1.7.15

Το αληθινό ερώτημα του δημοψηφίσματος (που δεν θέλουμε να ρωτήσουμε)

Από το παραδείγματα μεταρρυθμίσεων
2. σε ένα ενδεχόμενο όπου οι τράπεζες δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα χαρτονομισμάτων, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής μπορεί να διαλύσει σε λίγους μήνες τη μαύρη οικονομία

Είμαστε κοντά να ξοδέψουμε και την τελευταία ευκαιρία που έχουμε.
Ποια είναι αυτή;
Μα, οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, οι κλειστές τράπεζες και η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος. Μπας και χτυπηθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.
Τα προβλήματα των επιχειρήσεων από τα capital controls επισημαίνει ο ΣΕΒ
Κυριότερο πρόβλημα του ΣΕΒ και του μέσου έλληνα επιχειρηματία: η διαχείριση της μαύρης οικονομίας, της παραοικονομίας, ειδικά τώρα με τους περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων. 

Πως θα φτάσουμε στη μείωση της παραοικονομίας μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών;
ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ!
Όχι μόνο για να τα σηκώνουμε.
Δηλαδή, με τα χρήματα που τραβάνε από τις τράπεζες, πως θα ξοδευτούν; Δεν θα πληρωθεί κανένας λογαριασμός; Τους φόρους που θα τους πληρώσουμε; Το κινητό δε θα πληρωθεί; Τα super market που μαζεύουν μετρητά, δεν θα τα ξαναστείλουν στη τράπεζα; Όποια επιχείρηση έχει μετρητά, θα καταφέρει να τα μεταβιβάζει μόνο εκτός τραπεζικού συστήματος;

ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΜΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 100%;

Αλλά ίσως η απάντηση να είναι εύκολη: όταν σου δίνουν δάνειο, μπορείς μόνο να το ξοδέψεις και δεν έχεις πραγματική υποχρέωση να το δώσεις πίσω. Τόσο πολιτισμένος και καλά εκπαιδευμένος είσαι!
(Οι βουλευτές Ξυδάκης-Φίλης και άλλοι στο ΑΤΜ, βουρ στο bank run! ΟΥΣΤ ξεφτυλισμένοι)


Με το παράδειγμα των δύο βουλευτών, αλλά και των υπολοίπων, φτάνουμε στη καρδιά του δημοψηφίσματος.
ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ "ΟΧΙ" ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ;
Ο λόγος για να κάνεις δήλωση φορολογίας προφανής: μα για να ενισχύσεις το κράτος (που τόσο αγαπάς και θέλεις να αποκόψεις από την Ευρώπη) ώστε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, όπως είναι οι συντάξεις των ηλικιωμένων συγγενών σου.
ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ "ΝΑΙ" ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ;
Ο λόγος για να κάνεις δήλωση φορολογίας προφανής: μα για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, όπως κάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες...

Επειδή η απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα είναι αφοπλιστική, πχ "εδώ ο κόσμος χάνεται, σιγά μην ασχοληθώ με τις δηλώσεις", αντιλαμβάνεσαι πόσο αντικοινωνική είναι η συμπεριφορά μας, πόσο σωστή ήταν "η κατσικούλα του γείτονα", και πόσο αξίζει στην ελληνική κοινωνία να ζήσει στιγμές Β'Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να πέφτουν βόμβες.

No comments: