφέρονταν για φθηνές επιλογές.

Β. Η μετάβαση σε νέο νόμισμα το 2015, όταν το δημόσιο χρέος έχει υπογραφεί να προσδιορίζεται σε ξένο δίκαιο είναι μια αυτοκτονική επιλογή(2*). Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση εφαρμογής διπλού νομίσματος (στυλ Κούβας). Και σε αυτές τις επιλογές, το δικαστικό σύστημα θα ήταν πολύτιμη δικλείδα ασφαλείας, εννοείται μέσω του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στα πλαίσια μιας κυβέρνησης που θα ενισχύει το ρόλο της δικαιοσύνης αντί μιας αυταρχικής κυβέρνησης που θα εξουσίαζε με όχημα τους δικαστές, πχ €1/μήνα κατώτατος μισθός.

[η μόνη επιλογή που νοείται να συζητηθεί σοβαρά σε περίπτωση μιας μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι εκείνη της έκδοσης IOUs ως (εσωτερικού) δανεισμού, λίγο πριν τις αποπληρωμές του καλοκαιριού (21.5.12 Πληρωμές μισθών-συντάξεων σε... IOUs) - Goldman Sachs: Κρίση «τύπου Κύπρου» το χειρότερο σενάριο]

Τα Α και Β είναι από τα προφανή που έχουν να σκεφτούν όσοι παίρνουν μέρος σε μια τέτοια συζήτηση. Αλλά δεν είναι τα ουσιώδη. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ, τι ακριβώς θέλουμε, πέρα από το αδιαμφισβήτητο: "να προχωρήσουμε μπροστά, να πιάσουμε τους ευρωπαϊους, γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω".

(1) Να υποθηκεύουμε τη συσσωρευμένη (ιδιωτική) περιουσία / κληρονομιά για νέα καταναλωτικά δάνεια
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι στις 40 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη και ο υπάρχον ιδιωτικός πλούτος αρκεί για τουλάχιστον 60-80 ακόμη χρόνια σπατάλης - το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι σήμερα εμπιστεύονται τα λεφτά τους σε επενδύσεις Ελλήνων, ακόμα και αν είναι η ελληνική γη.
[οι υπόλογισμοί των ΕΝΦΙΑ είχαν ως στόχο περίπου το 0.2% της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπολογιζόταν να έφτανε το €1τρις, αυτό υποδηλώνει ιδιωτική περιουσία Χ2 ή Χ3 του δημοσίου χρέους και σε κάθε περίπτωση το συνολικό εγχώριο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό μαζί, είναι μικρότερο της εγχώριας ιδιωτικής περιουσίας - όταν η δημόσια ιδιωτική (sic) περιουσία υπολογίζεται να είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης (3*)]

(2) Να γίνουμε η Φλώριντα της ΕΕ/ΟΝΕ
Η ομοιότητα είναι τεράστια, ο αριθμός των συνταξιούχων κατοίκων επίσης. Πρόκειται για "σύνορα" και εκεί μάλιστα είχαν απέναντί τους τη Κούβα (που τελείωσε από εχθρός) ενώ εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε Τουρκία και δυστυχείς μετανάστες (4*) που θα μπαίνουν στα νερά μας. Μάλιστα εδώ μπορείς να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα και να φας φθηνό ψάρι. Και οι δύο έχουμε αρκετό ορυκτό πλούτο. Οπότε αυτό που μας λείπει είναι η βάση της NASA (= η σταθερή συνεισφορά του δημοσίου για ..επενδυτικούς σκοπούς).

Αυτό που υπονοείται είναι ότι υπάρχει μέλλον. Αυτό που ζητείται είναι η καλύτερη επιλογή μεταξύ της εξωστρεφούς οικονομίας (εξαγωγές, τουρισμός, τομείς που εισάγουν πλούτο αντί δανείων στη χώρα) και της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου (υποδομές, μέγεθος, άσκηση πολιτικής (πχ καθυστερημένων δανείων - ενθάρρυνσης νέας οικονομίας), στρατηγικές επιλογές διαχείρισης ΕΣΠΑ). Και όλο αυτό με σύμμαχο την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων που έχει μάθει να πετυχαίνει χωρίς οργάνωση ενώ όταν έχει ένα υποτυπώδες σχέδιο μπορεί να θριαμβεύσει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2015 είναι η συνύπαρξη των
"75% των Ελλήνων θέλουν ως νόμισμα το ευρώ" και
"75% των Ελλήνων λένε όχι στο μνημόνιο"
Γελάνε μαζί μας και δε μπορούμε να τους πείσουμε ούτε για το γερμανικό κατοχικό δάνειο που ακόμα μας χρωστάνε.

Και κάπου εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε τη ποιότητα του πολιτικού προσωπικού που έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε σε διαπραγμάτευση το 2015 απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

αξιοπρόσεκτο δέσιμο διορθωτικών φακών


____________________________
(1*) η δικαστική εξουσία μόνο κατά το Σύνταγμα είναι ανεξάρτητη εξουσία, ούτε αυτοδιοίκητο υπάρχει παρά μόνο το υπουργικό συμβούλιο διορίζει τους επικεφαλείς της, κατεξοχήν ελεγχόμενη
 
(2*) οι πανέξυπνοι fund managers έχουν αλλάξει επίπεδο, δείτε πως σκέφτονται για τα δημόσια χρέη της Νο.19/G20 χώρας του πλανήτη: "Αναζητούν περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε άτομα προσκείμενα στην κυβέρνηση της Αργεντινής. Ελπίζουν ότι αν αποδείξουν ότι πρόκειται για προϊόν διαφθοράς, η αμερικανική δικαιοσύνη θα τα δεσμεύσει και εκείνοι θα μπορέσουν στη συνέχεια να τα εκποιήσουν"

(3*) Η Ελλάδα ανήκει στα όσα αναλύει ο Πικετύ στο Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα

(4*) οι δυστυχείς μετανάστες θα συνεχίσουν να διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες για να φτάσουν εκει που επιθυμούν, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να χειριστεί το ζήτημα με τρόπο που να καλύπτει ουσιαστικά τα συμφέροντά της



14.12.14

ψηφοφόροι ενωθείτε

Το τέλος της ύφεσης έρχεται μόνο του, το τέλος της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους όχι.

Στις επικείμενες εκλογές οι ψηφοφόροι [βουλευτές και πολίτες] έχουν να διαλέξουν μεταξὐ (ενδεικτικά):
A. να καταργηθούν
- όλες οι εξαιρέσεις από τη φορολογία ΦΠΑ και ακινήτων
- όλες οι πρόωρες συνταξιοδότησεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Β. να παραμείνουν οι ανωτέρω εξαιρέσεις και η διαπραγμάτευση να βρει άλλα κοινά σημεία

"Κατηγορηματική δέσμευση" από Ελλάδα για όλα τα αναγκαία μέτρα
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται κατηγορηματικά (unequivocally) να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, σε παραγωγική συνεργασία με τα όργανα (σημ. της τρόικα), επαναλαμβάνοντας την προσήλωση στις προτάσεις που ήδη έχουμε στείλει στα όργανα» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης στην δισέλιδη επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup, τα στελέχη της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ την οποία παρουσιάζει το Capital.gr μαζί με την επιστολή του EFSF και την έκθεση της τρόικα

Σε κάθε περίπτωση, έχει φτάσει η ώρα για εκείνο το δημοψήφισμα:
Η Ελλάδα θα συνεχίσει με τους υπόλοιπους της ΟΝΕ ή να επιστρέψει σε κατάσταση που βρίσκονται χώρες όπως η Αλγερία ή το Μαρόκο;
Ας ρωτήσουν άλλους λαούς, πλην των Σέρβων, για τους οποίους έδωσε απάντηση ο πρόεδρός τους πριν μερικές μέρες στον Αλέξη Νίκολιτς: «Εσείς είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς! Εμείς προσπαθούμε να ενταχθούμε και δεν τα καταφέρνουμε, πάλι δυστυχώς!»