31.5.12

Οι «βάρβαροι» εντός των πυλών...

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ

Ο Τοκβίλ μας έχει μάθει πως όταν τα πράγματα βρίσκονται εκτός ελέγχου, τότε οι εξελίξεις προκύπτουν όχι επειδή κάποιος τις δρομολογεί, αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να τις αποτρέψει. Κι όμως, οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, παρότι έχουν επαναστατήσει στην ιδέα να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταγγείλει τα Μνημόνια και παρότι βλέπουν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει και ψηφίζει όποιον του υπόσχεται απαλλαγή από τον δρόμο προς την εξαθλίωση, εντούτοις, οι πιέσεις των Βρυξελλών συνεχίζονται.
Εκθεση - σοκ για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της παρουσίασε χθες η Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα και στέλνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δεσμεύσεις που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα νέα ληστρικά μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ. Ομως, η έκθεση αυτή φαίνεται να έχει συνταχθεί χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι δραματικές αλλαγές στην κοινωνία της Ελλάδας. Το κράτος έχει χρεοκοπήσει, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν διαλυθεί, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταρρεύσει και οι Ελληνες δεν μπορούν να καταβάλουν χρήματα ούτε για φάρμακα.
Οι «βάρβαροι» είναι πλέον εντός των πυλών! Από τις 6 Μαΐου του 2010, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το διαβόητο Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη, η χώρα εισήλθε στη μετά Χρεοκοπία εποχή. Αλλά λίγοι πολίτες το αντιλήφθηκαν, καθώς η σπουδαιοφανής οικονομική - τεχνοκρατική σκέψη των οικονομολογούντων είχε παραλύσει κάθε σοβαρή πολιτική συζήτηση. Τα μέτρα του Μνημονίου Νο1 αποδείχθηκαν ασπιρίνες, μη δραστικές κατά της πολιτικής «πανώλους» του δημοσιονομικού ελλείμματος που γεννάει χρέη επειδή δεν εφαρμόστηκαν, μας λένε. Οι αναγνώστες, όμως, της στήλης ίσως θυμούνται πως η βασική ένσταση που είχα διατυπώσει κατά του Μνημονίου από την πρώτη μέρα ήταν ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά επιβαρύνει το πρόβλημα του χρέους. Αυτό ακριβώς συνέβη. Και μετά ήρθε το Μνημόνιο Νο 2 για να εφαρμοστεί εις διπλούν η συνταγή του πρώτου Μνημονίου.
Ολα τα εξαγγελθέντα προγράμματα (δηλαδή τα Μνημόνια) πίσω από τα οποία προσπαθούν να οχυρωθούν αυτοί που τα υπέγραψαν, αποδείχτηκαν πρωτίστως ύπουλα. Γιατί οι εκτελεστές τους έχουν κάτι κοινό με το έγκλημα: προηγούνται πάντα των διαλυμένων θεσμών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, η Κομισιόν εκτιμά ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013-2014 και επομένως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες.
Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση και το 2012 και η ανάκαμψη ίσως έρθει το 2014. Η Κομισιόν τονίζει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει ανεπαρκή πρόοδο στη μεταρρύθμιση των διαδικασιών για τις προμήθειας του Δημοσίου και της φορολογικής πολιτικής της, η οποία θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος (δηλαδή του Μνημονίου) θα παραμείνουν πολύ υψηλοί, ενώ η επιτυχία του Μνημονίου εξαρτάται κυρίως από την Ελλάδα. Τονίζει πως πρέπει να υπάρξει πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
«Η διεθνής οικονομική βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο με την προϋπόθεση η εφαρμογή των πολιτικών να βελτιωθεί», τονίζει η Κομισιόν, ενώ προσθέτει: «Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα για τη μείωση του τεράστιου ελλείμματος της περιόδου 2013- 2014. Στο ίδιο πνεύμα, η δημιουργία σταθερής ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας απαιτεί μεγαλύτερες προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα». «Η επόμενη αξιολόγηση του Μνημονίου θα κριθεί από το πολιτικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου και ένα πρώτο σχέδιο της τρόικας είναι να κατέβει στην Αθήνα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αν και η ημερομηνία μπορεί να αναθεωρηθεί τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει η Κομισιόν. Kαι ο φίλος μας Ολι Ρεν μας προειδοποιεί να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν και σημείωσε ότι σέβεται την προεκλογική περίοδο. Εντάξει...


Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δυναστείες των Ντ. Ροκφέλερ και λόρδου Τζ. Ρότσιλντ

Η RIT Capital Partners εξαγοράζει μειοψηφικό μερίδιο στη Rockefeller Financial Services
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και το επενδυτικό αξίωμα «αγόραζε όσο ακόμα κυλάει αίμα στον δρόμο», αυτοί, καθώς φαίνεται, είναι οι λόγοι της στρατηγικής συνεργασίας δύο εκ των γνωστότερων δυναστειών του επιχειρηματικού κόσμου, των Ροκφέλερ και Ρότσιλντ, που ανακοινώθηκε χθες. Το αξίωμα αποδίδεται στον θρυλικό μεγιστάνα του 19ου αιώνα, Τζον Ροκφέλερ. Ο 96χρονος απόγονός του, Ντέιβιντ, και ο 76χρονος λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια «αληθινά ιστορική» συμφωνία, επισφραγίζοντας την προσωπική σχέση τους, η οποία χρονολογείται ήδη επί πέντε δεκαετίες.
Η διατλαντική συνεργασία των δύο «πατριαρχών» θα προσφέρει στην εισηγμένη στο Λονδίνο RIT Capital Partners, του δεύτερου, πρόσβαση στις ΗΠΑ μέσω εξαγοράς μειοψηφικού μεριδίου στον όμιλο διαχείρισης επενδύσεων του πρώτου, Rockefeller Financial Services. Η RIT Capital θα εξαγοράσει το 37% του ομίλου από τη Société Générale Private Banking, αντί αδιευκρίνιστου έως χθες ποσού (η αξία του πάντως εκτιμάται πως είναι μικρότερη των 150 εκατ. δολαρίων, ενώ η γαλλική τράπεζα το απέκτησε τότε αντί 500 εκατ. δολαρίων). Οπως ανακοινώθηκε, η συνεργασία θα εστιαστεί στην εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών και σε άλλους τομείς κοινής τεχνογνωσίας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο λόρδος Τζέικομπ δήλωσε «ευτυχής με την προοπτική της μακρόχρονης συνεργασίας», ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η οποία είναι αποτέλεσμα προ διετίας συνάντησης, κατά την οποία ο κ. Ροκφέλερ σύστησε τον λόρδο στον διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού ομίλου, Ρούμπεν Τζέφρι. Ενα χρόνο αργότερα, στα γραφεία του λόρδου Τζέικομπ στο Λονδίνο, ο τελευταίος έλαβε τις ευλογίες του κ. Τζέφρι για την έναρξη συνομιλιών με στόχο την εξαγορά μεριδίου στον όμιλο. Ακολούθησαν μακροσκελείς διαπραγματεύσεις με τη Société Générale Private Banking, κάτοχο του μεριδίου από το 2008, η οποία ωστόσο δέχεται σήμερα πιέσεις για αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειάς της λόγω έκθεσης στο χρέος της Ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι «μνηστήρες», όμως η RIT Capital, με περιουσία 3 δισ. δολαρίων, ήταν η μόνη που είχε το «πράσινο φως» των Ροκφέλερ.
Για την ιστορία, ο όμιλος Ροκφέλερ έχει τις ρίζες του πίσω στο 1882, όταν ο Τζον Ροκφέλερ, μεγιστάνας του πετρελαίου και ιδρυτής της Standard Oil, ίδρυσε επίσης μία από τις πρώτες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο. Η εταιρεία εξελίχθηκε σε διαχειριστή επενδύσεων άλλων, με υπό διαχείριση κεφάλαια 34 δισ. δολαρίων. Παραμένει ωστόσο ουσιαστικά στα χέρια της οικογένειας. Οσο για τη RIT Capital, ανήκει σε μια τραπεζική δυναστεία επίσης του 18ου αιώνα. Ο λόρδος Ρότσιλντ ασχολήθηκε σοβαρά μαζί της για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια, όταν διέκοψε σχέσεις με τον εξάδελφό του, σερ Ιβλιν ντε Ρότσιλντ, και διέθεσε το μερίδιό του στην οικογενειακή NM Rothschild. Η τελευταία απέκτησε τη φήμη της το 1815, όταν ο Νέιθαν Μέγιερ Ρότσιλντ δημιούργησε περιουσία αγοράζοντας ομόλογα της βρετανικής κυβέρνησης, προεξοφλώντας την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/05/2012_483852

Η κρίση είναι πολιτική

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να προσφέρει λύση στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωζώνη, ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί από τις κυβερνήσεις, εξέφρασε ο απερχόμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεζ Ορντόνεζ. Εκτός αυτού, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ισπανία να μην καταφέρει να ανταποκριθεί φέτος στους δημοσιονομικούς της στόχους, επικαλούμενος τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζουν τη μακροοικονομική κατάσταση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/05/2012_483873

Από δύο εταιρείες προμηθεύεται πετρέλαιο η Ελλάδα

Aπό τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών Vitol και Glencore προμηθεύεται πετρέλαιο η Eλλάδα εξαιτίας των κυρώσεων στο Iράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Reuters. Tο δημοσίευμα αναφέρει ότι τους δύο τελευταίους μήνες οι δύο αυτές εταιρείες αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές των EΛΠE παρέχοντας στην Eλλάδα συνολική ανοιχτή πίστωση 300 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει την αγορά πετρελαίου χωρίς τραπεζικές εγγυήσεις.
Kύκλοι των EΛΠE τόνιζαν χθες ότι «η εταιρεία δεν σχολιάζει την εμπορική της πολιτική», ενώ παράγοντες της αγοράς αμφισβητούσαν χθες τα όσα υποστηρίζει το Reuters και τόνιζαν ότι οι δύο πετρελαϊκές εταιρείες Vitol και Glencore δεν είναι οι μοναδικοί προμηθευτές του ομίλου.
Tο δημοσίευμα του Reuters επικαλείται, πάντως, δήλωση trader ενός εκ των δύο εταιρειών, που αναφέρει ότι «τα πάντα είναι πολύπλοκα με την Ελλάδα. Κάθε συμφωνία είναι ξεχωριστή από την άλλη, για κάθε φορτίο έχουμε διαφορετικούς όρους». Eπικαλείται επίσης δήλωση trader ρωσικής εταιρείας που δεν προμηθεύει την Eλλάδα. «Εάν έπρεπε να παραδώσω πετρέλαιο στην Ελλάδα, τώρα θα ένιωθα πολύ άβολα», φέρεται να δηλώνει ο Pώσος και να τονίζει ότι μια «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ θα τον σκότωνε.
Oι επιπτώσεις από το αναμενόμενο εμπάργκο στο Iράν για την Eλλάδα είναι αναμφισβήτητα δυσβάσταχτες λόγω του συνδυασμού υψηλής εξάρτησης και της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Oι επιπτώσεις ωστόσο στη διεθνή τιμή του πετρελαίου που θα επηρεάσουν επίσης την ευρωπαϊκή οικονομία, προβληματίζουν και απασχολούν τα κορυφαία θεσμικά όργανα της E. E. H κρίση στις σχέσεις Iράν - Δύσης και οι επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου απασχόλησαν και τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το IENE στη Θεσσαλονίκη, για τον επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αμερικανική στάση απέναντι στο Ιράν θα αποσαφηνιστεί μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, εκτίμησε ο εκπρόσωπος της PFC Energy, από τη Γαλλία, Marc Seris. O ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει ηθελημένη κίνηση από τις ΗΠΑ τουλάχιστον ώς τα τέλη του έτους, επειδή είναι εκλογική χρονιά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_31/05/2012_483866

το μνημόνιο μας πάει στη δραχμή!



Ευρώ ή δραχμή: «Οι συνιστώσες(!) του κρίσιμου διλήμματος»...

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ

«Περιγράφοντας τις συνιστώσες του κρίσιμου διλήμματος»! Αυτός είναι ο «επιτυχής» τίτλος της ειδικής έκδοσης για την ελληνική οικονομία της Εθνικής Τράπεζας. Αναγνωρίζεται, λοιπόν, ότι οι (γενικώς) συνιστώσες έχουν μπει στη ζωή μας. Κατά τα λοιπά... ο ελληνικός λαός να αναζητεί βοήθεια για να διασωθεί... Από ποιους όμως; Τι (ς) πταίει, άραγε, που με το Μνημόνιο αντιμετωπίζουμε αυτό το κρίσιμο δίλημμα που δείχνει «εφιαλτικό» το μέλλον της Ελλάδας της δραχμής;
Η έκθεση περιγράφει με πολύ μαύρους τόνους την επόμενη ημέρα της χώρας σε περίπτωση που βγούμε από το ευρώ. Η χώρα στη δραχμή, σύμφωνα με την Εθνική, θα είναι τριτοκοσμική καθώς: μια έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Ελληνα πολίτη (μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55% σε ευρώ) -πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους- μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονομαστικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης (-22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009-2011) και της αύξησης της ανεργίας (στο 34%), ενώ το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο (πληθωρισμός άνω του 30% αρχικά, με ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, καθώς θα αυτοτροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών μισθών). «Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πια μια θεωρητική υπόθεση εργασίας ή μία εξέλιξη με μηδενική πιθανότητα, αλλά αντικείμενο καθημερινής συζήτησης και ένα σενάριο που συζητείται πλέον έντονα, ειδικά στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια απευκταία εξέλιξη μπορεί να προκληθεί, μέσα σε ένα τόσο εύφλεκτο περιβάλλον, και από ένα μεμονωμένο γεγονός ή άστοχο χειρισμό με αυτοεκπληρούμενη, οδυνηρή κατάληξη, ανεξαρτήτως της ισχυρής πολιτικής βούλησης περί του αντιθέτου», αναφέρεται στην ειδική έκδοση της Εθνικής Τράπεζας.
Επίσης, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε συνάλλαγμα, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της από το εξωτερικό (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επίπεδου και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες.
Η στρατηγική του οικονομικού Προγράμματος (δηλαδή του Μνημονίου) που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα, με ένα υπέρ ή ένα κατά, αναφέρεται στην έκδοση της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα το Μνημόνιο εξασφαλίζει χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας ένα πρωτόγνωρο επίπεδο χρηματοδότησης (σχεδόν 150 δισ. ευρώ έως σήμερα και άλλα 90 δισ. ευρώ ώς το 2014), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, το δημόσιο χρέος μειώνεται κατά 50% του ΑΕΠ και εξασφαλίζεται σημαντική ελάφρυνση στις υποχρεώσεις πληρωμής τοκοχρεολυσίων για ολόκληρη τη δεκαετία (επιτόκιο 2% έως το 2014, μέση διάρκεια νέων ομολόγων 20 έτη). Παράλληλα, εξασφαλίζεται στήριξη ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άνω των 130 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωσυστήματος. Περιλαμβάνει τρεις άξονες μέτρων (διαρθρωτικές αλλαγές, χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημοσιονομική εξυγίανση) που καλύπτουν από αυτονόητες μεταρρυθμίσεις έως και μεταβολές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις».
Εμείς τώρα τι να πούμε... όταν οι πάντες αποδομούν το Μνημόνιο... και όταν γερμανική πρόταση για υποτιμημένο «ελληνικό» ευρώ για να αντικαταστήσει το κοινό νόμισμα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παίρνει διαστάσεις.
Τα ευρώ με σειριακό αριθμό που αρχίζει από Υ, έχουν δηλαδή τυπωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, να αντικαταστήσουν αυτομάτως, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τα ευρώ -με πολύ μικρότερη αξία- προτείνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και μέλος του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Τσαρλς Μπλανκάρτ.
Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, το νέο νόμισμα θα έπρεπε να δοθεί στους πολίτες εν μια νυκτί, ενώ το παλιό ευρώ θα διατηρούσε την αξία του. Κάτι τέτοιο, όμως, επισημαίνεται, θα αποτελούσε «δηλητήριο για την ελληνική οικονομία», καθώς «ήδη οι Ελληνες λεηλατούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ζητώντας ευρώ σε μετρητά». Η εφημερίδα τονίζει, πάντως, ότι το σχέδιο Μπλανκάρτ μπορεί να έλυνε κάποιο πρόβλημα, αλλά, «δυστυχώς, θα είχαμε ξαφνικά όλοι άχρηστα ευρω-χαρτονομίσματα στις τσέπες μας, τουλάχιστον όσα έχουν τον σειριακό αριθμό Υ».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/05/2012_483736

Σε τεντωμένο σχοινί η Ελλάδα

Του Robert Samuelson*
Εξετάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, με προβληματίζει το εξής: γιατί δεν υπήρξαν μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας; Ας υποθέσουμε ότι ήσασταν Ελληνας και είχατε, παραδείγματος χάριν, αποταμιεύσεις 2.000 ευρώ σε μία τράπεζα. Γιατί να τα αφήνατε εκεί; Μέρα με την ημέρα εντείνεται η φημολογία ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από το ευρώ και θα εκδώσει το δικό της νόμισμα, μάλλον τη δραχμή. Οι καταθέσεις -θεωρητικά- θα μετατρεπόταν αυτόματα από ευρώ στο νέο νόμισμα.
Το χειρότερο σενάριο είναι ότι, αφής στιγμής συνέβαινε η μετατροπή, το νέο νόμισμα θα έχανε ακαριαία την αξία του προς το ευρώ σε ποσοστό 50% (όπερ σημαίνει, ότι θα υφίστατο υποτίμηση). Με δεδομένο τον κίνδυνο, φαίνεται πως κάθε λογικός άνθρωπος θα απέσυρε τα πολύτιμα ευρώ του από την τράπεζα και θα τα κρατούσε σε μορφή ρευστού ή θα τα κατέθετε σε τράπεζα εκτός Ελλάδας. Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί πανικός, παρά το ότι παρατηρείται αργή αλλά σταθερή απομύζηση καταθέσεων. Η απλούστερη εξήγηση γιατί δεν απέσυραν μαζικά οι Ελληνες τις καταθέσεις τους έγκειται στο ότι δεν πιστεύουν πως η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ.
Σε συνομιλία μου με τον επί μακρόν ανταποκριτή της εφημερίδας «Καθημερινή» στην Ουάσιγκτον, Αθανάσιο Ελλις, ανέφερε τρεις λόγους, που αιτιολογούν αυτήν τη στάση. Πρώτον, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν είναι πιθανό ότι θα αναδείξουν θραμβευτή τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια νίκη αυτού του αριστερού κόμματος θα αύξανε τις πιθανότητες εξόδου της χώρας, γιατί η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα αναδιαπραγματεύονταν πλήρως το υπάρχον πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας.
Ωστόσο, κατά τον κ. Ελλις, η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα μικρότερα κόμματα πιθανώς να αποδειχθεί προσωρινή, μία ψήφος διαμαρτυρίας προφανής στην προηγούμενη αναμέτρηση, η οποία δεν οδήγησε σε κυβέρνηση. Στις νέες εκλογές η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ίσως ενισχυθεί. Πιθανώς τα δύο κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία, χωρίς να απορρίπτει το πρόγραμμα σωτηρίας, θα ζητήσει τροποποιήσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειές του στην οικονομία.
Δεύτερον, όπως προσέθεσε ο κ. Ελλις, άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα κάνουν κάποιες υποχωρήσεις για την Ελλάδα, όπως λόγου χάριν, το να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους όχι σε δύο, αλλά σε τέσσερα χρόνια. Ο λόγος είναι ότι αν το κάνουν αυτό, θα περιοριστεί όλη η κερδοσκοπία για την ελληνική εξοδο και ο αντίκτυπος σε άλλες, εξίσου ευάλωτες χώρες.
Τρίτον και τελευταίο, ο κ. Ελλις δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δόση από το υπάρχον πρόγραμμα πριν από τα τέλη Ιουλίου. Αυτό θα προσφέρει κάποια περιθώρια να αναπνεύσει η νέα κυβέρνηση, και η Ευρωζώνη να κάνει τροποποιήσεις στη λιτότητα με στόχο την ανάπτυξη. Πάντως, είναι πιθανόν για μία ακόμη φορά να μπορέσουν να μπερδέψουν τα πράγματα η Ελλάδα και η Ευρώπη. Αλλά δεν έχουν αποκλειστεί τα υπόλοιπα ενδεχόμενα.
* The Washington Post Writers Group
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/05/2012_483756

Πρώτο βήμα χρηματοπιστωτικής ένωσης

Προτάσεις συνεργασίας των κρατών της Ε.Ε. για στήριξη ή διάσπαση προβληματικών τραπεζών
Bloomberg, Reuters
Ο κίνδυνος κατάρρευσης μιας ή περισσότερων ισπανικών τραπεζών, αλλά και οι φόβοι για κύμα φυγής καταθέσεων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αυξάνουν τις πιέσεις με στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για τη στήριξη ή εκκαθάριση προβληματικών χρηματοπιστωτικών ομίλων. Στις 6 Ιουνίου, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για τον τρόπο που θα μπορούν οι εποπτικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. να συνεργάζονται διασυνοριακά για την ελεγχόμενη διάσπαση προβληματικών τραπεζών. Σύμφωνα με το σχέδιο των προτάσεων που διέρρευσε στο Reuters, θα προβλέπεται επίσης η συλλογή του 1% των τραπεζικών καταθέσεων ως αποθεματικό, που θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανάγκης για την παροχή εγγυήσεων ή δανείων προς τις τράπεζες που τα χρειάζονται. Στόχος είναι οι απώλειες να μην επιβαρύνουν τους φορολογουμένους.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτό το πνεύμα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε χθες ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να καταρτίσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για μια ολοκληρωμένη οικονομική ένωση. «Ακόμη και αν η οικονομική ένωση δεν δημιουργηθεί άμεσα, η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη» είναι πολύ σημαντική για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε ομιλία που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα προτάσεις προς κάθε κράτος-μέλος των «17» και της Ε.Ε. για την εξισορρόπηση της ανάπτυξης με υφιστάμενα μέτρα λιτότητας. Οικονομικοί αναλυτές συνεκτιμούν πως οι σημερινές συστάσεις της Κομισιόν έχουν βασικό στόχο την Ισπανία και την Ιταλία, των οποίων οι αποδυναμωμένες οικονομίες ενισχύουν φόβους για μετάδοση της κρίσης από την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Χθες, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ισπανικών και γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε τις 500 μονάδες βάσης, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Η Ισπανία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, καθώς η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος καλείται να χαράξει τη σωστή φόρμουλα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση να εγγυηθεί κοινά ομόλογα ή να αναλάβει την εγγύηση των δικών τους αξιόχρεων, ως ανάδοχος.
Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεθ Ορντόνεζ, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του ένα μήνα νωρίτερα από τη λήξη της επταετούς θητείας του, στα τέλη Ιουνίου. Η απόφασή του θεωρείται επακόλουθο κριτικής που έχει εισπράξει για την αναποτελεσματική εποπτεία των προβληματικών ισπανικών τραπεζών, με αποκορύφωμα την κρατικοποίηση της Bankia. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, με τη μεγαλύτερη έκθεση σε στεγαστικά και κατασκευαστικά δάνεια, που μετατράπηκαν σε μαζικές επισφάλειες μετά το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων. Την περασμένη Παρασκευή, η Bankia ζήτησε 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών και την ανακεφαλαιοποίησή της, αφού το 2010 είχε ήδη λάβει 4,5 δισ. ευρώ σε κρατικά κεφάλαια.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, είπε χθες ότι δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για την Bankia, αλλά άφησε αιχμές για άμεση διάθεση κεφαλαίων από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο. Μέχρι το 2014 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, που θα πρέπει όμως να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Γερμανίας, που έχουν προβάλει αντιρρήσεις σε ανάλογες προτάσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/05/2012_483738

_________________________________________

είναι αυτό τρόπος επίλυσης της κρίσης;

Κίνα: συντηρητικό το νέο πακέτο τόνωσης

Δεν θα είναι ανάλογο εκείνου που επιστράτευσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης
Bloomberg
Η κυβέρνηση της Κίνας δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ανάλογο εκείνου που επιστράτευσε στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την είδηση μετέδωσε χθες το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, το Xinhua, διαψεύδοντας τη φημολογία που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα ότι επίκεινται νέα αναπτυξιακά μέτρα στην Κίνα.
«Οι νέες προσπάθειες για σταθεροποίηση της ανάπτυξης δεν θα επαναλάβουν αυτό που έγινε πριν από τρία χρόνια» ήταν η κατηγορηματική ανακοίνωση του εν λόγω πρακτορείου, που χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» την πολιτική των ενέσεων ρευστού με σκοπό την επίτευξη στόχων ανάπτυξης. Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν πως η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στους σιδηροδρόμους, στις υποδομές, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην Υγεία και στην Παιδεία. Παράλληλα το πρακτορείο τόνισε πως άλλοι φορείς, όπως το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Γεωργίας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υιοθετήσουν άλλα μέτρα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Τη φημολογία περί επικείμενης νέας δέσμης μέτρων ενέσπειρε την περασμένη εβδομάδα η έκκληση του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Εκτοτε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει ενισχυθεί κατά 1,7%. Των δηλώσεων Τζιαμπάο είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν το εμπόριο της Κίνας να βρίσκεται τον Απρίλιο κάτω από τις προβλέψεις και τη βιομηχανική παραγωγή να καταγράφει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2009. Σχολιάζοντας τη χθεσινή είδηση, οικονομικοί αναλυτές των τραπεζικών Ομίλων Credit Suisse και Standard Chartered εκτιμούν πως οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα είναι μικρότερου κόστους από το πακέτο των 4 δισ. γουάν που επιστράτευσε η κινεζική κυβέρνηση το 2008. Η Credit Suisse υπολογίζει το κόστος τους από 1 ώς 2 τρισ. γουάν, ενώ η Standard Chartered προεξοφλεί ότι θα πρόκειται για μια «μικρογραφία» του προηγούμενου πακέτου. Σημειωτέον ότι η οικονομία της Κίνας αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 8,2% φέτος, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό της από το 1999.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/05/2012_483741

Eκατό iPads γλίτωσαν την Ελλάδα από χρέος 105,4 δισ. ευρώ

Με τη συμβολή της φημισμένης ταμπλέτας iPad της εταιρείας Apple -εκατό «κομματιών» για την ακρίβεια- έγινε εφικτή η ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους με την ανταλλαγή ομολόγων, γνωστού ως PSI, σύμφωνα με τον Mπομπ Aπφελ, ιδρυτή και διευθυντή της εταιρείας Bondholders Communications Group, που ειδικεύεται στις επικοινωνίες μεταξύ ομολογιούχων.
Το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης, που επέφερε και τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολo από τεχνικής άποψης. O Tσαρλς Nταλάρα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ηγείτο μεν των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των πιστωτών, αλλά οι τράπεζες που εκπροσωπούσε διακρατούσαν μόνο τμήμα των υπό ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Περίπου 100.000 ομολογιούχοι, σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από τη Pωσία ώς τη Nότια Aφρική και από τις HΠA έως το Kαζαχστάν χρειάστηκε να εντοπιστούν, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, να βρεθούν σε απευθείας και ασφαλή επικοινωνία με τις τράπεζές τους και εντός λίγων ημερών να πουν το κρίσιμο ναι ή όχι.
Δοκιμάστηκε πρώτη φοράHταν, με άλλα λόγια, μια εξαιρετικά πολύπλοκη συναλλαγή σε κλίμακα που δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί ώς τώρα. «Eπρόκειτο για τη μεγαλύτερη τραπεζική συναλλαγή στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε στο Fortune ο Mπομπ Aπφελ. Εξιστορώντας πώς ολοκληρώθηκε η συναλλαγή, αναφέρει ότι αρχικώς επρόκειτο για ένα «λογιστικό εφιάλτη» και σημειώνει: «Ηθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Ετσι αγόρασα εκατό iPad».
Oι ταμπλέτες (επίπεδοι υπολογιστές) εξοπλίστηκαν με μια εφαρμογή («app»), σχεδιασμένη ειδικά για την αναδιάρθρωση χρέους και δόθηκαν στην ηγετική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Oικονομικών, του ελληνικού Χρηματιστηρίου, της Tράπεζας της Eλλάδος και των τριών τραπεζών που χειρίστηκαν τη συμφωνία, της Deutsche Bank, της HSBC και της Lazard. Η ιδέα της λειτουργίας της ήταν να δοθεί σε όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ένα πλούσιο σύνολο αναλυτικών εργαλείων και σε πραγματικό ασφαλών συνδέσεων τόσο με το παγκόσμιο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών όσο και με τα γραφεία των τραπεζών.
«Kαθώς πλησίαζε η έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής, τα μέλη της ηγετικής ομάδας περνούσαν τον μισό τους χρόνο σε ταξίδια και συναντήσεις με επενδυτές ή αξιωματούχους της E.E. και γενικά της τρόικας. Hταν έντονη η ανάγκη για μία πλατφόρμα που θα τους ακολουθούσε». Προς το τέλος, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο Απφελ, καθώς όλα τα κομμάτια του παζλ έμπαιναν στη θέση τους, το πράγμα έγινε πολύ ενδιαφέρον. «Είδα ομόλογα εκατοντάδων εκατομμυρίων να “πηγαινοέρχονται” όσο αυτοί έτρεχαν στις αίθουσες.
Aποφάσεις λαμβάνονταν σε διάστημα δευτερολέπτων, πράγμα που θα ήταν αδύνατον χωρίς την πλατφόρμα δεδομένων. Ηταν η μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή στην παγκόσμια ιστορία. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τα iPad», καταλήγει o διευθυντής της εταιρείας Bondholders Communications Group.
Με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, διαγράφηκε συνολικό χρέος 105,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον προέκυψε ετήσια εξοικονόμηση από τις δαπάνες για τόκους της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η διαγραφή αυτή δεν θα «φανεί» άμεσα στον προϋπολογισμό, καθώς η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να δανειστεί 30 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή, 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόσθεμών χρεών του Δημοσίου προς προμηθευτές και μέρους των εντόκων γραμματίων.
Στο αρχείο οι ταμπλέτες;Το 2011 το χρέος της Ελλάδας ήταν 355,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 282 δισ. βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτών πιστωτών και τα 73,7 δισ. στον επίσημο τομέα, δηλαδή την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στα 332,4 δισ. ευρώ, με τους ιδιώτες να έχουν τα 139,4 δισ. ευρώ και τον επίσημο τομέα τα 193 δισ. ευρώ. Δηλαδή με το PSI μέσα σε ένα μόνο χρόνο, οι ιδιώτες πιστωτές κατέχουν 142,6 δισ. ευρώ λιγότερο ελληνικό χρέος και ο επίσημος τομέας 119,3 δισ. ευρώ περισσότερο.
Πάντως, είναι άγνωστο τι απέγιναν τα 100 iPad και η ειδική εφαρμογή τους μετά την ευόδωση της ιστορικής συναλλαγής. Επισήμως άλλωστε από όλες τις πλευρές υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό PSI ήταν «μοναδική περίπτωση που δεν πρόκειται να επαναληφθεί».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_30/05/2012_483763

κρίση, 30-31 Μαϊου 2012


ΗΠΑ: Στο 1,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το α' τρίμηνο
Με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,9% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι ρυθμού 2,2% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα

Fitch: Υποβάθμιση οκτώ ισπανικών περιφερειών
επικαλούμενος το δομικό χαρακτήρα που εμφανίζει το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Πέραν της Μαδρίτης υποβαθμίστηκαν οι περιφέρειες: Καστίλλη-Λα Μάντσα, Καταλωνία, Αστούριες, Ανδαλουσία, Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια και η Κανταβρία.

Στο ευρώ «βλέπουν» την Ελλάδα και το 2013
19 από τους 30 διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων από την Ασία, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική που ερωτήθηκαν σχετικά σε δημοσκόπηση του Reuters

ΕΕ: Δεν προβλέπεται απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ESM

ΕΚΤ: Επανένταξη τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα δανεισμού

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών ο πληθωρισμός

Ωθηση στο ευρώ από το ιρλανδικό δημοψήφισμα 
Το κοινοτικό νόμισμα υποχώρησε νωρίτερα μέχρι τα 1,2358 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010 - για να ανακάμψει αργότερα στα 1,2410 δολάρια, αυξημένο κατά 0,3%.

Πανελλαδικές: Πανωλεθρία στη Φυσική

Μειώθηκε κατά 16,2% ο όγκος στο λιανεμπόριο
Χωρίς τα καύσιμα, ο Δείκτης Όγκου υποχώρησε κατά 14,3%, έναντι μείωσης 17,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

IIF: «Όχι» σε αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους

Μ. Ντράγκι: Χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις
Σε ετήσια βάση, εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,8%.

Δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην Ιρλανδία

Κομισιόν: Περιορισμένες οι μεταρρυθμίσεις στην Ολλανδία
Στόχος της ολλανδικής κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση περίπου 12,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που αφορούν στη μελλοντική αύξηση κατηγοριών του ΦΠΑ μείωση κρατικών δαπανών για την υγεία και πάγωμα μισθών για αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Υπέρ των ευρωομολόγων Γιούνκερ και Μοσκοβισί
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, υπεραμύνθηκαν της δημιουργίας των ευρωομολόγων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η διαρθρωτικού χαρακτήρα πρόταση για τα ευρωομόλογα βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι.
Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 πρότεινε τα ευρωομόλογα, τότε όμως το θέμα διακωμωδήθηκε σε απίστευτο βαθμό, καθώς έγινε συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με τα ευρωομόλογα θα καλυπτόταν το σύνολο του κρατικού χρέους όλων ανεξαιρέτως των μελών της ευρωζώνης.
Επιπλέον ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις.
Πολλοί στο Λουξεμβούργο αλλά κι εγώ με την ιδιότητά του προέδρου του Eurogroup στηρίζουμε την απευθείας, και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων, χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην ευρωζώνη, ανέφερε από ο κ. Γιούνκερ.

Τηλεφωνική διάσκεψη για την ανάπτυξη 
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, είχαν τηλεφωνική διάσκεψη για την ανάπτυξη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Corriere della Sera.

Διαψεύδει παρέμβαση Παπαδήμου ο Μπαρόζο


Υπεραμύνεται της έκθεσής της η ΕΤΕ

ΤτΕ: Νέα συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο 
η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.997 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν αρνητική κατά 377 εκατ. ευρώ. 


Στήριξη τραπεζών μέσω ESM, ευρωομόλογα ζητεί η Κομισιόν
Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν τάσσεται με το μέρος της Μαδρίτης, η οποία προτείνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (ESM), αντί της διοχέτευσης των κεφαλαίων μέσω των κυβερνήσεων.

Στο τραπέζι παράταση για τη μείωση του ισπανικού ελλείμματος
Το ενδεχόμενο να προτείνει επιμήκυνση κατά ένα έτος -έως το 2014- της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ εξετάζει η Κομισιόν.

Κλιμακώνει τις πιέσεις η Κομισιόν
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» για την περίοδο 2013-2014 ύψους 5,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Ε. Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και ότι η ανάκαμψη, που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο.

Ανω του 6% οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων 

Credit Suisse: Στο 20% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Σε 20% - έναντι προηγούμενου ποσοστού 15%- αυξάνει η Credit Suisse την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ  στη διάρκεια του 2012 και εκτιμά ότι σε αυτό το σενάριο το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωνόταν 10%, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν στο 30%. Για την Ευρώπη, το άμεσο κόστος θα ήταν 260 δισ. ευρώ και εξάπλωση της κρίσης στη λοιπή ευρωπαϊκή περιφέρεια, με το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 2%.
Η Credit Suisse προβλέπει πιθανότητες 10% για πλήρη διάσπαση της Ευρωζώνης στη διάρκεια του 2012. Το άμεσο κόστος αυτού του σεναρίου θα είναι 1 τρισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το κόστος της διάσωσης, ενώ τα έμμεσα κόστη θα είναι πολλές φορές υψηλότερα και με τη Γερμανία το μεγάλο χαμένο μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το σενάριο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωνόταν 5%-10%.

30.5.12

Απελαύνονται όλοι οι Σύροι διπλωμάτες από την Τουρκία (KAI ENA QUIZ)

Η Τουρκία ζήτησε από το Σύρο επιτετραμμένο και όλους τους Σύρους διπλωμάτες στην Αγκυρα να αποχωρήσουν μέσα σε 72 ώρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή πάνω από 100 αμάχων στη Χούλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα θα λάβουν περαιτέρω μέτρα αν συνεχιστούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2185610

____________________________________________

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΣΒΗΣΕ ΤΑ ΦΩΤΑ
Ο ΖΙΒΚΩΦ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑΝΚΣ
ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ;

 

ΕΤΕ: Ζημιές 537 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο - Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 298 εκατ. ευρώ

Στα 537 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι λειτουργικές ζημίες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2012, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και της αύξησης των προβλέψεων του Ομίλου κατά 47% σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 7% σε επίπεδο ομίλου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 είναι οι λειτουργικές δαπάνες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σύμφωνα με την ΕΤΕ κυρίως στη δραστικής περιστολή των λειτουργικών δαπανών σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη, κατά 9% και 11% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, αλλά και στη συγκράτηση της αύξησης των λειτουργικών δαπανών στην Τουρκία παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
Παράλληλα, κατά 2,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο. Όπως σημειώνει πάντως η τράπεζα στη διάρκεια των δύο μηνών που
μεσολάβησαν έκτοτε και «παρά την αυξημένη αβεβαιότητα μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου», οι εκροές των καταθέσεων ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ και «ήταν απολύτως διαχειρίσιμες».
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 111%, και στην Ελλάδα στο 105% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2012 παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009.
Οσον αφορά στο ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων, αυτό διαμορφώθηκε στο 14% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Σημειώνεται ότι στα 125 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το α’ τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν και στο σκέλος των καταθέσεων σε ετήσια βάση σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, καταγράφοντας αύξηση 19% έναντι του α’ τριμήνου του 2011

http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2185885


Ζημίες προ φόρων ύψους 80 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ τα αναλογούντα στους μετόχους κέρδη, εάν αναγνωριστεί το υπόλοιπο του αναβαλλόμενου φόρου που σχετίζεται με το PSI, ανέρχονται στα 298 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, το έξοδο προβλέψεων δανείων και λοιπών απαιτήσεων αυξήθηκε κατά 78% ετησίως στα €296 εκατ. λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.
Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα του Ομίλου σημείωσαν ετήσια άνοδο 4%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 8% ετησίως (ή 11% σε συγκρίσιμη βάση), διαμορφώνοντας τα προ προβλέψεων αποτελέσματα στα 217 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 18%.
Με την καταβολή των €4,7 δισ. από το ΕΤΧΣ, στο πλαίσιο της προκαταβολής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 9%.
Κύρια σημεία αποτελεσμάτων τριμήνου
• Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας ανήλθαν σε €392 εκατ, +4% ετησίως.
• Η μείωση του λειτουργικού κόστους επιταχύνθηκε με υποχώρηση 11% ετησίως χωρίς την εφάπαξ επιβάρυνση από την αναπόσβεστη αξία καταστημάτων που έκλεισαν το 1ο 3μηνο ‘12 (€6,4 εκατ).
• Η υποχώρηση των δαπανών στην Ελλάδα έφτασε το 11% ετησίως, με τις δαπάνες προσωπικού να μειώνονται κατά 18%.
• Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη έφτασαν τα €217 εκατ από €183 εκατ το 1ο 3μηνο του 2011, +18% σε ετήσια βάση.
• Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε €296 εκατ. +78% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της επίδρασης της μακράς περιόδου ύφεσης της ελληνικής οικονομίας (σωρευτική μείωση ΑΕΠ κατά 14% την περίοδο 2008-2011).
Μεγέθη 31 Μαρτίου 2012
• Το ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €47,5 δισ., -4% από την αρχή του έτους, -16% σε ετήσια βάση.
• Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €35,9 δισ., -3% από την αρχή του έτους, -5% σε ετήσια βάση.
• Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €20,9 δισ., -5% από την αρχή του έτους, με υποχώρηση των εγχώριων καταθέσεων με ρυθμό (-6%) σχεδόν αντίστοιχο της ελληνικής αγοράς το πρώτο τρίμηνο (-5%).

http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2185863

Κάτω από το 1,24 δολ. το ευρώ

Ακόμη και κατά από το 1,24 δολ. υποχώρησε το ευρώ στη διάρκεια των σημερινών διεθνών συναλλαγών, εν μέσω ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας.
Περίπου στις 17:40 ώρα Ελλάδας, στο Λονδίνο διαμορφώθηκε η ισοτιμία ένα ευρώ ίσον με 1,2389 δολάριο. Το χθεσινό αντίστοιχο 'κλείσιμο' ήταν στο 1,2503 δολάριο το ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2185880

GPO: Προβάδισμα της ΝΔ με 23,4% - VPRC: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Επτακομματική Βουλή και πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 23,4% στην πρόθεση ψήφου, προκύπτει από δημοσκόπηση της GPO, την οποία παρουσίασε η εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας ποσοστό 22,1% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,4%, το ΚΚΕ με 5,9%, η ΔΗΜΑΡ με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,2%.
Εκτός Βουλής εμφανίζεται η Δραση-Δημιουργία Ξανά με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 0,5%.
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει 56,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 33,6 και το ΠΑΣΟΚ μόλις 0,5%.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 22,7% ενώ ισοψηφούν Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος με 19,1%. Ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης με 8,1% και ο Πάνος Καμμένος με 4,4%.
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ φτάνει το 89,3% και του ΣΥΡΙΖΑ το 79,7%.
Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 66,4% ενώ 30,3% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Πιο έτοιμη να κυβερνήσει εμφανίζεται η ΝΔ με ποσοστό 33,1%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,1% και το ΠΑΣΟΚ με 10,2%.
Στον Αλέξη Τσίπρα καταλογίζει το 47,9% των ερωτηθέντων την ευθύνη για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, το 14,7% στον Αντώνη Σαμαρά, το 4,4% στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το 3,2% στον Φώτη Κουβέλη.
Στην ερώτηση πόσο ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να βγούμε από την ευρωζώνη το 45,4% απαντά πολύ/αρκετά και το 48,4% απαντά λίγο/καθόλου.
Το 19,9% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχοντας στο μυαλό τους την τροποποίηση του Μνημονίου, το 15,3% την κατάργηση του Μνημονίου, το 24,6% τη διασφάλιση της χώρας στην ευρωζώνη και το 36,5% να μπορεί αν κυβερνησθεί η χώρα.
Σε ερώτηση πώς αξιολογείτε την συνεργασία της Ντόρας Μπακογιάννη με τη ΝΔ, το 40% απαντά θετικά/μάλλον θετικά και το 55,3% αρνητικά/μάλλον αρνητικά.
Το 58,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν μια ψήφος ενάντια στο έως τώρα πολιτικό σύστημα, το 28,2% μία ψήφος ενάντια στο Μνημόνιο και το 6,3% μια ψήφος για σχηματισμό κυβέρνησης Αριστεράς.
Αντίστοιχα για την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, έξι στους δέκα εκτιμούν ότι ήταν μια ψήφος ενάντια στο έως τώρα πολιτικό σύστημα, το 29,3% μία ψήφος για να φύγουν οι μετανάστες από την χώρα και το 4,8% μία ψήφος υποστήριξης της ακροδεξιάς.
Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, το 20,4% απαντά να καταγγείλει και να καταργήσει το Mνημόνιο ενώ το 77,8% να το επαναδιαπραγματευτεί και να το τροποποιήσει.
Τέλος, στην ερώτηση πιστεύετε ότι πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη, το 80,9% απαντά ναι/μάλλον ναι και μόλις το 18% όχι/μάλλον όχι.

http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2185429


Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής νέας δημοσκόπησης της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Επίκαιρα, που διενεργήθηκε από τις 25 έως τις 29 Μαΐου.
Η έρευνα δείχει επτακοµµατική Βουλή, με το ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 30% έναντι 26,5% της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,5% και η Δημοκρατική Αριστερά επίσης με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%.
Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα "ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε αν είχαμε αύριο εκλογές" εξακολουθεί να προηγείται η ΝΔ.
Δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας την περασμένη εβδομάδα κατέγραφε πάλι προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 28,5%, έναντι της ΝΔ, με 26%.

http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2185727

______________________________________________

ο Νικολακό ο Ηλίας έλεγε πως εάν τα exit polls είναι στο +/-2% δεν θα είναι σίγουρος ο νικητής, αυτός θα μαθευτεί μάλλον προς τις 9μμ

 

Εκκληση 50 οικονομολόγων: Μην αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει

Εκκληση προς τους ηγέτες της Ευρώπης να μην αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει απευθύνουν 50 κορυφαίοι οικονομολόγοι, πρώην πρωθυπουργοί και ευρωβουλευτές, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αιχελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.
Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε χωρίς προβλήματα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το χώρο του κοινού νομίσματος.
«Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια πολιτική και οικονομική καταστροφή» αναφέρουν και προσθέτουν ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δεν προσφέρουν σίγουρη προστασία.
Όπως υποστηρίζουν, «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  θα μπορούσε να προκαλέσει την διάλυση όλης της ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, εντός της ευρωζώνης.
Ότι η πολιτική λιτότητας ήταν καταδικασμένη στην αποτυχία είναι στο μεταξύ αδιαμφισβήτητο, διευκρινίζουν οι υπογράφοντες, καλώντας τον πολιτικό κόσμο να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα εγγυάται το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλά θα προφέρει και περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και στους εταίρους της.
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2185589

____________________________________

εφόσον είναι μέσα ο Μπόφινγκερ τότε θα έχουν δίκιο
πολλοί λένε ότι πάμε για ..ατύχημα, όπως κάποτε οι μαφιόζοι έστελναν κάποιους να πειράξουν τα φρένα του αυτοκινήτου

PIMCO: Η Ελλάδα εκτός ευρώ στους επόμενους 2 μήνες

Η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προβλέπει ο Andrew Bosomworth, γενικός διευθυντής της Pimco, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο.

Ο Bosomworth κάνει λόγο, επίσης, για την αρχή μιας φούσκας στην αγορά των γερμανικών κρατικών ομολόγων, ενώ εκτιμά ότι η Ισπανία θα χρειαστεί διάσωση. 

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=113373

Weidmann: Η ενοποίηση απαιτεί απώλεια κυριαρχίας

Αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιθυμούν να προχωρήσουν προς μια συλλογικοποίηση των κινδύνων, θα πρέπει να αποχωριστούν ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου Ver.di.

"Πρέπει να πάρουμε θεμελιώδεις αποφάσεις: που θέλουμε να φτάσουμε με την νομισματική ένωση;" ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Weidmann.

"Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση προς την συλλογικοποίηση των κινδύνων, αλλά καμία πρόθεση για εγκατάλειψη της δημοσιονομικής εθνικής κυριαρχίας" πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Weidmann, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ακόμα ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποσκοπεί στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ παραδέχθηκε ότι η εμπειρία δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές χρειάζονται καλύτερη εποπτεία.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702807/ArticleNewsWorld.aspx

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α' τριμήνου της ΔΕΗ στους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από τους πελάτες χαμηλής τάσης από 441 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 αυξήθηκαν σε 507 εκατ. τον Ιανουάριο, 641 εκατ. το Φεβρουάριο και 763 εκατ. το Μάρτιο, για να υποχωρήσουν στα 629 εκατ. τον Απρίλιο, οπότε η ΔΕΗ πολλαπλασίασε τις διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών (20.000 - 25.000 το Μάρτιο - Απρίλιο από 7.000 - 8.000 το α' δίμηνο του έτους). Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν διακανονιστεί σε δόσεις. Βασική αιτία για την αύξηση του χρέους των καταναλωτών ήταν η επιβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Η διοίκηση της εταιρίας επεσήμανε στους αναλυτές την αύξηση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση λόγω κρύου, στην επιστροφή των πελατών των προμηθευτών που έκλεισαν και στην αύξηση των τιμολογίων.

Τονίστηκε επίσης ότι στο 9μηνο Απριλίου - Δεκεμβρίου η ΔΕΗ πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ. Έναντι αυτών, οι διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης στις 31 Μαρτίου ήταν 448 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας 173 εκατ.

http://www.express.gr/news/finance/607901oz_20120529607901.php3


Η στήριξη της Τρόικα σε Ελλάδα και τράπεζες φθάνει τα 370 δισ όσο όλο το χρέος – Εντυπωσιάζει ότι οι τράπεζες έλαβαν 182 δισ όσα και τα δάνεια προς την χώρα - Αποτρέπεται η χρεοκοπία, διασφαλίζονται κεφαλαιακή επάρκεια και καταθέσεις

Απίστευτο και όμως ελληνικό και συνάμα τραπεζικό.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η συνολική στήριξη πάσης φύσεως της Τρόικα προς την Ελλάδα φθάνει τα 370 δις ευρώ όσο δηλαδή και το συνολικό χρέος της χώρας.
Όμως το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ενώ τα δάνεια  που θα λάβει η Ελλάδα φθάνουν τα 190 δις ευρώ, η στήριξη των τραπεζών μέχρι τώρα έχει κοστίσει 182 δις ευρώ.

Δηλαδή όσα χρήματα θα λάβει η Ελλάδα για να καλύψει χρέος και ανάγκες προϋπολογισμού άλλα τόσα κεφάλαια έχουν στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες αποδεικνύοντας το προφανές ότι χωρίς την Τρόικα οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει.
Η απλουστευμένη άποψη ότι η Τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο από μνημόνιο δεν ευσταθεί. Προφανώς τα μνημόνια είναι και τα πιο επώδυνα γιατί αφορούν αυτά που πρέπει η Ελλάδα να πράξει ως αντιστάθμισμα στα 270 δις στήριξης που έχει λάβει.
Δυστυχώς το κύριο βάρος πέφτει στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις και έτσι εξηγείται το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.
Όμως μια ενδιαφέρουσα πτυχή που καταγράφεται πλέον ως μια νέα πραγματικότητα είναι ότι ενώ η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν τραπεζική, εξελίχθηκε σε τραπεζική.
Εντυπωσιάζει ότι τα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα πλην τραπεζών φθάνουν τα 190 δις ευρώ ενώ η πάσης φύσεως στήριξη της Τρόικα προς τις τράπεζες επίσης φθάνει τα 182 δις ευρώ.
Αποτελεί αξιοπερίεργη εξέλιξη πως ενώ η κρίση ξεκίνησε ως κρίση χρέους μετεξελίχθηκε σε τραπεζική και μαζί έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα 370 δις ευρώ.
Είναι η μεγαλύτερη στήριξη που δόθηκε ποτέ ως χώρα και έτσι ίσως να εξηγείται η σκληρότητα των μέτρων που ζητάει η Τρόικα.
Μας δάνεισαν 370 δις και θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
Η στήριξη προς τις τράπεζες είναι ιστορικών διαστάσεων.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι μέτοχοι των τραπεζών και οι θεσμικοί δεν είχαν δώσει πάνω από 80-90 δις ευρώ σε κεφάλαια και ρευστότητα.
Σε 20 χρόνια 80-90 δις και μόλις σε 1,5 χρόνο 182 δις ευρώ.

Πως προκύπτουν τα 182 δις ευρώ;

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο με τον νόμο Αλογοσκούφη ήταν η πρώτη μεγάλη και ουσιαστική στήριξη των τραπεζών και ακολούθησαν άλλα 3 πακέτα στήριξης από το κράτος ύψους 4,4 δις ευρώ σε κεφάλαια μέσω προνομιούχων και κοντά στα 95 δις σε παροχή εγγυήσεων.
Η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει μέχρι τώρα με 73 δις ευρώ τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της παροχής ρευστότητας.
Επίσης η ΤτΕ μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA έχει χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με 65 δις.
Το ELA ουσιαστικά είναι target2 δηλαδή ευρωσύστημα δηλαδή η ΕΚΤ.
Η Τρόικα αποφάσισε επίσης να χρηματοδοτήσει με έως 50 δις μάλλον θα περιοριστούν στα 40 δις ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Όλα αυτά και αποτιμώντας την σχέση εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου με την ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες, προκύπτει ότι σε κεφάλαια και ρευστότητα έλαβαν ή θα λάβουν προσεχώς συνολικά 182 δις ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το ελληνικό κράτος θα λάβει σε δάνεια εκτός τραπεζών 190 δις και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ή θα λάβουν συνολικά 182 δις ευρώ σε κεφάλαια και κυρίως ρευστότητα.
Η κρίση δεν περιορίζεται στο χρέος, τα κεφάλαια και η ρευστότητα αποδεικνύουν ότι είναι και κρίση τραπεζική.
Αυτό δείχνουν τα κεφάλαια και η ρευστότητα που έχουν χορηγηθεί στον τραπεζικό κλάδο.
Όμως χωρίς τα 182 δις ευρώ, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει, καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
Οι καταθέσεις θα είχαν σχεδόν χαθεί λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών και βεβαίως αν συνυπολογιστεί ότι ένα μεγάλο μέρος των δανείων θα χανόταν η ζημία για τον κλάδο θα είχε βιβλικές διαστάσεις.
Το μνημόνιο έχει αποτύχει είναι ξεκάθαρο αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει 370 δις ευρώ και τα θέλουν πίσω.
Οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας είναι για 370 δις ευρώ λοιπόν;
Να ληφθεί υπόψη ότι η πολιτική εξουσία της Τσεχίας πρόσφατα δήλωσε πως είναι δυνατό να ζητάμε από τον Τσέχο συνταξιούχο να χρηματοδοτήσει τον έλληνα συνταξιούχο που παίρνει 600-700 ευρώ σύνταξη ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Γερμανού Σουλτς πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβούλιο ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι στο Άαχεν έκλεισε η ζημιογόνος εθνική βιβλιοθήκη παρά τις διαμαρτυρίες του δημάρχου της πόλης ο οποίος με καυστικό τρόπο είχε δηλώσει, πληρώνεται τους έλληνες και αφήνετε μια βιβλιοθήκη να κλείσει;
Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι από τα 370 δις μόνο ελαχιστότατα φθάνουν στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία για τον λόγο αυτό υπάρχει καθολική αποδοκιμασία του μνημονίου 1 και 2.
Οι πολιτικοί διαχειριστές της χώρας αυτής μάλλον δεν έχουν κάνει για πολλοστή φορά καλά την δουλειά τους.
Οι ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν αυτή τη κρίση και περισσότερο οι Έλληνες πολίτες.


http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/46948-%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%86%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-370-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD-182-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82


______________________________________________________


τρομερά εντυπωσιακό...


ο Πέτρος είναι κάπως πίσω στην αξιολόγηση της κατάστασης, μου αρκεί που συνέδεσε τα νούμερα



Προς Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία η μεγάλη εκροή των ελληνικών καταθέσεων

Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα οι αποταμιεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν τον Μάιο στα 160 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 170,10 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η πολιτική αβεβαιότητα, η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, οι καθυστερήσεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (το πρώτο σκέλος της οποίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς) είχαν ως αποτέλεσμα πολλά δισ. καταθέσεων να εξέλθουν τις τελευταίες 90 ημέρες από τις ελληνικές τράπεζες προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η εκροή καταθέσεων οι τράπεζες διατήρησαν τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στα επίπεδα του 5% ή και του 6% για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ, κάτι που όμως περιόρισε μερικώς τη φυγή κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει το 24h.gr, Κύπρος, Αγγλία και Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες προτίμησαν να στείλουν τα χρήματά τους οι έλληνες καταθέτες, ενώ μεγάλα ποσά κρατούνται σε τραπεζικές θυρίδες και σε οικιακές κρυψώνες.

Συνολικά, τα σύνορα της χώρας πέρασαν περίπου 25 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, πρωταθλήτρια ως προς τους δημοφιλείς προορισμούς εξαγωγής χρημάτων την τελευταία διετία αναδεικνύεται με διαφορά η Κύπρος καθώς εκεί έχει καταλήξει περίπου το 40% των κεφαλαίων που έφυγαν προς το εξωτερικό από τις ελληνικές τράπεζες.


Σε απόλυτα ποσά, περίπου 8,5 δισ. ευρώ πέρασαν από την Ελλάδα στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η τάση φυγής προς την Κύπρο σταμάτησε ουσιαστικά το 2011 και ειδικά φέτος η Κύπρος δεν θεωρείται τόσο ασφαλής επενδυτική επιλογή. Πάντως, τα χρήματα αυτά όχι μόνο δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα αλλά κάποια από αυτά έφυγαν για άλλους, πιο ασφαλείς προορισμούς.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η Αγγλία, στην οποία εκπατρίσθηκαν περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ. Εκτός από τους ιδιώτες, και πολλές επιχειρήσεις, έβγαλαν χρήματα στο Λονδίνο, είτε για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους που είχαν ανάγκη από μετρητά λόγω της κρίσης είτε για ασφάλεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θυγατρική ελληνικής ιδιωτικής τράπεζας στο Λονδίνο (με άδεια βρετανικής τράπεζας) έχει δεχθεί πλήθος καταθέσεων τους τελευταίους 24 μήνες. Μάλιστα, προς δύο εβδομάδων - και καθώς η εκροή καταθέσεων κορυφώθηκε - η θυγατρική της τράπεζας στο Λονδίνο διαφοροποίησε την πολιτική της και ενώ άνοιγε λογαριασμούς σε Έλληνες καταθέτες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, (μετά τις 6 Μαΐου) τριπλασίασε το όριο αυτό στις 300.000 ευρώ.


Στην τρίτη θέση των δημοφιλών προορισμών, έχοντας δεχθεί περί τα 5 δισ. ευρώ από έλληνες καταθέτες βρίσκεται η Γερμανία. Η ασφάλεια που προσφέρει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλά και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες έχουν συγγενείς στη Γερμανία διευκόλυναν τη μεταφορά. Ένα σημαντικό τμήμα από τα χρήματα αυτά μετατράπηκε σε ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου.


Τέλος, στην Ελβετία έχει διοχετευθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.


http://www.xrimanews.gr/agores/33305-pros-kypro-agglia-germania-h-megalh-ekroh-twn-ellhnikwn-katathesewn

________________________________________________________

εχθές μίλησα με 4 άτομα
τα 2 μου είπαν ότι έβγαλαν με κάποιο τρόπο λεφτά στο εξωτερικό
η γιαγιά από τα Τρίκαλα που επένδυσε τελευταία στο ΧΑ το 2000, πότε θα τα βγάλει έξω;

 

Ο Francois στον δρόμο του Francois;

varoufakisΉταν Φεβρουάριος του 1993. Σε ένα μικρό γραφείο συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, τρεις άντρες συσκέπτονταν. Οι δύο από αυτούς βρισκόντουσαν στο επίκεντρο ενός νέου μεγαλοεπίβολου πολιτικο-οικονομικού σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση που σήμερα δοκιμάζεται τόσο σκληρά: ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Mitterrand και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors. Ο τρίτος ήταν σύμβουλος του τελευταίου και παραβρισκόταν επειδή ήταν ο εμπνευστής της ιδέας που ο Delors θα προσπαθούσε να πείσει τον γάλλο Πρόεδρο να ενστερνιστεί.
Ποια ιδέα; Την ιδέα ότι, για να εδραιωθεί σωστά η νομισματική ένωση που ετοίμαζαν τότε ο γάλλος Πρόεδρος με τον γερμανό Καγκελάριο Helmut Kohl, ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός κοινού ομολόγου που θα χρηματοδοτούσε κυρίως επενδυτικές ροές χωρίς τις οποίες η απόκλιση των οικονομιών (που θα κλείδωναν τα νομίσματά τους μέσω του κοινού νομίσματος) θα ήταν αναπόφευκτη. Αυτή η πρόταση είχε πάρει την μορφή Green Paper που είχε ετοιμάσει ο σύμβουλος του Delors και το οποίο προσπαθούσαν, σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής, να πείσουν τον Francois Mitterrand να ασπαστεί. Η θεμελιώδης ιδέα ήταν να εκδοθούν ευρωομόλογα που θα χρηματοδοτούν επενδυτικά έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με διπλό στόχο (α) την δημιουργία ισχυρού κοινού ομολόγου το οποίο θα προσέλκυε επενδύσεις στην Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο και (β) την σύγκλιση των οικονομιών (κέντρου και περιφέρειας) της ευρωζώνης.
Ο Jacques Delors ανέπτυσσε την πρόταση για περίπου 40 λεπτά, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του. Ο Francois Mitterrand άκουγε προσεκτικά. Όταν ο Delors τελείωσε, έπεσε σιωπή στο δωμάτιο καθώς ο γάλλος Πρόεδρος σκεφτόταν για 5 ολόκληρα λεπτά πριν απαντήσει. Όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει, κοίταξε το ταβάνι και είπε: «Jacques, έχεις απόλυτο δίκιο. Όμως δεν υπάρχει πιθανότητα να προωθήσω αυτήν την πρότασή σου. Ο Helmut κι εγώ απλά δεν διαθέτουμε την πολιτική ισχύ να την περάσουμε. Προς το παρόν, απλά να δέσουμε τις οικονομίες μας με ένα κοινό νόμισμα μπορούμε – και αυτό θα κάνουμε. Όταν όμως μετά από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια θα έρθει μια μεγάλη Κρίση, τότε οι διάδοχοί μας θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Είτε να κάνουν πράξη αυτό που προτείνεις, είτε να αφήσουν το κοινό νόμισμα να καταρρεύσει.»
Ο λόγος που γνωρίζω αυτή την ιδωτική συζήτηση είναι επειδή ο «τρίτος άνθρωπος», ο σύμβουλος του Delors που είχε συγγράψει την εν λόγω πρόταση, δεν ήταν άλλος από τον Stuart Holland (με τον οποίο δουλεύουμε μαζί την πρόταση για την επίλυση της Κρίσης που πρωτο-διαβάσατε εδώ στο protagon πριν από καιρό, κατόπον ξανά εδώ, και σε τελική επανέκδοση στο προηγούμενο άρθρο μου). Την αναφέρω όχι μόνο επειδή ο Francois Mitterand απεδείχθη εξαιρετικά προφητικός αλλά επειδή μας βοηθά να καταλάβουμε, σε αρκετό βαθμό, τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, βοηθά να «αναγνώσουμε» τον Francois Holland ο οποίος, μην το ξεχνάμε, «ανδρώθηκε» πολιτικά υπό την σκιά του Mitterand και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει αυτό που θεωρεί ότι ήταν το ανολοκλήρωτο έργο του δάσκαλού του.
Στην πρώτη του (άτυπη) Σύνοδο Κορυφής, ο νέος γάλλος Πρόεδρος απεδείχθη συνεπής με αυτή την «ανάγνωση» των στόχων του. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως θα επιμείνει στα ευρωομόλογα, προσθέτοντας ότι: «η ιδέα δεν είναι απλά να προχωρήσουμε στην έκδοση ομολόγων έργων (project bonds) αλλά να σκεφτούμε τρόπους χρηματοδότησης που επιτρέπουν στις χώρες μας την πρόσβαση στα ελάχιστα δυνατά επιτόκια, θέτοντας τέλος στην κερδοσκοπία και στην αμφιβολία των αγορών.»
Αυτή του η τοποθέτηση φαίνεται ότι αποσταθεροποίησε την κα. Merkel, η οποία κατέληξε να πει κάτι το οποίο σίγουρα μετάνιωσε: Δήλωσε πως διαφωνεί επειδή τα ευρωομόλογα θα έριχναν πολύ τα επιτόκια και αυτό θα ήταν κακό επειδή τα χαμηλά επιτόκια ήταν εκείνα που ευθύνονται για τον υπερβολικό δανεισμό των κρατών η οποία οδήγησε, μετά το 2008, στην Κρίση. Λέω ότι το μετάνιωσε για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή η γερμανική γραμμή έως τώρα ήταν πως το ευρωομόλογο δεν θα πετύχαινε χαμηλά επιτόκια. Και, δεύτερον, επειδή έδωσε έναυσμα στον κ. Hollande να απαντήσει καταδεικνύοντας ότι, σήμερα, τα γερμανικά επιτόκια είναι εκείνα που τείνουν στο μηδέν (υπονοώντας ότι αν τα χαμηλά επιτόκια είναι εξ ορισμού «κακά», τότε η Γερμανία έχει το... πρόβλημα) την στιγμή που Ισπανία και Ιταλία αδυνατούν, λόγω επιτοκίων του 6%, να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Ως χαριστική βολή, ο κ. Hollande εστίασε (επακριβώς) στην διαφωνία του με την γερμανική κυβέρνηση: «Προς το παρόν» είπε, «η Γερμανία σκέφτεται ότι τα ευρωομόλογα, τουλάχιστον αυτή είναι η αισιόδοξη ερμηνεία μου, θα μπορούσε να είναι η κατάληξη, ενώ για εμάς πρέπει να είναι η αρχή [της λύσης].»
Κανονικά, όσοι έχετε παρακολουθήσει την εξέλιξη της πρότασής μας με τον Stuart Holland, ίσως να νομίσετε ότι οι εξελίξεις αυτές με χαροποιούν. Πράγματι, και τα τρία σκέλη της πρότασής μας φαίνεται ότι, ξαφνικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Πέραν της ισχυρής υποστήριξης της ιδέας των ευρωομολόγων για την εξυπηρέτηση του κατά Μάαστριχτ χρέους των κρατών-μελών (όπως προτείνουμε στην Πολιτική 2 εδώ), αυτές τις μέρες υποστηρίχτηκε και:
η πρόταση ευρωπαιο-ποίησης του τραπεζικού συστήματος, με την απ’ ευθείας επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF (δημοσίως από τον κ. Hollande, τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Enda Kenny, τον ΟΟΣΑ, τον υπουργό οικονομικών της Ισπανίας και κύκλους της Fed (Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) – βλ. Πολιτική 1 εδώ
η πρόταση για έκδοση νέων ευρωομολόγων από το EIF με στόχο την χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού New Deal – βλ. Πολιτική 2 εδώ
Κι όμως. Όσο θετικό κι αν είναι το γεγονός ότι, επί τέλους, άρχισε η συζήτηση που τόσο καιρό η Ευρώπη αρνιόταν να κάνει, πολύ φοβάμαι ότι είναι, ίσως, πολύ αργά. Ελπίζω να σφάλω. Πραγματικά το ελπίζω. Δεν σας κρύβω όμως ότι δεν είμαι αισιόδοξος. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα μόνο – αντίθετα με πολλούς που φοβούνται ότι η Ελλάδα θα θυσιαστεί ώστε να σωθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα είναι έτσι δημιουργημένο που είναι αδύνατον να επιβιώσει μετά από μια ελληνική έξοδο. Ο φόβος μου αφορά, όπως έγραφα από τον Μάρτιο του 2010, ολόκληρη την ήπειρό μας. Γιατί τέτοια απαισιοδοξία; Για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή η εφαρμοζόμενη πολιτική στην ευρωζώνη ολόκληρη έχει διώξει σχεδόν όλα τα ιδιωτικά κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Δεν εννοώ τις καταθέσεις που απέδρασαν προς Ελβετία κλπ. Εννοώ τους επενδυτές που κάποτε αγόραζαν είτε μετοχές τραπεζών είτε ομόλογα τραπεζών (δηλαδή, τις δάνειζαν). Αυτά τα κεφάλαια ετράπησαν σε φυγή εδώ και καιρό, ιδίως όταν (μετά τον Δεκέμβριο) η ΕΚΤ δάνεισε περί το 1 τρις στις τράπεζες (για να δανείσουν εκείνες τα κράτη). Αυτά τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας πανικόβαλαν τους επενδυτές οι οποίοι, μετά το δικό μας (εγκληματικό) PSI, γνωρίζουν πως, στην περίπτωση που οι τράπεζες έχουν πρόβλημα, τα δικά τους δάνεια σε αυτές (ή οι μετοχές τους) θα «κουρευτούν» πριν χάσει μια πεντάρα η ΕΚΤ. Έτσι, απεδήμησαν για άλλους τόπους. Ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει χάσει την πρόσβασή του σε ιδιωτικά κεφάλαια, και βασίζεται αποκλειστικά πλέον σε μια Κεντρική Τράπεζα η οποία μάλιστα φοβάται τον ίσκιο της (δηλαδή την Bundesbank), αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της ευρωζώνης.
Δεύτερον, επειδή μαζί με την απόδραση των καταθέσεων από τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, απέδρασαν και τα μη ευρωπαϊκά κεφάλαια από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Λόγω της ανόητης πολιτικής (ή, για την ακρίβεια, μη πολιτικής) που μετά το δικό μας Μνημόνιο εφαρμόζει η Ευρώπη παντού, και με την τραπεζική κρίση να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, οι ξένοι επενδυτές ξεπουλούν τα ομόλογά τους ακόμα και χωρών πλεονασματικών όπως η Αυστρία (κάτι που δικαιολογεί την πρόσφατη αλλαγή στάσης της Βιέννης υπέρ των ευρωομολόγων). Έτσι, το μόνο που κρατά ζωντανά τα κράτη-μέλη είναι η έμμεση χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ (μέσω των προβληματικών τραπεζών).
Τρίτον, το SPD: το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το οποίο, αν και πέρσι υιοθέτησε την πρότασή μας (επισήμως μάλιστα), σήμερα υποστηρίζει την σκληρή γραμμή της κας Merkel φοβούμενο ότι θα χάσει ψήφους αν την αφήσει να το παρουσιάσει στην κοινή γνώμη της Γερμανίας ως φιλο-γαλλικό κόμμα έτοιμο να υποχωρήσει στις πιέσεις των ελλειμματικών.
Εν κατακλείδι, από την μία παρατηρώ το σαράκι να έχει ροκανίσει τα θεμέλια της ευρωζώνης ενώ, από την άλλη, παρακολουθώ έντρομος την απόλυτη παράλυση της μίας μεγάλης γερμανικής πολιτικής δύναμης που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η ευρωζώνη. Ελπίζω να κάνω λάθος. Όμως, μην ξεχνάμε τα προφητικά λόγια του Francois Mitterand σε εκείνη την συζήτηση του 1993: «Όταν ... μετά από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια θα έρθει μια μεγάλη Κρίση, τότε οι διάδοχοί μας θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Είτε να κάνουν πράξη αυτό που προτείνεις, είτε να αφήσουν το κοινό νόμισμα να καταρρεύσει.» Αυτό το «είτε» δίνει πιθανότητες 50-50 στα δύο ενδεχόμενα. Ένα 50% πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ ισοδυναμεί με ένα 50% πιθανότητα μιας νέας δυστοπίας για ολόκληρη της ήπειρο. Ελπίζω η λοταρία της Ιστορίας να κληρώσει το «άλλο 50%». Θέλει όμως δουλειά πολλή και ταχύτατη.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-francois----francois--2012052863020/

Οριακή πτώση για το πετρέλαιο στα $90,76

Νευρικά κινήθηκαν οι αγορές εμπορευμάτων για άλλη μια συνεδρίαση, με τόσο το ενεργειακό μπλοκ όσο και τα μέταλλα να υποχωρούν από τα υψηλά της συνεδρίασης για να κλείσουν σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, το light crude oil (σειρά Ιουλίου’12) έκλεισε στα $90,76/βαρέλι, με περιορισμένες απώλειες της τάξης του -0,15%, μετά από διακυμάνσεις ανάμεσα στα $92,21-90,25/βαρέλι.

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης (σειρά Ιουλίου’12) η αγορά έκλεισε στα
$281,32cents/γαλόνι, -0.70% χαμηλότερα
από την συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από διακυμάνσεις ανάμεσα στα $285,79-280,74cents/γαλόνι, ενώ η αντίστοιχη σειρά για την RBOB Gasoline έκλεισε στα $283,35cents/γαλόνι, αποκομίζοντας οριακά κέρδη.

Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός (σειρά Ιουνίου’12) έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης, στα $1548,70/ουγκιά, με απώλειες -1,30%, και εύρος συνεδρίασης μεταξύ $1583,50-1545,70/ουγκιά.

Την ίδια ώρα, το ασήμι (σειρά Ιουλίου’12) η εικόνα ήταν ανάλογη, με το floor session να κλείνει στα $27,791/ουγκιά, σημειώνοντας απώλειες -2,10%.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα το Euro κινούταν σε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου, με την σειρά Ιουνίου, να διασπάει πείστηκα αυτή την φορά το επίπεδο του 1,25, φθάνοντας έως το 1,2462

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702838/ArticleNewsWorld.aspx

Ισπανία: Συζητούν συγχώνευση 3 τράπεζες

Τρεις ισπανικές αποταμιευτικές τράπεζες, η Ibercaja, η Liberbank και η Caja3, μελετούν συγχώνευση προκειμένου να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους, καθώς η κρίση χρεών συνεχίζει να μαστίζει την χώρα.

Οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι τα διοικητικά τους συμβούλια θα συνεδριάσουν την Τρίτη και θα ψηφίσουν επί της πρότασης συγχώνευσης.

Την ίδια ώρα, το spread ανάμεσα στα επιτόκια των γερμανικών και των ισπανικών ομολόγων ανήλθε σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές χάνουν διαρκώς την πίστη τους στην ισπανική οικονομία.

Το yield στο γερμανικό 10ετές διολίσθησε στο 1,347% ενώ του ισπανικού ενισχύθηκε στο 6,5%.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις «βούλιαξαν» τον Απρίλιο, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη πτώση από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 9,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702651/ArticleNewsWorld.aspx

Κίνα-Ιαπωνία: Απευθείας συναλλαγές σε γεν/γουάν

Η Κίνα θα επιτρέψει τις άμεσες συναλλαγές ανάμεσα στο γουάν και το γεν της Ιαπωνίας, σε μια ακόμη κίνηση που εντάσσεται στην προώθηση του εμπορίου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

Η συμφωνία σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν θα χρησιμοποιούν πλεον το δολάριο ως ενδιάμεσο νόμισμα στις συναλλαγές τους.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλάγματος της χώρας θα αρχίσει τις συναλλαγές τον Ιούνιο. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702653/ArticleNewsWorld.aspx

ΗΠΑ: Πτώση δείκτη καταναλωτικού κλίματος

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης που καταρτίζει το ινστιτούτο ερευνών Conference Board διαμορφώθηκε στο 64,9.
Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 69,5.

Τον Απρίλιο το βαρόμετρο της καταναλωτικής ψυχολογίας στην αμερικανική οικονομία είχε κλείσει στο 68,7.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702701/ArticleNewsWorld.aspx

Υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα είτε εντός είτε εκτός ευρώ

ΣΤΟ Levy Economics Institute ισχυριζόμαστε από την πρώτη στιγμή που η παγκόσμια κρίση του 2008 έπληξε την Ευρώπη, και το έχουμε δείξει μέσα από μια μεγάλη σειρά ερευνητικών μελετών, ότι η κατάσταση στην περιφέρεια της ευρωζώνης είναι πρόβλημα που δεν οφείλεται σε άσωτες δαπάνες από μερικές χώρες, αλλά στην αρχιτεκτονική της ίδιας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα αποσκοπούσε στην εξαγορά χρόνου εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμικών αρχών προκειμένου να σώσουν τον πυρήνα των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών. Στο ενδιάμεσο, διατηρούσαν κλειστό το πάνω μέρος των χειλιών τους και απαιτούσαν περισσότερο αίμα υπό τη μορφή λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης.

Μάλιστα, η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει στα μέλη του κοινοβουλίου της το 2011 ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά προτιμούσε την επιβολή της λιτότητας από την ανακούφιση από το χρέος, ακόμα και αν η τακτική αυτή οδηγούσε στη χρεοκοπία! Μάλλον έτσι προέκυψαν και τα σενάρια που υπογραμμίζουν ότι τελικά η Γερμανία θα μπορούσε να ήταν το πρώτο έθνος που θα εγκατέλειπε την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση επιλέγοντας ένα προληπτικό χτύπημα από παραχωρήσεις σε έθνη που θεωρεί δημοσιονομικά ανεύθυνα.

Η αναποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής

Με άλλα λόγια, οι ηγέτες της Ευρώπης θεωρούσαν ότι η ανακούφιση του χρέους πρέπει να συνδέεται με τη λιτότητα που θα επιβάλλει πόνο μέσω της τιμωρίας. Είναι άκρως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και τη στιγμή που οι ηγέτες «συναρμολογούσαν» άλλο ένα πακέτο διάσωσης για την περιφέρεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφιζε για να καθιερώσει ως αυτόματες διαδικασίες τις κυρώσεις σε χώρες που υπερβαίνουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ για το χρέος και τα ελλείμματα. Ήταν ένας τρόπος να ξεπεραστούν οι γερμανικές ανησυχίες και να αποδειχτεί ότι η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη βελτιώνεται. Αλλά αυτή η κατάσταση είναι περισσότερο διασκεδαστική παρά διαφωτιστική αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο 4 από τα 27 έθνη της ΕΕ ικανοποιούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ για τα ελλείμματα: η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο. Ακόμη και η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμα! Αυτό είναι ιδιαίτερα ειρωνικό, καθώς η Γερμανία ήταν εκείνη που αρχικά χαλάρωσε τους κανόνες επειδή η αργή περίοδος ανάπτυξης που βίωνε την είχε αναγκάσει να υπερβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κριτήρια του Μάαστριχτ για τα ελλείμματα και τα χρέη. Και είναι ακόμα πιο ειρωνικό ότι η χαλάρωση στους κανόνες είναι αυτή που επέτρεψε στην Ελλάδα να αυξήσει το επίπεδο της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ, και για το οποίο εδώ και δύο χρόνια η Γερμανία την τιμωρεί.

Πράγματι, η εικόνα που ήθελε εξαρχής να διαμορφώσει η Γερμανία για τους χρεώστες είναι μια εικόνα άσωτης κατανάλωσης που τροφοδοτείται από ανεξέλεγκτες κυβερνητικές δαπάνες των μεσογειακών λαών. Η μόνη λύση ήταν το σφίξιμο στα λουριά. Όπως το έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ο κύριος λόγος για την έλλειψη ζήτησης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης είναι τα ελλείμματα και τα δημόσια χρέη που θεωρούνται ως μη βιώσιμα.... Δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οικονομίες που απομοχλεύουν έχοντας κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να πετούν —κυριολεκτικά— ακόμα περισσότερα χρήματα προς την κατεύθυνση του προβλήματος. Δεν μπορείτε να πολεμάτε τη φωτιά με τη φωτιά».
Μετά από δύο χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα έχει σχεδόν καταρρεύσει και βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη, οι οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έχουν υποστεί «σοκ» και βυθίζονται ακόμα βαθύτερα σε ύφεση, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία εισέρχονται οριστικά σε βαθιά κρίση, που ουδείς γνωρίζει αν θα μπορέσουν να αποφύγουν τα χειρότερα. Οι περιπτώσεις των Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας αποδεικνύουν τη χρεοκοπία των σχεδίων διάσωσης.

Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής επιβλήθηκαν αρχικά για να συνετίσουν τους «απείθαρχους» πολίτες της ευρωζώνης και δεύτερον και πιο σημαντικό για να καθησυχάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές. Και οι δύο στόχοι απέτυχαν παταγωδώς. Το φάρμακο της λιτότητας επιδείνωσε την κλινική κατάσταση του ασθενούς και οι αγορές, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, πορεύτηκαν στο δρόμο της δικής τους λογικής.

Ανάκαμψη με αξιοποίηση  εργασίας - δημόσιων πόρων

Τελευταία, διάφοροι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ κάνουν λόγο για ανάπτυξη, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του ετοιμοθάνατου ασθενούς, της Ελλάδας. Αλλά δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση ή στρατηγική για το πώς θα μπορούσε να προκύψει ανάκαμψη σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τις συνθήκες τις οποίες επικρατούν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Αρχικά, η ΕΕ φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από τη δημόσια πολιτική που στόχο έχει τη σωστή εκμετάλλευση των συντελεστών παραγωγής που είναι άμεσα διαθέσιμοι, δηλαδή της εργασίας και του κεφαλαίου. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη επάρκεια όσον αφορά το συντελεστή εργασία, αλλά έλλειψη κεφαλαίου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός πριν η οικονομία γίνει πιο ελκυστική σε ιδιωτικές επενδύσεις, πριν οι αγορές προσφέρουν επαρκή ρευστότητα και πριν ο ιδιωτικός τομέας ανακτήσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στην πορεία οικονομικής σταθεροποίησης της χώρας. Ωστόσο, ο δρόμος για την υλοποίηση των παραπάνω είναι μακρύς, και επομένως, η ευθύνη βαραίνει τον δημόσιο τομέα, που είναι αυτός που πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Όμως ο δημόσιος τομέας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στην πραγματικότητα η τρόικα τον εμποδίζει να επενδύσει στην ανάπτυξη.

Όταν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μιλούν για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη ως απάντηση στα πρόσφατα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που είχαν έντονο αντιμνημονιακό χαρακτήρα, εμμένουν και στην ταυτόχρονη εφαρμογή της υπάρχουσας πολιτικής λιτότητας. Αυτή η «συνταγή» λιτότητας-ανάπτυξης αντιπροσωπεύει τη νέα αυστηρή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική λιτότητας – ένας νέος ορίζοντας στην οικονομική ανοησία. Οι ηγέτες των κρατών της βόρειας ευρωζώνης έχουν την εντύπωση ότι όλα τα κράτη-μέλη της μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στα πρότυπα της γερμανικής οικονομίας, που στηρίζεται στις εξαγωγές της. Όμως, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Γερμανίας που συνεισφέρουν στη βελτίωση των στοιχείων εμπορικού ισοζυγίου της ευρωζώνης εξαρτώνται από την επιδείνωση των εμπορικών ισοζυγίων άλλων χωρών.

Παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί δεν υπάρχει εμφανής διάθεση να εκτιμηθούν σωστά όλες οι επιλογές που έχει η Ελλάδα. Η χώρα σίγουρα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη με ένα αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης. Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να πειστεί γι'Α αυτό αν είχε στα χέρια του σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις. Σήμερα, πλέον, όλοι στην ΕΕ αναγνωρίζουν τη σκληρότητα των δημοσιονομικών μέτρων και την άνιση κατανομή και επιβάρυνσή τους στον ελληνικό λαό. Πολλές είναι οι προτάσεις που έχουν, κατά καιρούς, κατατεθεί από σοβαρούς οικονομολόγους, χωρίς, όμως, να έχουν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ακόμα και η πρόταση του Μανόλη Γλέζου να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις ως δάνεια προς την κυβέρνηση, που μπορεί να ακούγεται αφελής και που προκάλεσε τόσους αρνητικούς σχολιασμούς στο εσωτερικό της χώρας, είναι μια πρόταση που έχουν ασπαστεί αρκετοί γνωστοί συντηρητικοί οικονομολόγοι – για παράδειγμα ο καθηγητής Οικονομικών του Χάρβαρντ Φελντστάιν την έχει προτείνει για την Ισπανία. Μπορούμε συνεπώς να ελπίζουμε ότι υπάρχει χρόνος να αποφευχθεί το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Μόνο όταν εξαντληθούν όλες οι επιλογές, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελέσει τη μοναδική λύση. Αυτό το σενάριο μπορεί να φαίνεται τρομακτικό αλλά θα πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο, χωρίς να παραβλέπονται τα ανυποχώρητα εμπόδια. Μία έξοδος από το ευρώ θα συνοδευτεί από εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις. Θα γίνουμε μάρτυρες των συνεπειών μιας δυσλειτουργικής οικονομίας και μιας κοινωνίας με επιδρομές στις τράπεζες, θα οδηγηθούμε στην κρατικοποίηση των τραπεζών, στη βίαιη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, στην άμεση άρνηση αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και την αντεκδίκηση των δανειστών, στην αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές για πολλά χρόνια και σε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Μια οικονομία με υπανάπτυκτες βιομηχανικές υποδομές, όπως είναι η Ελλάδα, θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα στις τιμές εισαγωγών και κυρίως του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του βιομηχανικού εξοπλισμού και άλλων απαραίτητων προϊόντων.

Η θετική πλευρά είναι ότι μία κυβέρνηση που θα έχει το δικό της νόμισμα θα είναι σε θέση να υλοποιήσει μεγάλα προγράμματα απασχόλησης έκτακτης ανάγκης, όπως αυτά που ήδη υπάρχουν για τον δημόσιο τομέα ή προγράμματα που στο παρελθόν ακολούθησαν άλλες χώρες – για παράδειγμα τα προγράμματα τύπου New Deal που εφάρμοσε η Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης καθώς και αυτά που εφαρμόστηκαν σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ακόμα σημαντικότερες είναι οι δημόσιες επενδύσεις και η προώθηση της έρευνας στον αγροτικό τομέα, η παροχή τεχνικών υπηρεσιών σε χώρες εκτός ΕΕ κτλ. Επίσης, μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμα μερικά διαρθρωτικά κεφάλαια από την ΕΕ. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να ακολουθήσει η χώρα το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας είναι μια ισχυρή ηγεσία με όραμα. Αλλά αυτό είναι κάτι που απουσιάζει έντονα από την Ελλάδα.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη την υπόλοιπη ευρωζώνη, ακόμη και αν η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι αγορές κινούνται με τη δική τους λογική. Επιπλέον, η Ελλάδα, αν και πραγματικά ιδιαίτερη περίπτωση, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Η κατάρρευση του ευρώ δεν είναι αποκύημα φαντασίας. Η ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση έχει μεγάλες ατέλειες, που αν δεν διορθωθούν λίαν συντόμως (το γερμανικό δημοσιονομικό σύμφωνο επιταχύνει τις προοπτικές κατάρρευσης) η κατάσταση στην ευρωζώνη θα επιδεινώνεται διαρκώς, που σημαίνει ότι η αποχώρηση ενός μέλους της στη συγκεκριμένη φάση θα μπορούσε να ανοίξει τελικά τις πύλες της κολάσεως.

Του Δημήτρη Β. Παπαδημητρίου. Ο Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου είναι πρόεδρος του Levy Economics Ιnstitute του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Bard στη Νέα Υόρκη, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και καθηγητής Οικονομικών στην έδρα «Jerome Levy» του Κολεγίου Board

 http://www.express.gr/news/finance/607384oz_20120529607384.php3

 _________________________________________________

ο Γλέζος δανείζεται από τον Φέλντσταϊν;

 

Roach: Αποκλείει σενάριο ελληνικής εξόδου

Oι ευρωπαϊκές αρχές θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, δήλωσε την Τρίτη ο Stephen Roach, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Yale και πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ασία.

"Παρόλο που μπορεί να κάνει κάποιος την υπόθεση ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει γιατί θα αποκτήσει και πάλι την ελαστικότητα του νομίσματος της, τα πάντα θα κριθούν με βάση τις πολιτικές επιπτώσεις" σημείωσε ο κ. Roach σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

"Σε αυτή την βάση, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανέπαφη τη νομισματική ένωση
" πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Ισπανία, υποστήριξε "ότι είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει”, ενώ ανέφερε ότι αν η χώρα βγει από το ευρώ, θα πυροδοτούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση όπου "η προσοχή θα εστιαζόταν στον επόμενο, τον επόμενο και τον επόμενο".

"Πρόκειται μια διαδοχική μετάσταση που θα οδηγούσε σε κάτι πολύ πέρα και από τα πιο συγκροτημένα σενάρια διάσπασης" προειδοποίησε.

"Θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη, τις αγορές και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί" υπογράμμισε.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/702763/Article.aspx

Τα hedge funds σορτάρουν ομόλογα του "πυρήνα"

Τα hedge funds αυξάνουν τα στοιχήματα ενάντια στα ομόλογα κρατών μελών του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ανέφεραν πηγές της αγοράς στο Reuters.

Αντί να στοιχηματίζουν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, τα hedge funds έχουν αρχίσει να σορτάρουν τα ομόλογα των κρατών του πυρήνα, στο πλαίσιο του λεγόμενου "tail hedge", την προστασία απέναντι σε ακραία γεγονότα, όπως θεωρούνται η εισαγωγή ευρωομολόγων ή η κατάρρευση της νομισματικής ένωσης.

"Υπάρχει σίγουρα ένα αίσθημα ότι αυξάνονται οι σορτ θέσεις στην αγορά" ανέφερε στο Reuters στέλεχος fund.

'Εισέρχονται νέοι παίκτες στην απαισιόδοξη αγορά, κάποιοι αμερικάνικοι όμιλοι προσπαθούν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος μετά την υποτίμηση του ευρωπαϊκού προβλήματος κατά το Q1" πρόσθεσε.

Το "σορτάρισμα" αναφέρεται στον δανεισμό ενός τίτλου με την πρόβλεψη ότι η τιμή του θα πέσει, επιτρέποντας στον πωλητή να κερδίσει αγοράζοντας το πιο φθηνά στο μέλλον.

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, η υψηλή ζήτηση των γερμανικών ομολόγων έχει οδηγήσει κάποια funds να σορτάρουν τη Γερμανία.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702725/ArticleNewsWorld.aspx

Υποχώρησε κάτω από τα $30 η μετοχή του Facebook

Οι μετοχές του Facebook έπεσαν σε νέο χαμηλό, διευρύνοντας στο 20% τις απώλειες από την χειρότερη IPO της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετοχή υποχώρησε την Τρίτη ενδοσυνεδριακά κατά 7,4% στα $ 29,55, κάτω από το προηγούμενο χαμηλό των $30, 94 στις 22 Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι η IPO του Facebook, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαϊου και άντλησε πάνω από $ 16 δισ., παρήγαγε τις χειρότερες αποδόσεις σε διάστημα πέντε ημερών από τις δέκα μεγαλύτερες προσφορές της τελευταίας δεκαετίας.

Οι απώλειες 13% ως τις 24 Μαϊου, ξεπέρασαν την πτώση 10% που είχε σημειώσει η μετοχή της MF Global στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702826/ArticleNewsWorld.aspx

ΕΕ: Σχέδιο για διασυνοριακές διασώσεις τραπεζών

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι υποχρεωμένες να διασώσουν τις τράπεζες η μια της άλλης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters. Το εν λόγω προσχέδιο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την χρηματοπιστωτική ενοποίηση της Ευρώπης και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών, ειδικά της Γερμανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την νέα νομοθεσία στις 6 Ιουνίου. Θα δίνονται στις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές, εξουσίες «επιθετικής παρέμβασης» όπως τις περιγράφει αναλυτής στο Reuters. Με αυτές τις εξουσίες οι αρχές θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο προβληματικών τραπεζών, να τις διαλύσουν και να επιβάλλουν ζημίες στους μετόχους τους.
Τα τραπεζικά προβλήματα της Ισπανίας και ο κίνδυνος μετάδοσης τυχόν μαζικών τραπεζικών αναλήψεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στις προτάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα καθυστερούσαν.

Αν γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα είναι το πρώτο βήμα προς ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επόπτευσης και πληρωμής της εκκαθάρισης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί καίριο στοιχείο της «τραπεζικής ένωσης» την οποία έχει ζητήσει η ΕΚΤ. 

Ο νόμος, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2014, θα εισάγει «καθεστώς χρεοκοπίας» τραπεζών εντός της ΕΕ. Επίσης θα δίνει οδηγίες στις χώρες για το πώς θα προετοιμαστούν για την κατάρρευση μιας τράπεζας, συγκεντρώνοντας το αντίστοιχο του 1% των τραπεζικών καταθέσεων μέσα από έναν ετήσιο δασμό επί των τραπεζών.

Αυτά τα κεφάλαια θα συγκεντρώνονται σε ένα αποθεματικό και θα χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις για να τονώσουν μια προβληματική τράπεζα με δάνειαή εγγυήσεις.

Το σχέδιο ολοκληρώθηκε αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη εβδομάδα, που συμφώνησαν να μελετήσουν μεθόδους για την βαθύτερη ενοποίηση στην ΕΕ και την ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων στενότερη συνεργασία στις τράπεζες.

Το προσχέδιο δεν προβλέπει την άμεση εισαγωγή ενιαίου ταμείου της ΕΕ για την εκκαθάριση ή ανασυγκρότηση προβληματικών τραπεζών, όπως επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προχωρά όμως αρκετά ώστε να προβλέπει στενότερους δεσμούς ανάμεσα στα εθνικά ταμεία, δηλαδή ένα εγγυητικό ταμείο στην Βρετανία θα είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο της Γαλλίας, αν μια τράπεζα που λειτουργεί και στις δύο χώρες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Οι αυστηρότεροι κανόνες για την συγκέντρωση των εθνικών ταμείων αναμένεται να προκαλέσουν έντονη αντίδραση από χώρες όπως η Βρετανία. Επιπλέον, η πορεία προς ενιαίο ταμείο εκκαθαρίσεων θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Γερμανία.
Πάντως, εφόσον το σχέδιο νόμου εγκριθεί, η Κομισιόν το 2014 θα κοιτάξει το επόμενο βήμα και θα μελετήσει το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα «πιο ενοποιημένο πλαίσιο» εκκαθάρισης τραπεζών, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters. 


http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702772/ArticleNewsWorld.aspx


__________________________________________________


όποιος το διαβάσει ίσως πει ότι "δεν καταλαβαίνει"

Τσίπρας: Δεν είμαι εγώ ο νεκροθάφτης της Ευρώπης

Τη δέσμευσή του για ακύρωση του μνημονίου, αλλά και τη θέση του για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επαναλαμβάνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Στερν» (Stern).

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για μια «ειρηνική επανάσταση» που συντελείται στην Ελλάδα και επισημαίνει για
μια ακόμη φορά ότι η επιμονή στην πολιτική λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Είτε η τρόικα θα υπαναχωρήσει από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει είτε θα θέσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κίνδυνο» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει ότι «το μνημόνιο έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ο λαός επιλέγει το τέλος ενός δρόμου που οδηγεί στην καταστροφή».

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικώς με το πώς θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή της βοήθειας από την Ευρώπη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι αυτό είναι μια πιθανότητα, η οποία όμως, λέει, θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ σε όσους τον χαρακτηρίζουν «νεκροθάφτη της Ευρώπης», απαντά:

«Δεν είμαι. Αντιθέτως.  Οι νεκροθάφτες της Ευρώπης είναι εκείνοι που θέλουν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική οδηγεί την Ευρώπη σε διάλυση. Σκεφτείτε να μην υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Θα συνεχιζόταν αυτή η πολιτική και σε δύο-τρεις μήνες θα συζητούσαμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στον Γερμανό πολίτη ότι δεν οφείλει να ρίχνει τα χρήματά του σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Ερωτηθείς δε τι θα κάνει εάν η τρόικα εμφανιστεί ανυποχώρητη, εξηγεί: «Τότε θα πούμε: "Ευχαριστούμε πολύ, αλλά αναλαμβάνετε μια ιστορική ευθύνη για την καταστροφή της Ευρωζώνης".

Η Ευρωζώνη αποτελεί μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας χαλάσει, θα υποστεί βλάβη όλη η αλυσίδα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε
σταυροδρόμι, όπως μετά την κρίση του 1929, που οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Ο κ. Τσιπρας απαντά άλλωστε με την ελληνική παροιμία «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται», όταν ο δημοσιογράφος ερωτά τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο ή να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και
εξηγεί ότι στη χώρα εδώ και δυόμισι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κοινωνική καταστροφή. «Οι μισοί νέοι είναι άνεργοι, πολλοί μεταναστεύουν. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Τι άλλο θέλετε από τον ελληνικό λαό;» συμπληρώνει.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται, πάντως, βέβαιος ότι μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, «όλοι που σήμερα απειλούν να μην δώσουν στην Ελλάδα πλέον δάνεια, εάν διακοπεί το πρόγραμμα λιτότητας, θα καθίσουν να συζητήσουν» και παρομοιάζει τη σημερινή
κατάσταση με τον Ψυχρό Πόλεμο στη δεκαετία του '80:

«Και οι δύο πλευρές κρατούν πυρηνικά όπλα. Οι δανειστές έχουν τη διακοπή της χρηματοδότησης, εμείς απειλούμε να σταματήσουμε την εξόφληση των χρεών μας. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι, εάν πατήσει ένας το κόκκινο κουμπί, δεν θα υπάρξει νικητής, μόνο ηττημένοι».

Επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη μεταχειρίζεται τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο και επισημαίνει ότι η πραγματική διαπραγμάτευση ξεκινά τώρα. «Μέχρι τώρα είχαμε μόνο διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις. Τώρα όμως ο ελληνικός λαός αποκτά πολιτική ηγεσία που θα παλέψει για τα δίκαιά του μέχρι το τέλος» επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα εφαρμόσει, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αναφέρεται στην ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με κατάργηση μάλιστα της σχετικής Αρχής και στη δημιουργία
αποτελεσματικότερου κράτους μέσω μεταθέσεων και οργανωτικών αλλαγών, αλλά χωρίς τη δημιουργία, όπως λέει, νέας στρατιάς ανέργων.

Ζητεί ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την έκδοση ευρωομολόγου και τη διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του χρέους, και αρνείται το μοντέλο προσέλκυσης επενδύσεων που προβλέπει μείωση του εργασιακού κόστους και απεμπόληση των εργασιακών δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Σε νέους επιστήμονες. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα έρευνας, τεχνολογίας και νεοτερισμού. Να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό» τονίζει. 

Ερωτώμενος πάντως εάν είναι ο Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας, καθώς το πορτρέτο του Αργεντινού επαναστάτη κρέμεται στον τοίχο του γραφείου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «υπάρχουν σε κάθε φάση της ιστορίας προσωπικότητες που η μοίρα θέλει να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο», αλλά για τον εαυτό του λέει ότι δεν κάνει κάτι άλλο από το να εκπροσωπεί «μια άλλη γενιά, ένα άλλο μοντέλο πολιτικής». Υπογραμμίζει δε ότι δεν οφείλει την παρουσία του στην πολιτική στην καταγωγή του από κάποια πολιτική δυναστεία.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ερωτάται και εάν είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός στα 37 του χρόνια, για να απαντήσει: «Θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι αισθάνομαι έτοιμος για να γίνω πρωθυπουργός.

Αλλά είμαι έτοιμος να αναλάβω την ιστορική ευθύνη, αν αυτή είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Αυτό που συμβαίνει τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει μόνο σε επαναστατικούς καιρούς. Ένα κόμμα του 5% γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ίσως σε ένα μήνα να βρεθεί στην κυβέρνηση».

Σε άλλη ερώτηση σχετικώς με το τι θα πιστεύει ότι θα του πει η Άγκελα Μέρκελ όταν θα τον συναντήσει για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι γνωρίζει μόνο ότι ο ίδιος θα της υπενθυμίσει την ιστορική της ευθύνη απέναντι στους λαούς όλης της Ευρώπης. 

Δείχνοντας δε στον δημοσιογράφο την Ακρόπολη, η οποία διακρίνεται από το μπαλκόνι του γραφείου του, δηλώνει: «Ξέρετε; Αυτό είναι το πλεονέκτημά μου απέναντι στην κυρία Μέρκελ. Εγώ από το γραφείο μου έχω θέα σε 2500 χρόνια ιστορίας της Δημοκρατίας κι εκείνη μόνο στο Ράιχσταγκ».

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4725734