30.12.14

πτώχευση: η απάτη του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να αποχαιρετήσει το ευρώ είναι περισσότερες από ποτέ
washingtonpost.com/wonkblog: The odds of Greece leaving the euro have never been higher

Το άρθρο επιχειρηματολογεί στο πως η καλύτερη χρονική στιγμή -και για τους Γερμανούς και για την Ευρώπη- για να πτωχεύσει η Ελλάδα (=αποχωριστεί το κοινό νόμισμα) είναι το 2015.
Και αυτό το στηρίζει στο πρωτογενές πλεόνασμα 3%ΑΕΠ που δείχνουν τα νούμερα ότι έχει η Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πεποίθηση ήδη γνωστή από το 2010-2012: εάν εξισορροπήσεις τα έξοδα με τα έσοδά σου, μπορείς να πτωχεύσεις στους τόκους και το χρέος σου. Ίσως μάλιστα να σε βοηθήσουν και οι εταίροι (ώστε να πλησιάσεις την Ουγγαρία).

Προκειται για απάτη. Είτε γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο από αυτό που λένε τα νούμερα (δείτε τις απλήρωτες οφειλές του δημοσίου ή όσους περιμένουν να εισπράξουν σύνταξη/εφάπαξ). Είτε γιατί θεωρείται ότι η ελληνική κυβέρνηση ΘΑ ΕΧΕΙ πρωτογενές πλεόνασμα όταν εκκινήσει η διαδικασία εξόδου.

Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πληρώνουν ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους (=έσοδα κράτους) όταν η ελληνική κυβέρνηση θα διαχειρίζεται την έξοδο από το κοινό νόμισμα;
Νομίζω ότι η πλειοψηφία θα κοιτάξει το τομάρι της. Όπως κάνει από την αρχή της κρίσης.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι εγχώριο DNA είναι γεμάτο από λαθρεμπόριο, μαύρη αγορά και μαυραγορίτες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει ακόμα περισσότερο το "εγώ", τη πάρτη μας και όλα τα άλλα να πάνε πιο πέρα.
Το "μαζί" και το "συλλογικό" έχει χάσει κάθε αίγλη, ειδικά όταν έχει κοσμητικό επίθετο το "δημόσιο".

Οπότε καλύτερα να μην συνεχίσει η συζήτηση.

Καλύτερα να πιστέψουμε τις εκτιμήσεις του Σταθάκη:
"Υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη. Το ένα θέλει να προχωρήσει με τη λιτότητα και το άλλο λέει: Χρησιμοποιήστε την ποσοτική χαλάρωση και τη δημοσιονομική επέκταση για να χρηματοδοτήσετε την ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο δεύτερο στρατόπεδο"

Και να διαβάσουμε τι αναφέρει σχετικά η GS:
"Οι αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα προχωρήσουν, σύμφωνα με την αρχική προσδοκία μας, με όλες τις χώρες της ΟΝΕ που έχουν σταθερή χρηματοδότηση (είτε μέσω πρόσβασης στις αγορές είτε από κάποιο σχέδιο χρηματοδότησης όπως προβλέπεται). Επί του παρόντος, η Ελλάδα δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο".


No comments: